Sada je: 03 svi 2026, 02:02.

BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: BIOMEDICINSKE INTERVENCIJE-DIJETE /GFCF/ I RAZMJENA RECEPATA

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 18:49

la_luna je napisao/la:
marijanama je napisao/la:Evo kako izgleda medenkov jelovnik za jedan dan po preporuci nutricioniste nakon uvida u nalaze na intoleranciju hrane.

Doručak:

a) rižino mlijeko ili
b) mlijeko od Kamuta (trgovina Garden, Deželičeva ul.) ili
c) čaj sa slijedećim namazima koji se izmjenjuju na kruhu (kukuruzno brašno i heljdino brašno) s slijedećim namazima

- pašteta „ Argeta „ (trgovina Garden) losos, pileća, pureća, junior ne sadrži aditive i konzervanse
- kašica - rižolino ( Podravka ili drugi proizvođači - bez glutena)
- kašica - palenta na mlijeku od kamuta ili rižinom.

ja sam mislila na ovu pastetu...

Sada sam tek došla na forum, nisam stigla cijeli dan i vidjela sam ovo. Išla sam pogledati na njihov proizvod i nigdje ne piše da sadrži konzervanse i aditive, Otkud ti ta informacija?
Zadnja izmjena: marijanama; 11 sij 2009, 18:53; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 18:52

Anni je napisao/la:jeste li probali sa kvinojom? Nema glutena, pseudozitarica je ... u zrnu se moze pripremati kao prolog( ja sam ju kuhala kao rizu)..samljevena se koristi kao brasno

ja kvinoju stavljam medenku umjesto tjestenine u juhu, nakon što je dobro operem, te kuham 30-40 minuta na laganoj vatri.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la la_luna » 11 sij 2009, 19:37

marijanama je napisao/la:
la_luna je napisao/la:
marijanama je napisao/la:Evo kako izgleda medenkov jelovnik za jedan dan po preporuci nutricioniste nakon uvida u nalaze na intoleranciju hrane.

Doručak:

a) rižino mlijeko ili
b) mlijeko od Kamuta (trgovina Garden, Deželičeva ul.) ili
c) čaj sa slijedećim namazima koji se izmjenjuju na kruhu (kukuruzno brašno i heljdino brašno) s slijedećim namazima

- pašteta „ Argeta „ (trgovina Garden) losos, pileća, pureća, junior ne sadrži aditive i konzervanse
- kašica - rižolino ( Podravka ili drugi proizvođači - bez glutena)
- kašica - palenta na mlijeku od kamuta ili rižinom.

ja sam mislila na ovu pastetu...

Sada sam tek došla na forum, nisam stigla cijeli dan i vidjela sam ovo. Išla sam pogledati na njihov proizvod i nigdje ne piše da sadrži konzervanse i aditive, Otkud ti ta informacija?

Jer je to i kod nes bila tema posto je E. vrlo volio pastete.Neznam dali u Hrvatskoj na pastetama stoje sastojci ali kod nas stoji na pakovanju od 'Argete (kupljena u turskoj prodavnici gdje inace ima nasih proizvoda) mlijecna bjelancevina i pored toga stoji da jos ima i soje bas sam danas citala ponovo tako da mi pastetu jedemo samo kad je E. u vrticu da nebi bilo problema...
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 19:59

La Luna evo išla sam nanovo pogledati i sada ti prepisujem sve sa deklaracije što piše: fino mljevena puretina, voda, biljno ulje, pureća mast, sol, škrob, začini, sirutka (je l ona možda sadrži kazein?). sada mi ništa više nije jasno, a napisala i preporučila kao što si vidjela nutricionistica. Pa kako ćemo im zaboga vjerovati?

usput da te pitam, je li kod tebe na kompjutoru neka promejn na stranicama, kod mene su blijeđe i nikovi sa slikicama su sa lijeve strane, a bile su prije sa desne.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la la_luna » 11 sij 2009, 20:32

marijanama je napisao/la:La Luna evo išla sam nanovo pogledati i sada ti prepisujem sve sa deklaracije što piše: fino mljevena puretina, voda, biljno ulje, pureća mast, sol, škrob, začini, sirutka (je l ona možda sadrži kazein?). sada mi ništa više nije jasno, a napisala i preporučila kao što si vidjela nutricionistica. Pa kako ćemo im zaboga vjerovati?

usput da te pitam, je li kod tebe na kompjutoru neka promejn na stranicama, kod mene su blijeđe i nikovi sa slikicama su sa lijeve strane, a bile su prije sa desne.

jeste i kod mene je design stranice drugaciji a sastojke od Argete da nebi morala prevoditi postat cu ti na PM...znam da si sumljiva al kontam radite sve moguce i nemoguce za svoga malog i takva jedna sitnica treba da zezne
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Anni » 11 sij 2009, 20:36

sirutka se dobiva iz mlijeka...zar ona ne sadrzi casein?

