Sada je: 06 lip 2026, 05:07.

bolna koljena

“U zdravom tijelu - zdrav duh!” - kako biti, postati ili ostati fit; mjesto za pitanja i razmišljanja o zdravlju, njezi i raznoraznim sportskim aktivnostima.

Moderatori/ce: nevenera, ivana7997

bolna koljena

PostPostao/la MMI » 10 lip 2009, 22:45

Od kada sam rodila tj.nakon mjesec dana pojavila mi se bol u koljenima i to oba.ne boli toliko kada hodam koliko kada čučim pa se ustanem ili idem nešto podignuti sa poda.nije niti malo ugodna bol.
mislim se da li da odem kod doktora,ali ste mi vi pali na pamet,pa vas pitam za savjet. :mah
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: bolna koljena

PostPostao/la Imge » 17 lip 2009, 20:45

mene koljena UVIJEK I BEZ IZNIMKE bole kad mi se poveca tjelesna tezina. ama, ne treba m ni vaga, ni metar, ni ogledalo, ni odjeca koja me steze. glavni indikator su mi uvijek bolna koljena :/
uz napomenu da nikad nisam imala vise od 5 kila viska (osim u trudnoci) u odnosu na nekakvu idealnu tezinu, ali, bez obzira na to - svaku tu hebenu kilu osjetim na koljenima :/ . svaku.

ne znam da li imas s tim problema :dunno , no, ovo sto sam napisala i iskustveno prozivjela podudara se i sa sluzbenim stavom fizijatara i sluzbenim klinickim smjernicama dobivenim na nedavnom kongresu.

pa, citiram:
Sažetak. Osteoartritis (OA) najčešća je zglobna bolest razvijenog svijeta i glavni je uzrok kronične onesposobljenosti, većinom kao posljedica OA koljena i/ili kuka. Unatoč neprepoznavanju točnog uzroka više je studija pokazalo da je prekomjerna tjelesna težina jedan od najvažnijih čimbenika rizika, a i prediktor je progresije OA ponajprije koljenskog zgloba, u manjoj mjeri zgloba kuka. Odnos indeksa tjelesne mase (BMI) i OA koljena uglavnom je linearan, a značajni su trajanje povećanog opterećenja i dobivanje na tjelesnoj težini......
Onesposobljenost se može značajno ublažiti ako se tjelesna težina smanji za više od 5,1%....
Nefarmakološko liječenje OA uključuje i liječenje debljine.

i link:
http://lijecnicki-vjesnik.hlz.hr/index. ... &Itemid=39

u svakom slucaju, moras otici do lijecnika. ovako na netu ne mozes dobiti pouzdanu informaciju.
pogotovo jer mozda kod tebe kile uopce nisu u pitanju, ali, kako nema na topicu vec par dana nikakvih drugih iskustava, rekoh, da napisem zakaj mene bole koljena... :dunno
kod mene se fakat podudara ova brojkica od 5% (boldala sam bas taj dio u citatu). naime, ako mi je idealna tezina 58 kg, a ja na to natucem jos (63) - odmah me zabole koljena :/ i eto, ja znam da moram skinuti barem 3 da bol prestane.

:mah

(jel ovo za bubini ili za fitmamu ?, zapravo ne kontam zasto nekad na bubinima idu teme koje se ticu odraslih, ili ja bas nisam skontala podjelu pdf-ova :oops: )
Zadnja izmjena: Imge; 18 lip 2009, 07:48; ukupno mijenjano 1 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 17 lip 2009, 21:32

modesty, meni su nedugo nakon poroda poceli cudni (i jaki) bolovi u rucnim zglobovima. stanje je bilo takvo da se samostalno nisam mogla ni o sebi ni o bebi brinuti (otad nam je ostala navika da skupa bebu presvlacimo). muz je cak dulje vrijeme bio sa mnom na bolovanju, jer ja nisam bila u stanju ostati sama. stvari tipa uzeti salicu u ruke su bile nemoguca misija, nesto nozem izrezati najgore mucenje, itd...
obisla sam pet doktora, izvadila hrpu nalaza, dijagnoze su bile od upale tetiva do reumatidnog artritisa, a terapija od fizikalne do kortizonskih injekcija :roll: .
onda sam po preporuci otisla kod jednog interniste reumatologa i on mi je objasnio da su bolovi uzrokovani hormonalnim disbalansom koji je ostao nakon trudnoce (u smislu da tijelo "pukne" tamo gdje je najslabije-kod mene su to zglobovi). stanje ce se popraviti kada se sve ponovo vrati u normalu, on je tada rekao otprilike nakon 6 mjeseci (ja sam kod njega dospjela negdje tri mjeseca nakon poroda). trajalo je malo duze, skoro 8 mjeseci, ali nestalo je.
inetresantno mi je za primijetiti da, kako su se bolovi smanjivali, tako sam imala sve manje mlijeka. ne znam da li ima veze jedno s drugim (ja sam od dojenja i jako mrsavila), jer sam drugo dijete dojila vise od godine dana i to punim gasom, a bolovi u zglobovima se nisu nikad pojavili.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Stefanova_mama » 17 lip 2009, 23:04

Proveri stitnjacu, obican krvni test (TSH, T3, T4 i antitela, sve iz istog uzorka). Bas taj disbalans hormona nekad poremeti stitnjacu posle porodjaja. Jedan od simptoma su bolovi u zglobovima. Ako je to ne daj Boze, sto pre uhvatis bolje je, a ako nije proverila si. Meni se to desilo (dijagnoza hipotireoza postpartum).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la MMI » 17 lip 2009, 23:27

puno hvala na odgovorima.i ja mislim da je od težine.inače sam teška mršavica, a sada sam još u plusu od trudnoće 13 kg
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 18 lip 2009, 20:49

mene koljena počela bolit od godina :mrgreen:
i prije dvije godine mi je desno naoteklo na moru nako u duplo. prekrasno sam izgledala.
e prestala su me bolit kad sam se dala u vježbanje i učvrstila kvadricepse i ostalo. :)
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la lilly » 14 kol 2010, 12:35

Malo guglam, jer i mene uzasno bole koljena od kad sam rodila.

Mislim, boljela su me i dok sam bila trudna, i to sigurno zbog prekomjerne tezine, ali sad me bole nesnosno, jedva se dignem :roll

Stefanova_mama je napisao/la:Proveri stitnjacu, obican krvni test (TSH, T3, T4 i antitela, sve iz istog uzorka). Bas taj disbalans hormona nekad poremeti stitnjacu posle porodjaja. Jedan od simptoma su bolovi u zglobovima. Ako je to ne daj Boze, sto pre uhvatis bolje je, a ako nije proverila si. Meni se to desilo (dijagnoza hipotireoza postpartum).

I kak sam guglala, nailazila sam isto na ovakve informacije, tj da hormoni imaju veze s time. Jel postoji kakva terapija, i da li smijem s cime mazati koljena??
lilly
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MMI » 14 kol 2010, 22:39

evo me nakon nešto vremena.
bol u koljenima je nestala,ali se pojavila u zglobovima u stopalu.više u prstima lijeve noge
i lijeve ruke.
nisam mazala sa nikakvom kremom.
MMI
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Stefanova_mama » 14 kol 2010, 23:01

Idi kod lekara, proveri sta je.
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama