Sada je: 06 lip 2026, 01:21.

kad nema AS; taxi i sl.

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

kad nema AS; taxi i sl.

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2009, 12:52

sta onda, kad stvarno nemas izbora? kako najbolje zastititi dijete?
a javni prijevoz? pogotovo medjugradske autobusne linije?
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

Re: kad nema AS; taxi i sl.

PostPostao/la Bellina » 12 svi 2009, 12:57

E ovo i mene zanima!!! Do sad se nije dogodilo ali evo mm i ja za vikend idemo u Zg., trebala je ići i Pia, danima sam razbijala glavu s tim kako s njom u busu. Ali baš me zanima...
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama z » 12 svi 2009, 13:04

Pa ,moja N je s vrtićem prošle godine išla s busom na izlet i svatko je imao svoje sjedalo i to je to,normalni bus koji nema pojaseve :dunno
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 12 svi 2009, 13:25

statistički-u busevima se nesreće događaju gotovo zanemarivo malo puta, u odnosu na one u automobilima-ako te to tješi.
Inače, dijete se ne može, ako nema pojasa i sjedalice, zaštiti NIKAKO, tipa rukama,položajima, ovim, onim...
TAXi bi trebali imati sjedalice grupe I (0 nosiš sa sobom) i to bi trebalo naglasit kad zoveš službu taxi (imam dijete, treba mi sjedalica)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Plusic » 12 svi 2009, 13:30

ovo je super info krumpi, nisam imala pojma da taxi to ima....
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2009, 13:39

krumpi, ok to sto bi taxiji trebali, ali pitanje je ako NEMA. svi znamo da pri malo jacem sudaru nema sanse da zadrzis dijete, to nije pitanje, pitanje je sto napraviti da bude sto sigurnije, znaci da i pri malom trzaju bude zasticeno.
evo konkretno, recimo, ako se L. od 4.5 g, K. od 2.5 g, mm i ja vozimo taxijem. kako sjesti? svatko da uzme jednog u krilo i zaveze pojas oko sebe i djeteta ili L. posjesti na sic pa drzati pojas nize, ili ga posjesti na jakne, jastuke i sl. da se fizicki podigne. a K. staviti u smjeru voznje, zavezati ili ne, ili postaviti tijelom prema sebi ili...?

ili guljka s djetetom u busu? zaboravi statistike, sta bi zena mogla napraviti da ucini dijete sto sigurnijim?
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 12 svi 2009, 13:43

ja se ne bi usudila vezati dijete sa pojasom jer pri mojoj nesreci veci problem su mi stvarali tragovi od pojasa nego potres mozga, polomljena kraljeznica i sve ostalo sto me snaslo.
te modrice od pojasa su boljele ko sam vrag i trajale su tjednima.
a ako ga ne vezes kako spada - nema ni zastite .

nisam pomogla ali morala sam komentirati. strah me da su ti pojasevi prejaki za malo dijete. ali opet, mozda bolje ikakvi nego nikakvi ? :dunno
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2009, 14:11

ne znam, zato pitam. :dunno pojas ce ga barem zadrzati (valjda), tvoje ruke ga ne mogu nikako. :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 12 svi 2009, 14:55

ne ne ni slučajno, to je najgori scenarij. TEbe bi inercija pogurala dalje naprijed, pojas bi zakočio, a dijete bi između ostalo zgnječeno skroz.
Manje zlo je da izleti iz auta, koliko god grozno zvučalo.
Neznam šta bi ti rekla, eventualno!!AL eventualno!!!jastuk pod guzu barem Liamu, pa ga vezat pojasom samog?Al eventualno.
Sve je to loše :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 12 svi 2009, 14:57

Pisala sam o statistici jer su busevi specifični. Kad bus drmne u drugi auto, busu ništa, kad se bus prevrne, bolje je da te lakše izvući iz njega, avionski pojas u busu neće pomoć, iz njega dijete pri prevrtanju ispadne, a može se dogodit da smeta pri izvlačenju. Sve je to, ako nema adekvatnog pojasa i sjedalice-sranje. da prostite.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2009, 15:08

:| ma da, znam da je sve skupa sranje ako nemas AS, ali bas pitam za takve nekakve slucajeve kad stvarno ne mozes drugacije, a desi se.
nama se trebalo desiti da idemo taxijem do smjestaja na moru (srecom, necemo morati, ali...) pa me cijela ta situacija ostavila s 34 upitnika iznad glave.

znaci, ok, ako imas malo vece dijete koje je inace u boosteru s naslonom (sad i ja ovo pisem ko disclaimer: NEMOJTE DA NETKO OVO SHVATI KAO RAZLOG ZA NE KUPITI AS!!!!), podigni ga necim ispod guze i vezi kao i u boosteru.
a sta ako je dijete manje, ili nedaoBog beba?

