Sada je: 06 lip 2026, 01:52.

Neki novi šarlah

Sve o zdravlju, bolestima i preventivi.

Neki novi šarlah

PostPostao/la mama njonji » 06 svi 2009, 13:20

Malo bedasto zvuči naslov teme al evo što me zanima:
u grupi u vrtiću već treći put ove sezone pojavio se šarlah (mi smo ga zaobišli svaki put). To me samo po sebi ne bi brinulo da nam teta nije napomenula da se "ovaj današnji" šarlah moguće dobiti i više puta :/
Pošto sam totalni tudum za medicinu, biologiju i ine znanosti, jedino čega se sjećam od kad sam ja bila klinka jest da smo svi te zarazne bolešćine dobivali samo jednom (uključujući i šarlah) i onda si bio "miran".
Jel to onda nekakav novi, blaži oblik, mutirajući ili što već, kad se dobije više puta?
Zanima me stoga jer sam trudna (a to mi je teta posebno naglasila), pa da bez obzira što sam ga imala kao mala (i to prilično jaki oblik jer se i danas sjećam toga, bila sam u 2. osnovne), opet ne popušim i da nekako maknem vrtićarca iz grupe neko vrijeme (makar je već prošla inkubacija kako ona kaže).
I što ako ga dobije on, a ja od njega - kakve to ima posljedice za bebu?
(znam da sama bolest nije nešto strašno, osip, temp. koji dan, grlo i to je to)
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Neki novi šarlah

PostPostao/la IINA » 06 svi 2009, 13:53

Šarlajh je bakterijska bolest koja se liječi penicilinom.
Možeš ga imati svaki mjesec. I prije si ga mogao imati, ali u obliku bez osipa,
a onda se zove strepnokokna angina.
Danas organizam ne stigne steći nikakvu obranu od te beštije,
jer se bolest uglavnom počinje liječiti unutar 24 sata.
Davnih dana, nije se liječio i tada je ostavio neki oblik imuniteta na samo
dio toksina te bakterije i to onaj koji izaziva osip.
To onako pojednostavljeno, kako moja pedica to objašnjava.
Btw. ti možeš dobiti eventualno gnojnu anginu, koja se liječi peniciloinom
dozvoljenim za trudnice. Ne brini oko toga.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Ciara » 06 svi 2009, 14:29

grozno izgleda , barem je kod nass jer sam je vodila doktorici drugi dan,
mislila sam da ima virozu jer je povraćala i imala temp.
dobila je 3 penicilinske i silapen

rekla je dok. da u slučaju da neko od nas dobije iste simptome , dođemo po sirup odmah
a što se tiče ponavljanja , na svakom sljedećem brisu grla bio je streptokok pa smo morali ići vaditi mandule
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la barboza2 » 07 svi 2009, 08:09

u nasoj se grupi isto pojavio streptokok i jucer su nekima s crvenim grlom uzimali briseve. kaze teta da su spominjali osim streptokoka i neki predsarlah :conf valjda je to ovo o cemu IINA govori
Nothing is perfect. I am nothing.
slika
slika
barboza2
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama njonji » 07 svi 2009, 08:53

a da li netko zna ima li i kakve su posljedice za bebu u slučaju da ja dobijem šarlah po drugi put u životu? sad sam u 6. mj.
(ili da ovo pitam na trudnoći?)
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 07 svi 2009, 09:27

Pa rekla sam ti, možda me nisi dobro razumjela.
Ti možeš dobiti anginu, ne šarlah.
A ionako je to jedna te ista stvar, samo djeca
drugačije reagiraju na tu bakteriju.
I da ga možeš dobiti za bebu je isto kao i da si dobila anginu. Dakle, nema frke.
edit:
Evo ti odgovor jednog liječnika o tome što je šarlah.
"Šarlah ili skarlatina kombinacija je angine i finog, sitnog, crvenkastog osipa na prsima. Često su zarumenjeni i obrazi, no opipom je koža glatka, bez točkastog osipa kao na prsima, a oko ustiju koža zna ostati blijedom. Uz postoji i povišena tjelesna tempratura, te drugi simptomi angine poput grlobolje, povraćanja, povećanihlimfnih čvorova iza vilice. Uzročnik je tzv. beta-hemolitički streptokok grupa A (Streptococcus pyogenes grupe A). Ti streptokoki inače uzrokuju anginu (obično gnojnu anginu), a neki izlučuju posebni toksin koji je uzročnik osipa, pa se ta kombinacije naziva skarlatinom. Nekoć je to bila teška bolest, a danas smo svjedoci da nije teža od ostalih oblika streptokokne angine. Streptokokne bolesti mogu imati komplikacije u obliku reumatske vrućice i glomerulonefritisa koji se manifestiraju 2-6 tjedana od početka angine. Čak, pojava osipa olakšava kliničku dijagnozu. Liječenje je penicilinom, ili eritromicinom ili azitromicinom ako je dijete alergično na penicilin, kroz 10 dana. "
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

Natrag na Bubini sam!

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.