Sada je: 01 svi 2026, 18:51.

ručak za mamu&bebu

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

ručak za mamu&bebu

PostPostao/la frrr » 26 ožu 2009, 23:14

ajmo ovdje pisati ideje za ručkove koje možemo dati i našim malcima od godine nadalje, da ne moramo kuhat dva ručka.

meni jedino variva padaju na pamet, a čak ni ja, obožavatelj povrća i jela na žlicu, ne mogu jesti varivo svaki dan za ručak. jedan dan sam pokušala skuhat neki umak za tjesteninu od povrća koji bi ona smjela, ali ispalo je totalno bljak za nas (možda jer je bio od poriluka i kelja :mrgreen: ).

valjda bi smjela jesti i bolonjez s tjesteninom, ali to ja ne kuham. šta još?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Re: ručak za mamu&bebu

PostPostao/la Tonka.M » 26 ožu 2009, 23:25

znam da ti baš ne jedeš meseko, al povrtno-pileća juha, kasnije piletinu izvadiš i poslužiš sa rižom/krumpirom/kombinacijom povrća... samo bez soli: to je naš česti ručak. Ili slična kombinacija samo sa ribljom juhom
rizi-bizi (ak jede grašak), razna rižota (ja luk često dinstam više na vodi nego na ulju)
to mi je sad ovak na brzinu palo na pamet..

Doduše ja Teu još uvijek sve posebno kuham, nije mi neki bed, a i on još ne jede masu toga... al pratim temu ;)
MOŽEŠ TI TO!

* Noa - mali anđeo - 19.10.2011.
Tonka.M
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 26 ožu 2009, 23:34

evo variva koja sam ja radila i dora jela. sva su makrobiotička.

kelj varivo
na tamnom sezamovom ulju (može valjda bilo koje, ali ovo daje poseban šmek na sezam koji se provlači kroz cijelo jelo) propirjati 2-3 češnja češnjaka, 1 šalicu krupnije narezanog luka, pola šalice celera i 1 šalicu na rezance narezanog kelja. dodatin 2 šalice kuhane žitarice (ja obično imam rižu, jednom sam radila sa pšenicom i prefino je, a u nedostatku ičeg kuhanog mogu i zobene, samo manja količina) i doliti cca 7 šalica temeljca. kad zakipi smanjiti vatru i kuhati 15 min. dodati jednu žlicu umeboshi octa (ili posoliti). smiksati. razmutiti cca 3 žlice maslaca od sezama (tahinija) sa žlicom vode i to umiješati u varivo.
PREEEFINO JE

lagano varivo od leće
oprati cca pola šalice leće i staviti kuhati sa 6 šalica vode ili temeljca i kombu algom. kuhati dok leća ne omekša (crena 20 min, zelena 40 min). za to vrijeme na maslinovom ulju propirjati 1 manji luk, pola celera, 1 veću mrkvu i 1 šalicu kupusa s malo origana. ubaciti leću, skupa s tekućinom i kuhati još 5 min.
(ja sam dori dodala još riže u to da ima i žitaricu)

ljekovito varivo od azuki graha
namočiti kombu algu dužine 7 cm, poslije narezati na trakice. staviti u posudu algu, 1 šalicu prethodno namočenog azuki graha pa 1 šalicu sjeckanog luka i 4 češnja sjeckanog češnjaka pa preliti vodom ili temeljcem da pokrije sve sastojke. kad zakuha kuhati na laganoj vatri 40 min pa dodati 2 šalice kuhane bundeve. dodati 2 žlice tamarija i kuhati dok azuki i bundeva ne omekšaju.
(ovo se dori nije svidjelo, a prefino je)

varivo od crvene leće
na hladno maslinovo ulje staviti 3 češnja sitno sjeckanog češnjaka i 2 sitno sjeckana bijela dijela poriluka i prijati kako se ulje zagrijava. dodati 2 šalice sitno sjeckane bundeve, mrkve ili tikvice i pirjati nekoliko minuta. dodati 2/3 šalice crvene leće i 6 šalica kipućeg temeljca. kuhati dok leća i povrće ne omekšaju, cca 20 min. dodati žličicu soli i pola šalice sojinog vrhnja. smiksati.