TEbe bi inercija pogurala dalje naprijed, pojas bi zakočio, a dijete bi između ostalo zgnječeno skroz.

ja i fizika. :/ znaci tu sam bila skroz u krivu.

hvala!
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 12 svi 2009, 15:35

Krumpirić je napisao/la:ne ne ni slučajno, to je najgori scenarij. TEbe bi inercija pogurala dalje naprijed, pojas bi zakočio, a dijete bi između ostalo zgnječeno skroz.
Manje zlo je da izleti iz auta, koliko god grozno zvučalo.

to sam ja htjela reci ali vidi se da sam vec predugo doma i da neznam vise ni postenu recenicu sloziti :naughty
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la Luantaro » 12 svi 2009, 15:54

nije baš tema, ali crtica iz života s taksijem - nedavno kad smo s e vozili taksijem na zadnjem sjedištu su kopče za pojaseve bile ispod sjedala i trebalo nam je pet minuta da ih iskopamo naravno na naše inzistiranje

taksist se čudio da, od kad je kupio novi auto prije tri godine, nitko se nije iza vezao pa se , eto, pojasevi još nisu koristili :roll:
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MalaSirena » 12 svi 2009, 16:01

Mi smo se prošli tjedan dosta vozali taxijem jer smo morali u bolnicu. Prvo sam mislila nositi booster sa sobom, ali mi je jednostavno bilo fizički preteško nosati i bolesno dijete i sjedalicu pa smo išli bez.

Što napraviti da ga bolje zaštitim? Moliti Boga (u kojeg baš i ne vjerujem) da nam se ništ ne desi. :/ :/
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2009, 16:09

Moliti Boga (u kojeg baš i ne vjerujem) da nam se ništ ne desi

bas. zato sam i otvorila temu, bas za takve situacije kad zbilja ne moze drugacije, da svi znamo kako barem izvuci najbolje iz takvog sranja.

od kad je kupio novi auto prije tri godine, nitko se nije iza vezao

:ne
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MalaSirena » 12 svi 2009, 16:12

Samo sam zaboravila napisati - vezala sam ga iza, a vezala sam i sebe.

Doduše, on je ipak veliki... nekak mi je gora situacija kad djeca još nisu dorasla do boostera. :/
Mišonja 03.09.2003.
MalaSirena
i neuništiva mesna štruca

PostPostao/la LiKmama » 12 svi 2009, 16:16

jesi mu podmetnula nesto pod guzu ili je on dosta visok?
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jullishka » 13 svi 2009, 09:45

ja putujem za skoplje vec par puta sa prdom u busu.
nosim svoju AS, i kupila sam dodatni kais, sa kojim vezem AS za sediste, onako kako je u autu obicno, i picimo.
iskreno, meni NIJEDNA voznja ne uliva sigurnost, nijedno prevozno sredstvo, ma nista! postala sam pravi paranoik kad se radi o putovanju sa detetom....sto me jako tisti, majke mi....ono, sve moguce odvratne scenarije imam u glavi. ne lepo, nego sve ruzno zamisljam. a necu da budem takva, nikako!
kad idem taxijem negde, ne mogu montirati AS,a ovde nema taxija sa dodatnom bebi opremom,sednem sa njim iza suvozacevog mesta, zavezemo se, i to je to...to mi je izbor jedini.
Vanja 18.10.2006
♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪
mama, ti mi se jako svidjas, vidi kako si mekana i lepa i nemoj da mrsavis, ja volim kad si debela
Sofija 03.08.2011
Jullishka
老师

PostPostao/la danijela81 » 13 svi 2009, 10:17

joj, i meni je to veeeeliki problem!

idemo cesto doktoru, i to ja sama s njim, a nemamo auto. najcesce furam kolica, pa u gradski bus ili tram s njima. par puta nam se dogodilo, dok je jos bilo hladno, da vani bude grozno vrijeme, a njemu smo morali stititi okice od hladnog vjetra, bas par dana nakon operacije. uzeli smo taxi, cak i naglasili da imamo bebu, a taxi dosao bez sjedalice i covjek fino rekao da mame uvijek drze bebu u krilu i on ne vidi gdje je problem.
sjedalica je dosta teska i nezgodna, nisam mogla furat i nju sa sobom, treba se u bolnici popet s njom na prvi kat i jos s mojim malim :sumo u njoj.
sad kak je lijepo vrijeme je lakse, svuda idemo kolicima, a i on nije vise tako osjetljiv.

kad idemo kod mojih u Os, idemo uvijek vlakom. po nas dodje Mtata, tamo imamo neku jeftiniju AS, pa sam mirna. u vlaku sam nekako sigurnija. isto je u kolicima, ne sklapamo ih nego ih nekako uguramo u kupe medju sjedala, ili na hodnik ak je guzva. on ni ne zeli toliko vremena biti u krilu, a spavanje u krilu je nemoguca misija, tak da mi se ovo cini kao najbolja opcija.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Krumpirić » 13 svi 2009, 10:20

taxist za to može izgubit dozvolu za rad, to je kršenje zakona. Kazna je minimalno 500kn i za obične vozače.
To šta policija ne radi svoj posao. I što su taksisti inače umislili da su kraljevi ulice...
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la danijela81 » 13 svi 2009, 10:39

da sam bar onda znala za tu info o dozvoli za rad, zaprijetila bi im. za kaznu taxist ni najmanje nije mario.
samo mi je frendica rekla da oni imaju AS i da nije bilo problema kad je ona isla, samo treba malo ranije nazvat i narucit taxi.

