Sada je: 15 svi 2026, 17:09.

Što nakon djetetovog 1. rođendana?

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Što nakon djetetovog 1. rođendana?

PostPostao/la watani » 26 pro 2008, 23:39

...plaćat do pune plaće onda sam bome puno veći teret državi nego da mi odobre ostanak doma i daju 2000 kuna

ajme, nadam se da zbog ovoga ne razmisljas ostati doma ne bi li drzava usparala..na tebi.
ni slucajno nemoj tako razmisljati :baba
napravi onako kako je najbolje za tebe i tvoje dijete.
ima drzava na kome/cemu sparati; aLi nikako na slucajevima kao sto je tvoj
:kiss
Jezik ima pravo: uteci znaci spasiti se.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.
Kretanje je jedini zakon.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 27 pro 2008, 10:50

ma ne razmišljam ja o tome da im uštedim, nego znam da naša država razmišlja da uštedi gdjegod može kad treba dat građanima. pa se pitam ako tražim dvije stvari, hoće li mi odobriti onu koja je najbolja za mene ili onu koja ih najmanje košta
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Lidija » 27 pro 2008, 11:43

Ako ocijene da je tvom klincu potrebna dodatna njega zbog teskoca - onda ti biras hoces li dopust ili pola radnog vremena. Do sada je bilo tako.
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 27 pro 2008, 17:33

hm, za sve što si opisala teško ćeš dobiti produženje osim ako nemaš dobro napisan nalaz specijaliste koji će debelo naglasiti što dijete ne može. valgus stopala do sada nije bio razlog za ostajanje kod kuće, distoni jeste. Blago zaostajanje u svemu ti komisija uvijek može definirati da je dijete u širim granicama za svoju dob.
I kako što reče Lidija, ako komisija procijeni da je za dijete bolje da ostane još neko vrijeme kod kuće zbog pojačane skrbi, onda ćeš ti odlučiti jel ostaješ doma ili ideš na pola radnog vremena raditi. Nakon što dobiješ rješenje, odeš kod svog poslodavca i s njime se dogovoriš oko radnog vremena i ostalog (ako se odlučiš za pola radnog vremena)
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la frrr » 27 pro 2008, 19:28

hvala vam. jako sam sretna zbog ovoga da mogu birati!
čitam iskustva po raznim forumima, jedna je mama dobila produljenje zbog blage hipotonije. zašto blaga hipotonija jest razlog za ostat doma, a blaga distonija nije? ili kod blagog poremećaja sve ovisi o stavu komisije i na koju se nogu ustala komisija taj dan?
pročitala sam iskustvo mame koja je dobila produljenje jer beba nije ni s 12 mjeseci htjela jesti skoro ništa osim cice. kako to nije dijagnoza u zahjevu je imala dijagnozu 'blaga anemija' i dobila je produljenje.

ja sam, iskreno, totalno u šoku i podijenjenih mišljenja. s jedne strane taj ostanak doma i poslije njezinih 12 mjeseci doživljavam kao kaznu (jer sam se veselila odlasku na posao, iskreno) i dio mene s ogromnim osjećajem krivnje priželjkuje da me odbiju, a opet, ako već podnosim zahtjev jer želim da ona ima brigu koja joj treba, onda želim da mi to i odobre.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 27 pro 2008, 22:10

i još jedno pitanje...
čitam da po novom zakonu koji stupa na snagu od 1.1. 2009. zahtjeve za produljeni porodiljni preuzima HZZO.
sad ne znam kome da se obratim CZSS-u ili HZZO-u?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 27 pro 2008, 22:46

poslodavac u ovim slučajevima nema nikakve veze s tobom, zaboravi ga - on mora postupati po rješenju centra.

korak jedan je nabavljanje med. dokumentacije, fizijatra imaš, a ostale preglede (otorinac, okulist) na žalost MORAŠ obaviti SAMO zbog birokracije. uz to je zgodno imat nalaz neuropedijatra i svu ostalu dokumentaciju od rođenja pa nadalje. pedijatar ti MORA napisati sve uputnice. uz to ped. ti po prikupljenoj dokumentaciji mora ispuniti obrazac iz NN (pitaj kako se točno zove, il ću ti ja pogledat) bez tog ne možeš predat papire.
uz medicinsku dokumentaciju idu kopije muževe, tvoje i djetetove domovnice, izvadak iz matične knjige vjenčanih, za dijete rođenih, potvrde o prebivalištu za svo troje, potvrde za muža i tebe da ste zaposleni (to dobiješ u firmi) i zahtjev za komisijiski pregled djeteta.

