Sada je: 03 svi 2026, 00:44.

loša stopala

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

loša stopala

PostPostao/la lucija05 » 25 vel 2009, 15:18

Mi smo vježbači maltene od izlaska iz rodilišta. Malac će biti skoro 16 mjeseci. Odlično puže, kleči samostalno, a unazad par dana se počeo dizati na nogice uz apsolutno sve što naiđe. Obično sam ja s njim na podu, vježbamo, igramo se, a sada se samo pentra po meni.

Problem su stopala, premekana su (iako baš nisam sigurna ni da mu je iskorak dobar, ali nadam se da ćemo to brzo korigirati, ako bude trebalo). Mi radimo trodimenzionalne vježbe za stopala i motamo ih elasatičnim zavojem. Vidim i sad kad se diže da mu se stopalo zavrće prema unutra, tj. da više stoji na unutarnjem dijelu stopala. Znači da mu to stajanje još dodatno kvari stopala.

Uskoro idemo kod fizio., ali pretpostavljam da će reći da mu to dizanje branimo što je više moguće iako to meni izgleda nemoguće jer on je time sada oduševljen. :srca

Zanima me kakva su vaša iskustva, koliko dugo treba da se ta stopala ojačaju, isprave? Koliko je to zapravo bitno u smislu koje bi mogle biti loše prognoze? Ima li šanse da se to i samo ispravi, puna sam pitanja i briga.

I još me nešto zanima, na goljaku to nam nitko nije ni spominjao kao eventualni problem? :dunno
veliki šećer, škorpija, 2004.
mali šećer, još jedna škorpijica, 2007.
lucija05
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: loša stopala

PostPostao/la faith » 25 vel 2009, 15:42

Nama su pomogle ortoze koje smo napravili u sloveniji nakon pregleda na njihovom institutu. To su mekane ortoze koje nogicu drže u ispravnom položaju a ne smetaju pri stajanju i hodu. Naši fizijatri to ne preporučuju, samo tvrdu cipelicu. Ne znam koliki je problem kod tvog malca, možda bi mu i ortopedska cipelica bila dovoljna.
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 25 vel 2009, 19:57

rekla bih da se radi o uobičajenom problemu. nisu ti ništa govorili jer znaš i sama da malo govore unaprijed. mi smo vježbali davno, od samog početka radili pasivne vježbe za stopala, ali prvo ustajanje je po pitanju stopala bilo prilično razočaravajuće u istom smislu kao i kod vas. :mrgreen: kao i uvijek, sve je individualno, ali mi smo stvarno maksimalno blokirali ustajanje dok i stopala nisu bila spremna, vječno se vukli za njom, spuštali je na pod i vježbali pripremu za dobro stajanje (kao i vi). koliko god ih ustajanje veseli, može se svesti na primjerenu mjeru (od par ustajanja dnevno mu neće ništa bit). imali smo sreće pa na kraju (kad je prohodala s 2 godine i nešto sitno) nije trebala ni ortopedske cipele, samo uobičajenu zdravu cipelu s čvrstom petom i gležnjem. od dvije i pol hoda skroz samostalno, bez korekcija uz naravno kontrole kod fiz. i ortopeda jednom godišnje. od 6. godine nas je i ortoped otpisao i dao nam voljno. trebamo doć samo po potrebi ako vidimo da se nešto kvari zbog rasta kao i kod druge djece. eto, nema čak ni spuštena stopala.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la ptica » 26 vel 2009, 10:51

Moja curica (3,4g) je propuzala sa 15 mj a sa 16 se počela ustajati uz namještaj, ali uz loši iskorak. Prohodala iza 3.g. Fizijatar (Goljak) nije preporučio ortopedske cipelice, ortoped (Klaićeva) je. Od onda pa do sada stopala se nisu bitno poboljšala unatoč ort.cip. Stopala su spuštena i gležanj visi prema unutrašnjoj strani nogice, ali dok sjedi to se ne vidi, dakle nema promjena u položaju kostiju.
Vježbamo iskorak, ljuljanje u klečečem i stojećem iskoraku, pružanje noge dok je dijete u četveronožnom, dizanje obje noge paralelno dok leži, kotrljamo stopala po malenom valjku ili pikavoj loptici, ustajanje bez pridržavanja sa klupice - čini mi se da su te vježbice ojačale zdjelicu i nogice pa se sada stopala ipak čine bolje. Terapeuti nam preporučuju zavoje hartmann (?) koje sa 2 g. nije prihvaćala, sada ćemo ponovno pokušati.
Nismo joj branili ustajanje jer smo smatrali da je vertikaliziranje prirodan položaj i bitan za kognitivni razvoj, iako su zdjelica i nogice bile slabe da podnesu teret.
Teško je reći što je bolje :dunno - netko će mi sigurno reći da smo pogriješili i da bi stopala bila bolja da smo branili ustajanje, ali nama je bila najvažnija naša procjena i iz mog iskustva, mislim da sam najbolje savjete dobivala od terapeuta i defektologa koji s njom vježbaju redovito i prate napredak, nego fizijatar i ortoped koji je vide 2xgodišnje.
U svakom slučaju one gore navedene vježbice će jako pomoći - sigurno veće neke i radite :D a i svako dijete je individua za sebe :mah
ptica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plava » 27 vel 2009, 10:27

