Sada je: 13 srp 2026, 10:06.

Ona bi jela prašak za veš....

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Ona bi jela prašak za veš....

PostPostao/la sanelina » 04 ožu 2008, 15:21

....ili barem liznula????
Naime,moja prijateljica koja je trudna već 7 mjeseci došla je juče kod mene na kafu i bla,bla,bla.....odjednom pitanje-izvini ali mogu li otići u WC samo da zube namažem praškom za veš????Ja kontam možda neka nova fora za izbjeljivanje zuba ili....Onda ona meni počne pričati kako,od kad je trudna,ima neodoljivu želju da jede praškove za veš,sapune....ali zna da ne smije pa barem time maže zube pa ispljune. :shock: Kad je bila mala kaže da je to jela i da joj se sad u trudnoći ponovo javila želja.Ja sam za ovaj poremećaj prvi put čula u svom životu a Boga mi nisam baš mlada :mrgreen:
Rekla sam joj da pod hitno ode svom ginekologu i kaže za ovaj problem jer moje skromno i laičko mišljenje je ,da joj je "poludio"neki hormon ili joj nedostaje neki vitamin. :dunno
Imate li vi kakvih ideja,sugestija ili štogod već?
H.-04.09.1989-moja velika curka
A.-L. -09.12.1998 TORNADO
T. -24.12.2005 Zimski slatkachi 2005/2006
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Ona bi jela prašak za veš....

PostPostao/la JasnaMK » 04 ožu 2008, 15:26

E ovo je bogme zaista nesto novo :rolf
Ja osobno ne poznajem nikoga sa ovakvim problemom i ja prvi put cujem :shock:
Bas me zanima oce li se neko javiti sa nekim istim primjerom? Ha ...bas sam se nacudila :shock:
JasnaMK
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Renci » 04 ožu 2008, 15:27

cula sam za tu potrebu kod djece, neka cak i krec jedu :roll:

ali kod odraslih ... :dunno
Renci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IINA » 04 ožu 2008, 15:31

Postoji takva bolest kad ljudi jedu čudne stvari (žbuku, zemlju, mrave, gliste, boje,...). Zove se PIKA.
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la thinkPINK » 04 ožu 2008, 15:42

Ovaj poremećaj zove se PIKA, pripada poremećajima prehrane. Neka tvoja prijateljica obavezno konzultira svoga ginekologa, a niti to sto ona "samo" lizne ili namaze zube sapunom nije bezopasno. Koliko cesto to radi? U svakom slucaju, nekakva kolicina tih tvari ostane u njenom organizmu. Dakle, obavezno doktoru!
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jewel » 04 ožu 2008, 17:52

:shock: jest da kad čovjek to pročita na prvu pukne od smijeha
ali ovo uopće nije smiješno i u ovom stanju je to vrlo ozbiljna i zabrinjavajuća stvar.
Neka ode doktoru jer može ugroziti kako bebino tako i svoje zdravlje.
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MATEJA » 04 ožu 2008, 19:00

Čula sam za taj poremećaj,odnosno čitala,no piše da se iznenada zna javiti kod trudnica.Prašak za veš u ustima je svakako otrov,neka potraži pomoč,svakako!
Jana,19.04.2006.
Juraj,11.06.2008.
MATEJA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la dupin » 04 ožu 2008, 19:30

amo sad savjet gdje mogu pročitat malo više o tom PIKA poremećaju jer moj klinac mlađi često eksperimentira sa sapunom i praškom
dupin
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 04 ožu 2008, 19:37

Uz infantilnu anoreksiju u toj ranoj dobi posebno se ističu još dva klinička entiteta: pica i ruminacija.9,10
Pica se definira kao repetirajući unos nenutritivnih supstancija u trajanju od najmanje mjesec dana. Radi se o unosu supstancija koje su neadekvatne za rast djeteta ili nisu u praksi odgovarajuće kulture hranjena. Supstancije koje obično jedu takva djeca su prašina, smjesa zida i boje, kosa, pepeo, sirov krumpir i slično. Komplikacije mogu biti brojne, poput abdominalnih bolova, povraćanja, opstipacije i ileusa. Druge moguće komplikacije uključuju otrovanja olovom, živom i slično, ovisno o supstancijama koje su pojedene.

sa stranice http://www.vitamini.hr/Content/Article. ... =3146&pg=3

i još
http://www.plivazdravlje.hr/?section=ar ... 173&show=1

s rodinih stranica
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID ... &Show=2405
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la frrr » 04 ožu 2008, 20:05

eco dežurnog gunđala
ja mislim da ti njoj samo malo fali pažnje pa izmišljava
malo bi da joj se iščuđava i da je u centru pozornosti
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 04 ožu 2008, 22:02

Mislim da je neozbiljno proglasiti trudnicu koja ima takve "guste" za nehranom zeljnom paznje. Pika je jedan od oblika poremecaja hranjenja i najcesce se spominje u kontekstu djece (predskolske dobi) koja jedu zbuku, ljepilo, zemlju, farbu, pijesak i sl. No, moze se javiti i kod trudnica (veca vjerojatnost javljanja je kod onih koje su i u djetinjstvu imale slicne potrebe, ili je takvo nesto imao netko u obitelji), ili kod nekih bolesti (npr. epilepsija, ali mislim da se tada ne dijagnosticira kao poremecaj sam po sebi nego se prepoznaje kao simptom). Tako nesto se ne izmisljava. Koja bi trudnica radi paznje jela prasak i sapun?! Ima puno drugih vjerojatnijih nacina izazivanja paznje (najcesce kroz bolove i sl.)
Bitno je da se javi doktoru i da nikako ne konzumira nista sto nije hrana, pa niti na nacin da nakon toga ispire usta.

