Sada je: 28 svi 2026, 21:32.

NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: NOVA PRVA mrkvica - topic za POCETNIKE

PostPostao/la eli » 18 srp 2009, 22:38

i kod nas. i to preko noći. a ja sam budalasta proplakala mjesec i po. i izgnjavila dijete.

zwerka, moja je taj osip imala dobra tri ljeta. samo njoj je bio koncentriran iza koljena, a ostalo slabije. pedica je rekla da je to najvjerojatnije kombinacija alergije i znoja. sumljala je na breskve, a zabranila i lješnjake, kikiriki i konzervanse. na testriranje nas nije slala jer je rekla da bi sigurno po tome ispala alergična na sve i svašta, da je dovoljno paziti da ove jače alergene. nije prošlo ni uz pridržavanje njenih uputa sve dok nije dovoljno odrasla.
eli
Sveta krava

PostPostao/la SanjaMK » 18 srp 2009, 23:14

a ja neznam sta cu. jana jede voce i sve tako slatkasto, a ovo drugo osim palente nece ni da cuje.
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la eli » 18 srp 2009, 23:23

sanja, kreni sa miješanjem. u janinoj dobi možeš komotno miješati ono što je nama velikima nespojivo - povrće sa malo slatkog voća. iz dana u dan smanjuješ količinu voća u ručku i tako se privikava na neslatko.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Ina66 » 19 srp 2009, 08:45

sanjo - baš tako kako eli kaže. vidiš da i mala podočnjakica jede drugo voće kad joj se pomiješa s bananom

a potpis i moj na funkcioniranje dohrane nakon mjesec i po, dva. sve do tada je bilo po par žličica
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Be » 19 srp 2009, 09:31

Ina66 je napisao/la:a potpis i moj na funkcioniranje dohrane nakon mjesec i po, dva. sve do tada je bilo po par žličica

Onda je moja prava mala izjelica. Ona od prvog dana pojede sve ili skoro sve što napravim, a to je mala staklenka od kupovne hrane. Nekada traži još više. Da joj dam ili je ovo ipak neka mjera. Moram naglasiti da je Karla veća od prosječne djece svoje dobi, pa možda treba više hrane. Mjere su joj sa 6,5 mjeseci 73cm i 9kg.

Obično sisa 1h nakon jela. Jel to ok? Kada da uvedem i drugi obrok? Kad ne bude uopće tražila sisati nakon jela, ili?
Karla 23. 12. 2008.

slika
Be
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la marie claire » 19 srp 2009, 12:23

Be, mi smo isto tako već od poč jeli konkretno, a 2. obrok smo uveli nakon cca mjesec i pol kad nije tražila mlijeko dosta dugo nakon krutog obroka.
Mi smo dosad stvarno lijepo prihvatili sve, žitarice, voće i povrće... e, sad skoro ćemo i na glutenske žitarice, mislila sam možda zobene pahuljice, pa me zanima kakve su to pahuljice? Ove standardne u bio dućanima, kakve jedu i odrasli? Jel takve i kukuruzne koristite? Ja sam dosada koristila baš ove dječje Holleove.
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 19 srp 2009, 12:34

Be - možete ovako kao i marie claire, kad ne bude tražila dojiti

marie - zobene za početak možeš uzeti sitne, kuhaš ih u više vode da bude rijetko jer se zgusnu kako se hlade, sad ću bubnuti jer ne mjerim količinu vode, ali recimo na oko deci i po vode 1 žlica pahuljica. prokuhaj ih par minuta i ako se zgusnu, dodaj još vode
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la marie claire » 19 srp 2009, 15:22

Hvala draga, srce si!!!!
Jel ih ima u bio dućanu, dm-u? To su obične pahuljice, ono za odrasle? Ne znam, ja jedem samo pšenične s medom... :oops:
A kukuruzne, isti princip?
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 19 srp 2009, 17:49

Zobene sam vidjela u dm-u da ima veće/grublje i sitnije/finije.

Nego, nas opet/i dalje muči kakanje. Pa sam sad htjela pitat što da radim. Njemu je sad kakica jako tvrda. I povremeno (svaki 2., 3. dan recimo) pokaki 1 do 2cm i to je onda to. Ponekad se napinje i vidim da ga muči, ali je za sad uglavnom dobre volje. Kad treba spavati onda ga više muči... Vodu inače neće nikako, probala sve moguće kombinacije - čaša, šalica, žličica, flašice razno razne, kljunašice... Sisa puno, nekad svakih pola sata, nekad svakih 2, rijetko više. Zadnjih dana sam davala za doručak šljivu, ručak tikvica 2 dana, pa jedan dan samo dojenje, pa doručak kruška, ručak tikvica 1 dan, pa jučer i danas samo dojimo, no za sada nema promjene. Ja sam čak pojela prekjučer lanenih sjemenki jedno dve žlice mljevenih, al osim što sam ja na wc hodala, kod njega izašlo recimo 2cm uz puno muke...