Pozdrav
Anni

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 20:37

O.k. hvala ti. :buket
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 20:48

Anni i ostali, pomagajte, ovo me je bacilo i pravi bed. Što ću mu davati od namaza? Anni kreni sa pekmezima koje kuhaš, ali pravi recept, koliko na kg voća staviš čega, lijepo te molim kao i ostale koji to rade. :mah
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 11 sij 2009, 20:52

nesto vise o sirutki:
http://www.agram89.com/?ID=24

M, ja radim marmeladu sa medom, a milisim da Medenko ne smije med ili? Mozda neka mama ima recept sa secerom...al koji secer ces stavljati? Ja sam probala sam skuhati mesni namaz...radila sam po recptu... taj namaz je izgledao uzasno. Po ukusu je bio dobar, al je bio pretvrad .. pa ga nisam mogla mazat. Moram negdje pronaci recept za pastetu..
Anni

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 20:56

Da, on ima visoku intoleranciju na med. Mogu staviti steviju, koju inače koristim kao zamjenu za šećer u vrlo malim količinama. Samo ti daj recepte pa ću ja prilagođavati.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 11 sij 2009, 20:59

RIBLJA PAŠTETA

Potrebno je:125 gr. putera,pola manje glavice crnog luka,3 manja kisela krastavca, 1 konzerva tunjevine, 1 sardina,sok od limuna,2 kašičice senfa, biber, so.
Umutiti puter sa senfom narendanim crnim lukom, pa dodati oceđenu tunjevinu i sardinu i sitno seckane kisele krastavce.Posoliti po ukusu ,dodati limunovog soka po ukusu, bibera po ukusu i sve to zajedno još malo promešati. Dobije se fina penasta masa.Oblikujete je po želji,ukrasite po želji i ohladite. Veoma je ukusna.

Ps: ja u svakom receptu zamjenim puter sa svinjskom masti
Anni

PostPostao/la MBee » 11 sij 2009, 21:13

Na mojoj Argeta pašteti od tune piše između ostalog mliječne bjelančevine, bezmasno sojino brašno i tri vrste E-ova. I ja nisam do sada čitala...
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 11 sij 2009, 21:42

Super anni za ovaj recept samo ne znam što da stavim umjesto limunova soka, jer i na limun i na naranču ima intoleranciju?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la la_luna » 11 sij 2009, 23:19

Anni je napisao/la:RIBLJA PAŠTETA

Potrebno je:125 gr. putera,pola manje glavice crnog luka,3 manja kisela krastavca, 1 konzerva tunjevine, 1 sardina,sok od limuna,2 kašičice senfa, biber, so.
Umutiti puter sa senfom narendanim crnim lukom, pa dodati oceđenu tunjevinu i sardinu i sitno seckane kisele krastavce.Posoliti po ukusu ,dodati limunovog soka po ukusu, bibera po ukusu i sve to zajedno još malo promešati. Dobije se fina penasta masa.Oblikujete je po želji,ukrasite po želji i ohladite. Veoma je ukusna.

Ps: ja u svakom receptu zamjenim puter sa svinjskom masti

Recept je mrak morat cu ga i ja pokusati...ali morate dobro paziti sa senfom jer mnogi proizvodjaci stavljaju mlijecne sastojke i to deklariraju pod aromama zato bolje provjeriti...jesam skepticarka ha :roll:
la_luna
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 07:27

Bome nisi nakon ovig iskustva s Argentom barem što se mene tiče.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 12 sij 2009, 08:55

marijanama je napisao/la:Da, on ima visoku intoleranciju na med. Mogu staviti steviju, koju inače koristim kao zamjenu za šećer u vrlo malim količinama. Samo ti daj recepte pa ću ja prilagođavati.

