recept je s jednog odlicnog bloga - vali voli torte, gdje sam nasla jako dobar opis i divne fotke (truffle torta) pa sam se i sama ohrabrila. inace, tartuf tortu snimila sam davno na kulinarici al nisam se dala u akciju (ne radi se o istom receptu).
znaci, ja sam se pridrzavala (uglavnom) recepta s valinog bloga jedino sam tortu jos prelila i cokoladnom glazurom (hehe da ne bi usfalilo cokse
) i ukrasila "tartufima". evo recepta
tijesto:
50 g maslaca
50 g secera u prahu
2 zumanjka
60 g cokolade
1/2 velike zlice kakaa (gorkog)
1 vanil secer
35 g brasna
1/2 zlicice p.z.p.
1/2 zlicice soli
0,33 dl slatkog vrhnja
2 bjelanjka
0,66 dl mlijeka
krema:
400 ml vrhnja za slag
700 g tamne cokolade
500 ml vrhnja za slag
glazura:
100 g tamne cokolade
100 g maslaca
priprema
za biskvit - pjenasto umutiti maslac i secer pa dodati jedan po jedan zumanjak. primijesati otopljenu pa malo prohladjenu cokoladu, kakao i vanil-secer. sve dobro izmiksati.
smjesi dodati prosijano brasno u kojeg smo ranije stavili p.z. p. i sol.
lagano umijesati vrhnje, mlijeko te snijeg od bjelanjaka.
peci u okruglom kalupu 15 minuta na 180°C.
izvaditi biskvit iz pecnice i ohladiti ga.
za kremu - prokuhati 400 ml vrhnja za slag. cokoladu nalomiti na kockice pa preliti vrelim vrhnjem. dobro izmijesati i ostaviti da se malo ohladi. (2-3 zlice te smjese odvojiti za "tartufe" kojima cemo kasnije ukrasiti tortu. drzati u hladnjaku ili zamrzivacu do uoptrebe)
od 500 ml vrhnja istuci slag. zlicom umijesati slag u cokoladnu kremu, izliti na biskvit i ostaviti par sati u hladnjaku (moze i preko noci).
glazura - cokoladu nalomiti na kockice, otopiti na pari ili u mikrovalnoj, dobati maslac i dobro promijesati. kad se glazura malo rashladi odnosno stegne (nakon samo 2-3 min) preliti ju preko dobro ohladjene torte.
od rashladjene smjese za tartufe napraviti kuglice, svaku kuglicu uvaljati u cokoladu u prahu ili kakao i rasporediti po torti.
diiivna je, probajte

gle...

a sada nesto u rangu djurinih kucnih carolija (hvala ti tanja sto si ga spomenula
) - ako vam kojim slucajem rucica zadrhti kod stavljanja tartufa (kao meni 

dubooooko se 

jel ima nekih faza di treba paziti?

) i sva sreca da mi je za koji dan rodj. 
i zakljucila ona da ovo nije neka komplicirana prica i da ce ju pravit za rodjendan.