Sada je: 01 svi 2026, 14:38.

držanje bočice

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

držanje bočice

PostPostao/la frrr » 29 stu 2008, 22:25

jel vaše bebe drže same bočicu s mlijekom ili ne? jel ih na to potičete ili ne?
koji su razlozi za i protiv držanja bočice?
ja dori nikad nisam dala da drži bočicu sama jer sam uvijek u glavi imala viziju da neću da joj to postane normalno pa da jednom kad postane pokretna baulja okolo s bočicom mlijeka u ruci ili ustima. dođi k meni, popij svoje mlijeko i onda piči dalje.
međutim, često vidim da bebe same drže bočicu, a i čitam u časopisu mama&beba test bočica i kao prednost plastičnih se navodi to što su lagane pa ih beba vrlo lako može držat sama. pa sam :dunno , jel ja možda kočim svoju bebu u nečem što bi trebala sama raditi?
i, da, koristimo staklo.

čašicu s kljunom joj dam u ruke i to bez pol frke drži i poteže sama (ok, i igra se s njom, al to je valjda normalno - e, baš to neću, da se igra i s bočicom mlijeka. to je klopa!)

iskustva, savjeti, mišljenja?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Re: držanje bočice

PostPostao/la Plusic » 29 stu 2008, 23:36

kao sto znas, D vec jako dugo drzi sam bocicu, legnem ga, dam mu bocicu, on mirno lezi dok pije, kad je gotov ostavi je sa strane, okrene se na stomak, podrigne i onda me zove jer je vrijeme za igranje....
nije se jos nikada igrao sa bocicom (osim kad smo mu jednom dali u AS, ali zato jer mu je preteska za drzati je toliko okomito u polusjedecem polozaju), naucio je da bez obzira sto sam drzi bocicu mora biti na mjestu dok se jede..

zanimaju me odgovori na tvoj post, jer jos uvijek neznam da li je OK to sto sam ja njemu tako rano pustila da sam jede :dunno
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 stu 2008, 23:48

nikada, nikada, nikada ne bih bebi koja lezi dala da sama drzi bocicu!!!
moglo bi doci do gusenja.
bebi koja sjedi, eventualno.
ali imam oko toga neku slicnu briju kao i frrr.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la frrr » 29 stu 2008, 23:49

da, mene zapravo više od teorija što valja, a što ne, zanimaju iskustva
isto tako sam vidjela da frendica kad je vrijeme za klopu nasloni bebu a jstuk u polusjedeći i da mu bočicu u ruku
(ja sam se, priznajem, bojala i da će se nagutat zraka jer joj duda neće uvijek bit puna tj. bočica dovoljno nagnuta, a imala je jaaako osjetljivu probavicu)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamashnita od noje » 29 stu 2008, 23:50

kad smo kod iskustva - nikada mu nisam dala da sam drzi bocicu. dakle, ni kada je sjedio.
:dunno
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plusic » 29 stu 2008, 23:56

D je lezeci poceo piti mlijeko kada je postao veci i vise ga nisam mogla drzati u rukama, od tada je uvijek lezeci pio mlijeko i jos uvijek lezi kad pije mlijeko , nikada nije sam sa bocicom, uvijek sam ja kraj njega, kao sta sam bila i kad sam mu ja drzala bocicu.
kad pije vodu onda sjedi, dok nije sjedio i vodu je pio u lezecem polozaju.
do sada se nije nikada zagrcnio niti ista slicno.
mi koristimo AVENT (plasticne) bocice :)

mene isto zanima odgovor na ovo pitanje :
koji su razlozi za i protiv držanja bočice?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 stu 2008, 00:05

plusic , evo ovi:
Bottle-Feeding

In the hospital, newborns are usually fed shortly after delivery, then ideally on demand thereafter. During the first week after birth, babies take 1 or 2 ounces at a time, gradually increasing to 3 or 4 ounces about 6 to 8 times a day by the second week. Parents should not urge newborns to finish every bottle but, rather, allow them to take as much as they want whenever they are hungry. As infants grow, they drink larger amounts, consuming up to 6 to 8 ounces at a time by the third or fourth month. The proper position for babies who are bottle-feeding is semi-reclining or sitting up. Babies should not bottle-feed lying flat on their backs because milk may flow into the nose or the eustachian tube. Older infants who are able to hold their own bottles should not be put to sleep holding the bottle because the continuous exposure to milk or juice can damage their teeth and lead to cavities.

http://www.merck.com/mmhe/sec23/ch263/ch263e.html

Preterm infants especially cannot always cope with the cradled semi-recumbant posture of the term
infants and may cope better if supported in a semi-upright position. Careful attention to correct
alignment is necessary.

http://www.kemh.health.wa.gov.au/services/nccu/guidelines/documents/7351.pdf

probaj guglati.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plusic » 30 stu 2008, 00:11

mi smo to radili po uputi patronazne.