kad to sve budeš imala ideš u centra za soc skrb gdje spadate po mjestu stanovanja. prije toga nazovi jer ne rade sve dane sa strankama. predaš papire i čekaš poziv za komisiju.
oni će ti dati mogućnost da ostaneš doma, a ti možeš tražiti da ideš raditi pola radnog vremena i o tom će u centru sastaviti zapisnik. ukoliko se pokaže lošim rješenjem za dijete da ti radiš, možeš ponovo tražit da ostaneš skroz doma.

kreni u proceduru odmah, možda će bit gotovo za 2 mjeseca, za tri najduže. u rupi možeš korisiti godišnji ili će ti pedijatar napisat bolovanje.
kad dobiješ nalaz i mišljenje komisije, onda ćeš tražiti i doplatak za dijete, bez tog papira ne možeš.

ako radiš pola radnog vremena, poslodavac ti to MORA omogućiti, pola plaće ti isplaćuje on, nešto manje od pola centar, dakle imaš skoro pa punu plaću. nakon godinu dana ćete opet na komisiju pa ćeš vidjet što dalje. dok si na pola radnog vremena ne možeš dobit otkaz, imaš pravo na bolovanje i godišnji kao da radiš puno radno vrijeme, ne mogu ti mijenjat radno mjesto ni plaću.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la frrr » 27 pro 2008, 23:05

aleksandra, hvala ti puno

ja sam se taman vratila napisati kako ja ne mislim koristiti cijelu dodatnu godinu. vjerujem da zbog njezine dijagnoze neće ni trebati tj. koliko sam skužila fizijatra njoj je pojačana njega potrebna dok ne prohoda stabilno. nemojte me, molim vas, zvat nemajkom, ali ja ne mogu ostat doma još godinu dana. ne mislim ju zlifrat u jaslice čim počne samostalno hodati, ali mislim da će dodatnih 6 mjeseci biti sasvim dovoljno.

em mi tako odgovara zbog mog psihičkog zdravlja em iz praktičnih razloga (kredit za uređenje stana i preseljenje u veći prostor) em mi je glupo da zauzimam mjesto u jaslicama, a dora je sa mnom doma em sam sretnija kad si ja sama priskrbim plaću.

pretpostavljam da mogu tako, da mogu prekinuti taj produljeni porodiljni kad s dorom sve bude ok?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la watani » 27 pro 2008, 23:08

sad ne znam kome da se obratim CZSS-u ili HZZO-u?

u ponedjeljak ces mozda biti pametnija :xgrin
prvo pitaj CZSS, nazovi ih.
ali nemoj se iznenaditi ako ti vele da nista ne znaju, i da cekaju novu godinu pa ce onda znati sto i kako :dunno
dok pribavis sve papire, do tada ce se sigurno vec znati kako ide procedurra po novom.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Itta » 28 pro 2008, 00:01

nadicab je napisao/la:
Ako se dijete rodilo prije termina koje vam je ginekolog odredio, iamte pravo za toliko dana produžiti porodiljni, treba za to podnijeti molbu podružnom HZZO-u

Što je sve potrebno priložiti ovom zatjevu HZZO-a, medicinsku dokumentaciju za vrijeme trudnoće i rodni list djeteta?
Da li se taj zahtjev podnosi u HZZO gdje smo za vrijeme čuvanja trudnoće nosile dozneke?

Ovo me baš jako zanima, jer sa sam rodila u 36 tjednu
slika
Itta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 28 pro 2008, 13:25

frrr, produljeni možeš prekinuti kad god hoćeš.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la nadicab » 28 pro 2008, 17:58

frr, cijela papirologija i dalje ide preko CZSS jer jedino oni i znaju to raditi. Od 1.1. novac će iplaćivati drugo ministarstvo, ali pravo na to određuje se kao i do sada.
Za dobivanje dodatnih tjedana, u HZZO se odnese trudnička knjižica u kojoj je napisan predviđeni termin djeteta, otpusni iz rodilišta. Mislim da je to sve, ali za svaku sigurnost nazovi ih. Pazi ako te žele odkantati, ne daj se jer po zakonu imaš pravo i na 2 dana ako treba.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Tonka.M » 28 pro 2008, 18:17

mi smo također u fazi prikupljanja papira za produženje do 2. godine života, a budući sam rodila 2,5 mjeseca prerano imam pravo i na to.