Mi smo imali jako uvijena stopala prema unutra, motali smo zavoje koji su nam samo naštetili jer je D zbog zavoja još više uvijao stopala prema unutra, tj prstiče kao da ga škaklja. Promjenili smo fizioterapeuta koji od onda radi posebne vježbe istezanje stopala i stvar se naglo ispravila. Dakle zavoji mogu biti i dvosjekli mač aki se ne postave dobro, ili ako ih djete preraste ili ak dijete jednostavno to ne podnosi na stopalima. Inače moj je D bio u trbuhu cijelu trudnoću sa nožicama u mojoj zdjelici gdje je guzom još i pritiskao na njih (sjedio na nogama) zato su tako bile nakon poroda. Danas mogu reči da smo skoro do kraja izravnali stopala, ali uz puno vježbi. Cipele smo dobili ortopedske ali nam ih nisu dobro izradili pa su nam samo štetile. Kad smo kupili obične cipele, isto veče je prohodao, nevjerojatno ali istinito... :mah
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lucija05 » 27 vel 2009, 10:51

Cure puuuuuuuno vam hvala na odgovorima.
SAd su mi stvari malo jasnije, naime vidim da nam preostaje još velika borba oko tog segmenta.

Faith zašto naši fizijatri ne preporučuju ortoze?

Mi još nismo ni jednom bili kod ortopeda, pa ja zapravo ne znam kolika je stvarno velik naš problem. Naime, kako sam rekla na Goljaku nam nitko za sada uopće još nije niti spominjao stopala, a iskreno nije ih ni gledao (a tamo smo zadnji put bili pred Božić, sljedeći put tek poslije Uskrsa). Nego fizioterapeutica kod koje idemo češće privatno nam ističe taj problem još od ljeta.
Istežemo stopala i motamo ih tih elastičnim zavojima (mislim da su ovi što je ptica spomenula), nedavno smo dobili još nekih vježbica na boku.
S tim da sam primjetila u zadnje vrijeme baš to što je Plava rekla da nekako čudno drži pogotovo lijevu nogicu sa skvrčenim prstićima prema naprijed. SAd se naravno brinem da ne radim više štete nego koristi.
lucija05
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la faith » 27 vel 2009, 10:58

lucija05 je napisao/la:

I ja bi voljela znati odgovor na ovo pitanje pogotovo zato što puno djece koja nose ortoze (mislim na ove slovenske) imaju odlične rezultate :dunno .
Shine as the light you are (dr. Eric Pearl).

Tražim ljude, što više ljudi, koji imaju neograničenu sposobnost uvjerenja da ne postoji nešto što je nemoguće učiniti (H. Ford).
faith
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la breg » 28 vel 2009, 19:26

faith je napisao/la:
lucija05 je napisao/la:

I ja bi voljela znati odgovor na ovo pitanje pogotovo zato što puno djece koja nose ortoze (mislim na ove slovenske) imaju odlične rezultate :dunno .

Meni je jedan fizijatar rekao da je cijela priča u glavi tj mozgu i da se to ortozama ne može ispraviti. To se ispravlja ako je potrebno operacijom i nakon toga noćnim ortozama. Sve ostalo je bedastoča. To su sve riječi fizijatra.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la Lidija » 28 vel 2009, 21:00

Jel se onda radi operacija mozga ? :roll:
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 28 vel 2009, 23:45

A kako onda vježbe pomažu, meni je to isto vježbamo milijun puta jedan pokret da bi ga mozak zapamtio i uspio samostalno napraviti, tako i ortoze drže jedan položaj koji prisile mozak da ga upamti....
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plava » 28 vel 2009, 23:46