za doru uvijek izvadim pa onda nama malo jače začinim jer ovo začinjavanje po makrobiotici je meni malkoc premalo.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la HoneyB » 26 ožu 2009, 23:40

Ja sam često kuhala špinat i pire krumpir, samo sam za maloga odvojila i umjesto kravljeg dodala adaptiranog mlijeka. I za nas još pored neko meso. I
Rižoto od tikvica, ponekad s komadićima mesa-pirjane piletine.
Riblja juhica s puno povrća, njemu riba kuhana, nama pečena.
Vrlo često riba pečena u pećnici, onako pod folijom, sa puno povrća,onako da bude više skuhana nego pečena, samo sam za maloga izvadila prije komad ribe, a za nas onda skinula foliju i malo zapekla.
Tjestenina sa šalšom
.....
nemrem se sad više sjetiti
naravno sve ovo smo mi sebi morali još začiniti
HoneyB
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la frrr » 26 ožu 2009, 23:49

HoneyB je napisao/la:J
Vrlo često riba pečena u pećnici, onako pod folijom, sa puno povrća,onako da bude više skuhana nego pečena, samo sam za maloga izvadila prije komad ribe, a za nas onda skinula foliju i malo zapekla.

mmmljac, super ideja!
sva sam zablokirana nekak oko toga što sad skuhati da bude za sve...i ne bježim ja ni od malo ulja, malo soli, tamarija, misa il sl.
ajd nek netko nabaci neki dobar recept za riblju juhu..malo me sram :oops: , al ne znam to kuhat

e, da, i rižoto je dobra ideja, al moj dragi muž koji stvarno sve može pojest (čak i onak makrobiotički bljutavo je njemu fino) jedino rižota baš ne voli preveč vidjet na tanjuru...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 27 ožu 2009, 00:51

Ja radim cesto povrtni umak za tjesteninu: luk, cesnjak, tikvice, patlidjan, sok od paradajaza, ruzmarin, bosiljak.
Imas tu i njoke od krumpira na koje stavljas povrtni umak (ja na cesnjaku popirjam tikvice pa zalijem zobenim vrhnjem) ili umak od mrkve i tofuja.
Sjetit cu se jos.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la saptacica » 27 ožu 2009, 09:33

Pa baš to što si navela. I što su cure nadodale. Variva, rižoti, tjestenine, lešo meso, lešo riba.

Jednostavno u dane kad moraš poglocat pečene teletine, moraš i djetetu skuhat drugi ručak ;) :mah !
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la frrr » 27 ožu 2009, 09:45

tanjabb je napisao/la:Ja radim cesto povrtni umak za tjesteninu: luk, cesnjak, tikvice, patlidjan, sok od paradajaza, ruzmarin, bosiljak.

mda, sad baš i nema neki izbor povrća od kojeg se može napraviti ukusan umak za tjesteninu. od poriluka i kelja ne može, to sam naučila na iskustvu :mrgreen:
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la jale » 27 ožu 2009, 17:26

kao da si me pitala sta me muci :mrgreen:

najcesce sta dijelimo sa djetetom su:
tjestenina, riza, krompir i pita.
sve to sa jako malo soli jer je bas tesko dosoljavati navedeno ali zato mi napravimo razne umake ili stavimo pavlaku i sir.

ono sto mene interesuje da li i u kojoj kolicini (u smislu malene kriskice tj kockice) smijem davati zuti sir. znam da nije dobar da ima nesto a ne znam sta sto je razlog nedavanja ali eto da pitam :mrgreen:
Neko to od gore vidi sve...
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 27 ožu 2009, 17:29