E sad, u HZZOu su mi rekli da za produženje do termina poroda donesem papire kad će Teo bit 11 mjeseci i da će to automatizmom odobriti.

A kak onda ide na CZSS? Da čekam rješenje od HZZOa o produženju pa s tim idem u CZSS da bi dobila još tu godinu dana, il ću dobit do Teovog 2. rođendana bez obzira na prerani porod ili? Malo sam se s tim pogubila..
A nekak se i nadam budući se radi o CZSS Zabok gdje, po nekom mom mišljenju, i nije tolika gužva ko u Zgbu da im ne treba toliko vremena za rješavanje papira... :dunno
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 28 pro 2008, 21:09

tonka, nisam sigurna, ali ako ideš na ostanak doma do 2. godine, onda ti godišnji ne treba, osim ako ne dođeš u "procijep" zbog kašnjenja papira iz centra. međutim, pravo na godišnji ne gubiš, pa vjerujem ni na dodatno ostajanje doma zbog preranog poroda. sve to možeš iskoristiti kad počneš raditi. ja sam npr. godišnji od redovnog porodiljnog koristila tek kad sam nakon njene 3. godine počela radit. znači bila sam 3 godine doma i onda još mjesec dana na godišnjem od prije 3 godine.

ja bi zato papire za produženi ostanak doma predala ranije (2,3 mj. prije prvog rođendana), a ove u hzzo, ovako kako su ti rekli.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Tonka.M » 29 pro 2008, 12:29

ma lako meni za GO, ionako sam kod privatnika i godišnji se koristi onak kak se koristi :( nije da možemo sad puno kemijat s njim

meni je samo za ta 2,5 mjeseca što sam ranije rodila, voljela bih kada bi produženje bilo do tog datuma, dakle termina poroda, a ne do Toevog 2. rođendana..
Al budem početkom siječnja skočila na CZSS u Zabok pa ću se raspitati (ionako oftalmologa i neuropedijatra imam tek 26.1. pa do onda i ne mogu ništa predavati)
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Itta » 30 pro 2008, 00:01

Evo ja sam danas predala zahtjev za produženje rodiljnog dopusta radi ranijeg rođenja djeteta i odobreno mi je... zahtjevu sam trebala priložiti kopiju Rješenja o korištenju rodiljnog do prvog rođendana, kopiju otpusnog pisma iz bolnice i original potvrdu od ginekologa koji mi je vodio trudnoću o točnom terminu poroda i sada smo doma duže skoro 2 mjeseca :xgrin sreći nema kraja
slika
Itta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tonka.M » 30 pro 2008, 00:03

Itta, nisam shvatila.. danas si predala da ostaneš doma još godinu (ili dvije) ili si predala zahtjev da ostaneš do predviđenog termina poroda?
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Itta » 30 pro 2008, 00:33

do predviđenog datuma poroda... dakle nešto manje od mjesec dana sam tražila da mi produže i odobreno mi je...

Vidim da i ti želiš produžiti porodiljni radi ranije rođenja djeteta... eto to je cijela procedura i nije nikakav poblem to dobiti, za to nije potrebno mišljenje CZSS
slika
Itta
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tonka.M » 30 pro 2008, 00:59

ma za to znam, al ja imam pravo i na još godinu dana zbog Teovih problema pa me zanima oću li ih dobit do Teovog 2. rođendana il još godinu dana od predviđenog termina (radi se o 2,5 mjeseca)
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Miki » 30 pro 2008, 11:01

ja sam dobila do 2. rođendana.
mi smo dobili poziv na komisiju par dana nakon 1. rođendana i rješenje komisije je zapravo bilo godinu dana od komisije.

prvo sam tražila produljenje do termina poroda i dobro da jesam jer mi papiri od CZSS-a nisu bili ni približno gotovi do rođendana (papire sam predala početkom siječnja)

rješenje o dopustu za njegu djeteta mi je počelo teći od korigiranog datuma rješenja, kad mi je prestao porodiljni (tako smo se dogovorile socijalna i ja, mogao je početi teći i 2 tjedna ranije (tada su konačno bili gotova sva potrebna rješenja) ali onda bi morala prekidati porodiljni dopust, a nije mi se dalo rješavati još papirologije, ovo mi je bilo najjednostavnije.

ne znam jesam li previše zakomplicirala, ako nisam bila jasna, slobodno me :baba
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Tonka.M » 30 pro 2008, 11:19