ovo je bio odgovor na pitanje od Frrr, ja sam rekla da me takoder zanima odgovor. vracam temu natrag Frrr :bye
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 stu 2008, 00:11

onda frrr, jesi me cula? :lol :belji
plusic, sta je patronazna rekla, zasto je bolje da dijete lezi i drzi bocicu?
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Plusic » 30 stu 2008, 00:15

nisam pitala zasto....
ali nazvat cu je i pitat pa cu ti javiti :mah
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la SlucajniGost » 30 stu 2008, 14:35

otkad je skužio da može sam, uvijek je držao bočicu. uopće ne vidim problem u tome. i tako sam ga ja uvijek, ali uvijek, držala dok je jeo.
pa neću ga valjda pustit samog da jede. i meni je danas bed s koliko godina :mrgreen: kad jedem sama.

a to da će steć naviku da trči okolo s bočicom u ruci, mislim da je stvarno bezveze. zna se kad je vrijeme za jelo, a kad nije :dunno
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bigmamma » 30 stu 2008, 14:57

Moje dijete smo drži bočicu. Meni je jedino koma to što ona sad ima neku fazu nošenja iste naokolo i to me strašno nervira. Najgore je to što se od toga kvare zubići. Ona pije vodu uglavnom, ali ujutro joj dam čaj da popije. Nisam nikad razmišljala o gušenju i sličnom jer sam uvijek negdje blizu, ali nije ni to zanemarivo :dunno . Na kraju krajeva ako drži i onu s kljunom to je skroz o.k. I to je bočica.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 stu 2008, 15:53

gusenje ima veze s lezanjem bebe, ne sa samostalnim drzanjem bocice.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la bigmamma » 30 stu 2008, 15:56

Da naravno. Moja ležeći pije bebimil, na to sam mislila.
L. 2003.
S. i A. 2005
L. 2007.
bigmamma
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamashnita od noje » 30 stu 2008, 15:57

moj nije nikada, nit ce. ni on ni druga beba, kad je i ako bude.
zasto, pise gore.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la SlucajniGost » 30 stu 2008, 16:28

ne kontam o čemu je riječ: o držanju bočice ili o položaju u kojem beba jede?
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 30 stu 2008, 16:32

zašto ne smiju piti ležeći. moja nije bila na boci, ali najčešće je sisala ležeći pored mene.

D je lezeci poceo piti mlijeko kada je postao veci i vise ga nisam mogla drzati u rukama,

kako ga nisi mogla držati? :dunno ja sam mogla hraniti u hodu i jednoipogodišnjakinju.
eli
Sveta krava

PostPostao/la eli » 30 stu 2008, 16:45

a i ja sam blesava. sad sam sebe pokušala zamisliti, ali sam kasno skužila da kod dojenja ne trebaš ništa držati do li dijete, a ono od +10kg držiš sa obje ruke. znači, stvarno sa bocom ne bi mogla tako nosati osim kad bi mi narasla treća ruka. :stup :oprosti
eli
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 30 stu 2008, 19:29

zanimljiva diskusija, al opet nisam niš pametnija.
doduše, nemrem zamislit doru da leži ili da je čak u pluležećem i pije mirno bočicu. pa to je dijete koje uspije ostat na leđima dulje od 5 sekundi samo ako ju ja prisilim (zavežem u viperu ili blokiram okretanje svojom nogom dok vježbamo)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la SlucajniGost » 30 stu 2008, 21:16

znači, stvarno sa bocom ne bi mogla tako nosati osim kad bi mi narasla treća ruka. :stup :oprosti

ili ako dijete drži bocu ;) :lol
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mama courage » 30 stu 2008, 21:29

malo ste me zbunile ovim držanjem, ležanjem i sl. no iz mog iskustva, a ono što je frrr strah - mislim da je bespotreban. moja je vremenom znala držati bočicu, kasnije je u njoj bio samo sokić, al bi popila i ostavila bočicu na stolu, nije nosala sa sobom i stalno se zalijevala s tim ili kako ja volim reći: "ispirala zube." znači, kad je žedna uzme, popije, i ostavi.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Zira » 30 stu 2008, 23:45

moje cure su samostalno pocele drzati bocicu tek nakon navrsene godine dana i to mi je bitno olaksalo jer kako su jele u isto vrijeme dosta je nezgodno drzati u svakoj ruci po jednu bocicu tako da sam ih do tada hranila u onim ljuskama.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 01 pro 2008, 00:52