ubuduce cu bit malo ostrija.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la LiKmama » 13 svi 2009, 10:42

krumpi, imas kakav prijedlog za manju djecu?
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 13 svi 2009, 10:47

meni je baš najgora ta skupina za grupu I :/
nema nikakve iti malo sigurne opcije....za bebe lako nosit svoju sjedalicu, za velike se može koliko toliko podesit visina (makar je i to bezveze, al barem NEŠTO, imaju barem TEŽINU koju pojas kuži), al ovi između, ko tvoj K, šta s njima?!E to pojma nemam. :place
Ovo s taxistima je vječna borba. Vani (u Belgiji npr) taksist neće da krene dok se ne vežeš na zadnjem sjedalu, da ne izgubi dozvolu, a naši-kažem vam, misle da su kraljevi ulice..
pa šta rade po cesti, voze slalom, ubacuju se, stanu nasred puta sa sva četiri upaljena. Užas.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ivana7997 » 13 svi 2009, 10:55

Krumpirić je napisao/la:taxist za to može izgubit dozvolu za rad, to je kršenje zakona. Kazna je minimalno 500kn i za obične vozače.
To šta policija ne radi svoj posao. I što su taksisti inače umislili da su kraljevi ulice...

jesi li sigurna u to? koliko se sjecam, za taksiste vrijedi neki drugi propis, i oni ne trebaju imati sjedalice za prijevoz djece. ima na rodi topic o tome i negdje moje dopisivanje s njima.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la LiKmama » 13 svi 2009, 10:58

hvala :/
ma i ovdje su taksisti samozvani bogovi. :roll: mozda mrvicu manje nego kod nas jer ipak imaju sefa iznad glave, ali ipak.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 13 svi 2009, 11:01

ivana7997 je napisao/la:
Krumpirić je napisao/la:taxist za to može izgubit dozvolu za rad, to je kršenje zakona. Kazna je minimalno 500kn i za obične vozače.

jesi li sigurna u to? koliko se sjecam, za taksiste vrijedi neki drugi propis, i oni ne trebaju imati sjedalice za prijevoz djece. ima na rodi topic o tome i negdje moje dopisivanje s njima.

koliko sam ja upućena-ne mora svaki taksi imat sjedalicu, nego službi kad ju nazoveš naglasiš da imaš dijete i oni moraju poslat taksi sa sjedalicom-provjerit ću.
Ne mogu za njih vrijediti drugi zakoni nego za ostale vozače. Eventualno stroži-blaži baš i nema logike :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la wiksy » 13 svi 2009, 11:12

ovo je super tema! već mjesecima razmišljam što ću kad mi malecni preraste autosjedalicu koju smo dobili uz kolica.
naime, još uvijek nemamo auto, a ova mu je AS iz kolica ozbiljno premala. sad je već počeo i sam sjediti i mislim da je krajnje vrijeme za veliku AS. upravo smo u fazi kupovine (a kako nemam auto trebam se tek dobro raspitati koju i kakvu je najbolje kupiti).
no, to ništa ne znači ako idem nekuda s taksijem. uglavnom, imam jednog stalnog vozača i sad mi je žao od njega se rastati jer nema AS, ali je činjenica da nema. i prema njegovoj priči, velika većina taxista ih nema. (o tome koliko znaju biti nonšalantni i neodgovorni kad voze bebu ili trudnicu da i ne govorim).

da skratim... iz zg-a sam i javit ću vam kako je prošla prva vožnja u taxiju s njihovom AS.

*da se nadopunim. upravo sam zvala i pitala ima li tko slučajno, ali eto zaista NITKO od taxista u cijelo Zagrebu nema AS! NIKAKVU! Pa mame, ako imate AS za auto, nađite ni nekog ok taxistu uzmite AS i uvijek njega zovite. to je sve što vam, na žalost, mogu preporučiti. a onu knjižicu, AS uvijek i svuda možete slobodno podijeliti i taxistima. možda se nekome upali lampica. :roll:
wiksy
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana7997 » 13 svi 2009, 11:31

poštovana,

zakon oprijevozu u cestovnom prometu nije regulirao pitanje sjedalice za dijete u taksi vozilima. Zbog toga do daljnjega taksi vozila neće imati sjedalice već ste dužni na zadnjem sjedalu držati dijete u naručju.

Sa poštovanjem

to sam ja od njih dobila tada
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Bellina » 13 svi 2009, 11:32

Prestrašno :ne
Bellina
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la LiKmama » 13 svi 2009, 11:34

već ste dužni na zadnjem sjedalu držati dijete u naručju

jako dobro. :ne
pa oni bi bar trebali znati kakve to posljedice moze imati. :/
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.