Da li da se zabrinjavam, da nešto mijenjam, jel to ok ili nije? Danas ću opet lanene.... Jel se to kod njega jednostavno mora s vremenom uigrati ili da se brinem? :dunno
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la SanjaMK » 19 srp 2009, 18:39

eli, ina hvala na savjetu. Pokusacu. mada juce sam joj dala pilece meso, sa rizom i nije htela (a meni bas ukusno bilo) Dodala joj bananu pojela dva tri zalogaja i toliko. A mozda joj i vrucine smetaju :dunno Kad me vidi samo me vuce za majicu. Nista drugo je ne zanima :)
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la marie claire » 19 srp 2009, 21:38

Diami, baš vas to muči... Ako možeš još se više baziraj na prehranu s tim namirnicama koje otvaraju i kod njega i kod sebe!!
Sebi suhe smokve, šljive, lanene, mislim da možeš svaki dan jednu žlicu u jogurt, super ti je i zelena magma, a njemu vidim da već daješ sve te otvarajuće namirnice! Mi nemamo tih problema, hdB, ali opet vidim utjecaj namirnica svaki dan! Recimo, kvinoja nas otvara, ajme meni, a netko je baš pisao da zatvara, svaka beba ima drugačiji metabolizam!
Ja sam btw kao beba propukla od tvrde stolice, i dan-danas imam sl problema, nadam se da je kod vas to samo jedna kratka faza uhodavanja u dohranu!
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Ina66 » 20 srp 2009, 08:28

Diami - kod nas je bilo isto i išla sam istim putem - izbacila žitarice i hranila ju tikvicama i otvarajućim voćem. istovremeno sam ja povećala količinu jogurta (ne stavljam svaki put lan) na tri-četiri šalice dnevno i, ne znam je li se poklopilo jedno s drugim, ali sad joj probava funkcionira ko sat
i zadnjih par dana otkad jede zobene je :1
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la cakorka » 20 srp 2009, 12:42

Sara isto u poslednje vrijeme ima tvrdu stolicu,kaka svaki dan nekad i po 2-3puta ali bas tvrdo i siroko :shock:sory na opisu.
zitarice slabo dajem,banane sam gotov izbacila mada jutros u radnji ugledala i pocela vristat pa sam joj kupila dvije da ih bar gleda.
sreca moja 2008
slika
cakorka
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Rogue » 20 srp 2009, 14:45

Samo da javim da mi papamo, solidno mu ide.

Jedino me muci sto nece vodu, nikako...
Vec sam tu po forumu raspravljala o tome, ali sad su vrucine i jos je poceo jesti krutu hranu :dunno
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Zwerka » 20 srp 2009, 15:15

Diami, znaš da smo i mi imali problema s nekakanjem, tako dugo dok mu nisam dala breskvu..Sad je na marelici i sve funkcionira, jedino marelicu neće i neće, pa ću ju sutra smiksati s breskvom.
Puno mu bolje ide povrće, osim korabice..

Mi smo danas krenuli na drugi obrok..
Zašto?
PA zato jer smo već 1.5 mj na nadohrani, pojede 100-125 ml za doručak i sad je ručak isto pojeo 125 ml..
Vodu nekad popije 50 ml, nekad manje, ali me to ne zabrinjava previše sve dok on sisa i dok papa kašice u kojima ima i vodice i samog soka od voća.

Tako da vas pozdravljam i selim se na drugi topic-za napredne! :D

tanja, ina, hvala vam puno na savjetima!! :kiss
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la marie claire » 20 srp 2009, 16:03

Čekajte, malo sam previdjela, mi smo uveli također 2 obročića, jel sad moramo seliti na drugi topic??? :/
Btw, jedno pitanje... Mi još nismo krenuli s mesom jer provjerene piletine nemam još, pa me zanima od kud ju inače nabavljate?
Tako sam mislila krenuti polako s ribom ovaj tjedan! E sad, znam da se meso kad se uvodi ne daje svaki dan uzastopno! Jel isto vrijedi i za ribu?
Ajme, puno pitanja... :oops:
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mare10 » 20 srp 2009, 16:23

Mi ćemo krenuti sa tikvicom sada ju imam super iz mamina vrta čisto ekološka. Imam još u ponudi i mrkvicu od povrća, a od žitarica idemo sa amarantom i palentom. Jedno po jedno i polako :) :) :)

Marie claire ne znam odgovor za selidbu na drugi topić. Što se tiče ribe ni ti ju ne jedeš svaki dan.
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Rogue » 20 srp 2009, 16:48

Mi imamo u planu probati jabuku, krusku, mrkvu, tikvicu, palentu i maslinovo ulje, i ako nadem bundevu.
Sve je domace, a imam i Hippove kasice ako pofali necega.
Za sad je probao voce i dobro mu je.
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Diami » 20 srp 2009, 17:48

Ja sam shvatila da se ovdje postavljaju više početnička pitanja, a tamo eto naprednija malo. E sad koja bi bila koja...

