Postao/la Dinkic » 29 tra 2009, 22:44
Slazem se sa svime sto je napisala Lidija i kao jedan od sudionika u cijelom poticanju u zadnje dvije godine mogu izreci jos jednom hvale gradu i PUZu i IDEMu. Isto tako su nam bitne i zasluzuju hvalu i nase skole u Zagrebu koje su svoja vrata otvorile za nasu djecu i naravno uciteljice i ucitelji, profesorice i profesori. Hvala ide i skolama i djelatnicima u Gorskom kotaru, Bakru, Puli, Splitu, Medjimurju,Sisku,..
Po pedagoskom standardu (NN63/2008) definirano je dosta toga no s planom da se neke stvari odrade mislim cak do 2022. Puno toga je navedeno sto je na lokalnoj samoupravi no ona se isto jako opire i trebat ce dosta razgovora i razmjene misljenja u svakoj zupaniji.
E da nebismo cekali tako dugo kako su navedeni planovi, iz naseg iskustva, a mislim da je to bio i put PUZa sve treba raditi s puno obazrivosti i puno dobro isplaniranih koraka i pojednica i udruga.
Ono sto mene uvijek u nasem drustvu pomalo ljuti je da svi mi ocekujemo da drustvo treba sve dati i osigurati. Ma tko je drustvo, ma tko je sustav. Kad cemo shvatiti da smo to mi ne tamo netko drugi. Da, postoji uredjenje, postoji organizacija i hijerarhija, ali i tamo rade ljudi koji su dio nas, a ne neki drugi, postoje zakoni, to su nasi zakoni, dobri su ili losi koliko smo mi dobri ili losi i koliko smo se htjeli ugraditi u njih.
Stoga koga bi se to trebalo prozivati? MIN ZOS, zupanije, grad, udruge,...roditelje, skole,....
Za djecu s pp postoje Centri za odgoj i obrazovanje i koliko vidim sve zupanije koje ih imaju zele imati svoje popunjenje kapacitete jer imaju osoblje i zaposlenike. Mi zelimo i po rezultatima nase djece smatramo zajedno sa strucnjacima da bi oni mogli pohadjati redovnu skolu, e onda treba puno toga prije napraviti u ovim nasim danasnjim vremenima.
Sad kad bi vas pitala o mogucnosti 4satnog rada da li uopce znate kako je doslo do toga. Svi uzimate da to tako mora biti. Da nije bilo mama prije nekih 20tak i vise godina koje su hrabro krenule u to nebi nitko sada imao 4 sata u RH kao sto ga nemaju u drugim zemljama bivse zemlje.
Opet iz iskustva samo dobra suradnja, rano planiranje, ljudi koji su zeljni i voljni svoje vrijeme darovati na dobrobit boljitka. Ono sto je rekla Lidija naslabiji odaziv je UVIJEK nas roditelja sto god se organizira, tribine, predavanja, razgovori.
Koliko cujem od mojih iz drugih udruga po RH za DS svagdje je ista situacija, vrlo zalosno i samo se ceka da netko drugi nesto napravi i da se dodje na gotovo. Ako zelimo da nam djeca s pp idu u redovne skole onda planirajmo, razgovarajamo, poticimo i organizirajmo. U svojim okruzenjima sirimo pozitivna nastojanja i dobre primjere.
Da nije bilo ulaska djeteta s DSom u redovnu skolu s asistentom u Zagrebu, garantirano mogu reci da niti jedno dijete u RH s DSom nebi dobilo asistenta. Slicna je situacija vjerujem i s djecom s motorickim teskocama da nije bilo PUZa, odnosno djece s ADHDom da nije bilo IDEMa. Lobirajte, koristite iskustva Zagreba, kao sto ih mi za DS koristimo po cijeloj RH i ici ce i sve vise ce se skola otvarati i bit ce manje straha uz dobru pripremu.
Opet iz iskustva, moji neki roditelji su skoro godinu i pol malo, malo prozivali MIN ZSS zbog invalidnina za djecu s DSom i sto sto smo dobili, nista, niti invalidninu, a sto me jos vise mucilo je jedan negativni image, to su oni koji stalno nesto traze i po novinama nas vuku i TV. To nije put niti nacin. Sjeda se za stol i razgovara, potice s dobrim primjerima iz svijeta i kad se poklope i neki vanjski elementi onda krene. Zar dobra praksa PUZa nije presla u sustav koji je na putu izgradnje?
Jos samo malo oko toga tko ima pravo tko ne. Mislim da bi vrlo skoro trebao doci i Pravilnik koji ce definirati tko to moze imati asistenta. Opet iz iskustva kroz projekt u Zagrebu ( a i IDEMa u nekim drugim gradovima) te iskustva drugih zemalja ce biti definirano tko i kako dobiva asistenta i tko bi on trebao biti.
Sto se tice financiranja, opet samo planiranje, razgovori i dogovaranja.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."