evo ti i mog iskustva.
isto tako kao ti, gledala mame kako brizno daju bocice svojim bebama u kolicima koje su u polu leztecem polozaju i same piju iz bocice. bila sam malo sokirana jer mi je to izgledalo nemoguce kad je u pitanju A. kad joj damo bocicu ona je baca, uglavnom smo joj mi davali da pije i drzali je dok ne popije.
dok jednu noc nije sama uzela bocicu sa mlijekom (dok sam ja bila okrenuta glavom od nje a ona lezala) i nagela bocicu te je tako i iskapila u lezecem polozaju. u prvi mah htjela sam joj uzeti i dici je pa joj dati da jede ali vidjela sam da joj to odgovara.
od tada, ponekad kad imamo problema sa spavanjem damo joj da popije flasicu i zaspe skoro pa odmah kad nam pruzi flasicu natrag.
Nikad je ne ostavljamo samu sa flasicom, niti joj dajemo da se uspavljuje s njom, za to postoji drugo zlo - duda.
shvatila sam da je jedina zapreka u problemu (to sto ne drzi sama flasicu) bila malo vise "snage" da digne flasicu (nece sa dvije nego sa jednom rukom) pa zbog toga to nije nikad ni radila. pricamo o djetetu u stolici za hranjenje. jer je uvijek u njoj kad je vrijeme obroku ili njoj ili nama (uvijek sa nama "jede" kad i mi jedemo). i to je bio jedan od glavnih faktora "nedrzanja" flasice po mom misljenju. dijete koje sjedi i jede nece da drzi flasicu. kad lezi hoce. meni je to tako poslozeno u glavi.
dakle, iako nisi nista "pametnija" moj ti je savjet da se ne zamaras, zna ona itekako drzati flasicu ali ne zeli da jede iz nje sama. posmatraj to tako. barem je to moj savjet. jer sam sigurna da kada se igra da lijepo drzi flasicu da se zna igrati i da ima lijepu koordinaciju ruke i oka ali zasto bi je zamarala sa nebitnom stvari kao sto je flasica i hranjenje? kad si tu vec onda je ti i hrani. a pokusaj joj malo vode ili jogurta (ako je vrijeme za njega po tablici) u plasticnu solju da vidis kako naginje i pije. vidjeces da je sve uredu.