Zira je napisao/la:moje cure su samostalno pocele drzati bocicu tek nakon navrsene godine dana

oh, ja imam u vidu da u toj dobi više nećemo ni imati bočicu!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 12:17

evo ti i mog iskustva.
isto tako kao ti, gledala mame kako brizno daju bocice svojim bebama u kolicima koje su u polu leztecem polozaju i same piju iz bocice. bila sam malo sokirana jer mi je to izgledalo nemoguce kad je u pitanju A. kad joj damo bocicu ona je baca, uglavnom smo joj mi davali da pije i drzali je dok ne popije.
dok jednu noc nije sama uzela bocicu sa mlijekom (dok sam ja bila okrenuta glavom od nje a ona lezala) i nagela bocicu te je tako i iskapila u lezecem polozaju. u prvi mah htjela sam joj uzeti i dici je pa joj dati da jede ali vidjela sam da joj to odgovara.
od tada, ponekad kad imamo problema sa spavanjem damo joj da popije flasicu i zaspe skoro pa odmah kad nam pruzi flasicu natrag.
Nikad je ne ostavljamo samu sa flasicom, niti joj dajemo da se uspavljuje s njom, za to postoji drugo zlo - duda.

shvatila sam da je jedina zapreka u problemu (to sto ne drzi sama flasicu) bila malo vise "snage" da digne flasicu (nece sa dvije nego sa jednom rukom) pa zbog toga to nije nikad ni radila. pricamo o djetetu u stolici za hranjenje. jer je uvijek u njoj kad je vrijeme obroku ili njoj ili nama (uvijek sa nama "jede" kad i mi jedemo). i to je bio jedan od glavnih faktora "nedrzanja" flasice po mom misljenju. dijete koje sjedi i jede nece da drzi flasicu. kad lezi hoce. meni je to tako poslozeno u glavi.

dakle, iako nisi nista "pametnija" moj ti je savjet da se ne zamaras, zna ona itekako drzati flasicu ali ne zeli da jede iz nje sama. posmatraj to tako. barem je to moj savjet. jer sam sigurna da kada se igra da lijepo drzi flasicu da se zna igrati i da ima lijepu koordinaciju ruke i oka ali zasto bi je zamarala sa nebitnom stvari kao sto je flasica i hranjenje? kad si tu vec onda je ti i hrani. a pokusaj joj malo vode ili jogurta (ako je vrijeme za njega po tablici) u plasticnu solju da vidis kako naginje i pije. vidjeces da je sve uredu. :mah :kiss
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jale » 01 pro 2008, 12:17

frrr je napisao/la:
Zira je napisao/la:moje cure su samostalno pocele drzati bocicu tek nakon navrsene godine dana

to sam i ja govorila ali kad je hranjenje u 6 ujutro itekako se obradujem bocici :D
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Sreca najveca » 01 pro 2008, 12:20

moja na bocicu ujutro i navecer pije mlijeko, u polusjedecem polozaju, tj. nasloni se na velike jastuke od garniture, ja joj drzim jer ne zeli drzati sama (to se zove mazenje jer hoce da budem uz nju, kad mene nema, kad joj netko drugi da bocicu, onda je naravno drzi sama), popije za 2 minute i gotovo.

a sto se tice toga da jos uvijek pije mlijeko na bocicu, uopce me to ne smeta jer na casu/salicu nikad, ali nikad nije popila ni deci mlijeka (popije par gutljaja - kao kad pije vodu), a ovako rijesi svoju dozu i svi zadovoljni.
P 07.02.2007. :luv
I 27.11.2009. :luv
Sreca najveca
je sada precool

PostPostao/la IINA » 01 pro 2008, 14:55

frrr je napisao/la:

:xlol
Ti si meni zakon. Baš me zanima kako će ti to ići. Svaka čast ako uspiješ, a da
ti dijete i dalje pije dovoljno (ili imalo) mlijeka. Meni je i danas nejasno kako to neka djeca prihvate :conf
Uglavnom se dogodi da dođeš do izbora ili bočica ili nema mlijeka, kao što je netko napisao.
I nisam za to da dijete drži bočicu samo. Nekaj u vezi zuba sam čitala, al ne mogu se sjetit točno kaj :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 01 pro 2008, 18:07

IINa, ma nije stvar u tome da ja imam zacrtano da ću ju odviknut od bočice nego vidim po njoj - voli žlicu više od bočice. štoviše, hranjenje na bočicu je prava gnjavaža, moram se natezat s njom da popije do kraja nakon što utaži početnu glad. tako da vjerujem da će nam poslije godinu dana ostat samo bočica u 6-7 ujutro(lakše i meni i njoj), a ostalo će bit žlica i kljun.
jednostavno vidim da ide u tom pravcu
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 02 pro 2008, 10:05

Ajd fala bogu.
To je u biti dobro.
Malo ću off, kad si tu, kaj ima kakvih promjena kod nje?
Je l "lakša" u smislu cendranja i onih prvotnih problema?
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 03 pro 2008, 14:56

ma je, lakša je, hvala na pitanju
malo je veća. a i sad hoće odspavat.

evo, jučer oper na 3 rate pila mlijeko navečer :roll:
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana