Sada je: 30 srp 2026, 22:28.

iznadprosječno darovita djeca

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: iznadprosječno darovita djeca

PostPostao/la sunnyapril » 26 ožu 2009, 13:47

nemam sad vremena za opširnije , ali :
ALELUJA NA PRAVILNIKU, da dočekam da mi svane! ako imate detalje, pliiiiiiz javite!

Individualizirani program--ubacit ću link kasnije, u stvarnosti, opet sve ovisi.
sve koje imate djecu u vrtiću ste na konu jer će do onda to zaživjeti, ovako je u oš koma, sve ovisi o učiteljici, -predmetnom profesoru
sunnyapril
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la SonjaV » 26 ožu 2009, 22:58

Jeste gledali emisiju večeras o mallim "genijalcima"? :)
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la thalia » 26 ožu 2009, 23:46

SonjaV je napisao/la:Jeste gledali emisiju večeras o mallim "genijalcima"? :)

ma ja sam zakasnila i nisam si snimila :(. jel ima repriza? navodno se može naručit na HRT-u njihove emisije pa ti pošalju, jel netk to zna sigurno?
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la SonjaV » 27 ožu 2009, 10:20

jel ima repriza? navodno se može naručit na HRT-u njihove emisije pa ti pošalju, jel netk to zna sigurno?

Za reprizu neznam, al ovo sam vidila na njihovim stranicama...
"Ako vas zanima HRT-ova proizvodnja, javite se gospođi Ljerki Višnar (01/634 31 84 ili ljerka.visnar(at)hrt.hr ) i ona će vas izvijestiti o dostupnosti emisije i uvjetima nabave. (Npr., VHS-om koji ćete dobiti smijete se koristiti samo za privatnu uporabu, trebate platiti ga prema cjeniku HTV-a i tako dalje.)"

Emisija mi je bila ok., al mislim da je mogla biti bolja.
Imam osjećaj da su samo skakali sa obitelji na obitelj i pokazivali što koje djete zna a malo su se dotakli drugih elemenata, socijalizacije, emotivnog dijela i sl.
A "genijalci" su pravi.
I nije mi baš ok. da dijete od 6 god. čita "Dnevnik Ane Frank" :/ (mala Uma)
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la thalia » 27 ožu 2009, 12:25

o Umi je davno u Novom Listu bio prilog. stvarno je šokantna :)

hvala za broj, nazvat ću ih.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la nadicab » 27 ožu 2009, 12:59

nisam gledala i baš mi je žao, ali vidim da se kretala u uobičajenim okvirima: s koliko godina je vaše dijete počelo čitati Dostojevskog, što je sve izumilo itd.
Biti roditelj uspješnog genijalaca je veoma teško jer uspješnost nije samo sudjelovanje u takmičenjima i sva državna i svjetska prventsva (iako je to nešto opipljivo i mjerivo), uspješnost je da imaš dijete koje nije "freak" u očima okoline, koje je zadovoljno sa sobom i koje je omiljeno u društvu zbog većine svojih osobina.
Nažalost, tome se daje jako malo pažnje, tako da je poimanje okoline o genijalcima veoma iskrivljeno. SVi od njih očekuju da su odlikaši 5,0 te da s lakoćom sve savladavaju. E, pa nije tako u realnom životu
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la SonjaV » 27 ožu 2009, 13:04

s koliko godina je vaše dijete počelo čitati Dostojevskog, što je sve izumilo itd.

...baš tako jr bilo nekako :/

uspješnost je da imaš dijete koje nije "freak" u očima okoline, koje je zadovoljno sa sobom i koje je omiljeno u društvu zbog većine svojih osobina.

...i nadala sam se da će biti malo više baš o ovome, kako pomoći i njima i roditeljima, i uspjeti napraviti ovo gore kopirano.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Plava » 27 ožu 2009, 14:47

Da Nadice, tu si potpuno u pravu, i ja znam kako je to kad moraš raditi sa tim djetetom, instrukcije, radionice, svakodenvni razgovori, kao i sa djetetom sa pp. Moja kćer jednostavno ne uči jer joj je to dosadno, počne učiti i onda se zamisli i ode u mislima tko zna gdje. Sad još moram naći nekoga tko će doslovno sjediti sa njom dok uči jer ne želi da to budem ja iz nekog sebi znanog razloga...U školi nismo naišli na neko razumijevanje, profesori ih tjeraju da prepisuju sa folija ili iz knjiga u bilježnice što je njoj totalna gnjavaža.
Na radionicama kod TS organizira rad dvije skupine darovite djece /njezinu mlađu i onu stariju skupinu) i to ko od šale. Kad nešto voli ili ju interesira onda će napraviti čuda, a kad joj je nešto dosadno to neće ni pogledati a niti će se potruditi da to učini..
Premalo se govori o darovitosti i ljudi misle kad je djete darovito da ono jednostavno sve može i zna samostalno napraviti a ustvari situacija može biti puno drugačija. A na nama roditeljima (meni npr.) je da radim sa njom skoro jednako kao i sa svojim sinom sa pp i još jednim sinom koji isto tako pokazuje u nekim djelovima darovitost a uz to još ima poriv da postane jednak starijoj sestri pa često ide i preko granica svojih mogućnosti.
Država ne pokriva niti 1% od onog svega što ja moram platiti i učiniti za svoju djecu. A vjerujte da troškovi nisu nimalo mali.
Mislim nije da se ja sad žalim zbog financijske strukture, ali jednostavno smatram da bi škole i vrtići mogli napraviti puno više sadržaja i aktivnost za svu djecu a pogotovo za onu koja su kao moja iznadprosjećno darovita i sa teškoćama u razvoju. Na taj način bi djeca bolje napredovala a roditelji bi malo smanjili troškove, a sa druge strane cijela zajednica bi puno naučila o raznolikosti unutar nje same...
Al sam se raspisala :zekomah
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la thalia » 27 ožu 2009, 14:53

Plava, to je ono čemu se i ja nadam. To bi riješilo problem svima. Bilo bi više posla za nas psihologe, meni bi se pružila mogućnost raditi nešto što doista volim i želim, bez da, s oproštenjem, pišam krv kako bih to uopće počela raditi.

Drago mi je da ima roditelja koji tako rade sa svojom djecom, ja sad upravo radim s jednom malenom podbacivačicom i to je tako često kod darovitih, zato što ih ne zanima nastava, zato što im je dosadno jer im je presporo, ima milijun razloga.
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Plava » 27 ožu 2009, 15:04

Upravo tako...i da ona napreduje ja platila ubrzano čitanje i pamčenj 2 tečaja, engleski, talijanski,školu plesa,plivanje, instrukcije iz eng.mat.fiz.i hrv. Ide na sve koncert HGM sa školom, imaju supe prof iz glazbenog pa ih ona vodila već dva puta u Beč, a ove godine idu i u Veneciju i još negdje osim u Beč. Dakle što da vam velim osim pune ruke posla. I još ide kod TS na radionice......ma samo nek to pomogne i nije mi žao. kad nađe posao i uda se ili odredi neki svoj put voljela bih biti živa i vidjeti je....... :zivili
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Imge » 27 ožu 2009, 15:56

nama roditeljima je odmah na uvodnom predavanju bilo receno kako je tesko iskoriijeniti tipicne zablude koje se ticu problematike darovitog djeteta u skoli.
i odmah mi je to dalo misliti. pogotovo jer sam i sama bila sklona vjerovati kako ce mojem djetetu, eto, biti lakse u skoli...
no, struka, kaze, je sipak... nije to bas tako...

i to je to kaj me brine... taj dio price koji kaze da su darovita djeca jednostavno fokusirana na ono kaj ih zanima i to rade s voljom i na vrijeme, a ono drugo ne fermaju ni pol posto...
nazdravlje, Imge...

10 najčešćih zabluda o darovitosti

sva su djeca darovita;
darovita djeca uspjeti će u životu bez obzira pružamo li im potporu ili ne;
darovita djeca vole školu i dobivaju dobre ocjene;
izdvojimo li darovitu djecu u posebnu skupinu postat će snobovi;
darovita djeca dolaze uglavnom iz obrazovanijih i situiranijih obitelji;
darovita djeca nisu svjesna da su "drukčija" dok im to netko ne kaže;
darovitu djecu treba zaposliti, inače će postati lijena;
učitelji vole imati darovitu djecu u razredu;
darovita su djeca dobra u svemu što rade;
posebni programi za darovite su "elitni".
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mirci » 27 ožu 2009, 15:59

nazdravlje :)

iz iskustva - odi kod TS i drzi fige da uciteljica ima volje i vremena za individualiziran pristup i da se ne uvrijedi kad joj doneses upute za rad sa takvim djetetom :mah
Kad se male ruke sloze, sve se moze, sve se moze...
Mirci
lovac na trag

PostPostao/la Imge » 27 ožu 2009, 16:03

i jos nekaj.
zakaj naslov ovog topica ne bi jednostavno bio "Darovito dijete u skoli" :dunno
(iznadprosjecno darovito dijete je samo jedna u nizu podklasifikacija/podjela... sto se tice darovitosti... )
meni zapravo stalno neki bed pisati pod ovim naslovom :oops:
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plava » 27 ožu 2009, 18:27

Imge je napisao/la:i jos nekaj.
zakaj naslov ovog topica ne bi jednostavno bio "Darovito dijete u skoli" :dunno
(iznadprosjecno darovito dijete je samo jedna u nizu podklasifikacija/podjela... sto se tice darovitosti... )
meni zapravo stalno neki bed pisati pod ovim naslovom :oops:

Zato jer sam taj naslov napisala ja kad sam saznala sve o svom djetetu. Taj naslov se onda odnosio na novost s kojom sam se tek susrela....neznam zašto ti je bed pisati pod tim naslovom? To je baš taj naslov koji doslovno opisuje moju princezu... :dunno
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 27 ožu 2009, 23:02

thalia je napisao/la:o Umi je davno u Novom Listu bio prilog. stvarno je šokantna :)

hvala za broj, nazvat ću ih.

ja sam jucer muzu zahvalila sto mi je napravio prosjecnu nedarovitu djecu :mrgreen:
Treba se s njom znati nositi. I ona druga mala. Koliko ce takva, mislim tu se radi o iznadprosjecno darovitima, ovo je skoro pa SF, koliko takvo dijete stvarno moze jednog dana biti sretno u zivotu? Kako odgojiti takvo dijete?
Adorabla
Medena

PostPostao/la veky32 » 27 ožu 2009, 23:38

plava- htjedoh ti predloziti MENTALNE MAPE za princezu kad si spomenula u prvom postu za povjest ali vidim da je mala i to svladala.
meni su mentalne mape toliko olaksale, saznala sam za njih na faksu, polozila nekoliko ispita bez po muke po sistemu mapa.
nego povjest-katastrofa-mrzila sam povjest-toliko nepotrebnih informacija-pogotovo kad moras znati sta je bilo 1374godine-HELOOOOO :roll:
nije ni cudo sto povjest ne dozivljava

nista eto samo toliko :mah
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Plava » 28 ožu 2009, 10:40

Da mentalne mape...naravno da ih je savladala ali joj je to dosadno raditi :roll:
Ustvari su takva djeca velika briga za roditelje jer smo stalno u nekom strahu, stalno se pitam dali dobro postupam, dali joj dovoljno pružam, dali sam dovoljno uz nju. Kad bi ju uspjela odgojiti sretnu i zadovoljnu svojim životom i naravno da svaka vrata otvara i zatvara licem okrenuta...........to bi mi bio najveći uspjeh i tome se nadam...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la veky32 » 28 ožu 2009, 12:17

joj plava stvarno imas tu posla. ta djeca su ispred nas cjelo stoljece. a sve sto se nudi toj djeci je na jako niskom nivou za njih, pa naravno da im sve to bude dosadno.
ima knjiga INDIGO DJECA nisam citala nego sam samo cula za nju, a mislim da pise bas o toj djeci, ali ti si to sigurno vec nasla i procitala.
tesko je toj djeci sa nama 'prosjecnima' gdje je sve prilagodeno prosjeku
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Imge » 28 ožu 2009, 12:30

Plava, ma pusti mene ludu... :kiss , to su neke moje brije s nazivima.
naime, osobno volim korisitit samo pridjev - darovito dijete, a rijec "iznadprosjecno" izbjegavam koristiti koliko god to i kad god to mogu... :oops:
i onda mi bude skroz cudno pisati na topicu koji se tako zove :oops: . ali, dobro kazes :mah , ovaj topic si ti otvorila za svoje dijete :kiss , a mi se svi tu pomalo prikrpali...
no, diskusija je davno presla okvire samog naslova... svi smo mi u istom sosu i svi imamo/imat cemo darovito dijete u skoli. eto, u tom smislu je isla moja digresija o naslovu.
:kiss
no, nebitno skroz. zaboravi na moju opasku :zekomah
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 28 ožu 2009, 12:44

sama darovitost nije problem (iako ne kužim o kojoj govorite, nekim specifičnim ili višoj općoj inteligenciji). problem je karakter djeteta koje ne želi raditi ono što je dosadno, a na tom području nema pravih problema sa razumijevanjem gradiva, a rezultati nisu bajni. treba naći odgojnu metodu kojom djetetu objasniti da u životu treba raditi i dosadne stvari i težiti prema visokim rezultatima, sve u granicama sa svojim mogućnostima.

nisam bila darovita, ocjene su mi bile super, učila sam malo, ali kad nešto ne bi uspjela pohvatati na satu ulovila bi se knjige. jer je moja majka tako postavila stvari - ja se trudim maksimalno da ti pružim sve što ti treba, ti se trebaš truditi i ostvariti rezultate. nije to neki posebni princip za darovitu djecu, isto se traži i od prosječnih i onih ispod prosjeka. nema šanse da bi plaćala instrukcije iz školskog gradiva matematike djetetu koje je darovito za matematiku, a lijeno i nezainteresirano. (ružno zvuči, ali nazovimo stvari pravim imenom)

teža socijalizacija kod neke djece je priča za sebe. ali nije pravilo da darovita djeca imaju problema sa vršnjacima. koliko sam skužila imgin se klinac svugdje lijepo uklopi.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 28 ožu 2009, 13:04

eli, otvorila si citav niz vrlo zanimljivih tema... :) . od vrsta darovitosti, odabira metode ucenja, socijalizacije...
no, ne stignem sad vise, kasnije cu.

a moj klinac - je, istina. nema problema sa socijalizacijom. odnosno, tocnije. nikad nije imao problema. ali, i tete i psihologica na ovoj radionici primjecuju da se on sve vise i vise povlaci i da se prakticki igra samo s malenom od piko :) .

moj mali kaze mi da su mu sva ostala djeca - dosadna. teta mi je to nekako pokusala objasniti na nacin da on sebi zapravo intuitivno trazi drustvo koje ga razumije, trazi drustvo djeteta s kojim je na istoj valnoj duljini. to nikako nije bilo dosad tako... to mi je novina.dosad je mogao funkcionirati u grupi, ali sad ga to vise ne zanima...
no, nije novina da djeca njega vole. to je oduvijek bilo tako. no, to je jednostavno zato sto se zanimljivo, kreativno igra pa time privlaci pozornost (tako mi je objasnjeno)... valjda je tako :dunno ...
a pojma nemam kako ce to izgledati u skoli...

ma, tu ima tema koliko hoces...
meni totalno novo podrucje.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 28 ožu 2009, 13:20

teta mi je to nekako pokusala objasniti na nacin da on sebi zapravo intuitivno trazi drustvo koje ga razumije, trazi drustvo djeteta s kojim je na istoj valnoj duljini. to nikako nije bilo dosad tako... to mi je novina.dosad je mogao funkcionirati u grupi, ali sad ga to vise ne zanima...

di je tu problem? problem je ako ga tako postavite vi odrasli. dijete raste i socijalno sazrijeva. ni ti ne ispijaš kavice na dnevnoj osnovi sa susjedom sa kata samo zato što igrom slučaja stanujete blizu niti ne dijeliš svoj broj telefona po tramvaju. svatko si bira društvo prema interesima. bitno je da funkcionira u grupi kad je to potrebno i koliko je potrebno. nema više tri godine da su mu svi najbolji prijatelji i da je zaljubljen u pet curica istovremeno. ukusi i interesi se profiliraju sa vremenom. to što se teti čini da ne funkcionira u grupi je dijelom jer se radi o vrtićkog grupi, a on je sad skoro pa školarac, puno je djece mlađe od njega, nezrelije, on je vrtić prerastao. što je i normalno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la SonjaV » 28 ožu 2009, 13:22