Zuti sir? Mislis na trvdi sir? Ementaler i to? Koliko ti vec ima dite?
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la jale » 27 ožu 2009, 17:29

frrr je napisao/la: mda, sad baš i nema neki izbor povrća od kojeg se može napraviti ukusan umak za tjesteninu. od poriluka i kelja ne može, to sam naučila na iskustvu :mrgreen:

moze moze :mrgreen:
poriluk/kelj izdinstas na malo ulja (ja stavljam obicno a ti mozes i susamovo) pa dolijes vode i pirjas dok ne omeksa i dok se voda ne upije. onda dodas ili malo vrhnja za kuhanje (biljnog) ili dodas malo pavlake ili stavis nesto sto inace stavljas u sosove (fakat se ne razumijem u sve ono sto pises glede makrobiotike) - sve ovo naravno ako dori dajes mlijecno.
ja sam znala staviti i jogurta cisto zbog smeka kada se prohladi ;)
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la jale » 27 ožu 2009, 17:31

tanjabb je napisao/la:Zuti sir? Mislis na trvdi sir? Ementaler i to? Koliko ti vec ima dite?

da, mislim na gaudu, ementaler i ostale "meza" sireve kako ih ja zovem :mrgreen: ima za par dana punih 16mjeseci.
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 27 ožu 2009, 17:33

Moze. Sve. Samo ne one plijesnive.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la jale » 27 ožu 2009, 17:33

bljak to i ne unosimo u kucu bljak :p :kiss
jale
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 27 ožu 2009, 20:54

jale je napisao/la:moze moze :mrgreen:
poriluk/kelj izdinstas na malo ulja (ja stavljam obicno a ti mozes i susamovo) pa dolijes vode i pirjas dok ne omeksa i dok se voda ne upije. onda dodas ili malo vrhnja za kuhanje (biljnog) ili dodas malo pavlake ili stavis nesto sto inace stavljas u sosove (fakat se ne razumijem u sve ono sto pises glede makrobiotike) - sve ovo naravno ako dori dajes mlijecno.
ja sam znala staviti i jogurta cisto zbog smeka kada se prohladi ;)

sve sam točno tako napravila, jedino sam stavila sojino vrhnje na kraju i bilo je - BLJAK, jako bljak
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MALA2006 » 27 ožu 2009, 23:39

Mi smo zajednicka jela isto poceli sa varivima, ali bas klasicnima, znaci zelje, kelj, mahune, grasak, blitva (prefina kao na varivo), leca itd + krumpir, mrkva, celer, persin, obavezno cesnjak (to volimo I mi, a I Dora) itd da sad ne nabrajam + komadic mesa za Doru kuhan u varivu.
Uglavnom variva jedemo bez zaprske, zgusnemo sa sitno naribanim krumpirom koji se raskuha.
Neznam kak ti cura jede, kasasto ili krupno I kak stojite sa jajem, ali Dora jako voli tjesteninu sa svjezim sirom.
Skuhas tjesteninu, sir izmjesas sa jajem, izmjesas s tjesteninom I stavis zapec u pecnicu.
D. je jedno od najdrazih jela povrtna juha (sve kaj nadjes u frizideru) + pirjani luk + noklice (jaje I brasno pa onak sa zlicicom stavljas u juhu).
Pa npr domaci strukli na juhu - za nju bez zaprske.
Spinat + pire krumpir + jaje.

Ak se jos kaj sjetim dopisem, ne pada mi sada na pamet jer mi prakticki svaki dan imamo neku juhu/ varivo + neko meso, riba itd. Pa nemoram nesto specijalno smisljati za doru, jedino kaj je njeno meso kuhano.
E da, npr jede I domaceg zeca ili teletinu na saft, sa domacim njokima ili okruglicama od kruha.
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la mahima » 01 tra 2009, 08:59

Baš se i ja pitala slično pitanje :)

frrr, tanjabb :klanja
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la cleonikky » 02 tra 2009, 02:06

sjetih se necega sto je kod A dugo prolazilo, a i nama je jako ukusno:
kuskus+ povrce (moja omiljena kombinacija: mrkva, grasak, tikvice)+malo maslinovog ulja.
Za sebe kad je sve gotovo posolis, za nju ne.
I danas nam je to ponekad prilog uz meso/tofu.

edit: upravo naletih na ovo, mozda nadjes nesto zanimljivo:
http://books.google.com.au/books?id=5Yy ... =1#PPP1,M1
Tamariki slika Zvijezdicaslika

The mind, even while looking,sees nothing.
The heart, even without looking,sees everything.
cleonikky
volim zeleno