I zašto onda preporučuju zavoje....pa to bi se isto moglo nazvati ortozom da se ne odmata npr. i da je fiksno...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 01 ožu 2009, 00:14

lucija, ja bih ti savjetovala da bez obzira na sve tražiš uputnicu za dječjeg ortopeda. s obzirom ste vježbači, trebao bi ortoped pratit i kukove i stopala. to je samo moj savjet. mi smo ortopedu do godinu i pol, znači do stajanja išli svaka dva mjeseca zbog kontrole kukova (a od početka su bili ok), a kasnije nešto rjeđe zbog stopala. :dunno
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la lulamae » 02 ožu 2009, 01:55

mom adrichu su isto stopala koma..i idemo kod ortopeda svakih 6 mjeseci i velim mu kak to grozno izgleda..ima jaki valgus,pogotovo lijeve noge..ali nista mi ne preporucuje osim ortopedskih cipela..i dok hoda u njima sve je ok..kad ih idemo mijenjat,po nove,kod valeka pogledaju kako se istrosio dzon i vle da je ok,da se jednako trosi,da niej jace unutarnja strana..medutim kad je bos to izgleda prestrasno..stopalo mu je skroz spusteno prema unutra..koristili smo i te zavoje prije ali ocito nije pomoglo..kad pokusava cucnuti lijeva noga mu se uvrce prema unutra,odnosno koljeno..ne znam da li mu trebaju ortoze..nikad nitko nije preporucio..puno smo vjezbali stopala ali eto,dobili smo to sto smo dobili..ne znam sto dalje..da li je to to ili se moze jos nesto uciniti..
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la lucija05 » 02 ožu 2009, 11:23

Još jednom svima hvala. :kiss

alexandra prvom prilikom ću kod doktorice tražit uputnicu i za ortopeda.

lulamae, točno znam što pričaš, moj se tek počeo dizati na nogice, ali baš i meni laiku njegov položaj stopala izgleda strašno i također kao i kod vas pogotovo lijevog.

Bili smo kod naše fizioterapeutice. Da ima taj valgus. Rekla nam je naravno kao i što sam očekivala, da moramo potpuno izbjegavati dizanje jer svako stajanje na nogica mu dodatno pogoršava stvari. Rekla da je to za sada neurološki problem, a ne ortopedski. Da moramo biti strpljivi i još jako puno raditi s stopalima. Jer kakvo mu je sad stanje to vodi na paraparetski obrazac hoda. Rekla je također da ortopedske cipelice nisu dobre sada dok on tek uči stajati i poslije hodati jer su one prečvrste i onda nikad neće steći sam dobar osjećaj svojih nogica i dalje za hod.

Uglavnom najbolje rješenje je kočenje ustajanja (iako to meni još uvijek izgleda nemoguća misija :/ , em što se već digne u sekundi čim se ja negdje okrenem, em mi ga žao sputavati) i raditi na stopalima mjesecima.

I ja dodajem, nadati se da će sve na kraju ispast najbolje moguće za mog malog miša.

Alexandra dali imaš možda koji dobar savjet, ideju kako mu što više blokirati ustajanje, a da mu ne ubijem volju, i kako to zapravo izgleda u praksi ne dati djetetu da se ustaje?

Kad ga ja zabavljam nečim ok, ali kad mu dosadi on bi u trenu bio na meni. Kad se negdje digne, ja ga spustim, a on bi naravno ponovo, kao da mu šaljem poruku da je to igra. Očito ga baš moram odnijeti nekud dalje i odmah mu privući pažnju nečim novim.....
lucija05
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la breg » 02 ožu 2009, 14:36

lucija05, znam o čemu pričaš, i kod nas je bila ista situacija.
Možeš neko vrijeme paziti da se ne diže na noge, ali cijeli dan, to je nemoguća misija
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la alexandra » 02 ožu 2009, 16:32

lucija, sad prizivam u sjećanje već davne dane. :mrgreen: prvo, nemoj se bojat da ćeš mu ubit volju za ustajanjem, nemaš nikakve šanse. znam da ti je to teško i tužno, ali nećeš. ima logike sve što ti je fizijatrica rekla ako se spremate na samostalan i lijep hod. mi smo cijelo djetinjstvo do prohodavanja proveli bosi i u čarapama. nismo ni motali noge, ni razmišljali o ortozama, niti je stavljali u cipele bilo kakve baš iz razloga koje ti je navela da noga "nauči sama" kolko god može i da mišići očvrsnu da drže i koljeno i stopalo. i dan danas doma nema šlape nego abs čarape, a cijelo ljeto je bosa non stop.

