Sada je: 13 srp 2026, 10:06.

Skolioza i trudnoća

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Skolioza i trudnoća

PostPostao/la Zwerka » 24 ruj 2008, 14:58

Bok, cure!
Kao i vi sve i ja čekam prinovu! Doktor rekao da će biti dečko i još k tome stiže nam negdje oko Božića! :babby
Naravno, imam bezbroj problema u trudnoći, neiskusna sam pa nekad i iz ničega napravim strku. Pošto sam u 27. tjednu, beba je već dosta velika a bome i živahna. Od kad se počela ritati, na niti jednom ultrazvuku doktor nije jasno mogao vidjeti bebu jer je dosta živahna. A meni trbuh neprestano skače- to bude pravi nogometaš, nadam se i ne razbijač.A uz sve moguće trudničke probleme ( ŽGARAVICA, strije, dobivanje kilaže, nespavanje po noći, zatvor...) muči me nešto puno više, a to je SKOLIOZA. Da, imam skoliozu vjerojatno od rođenja ( za one koje ne znaju, to je iskrivljenje kralježnice samo u jednu stranu, u mojem slučaju, u desnu). Uz to, imam i rizičnu trudnoću, pa moram puno mirovati, iako ja imam crve u guzici ( kako moj muž kaže ), pa ne ležim dovoljno, jer me kralježnica užasno boli. Naravno, na ovakvo iskrivljenje, dolazi mi još i teret trbuha koji je za 27. tjedana preogroman.

Prije nego što sam uopće i ostala trudna, otišla sam k fizijatru (reda radi ) i pitala između ostalog i za probleme u trudnoći. Rekao je da će me kralježnica užasno boljeti ( to stoji ) i neka ležim na ljievom boku pošto je iskrivljenje na desnoj strani. Ali sad zamislite, ležati pol dana i cijelu noć na samo jednoj strani - NEMOGUĆE!

Pa eto, drage mame, duboko se nadam da niti jedna od vas nema takav problem, ali ukoliko ima koja ili ako znate slučajno za nekoga, javite se!

Pozdrav!
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

Re: Skolioza i trudnoća

PostPostao/la podocnjaci forever » 25 ruj 2008, 14:57

...hej, zvjerka :)

I ja imam skoliozu, od 11. godine i to u obliku slova S, znači zavija u obje strane. Nije skolioza više big deal, prilično je raširena.
No, suprotno i mojim strahovima i pretpostavkama u prvoj trudnoći, zaista nisam osjećala veće teškoće i bolove, ako i ikakve, tijekom cijele trudnoće - osim tipičnog rasturanja krsta i zdjelice, što je i normalno za trudnoću.
Ni sada nije ništa drugačije, u drugoj trudnoći. :dunno tu i tamo me malo ukliješti, naročito pod desnom plećkom, ali to mm izmasira i nakratko je problem riješen.

Pomažu određene vježbe za trudnice, bazirane na yogi, npr. položaj Mačka, opušta leđa, jako. Nadalje, to što ortopedi i fizijatri govore, često nema veze sa stvarnošću. Uzmi ti lijepo jastuke ili onaj jastuk za dojenje i namještaj se kako znaš dok ležiš, sama ćeš naći položaj koji ti najbolje odgovara i drž se toga.

Inače, vježbe su za skoliozu zakon, naravno, nakon poroda, kad tijelo dođe na svoje. Ja sam vježbama jaaaako puno postigla, svojevremeno, ispravila kralježnicu za 13 stupnjeva, a o lakšem podnošenju svakodnevice da i ne govorim.

Ajd :mah
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maslacak » 25 ruj 2008, 18:11

I ja imam skoliozu+ kifozu+ diskus herniju.. Prezivjela sam obje trudnoce i oba poroda- zapravo su mi trudnoce bile skolske kao i porodi- jedino se u prvoj trudnoci nisam pazila i nosila sam nesto tesko- pa me ukljestilo na jedno tri tjedna. a i nakon prvog poroda se nisam bas pazila pa me zaredalo vise puta- e onda sma otisla kod fizijatrice po vjezbe i vjezbala i od onda rijetko imam problema sa kraljeznicom.. Druga trudnoca je prosla bez ikakvih bolova- iako nisam vjezbala- ali vjerujem da je to jos kredit od prijasnjih vjezbi.. a i vise sam se cuvala..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 26 ruj 2008, 09:05

ja sam bila nedavno na pregledu kod fizijatrice i spominjala mi je skoliozu, a u nalazu pise skolioza THL, nemam pojam sto znaci taj THL

koje vjezbice radite ?
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Krumpirić » 26 ruj 2008, 09:11

ja imam skoliozu...pa oduvijek, bila sam u bolnici na Kantridi s 10 godina (noćna mora :roll: ), a sad du mi nalazi EMNGa (citiram neurologa) "ko babi od 75 godina)
U trudnoći sam morala ležat početak i kraj.Priznajem da je to koma za bolesnu kičmu. Čim sam se mogla kretat, kretala sam se, vježbala trudničke pilates-vježbice, 2put me čopila malo gadnija bol, ono ko išijas, ukliješteno od ledja od prstiju na nogama, pomogao mi je jedan normabel i mirovanje...

uglavnom, nije bilo ništa strašno, očekivala sam gore.
Boli kičma ponekad i zdrave trudnice, pa sam ja očekivala da će kod mene bit ajmeeeeeee, nije bilo
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Zwerka » 26 ruj 2008, 14:52

Hay, curke!