PostPostao/la frrr » 03 tra 2009, 16:48

kus-kus s povrćem, pa da! ah, kad sam počela razmišljat kao da taj ručak mora biti nešto ne znam ja što sad pa se najednostavnijih stvari ne sjetim.
ja obično prodinstam povrće s vodom/temeljcem/tekućim paradajzom i onda unutra bubnem kus kus dok je kipuće. ispadne kao rižoto, MM to ne ljubi baš.

i sjetila se još - palenta + saft od povrća i/ili mesa. jučer smo jele palentu i saft od teletine.

nego, hoće li neki recept za riblju juhu?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Trini » 07 tra 2009, 09:48

nego, hoće li neki recept za riblju juhu?

Posebno u loncu skuhas povrce - krumpir, mrkvu, celer, persin, batat, malo rajcice (kad je sezona), luk (u komadu), cesnjak. Kad je gotovo zmiksas sa stapnim mikserom (sve osim luka i cesnjaka). Ribu kuhas u posebnom loncu, friskoj ribi ne treba vise od 10 minuta. Procijedis riblju juhu. Ja sam se izvjestila pa ribu dobro ocistim od kostiju. Na maslinovom ulju poprzis rizu, zalijes s ocijedjenim ribljim temeljcem, kuhas dok se riza ne skuha, pred kraj dodas zmiksano povrce i komadice ribe.

Ovako kuhana juha je gusta i fina, mojoj curi je to kompletan obrok.
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Ina66 » 07 tra 2009, 10:28

a možeš i jednostavnije, sve u jednom loncu ;)
najprije stavi kuhati povrće jer mu treba više vremena, a onda pred kraj ribu u košarici za kuhanje na pari. riba može biti u vodi ili iznad, da se kuha na pari.
kad je kuhana, izvadiš košaricu, povrće usitniš na kojigod način voliš, a ribu očistiš i komadiće ubaciš u juhu
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Martunjak » 07 tra 2009, 21:46

Ja uglavnom radim riblju juhu od mola iliti oslića. Stavim kuhati mrkvu, crveni luk, malo celera, peršinovog lista i maslinovog ulja u vodu kad mrkva malo omekša stavim ribu i kuham desetak minuta, naravno posolim i popaprim. Kad je riba gotova vadim ju i u juhu stavljam rižu. I to je to.
I kad ju jedem pospem malo parmezana po juhi i nakapam malo limuna.
Ovo je naravno verzija za mame a za bebe se da prilagoditi.
slika

slika
Martunjak
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Nada » 01 svi 2009, 01:19

Ja k'o i Ina, samo ribu ne vraćam u juhu već ju zakuham sa rižom a ribicu poškropim maslinovim uljem, dodam kapare, sjeckane masline, pospem peršinom i uz kuhani krumpir eto brzo gotovog a finog kompletnog ručka.

Za zajedničke ručkiće ti stvarno nemam ništa za preporučiti jer sam Lori kuhala zasebno sve dok nije bila dovoljno velika da jede začinjenu hranu.
Ponuđeni receptići mi zvuče mljac.
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 01 svi 2009, 08:48

ja sam dok je M bio mali za riblju juhu, kuhanu ko šta ina kuha(tako je i sada i uvijek kuham, samo sada jedemo lešo ribu odvojeno), tu ribu vadila, čistila i miksala u juhu, zajedno s mrkvom, krumpirom, ostalim povrćem(šta fali kapuli, pa ona je zdrava i ukusna, i duga joj je sezona)
pokušavam se sjetit svega šta smo jeli tada, a da je jeo i Marin s godinom dana...pa zapravo, mi se inače hranimo tako da skoro sve može jednogodišnjak :lol
Nego, upozoravam mame s budućim vrtićanima (jasličarima) na šok, kad se dijete 1.dan vrati iz vrtića, a iz usta smrdi vegeta, kakica smrdi ko kuga, za ručak bio KOSANI ODREZAK vjerovali ili ne...etoga. Tako da, nemojte se šokirat, ko šta sam ja.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Nada » 01 svi 2009, 14:04

ma daj Krumpirić, koji vrtić? :angry
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 01 svi 2009, 14:06

Nada je napisao/la:ma daj Krumpirić, koji vrtić? :angry

svaki državni. ili barem većina njih. mislim da su u međuvremenu izbacili vegetu, al skužit ćete kako se promijeni djetetu zadah i miris stolice kad se makne s probrane hrane.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Nada » 01 svi 2009, 20:03

Za vegetu pojma nemam al' ne bih se čudila.
Mi smo prehranom u vrtiću uglavnom zadovoljni.