šta smo radili. cijeli stan je bio na podu. sve što ju je zanimalo (daljniski, kazete, knjige, mobiteli) bilo je na podu. mi smo bili na podu i valjali se s njom. ostatak smo se nosali. nemoguće je spriječiti dijete da se nijednom ne digne naročito ako si doma sam, al kad doktor kaže nijednom, ako se digne pet šest puta i ako ga vratiš dolje ili ga malo digneš pa gledate kroz prozor ili se kreveljite pred ogledalom (e da i ogledalo je bilo na podu, stalno se ogledavala :lol ) pa ga opet spustiš na pod, neće bit nikakva katastrofa. i nabildajte živce.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Zwerka » 24 kol 2011, 11:43

Podižem temu.. :/

Primječivala sam zadnje vrijeme da malac kad hoda, maltane mu se zglobovi dodiruju, a stopala mu idu prema nutra.
On normalno hoda, trči, nikad nije rekao da ga nešto boli..
I jučer smo otišli do fizijatra..
Dijagnoza - pedes planovalgi....valgus stopala.. :/
Išli smo odma izraditi uloške. Ništa nam nije rečeno za cipelice, osim da moraju biti visoke, nikakve natikače, crocsice ili slično i svakih 6 mj dolaziti po nove uloške..

Vidim da večina vaših djeca ima baš anatomske cipelice, rijetko koji uloške..

Ne mogu se baš pohvaliti da sam klincu kupovala Bambi obuču..Imao je par Cicibanovih cipela, Frodo papuče, Nike-ove patike, ali inače sam dosljedna obuči marke Prima.

Šta sad, kakvu marku obuče da mu kupujem???
Rekla je fizijatrica da se taj valgus nikad neće ispraviti i da će uloške morati nositi do penzije.. :/

Help...
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dobri andjeo » 27 lip 2014, 14:57

Dizem temu. Moj z je bila distonac koji je izmedu ostalog dve godine radila trodimenzionalne vjezbe i motala zaboje, nazalost prestali smo s tri godine kad smo krenuli u vrtic. Steta jer se bilo super ispravilo isto je hodla skoro na zglobovima, a sada je to ostala jos samo desna noga i sad se to opet nekako primjecuje. Na zadnjoj ko troli ortoped je rekao da joj je ta desna noga kraca al ja mislim da je to zbog stopala jer je desno jos onako nize zglobom unutra i sad si mislim da ponovo uzmemo te vjezbe i zavoje. Noga joj je kraca 1 cm i dobila je povisenie os 8 mm i sad me strah uhvqtio da ne dode do skolioze .
Naruceni smo 25.7 kod suzane skocilic u klaicevu da vidi dal smo za zavoje. Sad vidim da spominje te neke ortoze za to, o cem se radi , ima ko link ? Gdje kod koga u slo ?
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 27 lip 2014, 16:02

Nasa fizio Jadranka Brozd je rekla da se u svom visedetljenom radu susrela svega 2x sa skracenim stoplaom; uglavnom je doslo do rotacije zdjelice pa jedna noga ispada krace. Preporucam ti da obratis paznju na taj dio tijela jer on povlaci nogu.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dobri andjeo » 27 lip 2014, 16:06

Hm.. Sad kad spominjes zdjelicu sjecam se da je rekO ortoped da i zdjelica nije ok ..jel se sta moze s tim ? Jel ta vasa dr radi na uputnicu il smo privatno?
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 27 lip 2014, 16:11

Privatno - pokaze ti jedanputvjezbe nakon pregleda i onda curka radi sama doma. Tvoje su disciplinirane i rezultat nece izostati.
A mozemo se i nesto privatno dogovoriti, preko pp-a.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Dobri andjeo » 27 lip 2014, 16:23

Mislis da mi suzana ne treba? Javim se nakon mora.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la nadicab » 16 srp 2014, 21:27

uvijek si težila najboljem za svoju djecu, zar ne?
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Mia1030 » 05 lip 2015, 12:10

Drage mame, kolegice i prijateljice.. moze mali savjet kako se borit protiv naslaga na nogama? :O
Mia1030
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la nevenera » 05 lip 2015, 12:28

mia - prije ostavljanja komentara pročitaj temu. ovo je tema za djecu s posebnim potrebama, nije kozmetički kutak
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Duga » 21 srp 2015, 11:24

DA, možeš li napisati kakva je kod vas situacija, sad, nakon godinu dana; jeste li bile kod nekih od gore navedenih fizioterapeuta i šta su vam rekli?
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Dobri andjeo » 21 srp 2015, 18:11

Da, bili smo u klaicevoj, dobili vjezbe opcenito za distoni tj vise z kifozu. Kaze fizio da nije nista posebno i nije do stopala vec je jednostavno distonac bivsi pa je sva mekana.. U meduvremenu uslijed naglog rsta kifoza je napredovala i dobila je ortozu za kifozu plus obje orotze za pa,ac tj onu kost sto krivi palac,.
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Duga » 21 srp 2015, 18:21

:buket
hvala na odgovoru i sretno
Duga
podobna za kumu

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.