Sada je: 01 svi 2026, 15:54.

Problemčić s nedobivanjem na težini i cikanjem jedne cike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Problemčić s nedobivanjem na težini i cikanjem jedne cike

PostPostao/la Breskvica » 18 svi 2009, 15:30

Dakle muku mučimo s dojenjem i nedobivanjem na težini.
Jana je rođena ko velika beba - 4930g (u bolnici pala na 4700g) i nakon skoro 3 mjeseca ima 5560g što je užasno malo, pedica još nije digla frku jer kaže da možda manje treba obzirom da je velika beba, ali ja polako dižem frku.

Prošle smo već svašta - hoće ciku, neće ciku, pa izdajanje, dodatak malo adaptiranog, pa prihvatila samo cikanje ali tako nije dobijala ni gram na težini, pa sam joj sad uvela malo ad-a...
Inače je sretna i zadovoljna beba, ne plače puno i kao da joj zapravo ni ne treba puno papice. No mene i dalje muči taj slabi prirast i onda mi je sinulo gdje je možda problem .
Naime, mi cikamo iz jedne cike!!! Ima malo i u drugoj ali tek toliko da ne mogu reći da je presušila. Naime, iz vremena kad smo samo izdajale jednu ciku sam uspjevala izdajati drugu nisam, ona nije htjela cikati i zato sada takav nesrazmjer u količini mlijeka. Sad u toj punoj ciki uvijek poslije nje ostane još mlijeka tako da ona vjerovatno popije to prvo vodenkasto mlijeko a ovo masno ili ne može izvući ili je količina u toj jednoj ciki veća od količine potrebnog obroka i na kraju to najmasnije mlijeko ne bude popijeno.
Sad, šta da radim?
Da li da nakon podoja izvlačim sama to masno mlijeko i dajem joj na flašicu, ali tako uvijek dajem signal toj punoj ciki da treba još mljekeca što automatski znači da će svaki njen obrok biti to vodenkasto mljekeco, a ja ću i dalje izvlačiti masno. Da li da probam osposobiti i ovu prazniju ciku? Ako započnem podoje s ovom praznijom tek tad mi se čini da će pojesti u obje cike više vodenkastog mlijeka (popije vodenkasto i malo masnog u ovoj praznoj i onda još samo vodenkasto u ovoj punoj). Kad se govori o tom vodenkastom i masnom mlijeku, da li netko zna koliki je točno omjer vodenog i masnog mlijeka po obroku (znam da ne postoji stroga granica između vodenog i masnog, ali bar otprilike)?

Ajme, jesam ga zakomplicirala :bonk !!!!!!!!!

I još jedno pitanje!! Uz sve probleme sad nas još muči puni nosić i općenito puno manje jede kad je bolesna. Da li se vi izdajate kad je dijete bolesno da se ne smanji količina mljeka u tih par dana kad ima smanjeni apetit? :temp
Curica J - veljača 2009
Curica K - ožujak 2006
Breskvica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Re: Problemčić s nedobivanjem na težini i cikanjem jedne cike

PostPostao/la eli » 18 svi 2009, 15:33

uh, začepljen nosić sigurno otežava sisanje.

dobitak je mali za tri mjeseca i na tvom mjestu ja bi odmah krenula u izdajanje iz obije i davanje tog mlijeka na žlicu ili špricu kao i na kompresije uz podoj.
eli
Sveta krava

PostPostao/la any » 18 svi 2009, 17:16

ili izdoji iz ove punije ono prvo vodenasto mlijeko pa joj onda ponudi da sisa tu istu...
ovo izdojeno joj mozes nakapati u nosic ;)
slika slika
any
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 18 svi 2009, 18:17

Inače, to s masnim i vodenastim mlijekom ima pozadinu u tome da što dulje mlijeko stoji u žlijezdama, to se više molekule masti talože na stijenke žlijezdi. Zato je prvo mlijeko koje krene vodenastije, a tek dojenjem i aktivnim sisanjem bebe se pokrene mlijeko, a taj protok kroz žlijezde "otkida" molekule masti, tako da kasnije mlijeko ima sve više i više masti.