Zalomi im se jednom mjesečno hrenovčica, čokolino ili nutela na kruhu.
Čak se za rođendane ne smiju nositi slatkiši niti torte, samo suho ili svježe voće, kakvi slani krekerići ili štapići.

:dunno

Tebi hvala za info još jednom, obratiti ću pozornost.

:mah
Nada
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Viva42 » 02 svi 2009, 14:14

Krumpirić je napisao/la:
Nada je napisao/la:ma daj Krumpirić, koji vrtić? :angry

svaki državni. ili barem većina njih. mislim da su u međuvremenu izbacili vegetu, al skužit ćete kako se promijeni djetetu zadah i miris stolice kad se makne s probrane hrane.

U državnim vrtićima se sad jako pazi na prehranu,kod nas je super ,ovako kako Nada piše sve samo neka variva,crni kruh,zobene pahuljice,puno voća ... I to sam čula od puno mama, a baš sam za privatne vrtiće čula da ime je hrana koma,uglavnom ove manji koji nemaju vlastitu kuhinju,pa naručuju od raznoraznih cateringa bez ikakve kontrole.
Oprostite na OT.
poletarac NIKO 18.03.2007.- "Bavo mama, ti sve znas!"
JURAN 28.03.2010.

Niko-slike
Viva42
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la frrr » 12 svi 2009, 21:20

danas sam prvi put radila jednu juhu iz makro kuharice juhe, međutim to je više varivo i savršen je kompletan obork za mamu&bebu. prefino je, dora je slistila punu zdjelicu. iziskuje malo više posla nego uobičajena variva, ali isplati se.

slanutak namočiti večer prije (recept kaže da ga skuhanog treba bit 2 šalice, ja sam odokativno namočila oko 1 šalicu neskuhanog). skuhati ga (staviti dosta prije nego se kreće kuhat jer mu treba i sat vremena da se skuha. ili namočiti dan prije ujutro pa skuhati navečer za sutra).

staviti kuhati dva veća krumpira. upaliti pećnicu na 180, 200 grama tofua narezati na kocke, pomiješati sa žlicom-dvije shoyua i žličicom sezamovog ulja. u prikladnu posudu staviti papir za pečenje, na nj kocke tofua i staviti da se peče oko 30-40 min. jednom okrenuti.

kuhani krumpir smiksati u kremu sa kuhanim slanutkom. na maslinovom ulju pirjati tri režnja češnjaka 2-3 minute pa gore staviti 3-4 šake sitno narezanog špinata/blitve. čim povene ugasiti vatru. 7 dl temeljca od povrća pomiješati sa kremom od krumpira i slanutka. zagrijati pa dodati pola šalice na kockice narezane rajčice (svježe, al ja sam iz konzerve). kuhati tako 5 min pa dodati pirjani špinat. posoliti, popapriti.
netom prije posluživanja u juhu ubaciti kockice tofua.

ja sam dori malo smiksala sve skupa.

tko nije za makro varijantu, slobodno preskoči dio s tofuom pa u varivo ubaci komadiće kuhanog mesa ili ostatke pečenog od dana prije npr.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Dudley » 13 svi 2009, 04:27

cure su dale već puno super savjeta, meni jedino upao u oko ovaj dio

frrr je napisao/la:valjda bi smjela jesti i bolonjez s tjesteninom, ali to ja ne kuham.

Ja ga radim s mljevenom puretinom (jedino nisam sigurna jel to jedete) i stavim hrpu povrća (luk, češnjak, mrkvu, papriku, tikvice, paradajz...), i integralne špagete.

Pišem to jer recimo moja mama je obično radila samo s mesom i poslije stavila paradajz sos, to mi nije uopće bilo fino a ovo mi je.
Žbunkiju je jedno od dražih jela a i nama.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.