Sada je: 02 kol 2026, 15:31.

Jela za zamrznuti

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Jela za zamrznuti

PostPostao/la Henrietta » 20 srp 2009, 11:58

Molim vas pomoć, trenutno sam u situaciji da moram jako, jako planirati obroke tj. moram ih imati pripremljene i samo odmrzavati. Koja jela se mogu zamrzavati? Može neki link, bilo što samo da se što prije organiziram (a do jučer sam mislila kako sam organizirana :/ ).

Do sada sam zamrzavala:
- palačinke, panirane i pripremljene za pohanje
- svježe meso isto tako ili polu pečeno ili panirano i spremno za pohanje
- pizze
- kifle, peciva...
- gulaše
- filanu papriku, sarmu

Što još mogu zamrzavati? Vjerovatno jela sa krumpirom i mrkvom ne ili ima neki način?

Da li se smije meso koje je bilo zamrznuto može pripremiti i ponovno zamrznuti u nekom gulašu ili samo pečeno a da se iskoristi u roku od 2 tjedna?

Hvala.
K: Kada svi mi budemo veliki, tko će onda biti mali?
K: Molim odrezano, a ne narezano!
K: Volim te preko kaktusa!
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Jela za zamrznuti

PostPostao/la beammama » 20 srp 2009, 13:14

Vjerovatno jela sa krumpirom i mrkvom ne ili ima neki način?

Onda ne bi smjeli jesti gotovi pommes frittes. Ako je kuhan krumpir možeš zamrznuti jelo, samo što ja vodim računa da ne stoji predugo. Mrkvu i kuhanu i sirovu u svim jelima.
Ja zamrzavam i juhe i variva, jedino kad radim grašak varivo za škrinju ne ukuhavam noklice prije, nego iz hakuham kad odmrznem.
Trebao bi biti negdje topic o tome tko što zamrzava, samo sad ne stignem potražiti.
beammama
burek pod bor

PostPostao/la Henrietta » 20 srp 2009, 13:29

beam, navodno krumpir kad se odmrzava nije dobar jer ima nekih otrovnihnečega - i ja sam se sjetila pomfria kad sam to pročitala... Složit ću neku bazu jela i pravila zamrzavanja pa ću staviti ovdje - valjda ima još koja nedomaćica osim tebe i mene ;) :kiss .
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ring » 20 srp 2009, 14:05

bolonjez, šalšu - super za po tjestenini
mali oblak 8/07 - 4/08
naše plavooko čudo 9/09
rupica smijalica 3/12
ring
Razum i kontrola

PostPostao/la † nina i nika » 20 srp 2009, 14:10

Inace sve sugove za polit pastu ili rizu ili pire krumpir. Doduse, rijetko pire krumpir jer uglavnom svi volimo pastu. :)

Koliko se sjecam (a to i prakticiram) da se meso koje je bilo sirovo zamrznuto nakon jake termicke obrade (čitaj skuhano) moze nanovo zamrzavati. Ja ga odmrznam dan prije, skuham i onda zaledim po porcijama. :kima
† nina i nika
bosoglava karmelićanka

PostPostao/la jazz77 » 21 srp 2009, 22:41

hej H evo i mene :)
osim ovdje navedenoga ja obavezno zamrzavam temeljac za juhu... :)
bez toga ne bi mogla..... juhica mi je za čas gotova... kratko skuham mrkvu i karfiol u slanoj vodi, ubacim kocku smrznutog temeljca , kad prokuha dodam tjesto i to je to za tili čas :) :dada

pozz

J
slika
jazz77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la ANERI » 03 kol 2009, 14:07

može li se zamrzavati panirano(ne pečeno) meso i da li se to raspadne kad se odmrzava
2000.filozof
2007.bebeli

20.04.2010.principesa
ANERI
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 03 kol 2009, 15:14

moze, moze
samo zamrzni na nekakvoj tacni, onak da se svaki komad zamrzne posebno, pa onda sve stavi u vrecicu...u suprotnom ce ti se sve slijepiti
zamrznuto stavljaj peci na vruce ulje
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Henrietta » 04 kol 2009, 08:17

Bubidea je napisao/la:moze, moze
samo zamrzni na nekakvoj tacni, onak da se svaki komad zamrzne posebno, pa onda sve stavi u vrecicu...u suprotnom ce ti se sve slijepiti
zamrznuto stavljaj peci na vruce ulje

potpis.