Sto se tice djece, ona razvojno eksperimentiraju s okusima svega i svacega. No, bitna je dob kada to ponasanje postaje razvojno neprihvatljivo. Kao dobna granica nakon koje se ovakvo ponasanje vise ne bi smjelo javljati uzima se dob od 2 godine. I nadalje, da bi se mogla uspostaviti dijagnoza, takvo konzumiranje nehrane treba biti kontinuirano kroz barem 1 mjesec i to unatoc upozorenjima roditelja da se to ne cini. Pika moze biti opasna jer moze dovesti do trovanja i zaraze (ovisno sto dijete konzumira). Treba provjeriti krvnu sliku, npr. zeljezo, cink, koji mogu manjkati, iako se pika moze javiti i bez da organizmu necega nedostaje.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sanelina » 05 ožu 2008, 10:03

Curke fala vam,divne ste :mah
Ina-baš si se potrudila,sad je i meni puno jasnije. :3srca
Već sam je zvrcnula na telefon i poslala joj mail sa tekstovima.U petak ide ginekologu a do tad je rekla da neće ni primirisati praškove(ona je kontala ako ispere usta ništa do bebe ne dođe :roll: ).Javiću vam šta je bilo..... :mah
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 05 ožu 2008, 11:57

think pink, možda jest neozbiljno, ali meni se čini tako
osim toga, ona to pred sanelinom nije doista konzumirala nego samo pričala kako joj se jede
meni se nekak čini da doista ima poremećaj da bi ga skrivala i ne bi govorila - 'oprosti, jel mogu na wc samo da si namažem zube praškom za veš, znaš, otkad sam trudna to mi se jako konzumira' nego mi otišla na wc i to napravila skrivečki
i ne bi nikom niš govorila
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 05 ožu 2008, 12:14

Frrr to si ti, ovoj zenskoj nije palo na pamet da je stetno "samo namazat s tim zube".
A znam za neke slucajeve pike u trudnoci i to nije nista nemoguce, iako je rijetko.
Sta ces ima nas svakakvih a bome i svakakvih poremecaja. Ne treba nesto proglasit glumom ako nam je cudno i nismo za to nikad culi.
Mislim da ovdje nije pitanje vjerujemo li joj da to stvarno cini ili ne, ja osobno ne ulazim u takve procjene jer cak i da netko kako ti kazes glumi, trazi paznju, meni i to nesto govori i nije zanemarivo.
:mase
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 05 ožu 2008, 13:16

apsolutno, al onda treba gledati di je taj problem....meni je sve to preteatralno malo eda bi se doista radilo o poremećaju prehrane
bilimičarka ne bi pitala - joj, jel mogu samo na wc ispovraćat sve što sam pojela?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thinkPINK » 05 ožu 2008, 14:00

Cuj o bulimiji se u javnosti puno vise zna, uostalom, pika i bulimija iako pripadaju istoj skupini poremecaja su dva razlicita poremecaja, svaki ima svoju pozadinu. No, ovdje ne pricamo izmislja li ta zena ili ne, dapace meni je uopce bedasto raspravljat na toj razini, nego pricamo sto kad zena u trudnoci ima piku. A cinjenica je da ju neke zene imaju. Uostalom poremecaji sami po sebi nisu nista manje poremecaji ako ljudi o njima pricaju. Dakle da bi nesto bilo poremecaj, ljudi to ne moraju skrivat. Tebi je to preteatralno, meni nije, meni je to sasvim realno.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 05 ožu 2008, 14:15

no, dobro...
ja svejedno mislim da sanelinijoj frendici nije ništa strašno već da joj je fora biti 'ekscentrična' trudnica
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la sanelina » 05 ožu 2008, 14:28

Uh,da sam na vrijeme reagovala na post od frrr,ne bi bilo razloga za polemiku.Curke-do mene je :mrgreen:
Ona sigurno konzumira jer sam na svoje oči vidjela kad je s guštom umočila prst u prašak i natrljala zube/desni i nakon toga isprala usta.Tad mi je rekla da joj to dođe 1dnevno ali po njenim izgriženim i natečenim desnima,nisam baš sigurna :dunno
sanelina
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la thinkPINK » 05 ožu 2008, 14:36

Ma nije Sanelina do tebe... Mislim da bi raprave bilo i da si to bas tako napisala odmah. :mrgreen:
Javi sto je bilo s prijateljicom.
:mase
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la bebolino26 » 16 svi 2009, 18:15

citam ovo malo smjesno al mogu vam reci ja sam u prvoj trudnoci prala ruke u faksu i mirisala ga i beby vlazne maramice su mi mirisale al nije mi palo na pamet bas jest deterdent misli ljudi al ko zna ima svega
bebolino26
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la yra » 17 svi 2009, 11:54

Pa, deterđenti su puni svakojakih kemikalija kojima svjesno šteti svojoj bebi!!!
Ponajprije fosfatima!!!
3.12.2003.
20.5.2007.
29.9.2009.
http://il.youtube.com/watch?v=Rr39eyEVWr0
yra
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.