Tu sam i počela tražiti savjete kad sam vidila da je L. teško u vrtiću. Teško mu je bilo igrati se sa ostalom djecom, većinom je crtao i čitao.
Ove godine ima više prijatelja ali sam skužila da ih pridobiva tako da se glupira, zabavlja ih, radi sitne nestašluke.
On je njima super, vidim da ga vole, omiljen je ali mi se čini iz krivih razloga, baš zbog tih "gluposti" koje izvodi.
I krivo mi je, jer se bojim kako će to funkcionirati kasnije.
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la Plava » 28 ožu 2009, 23:26

Imge, ma ne brigaj, ja sam samo objasnila o čemu se radi i nisam se uvrijedila, a i niste se vi prikrpale već samo razmjenjujemo iskustvo..........a to mi je i bio cilj otvaranjem topica..
Eli, moje dijete nije lijeno i nezainteresirano već je njoj takav način učenja dosadan i ona krene učiti i uči ali joj misli odlutaju i vrijeme ode samo tako... I još nešto i ja sam znala reči nekome, nema šanse da bi ja to radila za svoje dijete pa da ono meni tako i tako... to mi se svaki put obilo o glavu jer nikad ne reci nikad.
I ja sam razmišljala na slićan način dok nisam dobila takvo dijete. Moj sin, srednje dijete, ide u drugi razred, ja nemam nikakve brige oko njegove škole on sam o svemu vodi brigu...ak je bolestan sve sam prepisuje i obrađuje uz malo naše pomoći, lektire čita potpuno sam a ja sam mu samo malo pomogla oko sastavljanja. Neki dan je bio u školi do pol četiri, išao na treninig, poslije toga smo išli u grad i onda je još do pol 12 pisao lektiru...jer on to mora imati sutra ujutro..On pokazuje znakove darovitosti u nekim dijelovima a najviše u sportu..a u svemu se drugom trudi van svojih mogućnosti jer sam osjeća da je drugačiji od sestre i on ju želi dostići...A treće dijete mi je sa teškoćama u razvoju. Svaki je poseban na svoj način i svaki treba moju podruški i pomoć i ljubav i ja ću im to pružiti kako god i koliko mogu jer ih neizmjerno volim.
Da još sam zaboravila napisati da moj srednji sin i još nekoliko njegovih vršnjaka u razredu rješavaju zbirku iz matematike unaprijed jer im je to učiteljica dozvolila jer je primjetila da se dosađuju dok čekaju ostatak djece da ih stignu. Jedan dječak je već rješio zbirku do kraja i sada će dobiti dodatne zadatke...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 28 ožu 2009, 23:30

tvoje dijete ne poznam, već samo znam što si napisala. misli odlutaju svakom, puno toga se ni nama odraslima ne da (nitko ne uživa u pražnjenju usisavača, npr, pa ipak to odradimo). i postavljanje jasnih odgovornost je način da se pokaže ljubav. za učenje je najodgovornije dijete i ako nema posebne potrebe u smislu da slabije kuži, mora dati sve od sebe da napravi što bolje. a i ne ide mi u glavu kako nekto nadaren za matematiku ne polovi sve na satu za pet (to iz vlastitog iskustva koje je staro par desetljeća, ali matematika ti ili ide ili ne ide pa vježbaš).
eli
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 29 ožu 2009, 01:00