na 750 grama ocjedenog , izrezanog voca staviti 500 grama meda( ja stavim 300)... dodati sok od jedne narandje ( u marm. od jagoda i sljiva) u marelicu dodati sok od pola limuna. ( Ti M iscjedi malo soka od ananasa). Sve to dobro promjesati , pokriti i ostaviti da preko noci stoji. Ujtro procjediti kroz cjedilo( tekucinu zadrzati). Uzeti serpu i najprije staviti 1/3 tekucine pa u to dadati smjesu .. mjesajuci svaki puta kada se masa zgusne dodavati tekucinu. Kuhati 20-25 Minuta. i cijelo vrijeme odstranjivati sa zlicom pjenu.
U pripremljene flase( koje stoje na mokroj krpi da nebi pukle) staviti skuhanu marmeladu, dobro ju zatvoriti sa poklopcem i tako zatvorenu staklenku okrenuti da stoji na poklopcu 5-10 minuta( oprez...vruce!!!).
Nakon toga ju ponovno vratiti u prvobitan polozaj. Marmeladu spremiti u frizider tek kada se dobro ohladi( ja ju stavim tek drugi dan).
Anni

PostPostao/la flipper » 12 sij 2009, 09:20

može se napraviti i namaz za kruh od sjemenki sezama ili suncokreta
nekako tako da se sjemenke izmelju i kap- dvije maslinovog ulja i to je to...
da li je to netko radio...
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 09:37

PEKMEZ OD VOĆA ala Anni

1. na 750 grama ocjedenog , izrezanog voća staviti 500 grama meda (ja stavim 300)
2. dodati sok od jedne narandje ( u marmeladu od jagoda i sljiva)
3. u marelicu dodati sok od pola limuna. (za one koji su intolerantni na med iscjediti malo soka od ananasa).
4. Sve to dobro promjesati ,
5. pokriti i
6. ostaviti da preko noci stoji.
7. ujutro procjediti kroz cjedilo (tekucinu zadrzati).
8. Uzeti serpu i najprije staviti 1/3 tekucine pa u to dadati smjesu .. mjesajuci svaki puta kada se masa zgusne dodavati tekucinu.
9. Kuhati 20-25 Minuta. i cijelo vrijeme odstranjivati sa zlicom pjenu.

U pripremljene flase (koje stoje na mokroj krpi da nebi pukle) staviti skuhanu marmeladu, dobro ju zatvoriti sa poklopcem i tako zatvorenu staklenku okrenuti da stoji na poklopcu 5-10 minuta( oprez...vruce!!!).
Nakon toga ju ponovno vratiti u prvobitan polozaj. Marmeladu spremiti u frizider tek kada se dobro ohladi (ja ju stavim tek drugi dan).

Ovaj ti anni recept zlata vrijedi!
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 09:49

RIBLJA PAŠTETA

Potrebno je:125 gr. putera, (ili svinjsku mast)
pola manje glavice crnog luka,
3 manja kisela krastavca,
1 konzerva tunjevine,
1 sardina,sok od limuna,
2 kašičice senfa, biber, so.
Umutiti puter sa senfom narendanim crnim lukom,
pa dodati oceđenu tunjevinu i sardinu i sitno seckane kisele krastavce.
Posoliti po ukusu ,
dodati limunovog soka po ukusu,
bibera po ukusu i sve to zajedno još malo promešati.
Dobije se fina penasta masa.Oblikujete je po želji,ukrasite po želji i ohladite. Veoma je ukusna.

Anni koji senf koristiš?
Zadnja izmjena: marijanama; 12 sij 2009, 09:51; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 09:51

flipper je napisao/la:može se napraviti i namaz za kruh od sjemenki sezama ili suncokreta

daj to detaljnije, gdje si našla i je si li radila i u čemu si to smrvila jer je jako tvrdo?
Zadnja izmjena: marijanama; 12 sij 2009, 11:06; ukupno mijenjano 1 put/a.
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 12 sij 2009, 09:52

mi smo nasli jedan bez glutena( nama ga vise)..

pogledaj ovdje na : podravkini proizvodi bez glutena:

naci ces i jedan senf
http://www.coolinarika.com/printable/cl ... tka-bolest
Anni