Možeš ga i do pola ispeći pa zamrznuti i onda ga dopeći sa prilogom kad ti treba. To često radim ali isključivo sa svježim mesom.
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la ANERI » 04 kol 2009, 10:30

puno hvala,jednom smo zamrzavali njoke i kad smo ih išli skuhat sve se sljepilo i bilo skroz mljeckavo(nejestivo)a gosti došli na ručak i to ujna koja je uvijek puna savjeta :bonk i onda je počela :pa kako,meni nisu nikad i tako :znoj
2000.filozof
2007.bebeli

20.04.2010.principesa
ANERI
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bubidea » 04 kol 2009, 10:34

a i njoke moras zamrzavati na tacni, odvojenog jednog od drugog, isto ko i panirano meso, pa onda u vrecice, kad se smrznu
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la ANERI » 04 kol 2009, 11:59

ok,jednog dana ću se usudit ponovo :lol
2000.filozof
2007.bebeli

20.04.2010.principesa
ANERI
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Bellatrix » 31 ožu 2010, 15:10

Mislim da je ovo dobro mjesto za postaviti pitanje o zamrzavanju.

Da li se nešto može dogodi slanim kiflama koja ne sadrže germu nego svježi sir i pecilni prašak u tijestu. Sve spečeno.
Mislila sam ih npr ispeči u subotu i u pon odmrznuti i zgrijati u mikrovalnoj.
Jedino se bojim da bi se mogle osušiti. :conf
Iskustva?
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la Henrietta » 31 ožu 2010, 21:22

Mislim da neće biti ništa. ako ih ispečeš nemoj ih na naglo odmrzavati nego izvadi noć prije ili rano ujutro pa samo na par minuta ubaci u pećnicu prije posluživanja.
Ja dizane kifle pripremim, stavim u protvan i zamrznem (ne pecem!) kada mi treba izvadim sat ranije (ali niti ne moraš) premažem žumanjkom, posipam soli, makom, sezamom ili kunimom i stavim peći na 180stupnjeva.

Daš recept za te tvoje kifle? :)
Henrietta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 01 tra 2010, 14:40

Bella ja sve zamrzavam od kruha do kolaca. Kolace sa secerom (npr od Uskrsa ili Bozica sto pretekne) smrznem u vrecice i otapam cca sat vremena na sobnoj ili 4 sata u frizideru. Vanilin kiflice isto na ovaj nacin.
Kruh obicno za dorucak otapam u rerni (zagrijem rernu na 100 stupnjeva i ostavim peciva i kruh cca 15 minuta u rolu).
Kiflice one sa brasnom i germom po receptu s MIlerama zamrzavam isto kao kruh. Strpam u vrecicu i otopim za dorucak cca 15 minuta u prethodno zagrijanoj rerni.

Mi ne otapamo preko noci jer ne volimo da nam je kruh ili kiflice zilavi (a budu meni osobno zilavi kad stoje preko noci u vrecici), zato koristimo rernu. Mikrovalku nemam pa ni ne upotrebljavam.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Bellatrix » 01 tra 2010, 19:00

Ma da. I ja si tak nekak mislim. Znači bolje da ih polako otapam u rerni nego preko noći u vrečici. Nadam se da će biti dobro, jer u ponedjeljak imamo ročkas a ne stignem sve tada.

Što se tiće recepta, imam ga već dugo i skinut je s nekog foruma ali nisam sigurna sa kojeg. Možda čak iovog :oops: :mrgreen .Znači nije moj ali je suuuper.
Evo: Ja ih zapravo ne radim u obliku kiflica nego ih režem sa čašom i zovem ih peciveka sa sirom
- 25 dkg svježeg sira
- 25 dkg brašna
- 25 dkg margarina
- 1 mala žličica sol
- malo praška za pecivo (1/2)

Od svih sastojaka zamjesiti tijesto koje mora stajati u frižideru nekoliko sati (barem 3 ali može i duže ak je potreba). Nejednom sam ga napravila dan ranije.
Premazati ih jajetom. Ja dodam u jaje i malo vrhnja za kuhanje, posipati npr kimom, sezamom, soli i li ničim. Po željama. Pečem ih na papiru za pečenje.
Peči u pečnici zagrijanoj na 200 oko 15 min.

I to je to! DObar tek!
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.