Nije mi uopče niti malo drago što i vi imate to " veselje" kao i ja, ali hvala vam što ste se javile!
Primjetila sam ja da sve što ti fizijatri pričaju da baš ne drži vodu. Meni kaže da kad me boli kičma ( desna strana ) da legnem na lijevu. Međutim, ja kad i legnem na lijevi bok, desna strana hoće poludit; ne samo da me boli ta moja grba kak ja zovem svoju kičmu, nego me boli i desni dio kuka, a desna noga u koljenu me hoće rasturati.
Kad idem spavati, ne mogu zaspati barem sat i pol jer se konstantno preokrečem pošto me sve boli. Dobro mi je donekle kad ležim na leđima, ali sam u jednoj knjizi za trudnice pročitala da nije baš preporučljivo ležati na leđima od 26. tjedna trudnoće.
A šta se tiče same skolioze, fizijatar mi je rekao da se u svakoj trudnoći kralježnica iskrivi za 10 stupnjeva.
Ja sam zadnji put na kontroli bila prije točno 10 godina u Zg - u kod dr. Kovača i rekao mi je da je to za operaciju. Međutim, roditelji nisu dali operirati jer su u to doba čuli svašta loše o ishodu same operacije. Nosila sam steznik dvije godine, hodala na terapije 3 godine, i rezultat svega toga je bilo - još veće iskrivljenje, tak da sam odustala od svakakvih daljnih pretraga.
Svekrva mi je fizioterapeut pa mi je donesla vježbe koje sam vježbala prije trudnoće, a pošto imam rizičnu trudnoću, nisam vježbala od kad je trudnoća potvrđena.
A sad kad šetam osjetim da se držim pogrbljeno, ali se tjeram da se uspravim.

A vježbe za skoliozu su ti tipične vježbe rastezanja - ležiš na trbuhu i istovremeno rastežeš ruke i noge, pa podižeš u zrak ruke i noge naizmjence...Moram se prisjetiti vježbi, pa ako te zanima, napišem.
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 26 ruj 2008, 14:56

ajd kad se sjetis napisi mi :)
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la podocnjaci forever » 26 ruj 2008, 17:12

fizijatar mi je rekao da se u svakoj trudnoći kralježnica iskrivi za 10 stupnjeva.

...pobogu, pa šta taj trabunja :shock: ...ne, nakon otpr. 25. godine kralježnica se fiksira, odn. odstupanja, daljnja iskrivljenja - nabolje ili nagore, iznose svega 1-2 stupnja... najveći problem je kad se diskovi između kralježaka pomjere ili isklizavaju, ali to se obično ne događa prije nekakve pristojne sredovječne dobi, a kod mnogih i nikako
...ja odem na kontrolu recimo, svakih 4-5 godina, zadnji put sam bila neposredno prije prošle trudnoće (i živa se smrzla kad sam saznala da sam bila na rendgenu 2 tjedna prije nego što sam začela), znači, prije oko 4,5 godine... i situacija je upravo takva kako sam gore opisala, stanje je - nepromijenjeno :dunno

...inače, moje iskustvo je takvo da se sa skoliozom zaista nije zezati, odn. da se jako ozbiljno treba prihvatiti i vježbi i nošenja steznika i već čega god ortoped preporuči, i tako se operacija i tek kako može izbjeći; i uopće, glavnu riječ pri svemu tome mora imati ortoped, a ne fizijatar
Nosila sam steznik dvije godine, hodala na terapije 3 godine, i rezultat svega toga je bilo - još veće iskrivljenje, tak da sam odustala od svakakvih daljnih pretraga.

