Postao/la thinkPINK » 04 ožu 2008, 22:02
Mislim da je neozbiljno proglasiti trudnicu koja ima takve "guste" za nehranom zeljnom paznje. Pika je jedan od oblika poremecaja hranjenja i najcesce se spominje u kontekstu djece (predskolske dobi) koja jedu zbuku, ljepilo, zemlju, farbu, pijesak i sl. No, moze se javiti i kod trudnica (veca vjerojatnost javljanja je kod onih koje su i u djetinjstvu imale slicne potrebe, ili je takvo nesto imao netko u obitelji), ili kod nekih bolesti (npr. epilepsija, ali mislim da se tada ne dijagnosticira kao poremecaj sam po sebi nego se prepoznaje kao simptom). Tako nesto se ne izmisljava. Koja bi trudnica radi paznje jela prasak i sapun?! Ima puno drugih vjerojatnijih nacina izazivanja paznje (najcesce kroz bolove i sl.)
Bitno je da se javi doktoru i da nikako ne konzumira nista sto nije hrana, pa niti na nacin da nakon toga ispire usta.
Sto se tice djece, ona razvojno eksperimentiraju s okusima svega i svacega. No, bitna je dob kada to ponasanje postaje razvojno neprihvatljivo. Kao dobna granica nakon koje se ovakvo ponasanje vise ne bi smjelo javljati uzima se dob od 2 godine. I nadalje, da bi se mogla uspostaviti dijagnoza, takvo konzumiranje nehrane treba biti kontinuirano kroz barem 1 mjesec i to unatoc upozorenjima roditelja da se to ne cini. Pika moze biti opasna jer moze dovesti do trovanja i zaraze (ovisno sto dijete konzumira). Treba provjeriti krvnu sliku, npr. zeljezo, cink, koji mogu manjkati, iako se pika moze javiti i bez da organizmu necega nedostaje.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...