Također, odnos vodenastijeg i masnijeg mlijeka može se zamišljati poput posude vode koju se grije. Ako se posuda stigla skroz ohladiti (beba nije dugo sisala), treba dulje vremena da se opet skroz zagrije do "idealne temperature". Ako se češće dogrijava, potrebno je manje vremena da se dođe do idealne temperature. Tako je i s dojenjem - ako beba češće sisa, onda lakše dođe do masnijeg mlijeka, ako ima duge stanke među podojima, mora dulje sisati da bi došla do masnijeg mlijeka.

Ne želim da ispadne da se pravim pametna - naime, sve sam to pročitala na http://www.kellymom.com/ i stranicama koje se tamo preporučuju na temu dojenja.

Stoga, ako su vam razmaci među podojima podulji, pokušaj i njih smanjiti ili npr. kad malena posisa, za 15 do 30 minuta ponuditi ponovno. E da, jel imate noćne podoje? Ako ne, pokušaj možda uvesti barem jedan ili dva, em što će dobiti više mlijeka, dakle više kalorija, em što je dobro za produkciju.

Ostalo ti je Eli već rekla, pokušaj se izdajati, probaj vratiti ako ide produkciju na skoro presahloj ciki. Neka malena doji što češće, nudi joj i kada ti se ne čini da je nužno gladna.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Breskvica » 18 svi 2009, 22:03

Hvala na odgovorima :kiss !!!

Eli, razmišljam ja samo o izdajanju ali mi je šteta da jako ne zeznem dojenje. Tako da se onda izdajam nakon podoja i to mlijeko nudim svako malo u flašici. Jana kad je sita neće jesti i ne želi ni vidjeti ni ciku ni flašicu tako da prihvati jedno ili drugo samo kada glad stisne, pa otpada ono o stavljanju često na ciku (ja nudim al ona neće ni vidjeti ni ciku ni flašicu :dunno ).

Noćne podoje imamo i to 3 do 6 podoja po noći i tada sve super funkcionira zato jer je ona snena, a kad je snena super cikamo. Pocika i zaspi. Preko dana cikanje ide najbolje kad ju uhvatim gladnu i snenu...

Kompresije sam prestala raditi zato jer ne punoj ciki postoji problem sa prejakim let downom u jednom periodu podoja tako da ona ponekad u tom trenu prestane i cikati i ne želi se više vratiti na ciku. Cikamo kad god je to moguće u ležećem položaju da smanjim jaki let down... Uglavnom, čim počnem kompresije ona se otkvači...

Diami, hvala,super si mi pojasnila taj odnos masno/vodenasto mlijeko... :proljece

Danas sam joj probala uvaliti i bočicu adaptiranog, ali ona plače čim vidi mene i ciku ili flašicu. Možda stvarno nije gladna i dobiva dosta...Kad ju ne nudim s hranom, ona je divno mirno dijete koje se samo smije i motorički je ful napredna. Ima li tko iskustva s velikim bebama, možda one stvarno slabije jedu da se "izravnaju" s vršnjacima??
Curica J - veljača 2009
Curica K - ožujak 2006
Breskvica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la eli » 18 svi 2009, 22:28

kompresije idu tek kada beba krene sa dremuckanjem na sisi, ne dok je ld dobar.

glavno pravilo je gledati bebu, ne brojeve, no ja sa iskustvom bebe koja je rođena sitna i sa dva mjeseca bila na janinoj težini nekako naginjem onom "od viška glavan ne boli".