...ovo mi se čini prilično pogrešnim pristupom.. vidi, ja sam nosila steznik 5 godina - od svoje 12. godine... redovito sam vježbala, ali pod tim mislim svaki božji dan... a na vlastitu inicijativu i dva puta dnevno... ispravila sam kralježnicu sa oko 35 na 23 stupnja, koliko je iskrivljena i sada... svih tih 5 godina stalno sam bila u uzlaznoj putanji što se tiče ispravka kralježnice, jedino kad sam uspjela slomiti ruku i nosila gips neko vrijeme, pa nisam vježbala, i kralježnica je ili stagnirala ili se jače krivila... tako da steznik + redovite vježbe i rezultat jednostavno ne može izostati... nema potreba za za nekim posebnim terapijama :dunno

A vježbi za kralježnicu ima nekoliko setova, ja sam radila 3 različita seta vježbi u tih 5 godina (1 set od otpr. 10-15 vježbi) ne znam koliko se to baš može na svoju ruku odlučiti i vježbati. Ovisi to i o stupnju iskrivljenja, i o dobi i kojekakvim faktorima. Jedan od tih mojih setova je npr. uključivao i vježbe dok ležim na boku, a bogami i trbušnjake, jer je neophodno da se jačaju ne samo leđni mišići nego mišići cijelog torza, da se olakša teret kralježnici. Možda da odeš fizijatru, lara, da ti preporuči one koje će tebi odgovarati.

Inače, zovite me gonič robova :lol
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 27 ruj 2008, 14:17

Uh, to je dosta nezgodno - rengen prije začeća. Ali dobro da nije rađen kad si već ostala trudna , a da , recimo nisi ni znala..
Budem se ja prihvatila vježbanja kad rodim, iako planiram otići do ortopeda, ali kad mi malo bebica poraste. Jer naravno, što ću biti starija, imat ću više problema, a muž i ja nit ne kanimo ostati samo na jednom djetetu, tako da prije druge trudnoće, obavezno k ortopedu.

Evo, vidiš ti te fizijatre..A ja sebi uzela zdravo za gotovo da bude mi se iskrivila barem za 10 stupnjeva. :stup

A steznik sam prestala nositi jer sam ga dobila u 7 razredu ( s 13 god ) i to onaj Milwauke , bila sam ko terminator, a i znaš kakvi su klinci - smijali mi se itd...

Lara , istina je da svaka osoba mora raditi drugačije vježbe , ovisno o izgledu same kralježnice, stupnju iskrivljenja, na kojoj strani je iskrivljenje... tako da stvarno ne bi bilo loše da tražiš od ortopeda vježbe da na kraju te vježbe " na svoju ruku " ne bi imale kontra učinak. A šta se tiče onog THL u tvojim nalazima, pojma nemam šta je to. I meni je to bilo napisano na nalazima, ali sam se bazirala samo na stupanj iskrivljenja.

E cure drage, pojma nemate koliko se bojim da li ću moć držati svoje dijete toliko koliko će tražit, trebat, dal ću ga moć dojit s obzirom da je moje iskrivljenje dost jako i kičma me užasno boli. Toliko se opterečujem s time da nekad imam i noćne more... :cry:
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 02 pro 2008, 09:57

evo i mene :xmah
sa 7 godina dobila Milwauke steznik, nosila ga 10 godina, prvih x godina 24 sata, svakid an vježbala, išla redovno uKlaićevu na vježbe, svaki vikend na plivanje u daničićevu ... Cijela priča se zaustavila na 45 stupnjeva.
nakon 3 poroda, kičma je 50 stupnjeva, imam dijete s CP i stalno ga moram nositi i nosit ću ga do kraja svog života. Bolovi su znali biti veliki ali sam se spasila s izvrsnim kiropraktičarem + ponekad kad ame rastura navečer od prevelikog sjedenja, vježbam.
Veoma mi je važan kvalitetan madrac i jastuk, kada me jako jako boli ujutro da se ne mogu pomaknuti iz kreveta, popijem tabletu protiv bolova, naručim se kod kire i guram dalje :xgrin
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Zwerka » 02 pro 2008, 12:19

Eto, a ja sad kako se približavam kraju trudnoće, ne mogu reći da sam se baš previše napatila s bolovima u kralježnici. Više sam patila radi žgaravice i ponekad radi bolova u križima!
Prije 10 god sam imala iskrivljenje oko 50-55 stupnjeva i mislim da je tu stalo. A prošla sam svašta, od plivanja , masaža, kiropraktičara...ali ništa.
Madrac smo platili 4000 kn, tako da smatram da je dosta kvalitetan i nikad me ne boli kralježnica kad se probudim, ali jastuk imam za kojih 40 kn, jer mi je jako bitno da je dosta tanak i meni odgovara.
Kad rodim, opet ću početi vježbati, jer će mi sigurno kralježnica dosta patiti od dojenja, nosanja bebe...

Samo ne znam da li skolioza ima kakvu ulogu prilikom samog poroda? Ne znam, da li je radi nje bolje imati carski ili se bez problema može roditi i prirodno?
Mali covjek - 16.03.2013

Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 02 pro 2008, 15:53

ne smeta ni najmanje. ipak neke druge kosti i živci sudjeluju u porodu.
ako si sada sklona križobolji, poslije poroda, dok se svi mišići ne učvrste, osjećat ćeš je jače, ali to opet nema veze sa načinom poroda, a još manje sa skoliozom (koja je obično u gornjoj polovici kralješnice).
eli
Sveta krava

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.