Mislim da ide meso 2 do 3 puta tjedno i riba 1 do 2 puta tjedno, ak se dobro sjećam... I naravno jako male količine u početku, kak se već i pisalo.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 20 srp 2009, 19:10

za meso je odgovor na prošloj stranici
meso das prvi dan, mala mala kolicina, 1cm kvadratni ili malo vise, pa onda dva dana samo povrce, pa opet dodas malo mesa, i tako to...

ja piletinu nisam još dala jer mi mama ne drži piliće preko ljeta. zato jedemo kunića
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la marie claire » 20 srp 2009, 19:33

Znači riba 2 puta tjedno, tako sam i mislila!
Ina, a gdje da nađem kunića??? :oops:
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rogue » 20 srp 2009, 20:19

Ina66 je napisao/la:zato jedemo kunića

:/ , a mi ga imamo kao kucnog ljubimca
ali znam da im je jako kvalitetno meso, uostalom s cim se hrane tesko da bi i moglo biti lose
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Ina66 » 21 srp 2009, 00:02

marie claire je napisao/la:Znači riba 2 puta tjedno, tako sam i mislila!
Ina, a gdje da nađem kunića??? :oops:

ako ste na selu, najbolje da ih uzgajate. isto kao i kokice ;)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la marie claire » 21 srp 2009, 16:53

A, nismo baš na selu( iako nismo ni u gradu :/ ), ove kokice nešto kuma-teta-strina servis! :dada
Ima to di kupiti provjereno? :dunno
Još nešto, Pia uopće nije zainteresirana za voće ako nije pareno i toplo!!!
Jel loše ako joj tako radim voćne( jabuka, kruška, nektarina) kašice?
Pia 06.11.2008.
marie claire
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Zwerka » 21 srp 2009, 19:00

Ipak se ja vračam k vama...Lesie se vraća kući.. :mrgreen:

Jel marelicu treba guliti??
Ja se borim s tim guljenjem...kud je sva sitna, pa se trudim oguliti ju u što kraćem sloju, ali svejedno i dobar dio marelice ode...

I da, nikako ne mogu naći onaj drugi topik za napredne...
Može pomoć??
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Diami » 21 srp 2009, 20:15

Ja sam imala eko marelice, pa ih nisam gulila nego samo oprala. Ak nisi sigurna od kud su, onda ih bolje oguli, pokušaj uzeti neku od onih "spravica" za guljenje krumpira, s time se baš tanki sloj samo oguli, pa ti ne bude otišlo toliko.

Evo topika za napredne: DRUGI OBROK - topik za napredne početnike

E da, mi smo danas kakali - dva puta. I dalje su to recimo "tvrdi brabonjci", ali ih je podosta izašlo van. E sad, je li to od jogurta kojeg sam se jučer napila i otvarajućih namirnica ili pak od masažice koju smo danas napravili - ne bih znala. Naime, jedna dobra frendica mi je prenjela nešto iz iskustva nekoliko mama malih nekakača. Radi se o jednostavnoj masaži stopala kojom se potiče valjda rad crijeva.

Prvo se dakle polegne dijete pred sebe, onda se uzme desna nožica (djetetova lijeva) i napravi se potez po tabanu od pete prema velikom nožnom palcu i onda dalje prema najmanjem prstu (dakle obrnuta 7), tri puta zaredom. Onda lijeva nožica po tabanu od malog nožnog prsta do palca, pa do pete (dakle, broj 7), isto tri puta zaredom. Onda spojite nožice jednu pored druge, pa opet ponovite kao i gore, jedna noga 3 puta pa druga noga 3 puta. Bitno je to napraviti u relativno neprekinutom toku, dakle jedno za drugim, bez pauze i po tabanu samo.

Mi napravili, prvi put kakali dva sata nakon toga, pa onda par sati kasnije još jednom... Kao što rekoh - nemrem garantirati od čega je, al - obzirom da je jednostavno, brzo i bezopasno - ne škodi probati, a možda nekome pomogne...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Ina66 » 22 srp 2009, 08:59

zwerka - marelicu ne moraš guliti, prepolovi ju i onda polako s njom po ribežu, s unutarnje strane marelice. kožica će ti ostati u ruci ;)
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Minna » 22 srp 2009, 10:51

Ili ih malo stavi u toplu vodu da kožica omekša...puno se lakše guli...
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la škorpijica » 22 srp 2009, 11:27

Mene zanima kako davati dinju? Samo srce (bez koštica naravno) kao što se pisalo za lubenicu ili? I da li može dinja stajati koji dan u frižideru ako je načeta? Ina nigdje ne mogu naći tu temu o čuvanju namirnica što si rekla da se pisalo o tome i da je naša Marin stručnjak (preko pretražnika sam samo našla o čuvanju piletine), a baš bih voljela pročitati pa ako netko naleti nek mi stavi link. Thanks
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 22 srp 2009, 11:52

škorpijica - ne postoji tema već se u nekom od topica spominjalo
najbolje da pitaš direktno Marin
Ina66
kuhinjska fly lady

PrethodnaSljedeća