joj, eli, do pred 4 godine bih te u potpunosti potpisala jer je to moj stav i jer sam i ja takva bila.
I onda mi Bog pošalje kćerku, jedinstvenu, da me poduči da svijet ipak nije onakav kakav sam ja zamislila; ona je mene cijepila po svim mojim "idejam" o odgoju djece i kako se treba ponašati dobro odgojeno dijete.
Ona je u MIOC-u vrlo brzo pronjušila što ju zanima a što ne; ono što ju ne zanima a traži za nju "prevelik" trud, ona uloži minimum za prolaz. Sa strane gledajući - izuzetno racionalno trošenje energije; njoj latinski nije bitan, fizika isto tako, pa ih je učila tek minimalno da dobije prolaznu ocjenu.
To što ona ima kapacitete da s malo više truda ima 5, to ne znači za nju da ih treba i trošiti na to; ona će radje te kapacitete trošiti na matematiku, kemiju, povijest - ono što ju jako privlači.
Kada sam ja kukala frendici o tome, ona me mirno pogledala i rekla: ja sam bila državna prvakinja u metematici, završila teški faks u roku i vidi gdje radim - nikoga kod zapošljavanja nije bilo briga za moje srednješkolske uspjehe, niti mi to što znači u današnjem poslu. To mi je pomoglo da i ja posložim prioritete drugačije u glavi - znači, da imam zadovoljno dijete, "dobru" djevojku za društvene pojmove - znači da smo obje zadovoljne s njom.
Kud ćeš veće sreće?
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la eli » 29 ožu 2009, 10:04

nadice, ja ne mislim da bi roditelji trebali očekivati 5,0 samo zato što to dijete može. nevjerojatno mi je da se loše ocjene iz npr matematike smatraju posljedicom darovitosti za matematiku. ako je djetetu predosadno (predosadno, ne preteško) gradivo iz sedmog razreda, molim lijepo dajte mu nek rješavan integrale. za početak. ;)
koliko je meni poznato, matematika je stvar razmišljanja i promišljanja. nebitno je po kojoj metodi nastavnik predaje. bitno je na koji način dijete slaže zakonitosti u svojoj glavi. ma kod svih prirodnih predmeta je tako. zbog lošeg načina objašnjavanja mogu se zablokirati (ispod)prosječni. ako ti nešto leži, dovoljno je da razmišljaš o toj temi tj. problemu i kockice se same slažu.

koliko mi je poznato sa foruma, tvoja M nije nikad "kiksala" sa ocjenama iz predmeta koji joj leže ili je zanimaju (naravno da se svakom može omanuti pokoja loša ocjena). srednja škola, pogotovo ove zahjevne dovode do organizacije u glavi gdje ćeš više pažnje posvetiti onome što te zanima ili ti leži, no to ne znači da ćeš biti zadovoljna ako M izgubi godinu zbog latinskog. ;)

tu se dosta ne razumijemo baš zbog ovakvog naslova. ja se opet pitam o čemu se radi.
o kojoj se darovitosti radi, apsolutnom sluhu, darovitosti za granu X, bržem pamćenju ili višoj inteligenciji? koliko iznad prosječno? je li u onih 5% ili samo u gornjoj skupini?
eli
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 29 ožu 2009, 13:11

eli dobro prica.
ALI...
ajmo na pocetak cisto da se skonta sto znaci imati darovito dijete u razred.
sad qoutam da ne pametujem i ne prepricavam kad su to pametniji od mene puno bolje slozili:

Naime, neke su činjenice ipak očite. Darovitost uglavnom podrazumijeva djecu koja se ne uklapaju u uobičajena očekivanja, ni po ponašanju, a često ni po uspjehu u školi. Dok društvo preferira konformizam i oportunizam, daroviti ruše općeprihvaćene vrijednosti čak i u dobi dok su djeca. Oni su kreativni, uče brže i na kvalitativno različit način, tvrdoglavi su i buntovni te nerijetko odbijaju metode "prokušane" na prosječnom dijelu populacije. Osim toga, daroviti se nerijetko lošije prilagođavaju društvenim konvencijama – bilo zato što ih ne primjećuju, bilo zato jer žele naći svoju vlastitu strategiju kako u matematici tako i u "pravilima socijalno poželjnog ponašanja". Natprosječne intelektualne sposobnosti kombinirane su sa specificiranim sposobnostima i interesima – naprosto ruše uvriježena pravila te se okolina svjesno ili nesvjesno "brani" brani od takvih pojedinaca.