Miki :kiss u srž problema, u principu me to zanimalo.
Znači u prinpicu dobijaš do rođendana, ne godinu dana. Jesu dali objašnjenje zašto, il je to jednostavno tako'
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Miki » 30 pro 2008, 11:30

ma kažem, nama se potrefilo da je i komisija bila oko rođendana i dobila sam godinu dana od komisije i to je onda opet ispalo taman oko slijedećeg rođendana.
čini mi se da su neke cure na Rodi spominjale da su bile na komisiji s npr 10 mjeseci i onda dobili do godinu i 10 mjeseci, znači niti do drugog rođendana :xroll (ali ne mogu to više naći, ima sve skupa nekih 40 stranica na tu temu)

ali dobila sam još na vremenu jer sam prije 2. rođendana podnijela zahtjev za novim vještačenjem i procedura dok su me odbili je trajala još 3,5 mjeseca i to mi je bilo baš taman da se N. privikne na jaslice i da obavimo sve preglede koji su nas čekali u to vrijeme
ja sam malo prije 2. rođendana prešla na pola radnog vremena i taman su nam ta 3,5 mjeseca bila dovoljna da sve prođe bez (prevelikog) stresa
"All you need is faith and trust... and a little bit of pixie dust!" --Peter Pan

:lebdi
Miki
Samsungova kuharica

PostPostao/la Tonka.M » 30 pro 2008, 13:23

naravoučenje: treba predati u zadnji tren, a između koristiti GO :lol

hvala Miki :kiss
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 30 pro 2008, 19:34

ja niš ne kužim što vas dvije pričate :conf :conf

nego, danas bili kod polovine na kontroli i po preporuku za produljenje porodiljnog, na moje da sam se informirala i čula da mi možda neće odobriti produljenje on je rekao da sigurno hoće.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la alexandra » 01 sij 2009, 15:52

gle frrrr, moje iskustvo govori da ako imaš nalaze specijalista gdje se izrijekom traži da mama ostane doma, nijedna komisija kod nas neće imati hrabrosti reći protiv riječi specijaliste. jer niti se specijalisti igraju svojim imenom i pišu lažne papire, a nit oni koji sjede u komisiji (pedijatar, psiholog i socijalni radnik) objektivno imaju znanja da spore nalaz specijalista. tako da se oko toga uopće ne bi brinula.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la watani » 01 sij 2009, 16:03

alexandra je napisao/la: da ako imaš nalaze specijalista gdje se izrijekom traži da mama ostane doma, nijedna komisija kod nas neće imati hrabrosti reći protiv riječi specijaliste.

veliki potpis na ovo.
Ako umires, kreni.
Ako patis, pokreni se.

vap-su-varivari
watani
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 01 sij 2009, 22:15

točno to piše u nalazu
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 01 sij 2009, 22:22

nadicab je napisao/la:hm, za sve što si opisala teško ćeš dobiti produženje osim ako nemaš dobro napisan nalaz specijaliste koji će debelo naglasiti što dijete ne može.

da citiram samu sebe :xgrin i da potpišem alex - samo ako specijalist napiše to kao preporuku, komisija će odobriti.
Upravo su mi se obrtaili jedni roditleji koje je komisija otkantala jer su specijalisti iz Goljaka pisali samo što dijete može: topli emocionalni kontakt, + neke sitnice; laik može pročitati smao pozitivu. I gle čuda, komisija im je napisala da je kod djeteta prisutan samo blagi zaostatak, a dijete ima velike teškoće i zbilja jako dijagnoze. Sada roditelji moraju pohoditi sve specijaliste ispočetka i oni im trebaju napisati isti ali drugačije sročen alaz - isticanje što sve dijete ne može a normalno je za tu dob.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la alexandra » 01 sij 2009, 22:25

e sad ovo što je nadica napisala ide na dušu specijalista koji bi trebali znati kako mora izgledati papir za komisiju :dunno ovi su samo roditeljima i djetetu napravili duplo malteritiranje zbog krivo napisanog nalaza.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Tonka.M » 01 sij 2009, 23:13

e sad ste mene dovele u nedoumicu
Ja imam nalaze (za sad) fizijatrice i psihologice koje su obje napisale da je Teo u širim granicama za koirgiranu dob, al obje su napisale izričitu preporuku za produženje :dunno
još imam pregled neuropedijatra krajem siječnja

Znači li da trebam brinuti ili? :conf
MOŽEŠ TI TO!

Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.