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 11:05

Hvala ti, pogledala sam, popis je dobar samo ipak treba biti oprezan i svaki proizvod još jednom prekontrolirati. :buket
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Anni » 12 sij 2009, 11:56

marijanama je napisao/la:Hvala ti, pogledala sam, popis je dobar samo ipak treba biti oprezan i svaki proizvod još jednom prekontrolirati. :buket

ja sam jako sretna sta nedajemo vise nikakve proizvode koje sadrze sve i svasta.. cak ni sokove gotove ne pije ( prije smo mu uzimali od Hippa..sokove za bebe)..od kada ne smije trositi secer pije vodu, caj ili limunadu ili orandzadu.
Jedino sto je stvarno zalosno da covjek u danasnjem vremenu nemoze svoje djete hraniti tako da bi ga skroz postedio pesticida..ma koliko god voce i povrce bilo bio ..ima u tome opet nekog otrova.
Gdje su ona ljepa vremena kada je postojalo zdravo voce i povrce, domaci sir i mlijeko i bakin kukuruzni kruh???
Anni

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 12:03

Ajme anni moja, uhvatila me nostalgija. kada se sjetim onog finog putra kada smo na selo išli gdje se je originalno tukl mlijekom drvenom batinom u nekom dvenom visokom, izgleda kao uska bačva, pa kada si taj putar namazao na kruh ispod peke od domaćeg brašna.......Hm ništa bolje u životu nisam jela. A ja sada to ne mogu priuštiti svom djetetu, jer takvog pripremanja i nema, već samo "smeće" od hrane zbog kojeg je između ostalog i intolerantan. :(
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 12 sij 2009, 12:24

marijanama je napisao/la:
flipper je napisao/la:može se napraviti i namaz za kruh od sjemenki sezama ili suncokreta

daj to detaljnije, gdje si našla i je si li radila i u čemu si to smrvila jer je jako tvrdo?

sjeme sezama (ili suncokreta ) se da u pečnicu na 150 C 15-20 minuta da se "ispeku"- jer tada imaju bolji okus, tada se izmelju u mlinčiču za kavu ( a vjerojatno i mogu sa štapnim mikserom ) u to kap dvije ( ili više, neznam ) maslinovog ulja i to se smješa da se dobije masa kao namaz....
za svaki obrok raditi svježe jer nemože stajati....
ovo sam samo čula ali nisam još probala....
kada probam javim
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 12:55

Ajde probaj pa javi, ujedno javi gdje si nabavila sjeme?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 12 sij 2009, 13:52

uf, ništa nepromakne tvom oštrom oku :mah
htjedoh reči sjemenke suncokreta ( koje služe kao grickalice ) i sezam zrno ( pisip za peciva ). ja sam si to zamislila da je to to...... a sjemenke suncokreta ionako nam služe za grickanje...
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la marijanama » 12 sij 2009, 14:11

Znaš toliko sam ljuta na sebe da mi je moglo promaći ono oko namaza Argente da ti ne mogu reći, a evo vidiš uz svu pažljivost i oprez to se desi. Trebali bi imati detektore ne samo na glavi, već u rukama, nogama i na leđima.Sve sam pobacala u smeće (valjda me Bog neće kazniti) i sutra krećem u novu nabavu. A to sa sjemenom još uvijek mi nije jasno, gdje ga mogu naba :faca viti?
marijanama
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 12 sij 2009, 15:28

sjemenke suncokreta kupiš u trg. centrima na odijelu zdrave prehrane, ja sam kupila u billi
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Otocanka » 12 sij 2009, 16:08

marijanama je napisao/la: A to sa sjemenom još uvijek mi nije jasno, gdje ga mogu naba :faca viti?

Sjemenke možeš naći u Bio&Bio, Konzumima, Ipercoopu, ... .

Trenutno su u tijeku testiranja aparatića koji bi mogli nositi sa sobom u šoping, a kojem je zadaća mjerenje količine glutena u pojedinim proizvodima. Hvala bogu da ga je netko smislio, iako ne gajim nadu da će na našem tržištu biti dopstupan još koju godinicu.
Ne znam da li ste upoznate s činjenicom da proizvođači nisu obavezni istaknuti kompletan popis sastojaka koji se nalaze u njihovom proizvodu (mislim da je 15 % minimalan udio koji ih obavezuje da sastojak mora biti istaknut).
Otocanka
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 20 gostiju.