Zbog svega toga, darovita djeca gotovo u pravilu nisu miljenici niti svojih vršnjaka, niti svojih nastavnika, a u socijalnoj izolaciji kojoj su izložena razvijaju posebnu i povećanu osjetljivost i emocionalnu nestabilnost. Zbog svojih neuobičajenih osobina darovita djeca mogu već rano steći osjećaj da su drugačija od vršnjaka. Zbog njihovog razvijenijeg apstraktnog mišljenja i "neuobičajenih" interesa, kronološki vršnjaci često ih ne razumiju i teško slijede, a starijoj djeci najčešće nisu socijalno zanimljiva ili nisu emocionalno dorasli.

Darovita djeca jasnije uočavaju i brže osvješćuju nekompetentnost roditelja ili pedagošku nedosljednosti nastavnika – te zarana sumnjaju u autoritete. Iako se procjenjuje da je čak 5 posto djece visoko darovito, upravo zbog neprepoznavanja darovitosti te društvene neosviještenosti ove pojave, daroviti su pojedinci često u sukobu s okolinom. Smatraju se neprilagođenima, a nerijetko ih se ocjenjuju "prezahtjevnima", "dosadnima" ili "agresivnima". Naravno, katkada, ona to doista i jesu! Mnoga znanstvena istraživanja djece s visokim sposobnostima pokazala su da što su sposobnosti više, to je više i specifičnosti koje ovu skupinu djece čine iznimno osjetljivom na neprimjeren odgojno-obrazovni tretman okoline.
Nesklad unutar njih samih i frustracije zbog nezadovoljenih prirodnih društvenih potreba te odgojno-obrazovnih potreba - darovitu djecu čini osobito rizičnom populacijom za kasnija asocijalna i devijantna ponašanja, od kojih su podbacivanje u školskom uspjehu i ukupnom obrazovanju samo manji problem.

Zapravo, jedina preventiva je osiguravanje prikladnog odgojno-obrazovnog programa (individualnog pristupa) za svu djecu uključujući i darovitu te pravovremena identifikacija darovitosti.

sto hocu reci?
ja sam naprosto imala ludu srecu pa sam nalaz identican nalazu malene iz uvodnog posta dobila kad je moj klinac imao 6 godina, a eto, malena u uvodnom postu je imala 12 godina (tako je Plava napisala).
vidljivo je koliko sam u prednosti i koliko imam manevarskog prostora za znat se postaviti i znati sto ocekivati od skole. I mogu si samo pokusati pretpostaviti kako je Plavoj sad ispravljati krive drine i kako joj je tesko s takvim djetetom. Pretesko. Jednostavno zato kaj otpocetka nisu kockice bile pravilno postavljene.

Inace, moj je osnovni odgojni postulat oduvijek bio da svu pricu oko odgoja djetetu postavljam tako da dijete ne konta da ima neki drugi izbor niti mu dopustam da skonta da ima drugaciji tretman (naravno, ne moze to tako unedogled, ali, dok ide - ide). ono, u stilu - ako pricu postavis - ma, kaj dijete zna da nije normalno u prvom razredu rjesavati tablicu mnozenja i rjesavat integrale (karikiram, ali kuzi se) - onda on ni nece kontati da radi nekakve drugacije zadatke u skoli. jer njemu je normalno samo ono kaj mu ti ponudis... (analogno autosjedalici, zdravoj prehrani, i svemu sto mu roditelj ili neki drugi autoritet - teta ili uciteljica - nudimo kao sasvim uobicajenu stvar o kojoj se ne pregovara...; na ovo se jos vratim ako je nejasno, ne znam jel se kuzi paralela...).

dakle, ok, darovit si. ide ti nesto bolje nego drugima, ali, mjesta za napredak svakako ima ako se zna da je ocjena puno vise od puke brojke i ako se zna da je ocjena putokaz koji kaze koliko si napredovao na kraju skolske godine u odnosu na pocetak.

i onda moj mali ima itekako sto raditi u prvom razredu. od toga da mora nauciti uciti, razviti radne navike, nauciti da mu neke stvari nece uvijek ici od ruke i da se za njih mora pomuciti... ma, tu posla ima koliko hoces...samo mu nikad ne smije biti dosadno, treba ga znati opteretiti u skladu s njegovim sposobnostima. a vidjet cemo koliko ce se s time znati nositi uciteljica i strucna sluzba u skoli, koliko ce se oni u tome dati, koliko ce oni znati prepoznati potencijale djeteta i odgovoriti na taj izazov...
a taj dio price (ako ja dobro kontam problem koji Plava opisuje) kod njih nije bio dobro odradjen... i ja si samo mogu zamisliti kako je njezinoj malenoj tesko u skoli...