ima beba sa manjim apetitom. to samo po sebi nije poblem, no lošiji cug obično vodi do smanjenja laktacije.
sad ću ponoviti davno višekratno napisanu staru priču. moja seka je rođena kao prosječna beba, dojena na zahtjev, napredovala prva tri mjeseca na donjoj granici (tražila je svaka tri sata i brzo odustajala), mama je "presušila" , a mala nikad nije prihvatila ni bocu ni dohranu pa su sljedeće godine bile paklene. za to izbjeći isplati se forsirati dojenje.

sretno!
eli
Sveta krava

PostPostao/la any » 19 svi 2009, 07:38

Ima li tko iskustva s velikim bebama, možda one stvarno slabije jedu da se "izravnaju" s vršnjacima??

ja ti nemogu potvrditi tu teoriju
A. je rodjen velik 4340, ali je dobivao po 400 g prvih tjedana pa cak i mjeseci
obicno nakon cetvrtog mjeseca pocinju dobivati manje
slika slika
any
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 19 svi 2009, 09:21

Breskvica, ako je ona sad pala na neku nižu krivulju rasta i bude nju pratila - može biti da je jednostavno to njen ritam. No treba neko vrijeme dok se to ne utvrdi, a do tada bi i ja forsirala. Možeš možda pokušati alternativnim načinima kad imaš izdojenog - žličicom, špricom, pa čak i šalicom - možda joj se to svidi. Tako da se tebi ne smanji slučajno produkcija.

Super je da imate dosta noćnih podoja, to je dobro za produkciju.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Breskvica » 27 svi 2009, 08:21

Hvala svima na savjetima :kiss !!
Uz dodatak malo ad-a počela je dobivati na težini i sad smo na 5700g (dobila kilu u 3 mjeseca).
Pedica je zadovoljna, kaže da je lijepa napredna beba i dok gledam percentile dječjeg razvoja sad je točno na prosječnoj težini za svoju dob.
Izgleda da je ipak imala potrebu potrošiti zalihe koje je skupila u bušici ;) .
Curica J - veljača 2009
Curica K - ožujak 2006
Breskvica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Crvena » 27 svi 2009, 12:52

Breskvice, ne brini - poznato je da djeca koja se rode velika malo sporije dobivaju nego sitnija djeca. Vrijedi i obratno - najčešće sitnija djeca dobijaju više. Tako je moj malac u 7 mjeseci narastao 23cm - startao je sa jako malih 39cm; moja Principessa je rođena s dugačkih 54cm i u cijelih prvih 12 mjeseci narasla 20cm. A prosjek u 1.godini je 25cm.
Zamisli da Jana utrostruči porođajnu težinu u prvoj godini - pa imala bi 15 kg! To bi bilo veće opterećenje i za njene nožice i mladu kralježnicu koji moraju naučiti nositi tijelo. Bolje ovako. Priroda je fantastična.
Principessa 11.03.2000., 3450g /54 cm
Vrlo Mali Princ 13.10.2008., 1690g / 39cm
Crvena
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Breskvica » 28 svi 2009, 21:55

Crvena, hvala ti na utjehi!!! :hug
Ja si isto tako nekako mislim kao i ti - ima ona rezerve i valjda s razlogom manje jede od drugih bebica ;) !!!
Curica J - veljača 2009
Curica K - ožujak 2006
Breskvica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mare10 » 27 lip 2009, 19:43

Breskvica pročitala temu i jako me zanima kako je tvoja bebica sada kako napreduje :) :)
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la norafora » 19 ruj 2009, 17:40

I mene zanima kako je napredovala jer i mi imamo isti problem. Moj bebač se rodio sa 4.700 a sa puna tri mjeseca ima 5.700 kg. Pijemo antibiotike od drugog tjedna života zbog upale mokraćnog kanala i esherihije pa mislimo da je i to uzrok slabog napredovanja.
N 11.04.2005.
N 19.06.2009.
norafora
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 20 ruj 2009, 13:57

i ja mislim da je to do antibiotika. a kako je veće beba čula sam od dosta cura da onda pedijatri nisu zabrinuti ako dobije i manje.
nevenera
idejni kreator MUD-a

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.