eli, iznadprosjecno darovito dijete je prema definiciji kojom raspolazem dijete ciji je IQ veci od 160 (neka me nadica ispravi ako grijesim).
a definicija darovitosti imas koliko i skola, autora, strucnjaka, pravaca... svaki ima neku svoju :dunno
no, zajednicki je nazivnik svoj toj djeci - neovisno o tome da li su potencijalno darovita, genijalna, da li su cuda od djece, talentirana, bistra, iznadprosjecna... - da su darovita.
Zadnja izmjena: Imge; 29 ožu 2009, 17:27; ukupno mijenjano 1 put/a.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 29 ožu 2009, 17:13

a evo sto kaze norma (clanak 32. iz Drazvnog pedagoskog standarda):

Odgoj i obrazovanje darovitih učenika
Članak 32.
(1) Škola je obvezna sustavno tijekom školske godine identificirati darovite učenike, raditi s njima po posebnome programu, pratiti njihov napredak te o tome sastaviti izvješće na temelju prosudbe školskog stručnog tima.
(2) Rad s darovitim učenicima provodi se programima različite težine i složenosti kao diferencirani nastavni program u razrednome odjelu ili odgojno-obrazovnim skupinama, kreativnim i/ili istraživačkim radionicama, putem izbornih programa, grupnih ili individualnih, u posebnim izvannastavnim aktivnostima, usporednim, produbljenim programima ili omogućavanjem pristupa izvorima specifičnog znanja.
(3) Darovitome učeniku škola može iznimno odobriti odsutnost s nastave dužu od propisane te potrebama takvih učenika prilagoditi način ispitivanja i ocjenjivanja.
(4) Program rada s darovitim učenicima obuhvaća:
– povećan rad učitelja s darovitim učenicima,
– nabavu potrebne nastavne opreme i literature,
– pristup posebnim izvorima znanja,
– državna i međunarodna natjecanja darovitih učenika u organizaciji nadležnog ministarstva za obrazovanje i drugih subjekata koji za to imaju odobrenje ministarstva nadležnog za obrazovanje,
– poticajna sredstva učenicima za stipendije, nagrade i drugo.

vidjet cemo kako ce se prica dalje razvijati :dunno
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la piko » 29 ožu 2009, 19:29

evo mene partibrejkerice...

kad mi je psihologinja rekla da će testirati moje dijete, jer je uočeno da je ispred svojih vršnjaka u razvoju (pisanje, čitanje, grafomotorika, memorija, koncentracija i sl.) moja prve reakcija je bila:''znam, samo ono što meni predstavlja jedini problem jest moguća neprilagođenost svojim vršnjacima''...krenula je u igraonicu kod psihologinje i super im je tamo...samo ja ne nekako ne znam kako im to može pomoći u budućem razvoju i životu. :dunno

Moja cura zasad nema nikakvih problema sa vršnjacima, uvijek pronađe društvo, ima hrpu frendica, voli ih, one nju vole, izvrsno se igraju jer je ona relativno miran i kreativan tip...međutim, ona teško podnosi poraz, neznanje, valjda misli da sve mora znati i da u svemu mora biti najbolja...tu troši užasno puno energije...npr. totalno se rastuži ako se ne može popeti negdje gdje se neko drugi popeo, jer je navikla sve moći...naravno razgovaramo o tome, al se bojim šta će biti u školi...strah me je ako je budem previše angažirala sa svim mogućim aktivnostima i nudila joj hrpu informacija (koje naravno može usvojiti) da ću joj učiniti ''medvjeđu uslugu'', da će se tek onda ''odljepiti'' od svoje generacije...i gdje je onda?

ne znam...meni je super što je inteligentna, sigurna sam da će se u životu znat snaći, da će biti sigurna u sebe i samim tim biti hrabrija nešto poduzeti u životu...al ne želim joj ubiti djetinjstvo, zaigranost i uživanje u ''nekorisnim'' igrama, nametanjem svih mogućih radionica, aktivnosti, tečajeva i sl.
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.