Sada je: 22 srp 2026, 09:11.

kad ste prvi put bebu ostavili nekome na čuvanje?

Podforum posvećen prvoj godini života vašeg djeteta.

Moderator/ica: Hajdi

Re: kad ste prvi put bebu ostavili nekome na čuvanje?

PostPostao/la Svrco » 25 kol 2009, 12:59

Jura je ostao spavati kod mojih roditelja u 2 navrata. Prvi put s 5 mjeseci (naše bračno putovanje - 1 noć) i drugi put sad s 9. Prošlo je sve u najboljem redu. Na dedu i baku je naviknut, znam da se dobro brinu o njemu i ne šopaju ga s ničim s čim ga nebi i ja, tamo ima prostora za puzanje i igru, deda ima beskrajno puno volje i živaca za nosanje ako zatreba. Sad prije dva tjedna je ostao cijelu subotu i nedjelju. Igrao se, nije plakao, jeo je i sve je super prošlo. Najveći problem je bio moje izdajanje.

Znala sam ga i prije ostaviti kod svojih roditelja na sat, dva kad bi nešto morala obaviti.
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la frrr » 25 kol 2009, 14:21

patkica je napisao/la:Frrr, jesi baba i to ljubomorna :lol

možda jesam :dunno

Mozda imaju fenomenalnu dadilju.
MOzda imaju super baku ili tak nesto.

možda imaju. ja ne kažem da je to neroditeljski postupak i da su sigurno ostavili dijete da se dere doma s nekim dok oni piju cugu u gradu. beba vjerojatno i jest spavala friško nahranjena. vjerojatno sam samo istraumatizirana vlastitim lošim iskustvom, ja se sjećam stalne prikopčanosti na sisu u tom razdoblju i potpuno nepredvidljivih buđenja i sisanja.

guglala sam, beba ima dva tjedna. meni to prerano.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Plusic » 25 kol 2009, 14:27

sad mene zanima koji je to poznati par ;)

naime moje dijete jos nije s nikim ostalo duze od max par sati, a prvi put je ostao sa bakom i didom tako dugo kad je imao vec skoro 9mjeseci.
jos uvijek ga nemam zelju ostaviti negdje da prespava, a ni nemamo tu potrebu ni on ni mi.
ali moram priznati da bi ponekad voljela da ja drugacije funcioniram i da ga mogu ostaviti. sigurna sam da uz punu paznju npr bake i dide ne bi ni osjetio niti se sjetio da nas nema.
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 25 kol 2009, 14:47

skužila sam da to dosta ovisi i o vrsti bake...ima baka kojima je najnormalnije da su one na početku 24 sata dnevno uz mamu&bebu, a kasnije da s bebom ili s njima provode toliko vremena da poznaju bebine navike i potrebe jednako kao majka

naša nijedna baka nije takva (i ja sam sretna zbog toga, ne žalosna, jer od nijedne nikad nisam dobila nijedan naputak kako bi ja trebala sa svojim djetetom postupati, čime ju hraniti i kako ju oblačiti). moja mama se kod mene osjeća više kao gost nego kao doma, doru viđa 1-2 tjedno, kad se s njom uglavnom poigra, prije bi ju i nosila ili joj pjevala i sl., sveki radi, vidi doru svaki dan, ali isto uglavnom igra...nijedna ne zna dorin dnevni ritam, njezine navike i sklonosti..ok, znale bi joj dat jest, ali ne što kada osim ako ja ne ostavim detaljne (ponekad i pisane) upute..nijedna joj ne bi znala smućkati bočicu prije spavanja, osim ako ja ne pripremim sve do faze da se odmjereni prah ubaci u odmjerenu količinu vode....nijedna ju nikad nije okupala samostalno...

možda zvuči kao da imamo okrutne bake, ali to nije tako, obje ju obožavaju i vjerojatno bi uskočile više da moraju (ili da sam ja takva da to zahtijevam). pomognu mi na puno drugih načina (skuhaju, opeglaju).

a možda sam i ja takva majka, koja nije prije prakticirala ostavljanje bebe na par sati pa na popodne pa na dan pa na vikend kod bake pa se zato i dogodilo da ne znaju dorin ritam...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 25 kol 2009, 14:50

patkica je napisao/la:Ako dijete ne place, ne trazi i ako im je to ok, zasto ne bi otisli na cugu? Koja je razlika dal je dijete 3 tjedna ili 3 mjeseca? Iz mojeg iskustva dijete od 3 tjedna mirnije i cvrsce spava od djeteta sa 3 mjeseca. Pa nisu otisli na 2 mjeseca jahtom na Kornate i ostavili dijete susjedi.

Slazem se s Patkicom.
Jedna moja poznanica je, kad joj je curici bilo cca godinu dana, s muzem otisla na 2 tj. na more, a dijete ostavila doma baki uz izliku da se zeli odmoriti i da bebi sigurno putovanje i more nece prijati. E TO mi je strasno. :dunno Mislim, kako, o, kako djetetu more nece goditi, pitam se?! Sigurno je da njoj ne bi godilo imati jednogodisnje dijete na moru pa ga stoga nije niti povela, ali nemoj me folirati s pricama "more nije za djecu" :roll:
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Ciara » 25 kol 2009, 14:53

na sat -dva sam je ostavila odmah
živimo s mojojm mamom pa mi nije bio problem skoknuti do dućana, ljekarne itd.

prvi put (i jedini) je ostala spavati kod bake i djede sa 6 godina i to jer sam ja išla na sprovod u drugi grad

a da bi otišla nekud bez nje na vikend ili godišnji ili bilo što drugo, nebi nikada je rekla jedna pametna žena
vi mislite da si morate odmoriti od djece a nikad ne mislite da bi si i oni htjeli od vas :mrgreen:
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 25 kol 2009, 14:54

ja sam sigurna da bi svi oko mene znali bebu i nahraniti i okupati i pogoditi njegov dnevni ritam.
ne sumljam u to.
kvaka je u tome da ja nemam potrebu biti bez njega.

a ovo za odlazak na more ne mogu vjerovati :conf to je vec cista komocija roditelja, to nema veze sa djecom.....

a ja jos trazim koji je to par? daj mi barem na PP ;)
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la frrr » 25 kol 2009, 15:07

Plusic je napisao/la:ja sam sigurna da bi svi oko mene znali bebu i nahraniti i okupati i pogoditi njegov dnevni ritam

ma bi sigurno. možda ja to sve skupa koristim kao izgovor da ne ostavimo doru baki i odemo na vikend negdje MM i ja. meni je to nezamislivo (jer si u glavi brijem kako se bake ne bi znale brinuti za nju), naši frendovi su bili na vikendu, dijete s bakom koja ga ionako čuva, kad im je dijete imalo godinu dana.

kvaka je u tome da ja nemam potrebu biti bez njega.

ja imam, itekako. izać van, imat vremena za sebe, otić na koncert, otić u kino/na večeru/na cugu-dvije i u miru popričat s mužem...
al se krpamo kako uspijemo...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 25 kol 2009, 15:15

frrr-ti redovno ideš vani, jedva čekaš kad ćeš se maknut iz kuće na posao i hrpu stvari koje su nekom-neroditeljske.
meni je superlako objašnjivo da je beba spavala i da nije ni skontala da mame i tate nema. I da je tebi puna kapa kuće.

Ja idem svaki dan s Marinom na plažu od 5 nadalje, a Tonka doma spava i baka je donese u 7.
Meni je prioritet da M bude zadovoljan-važnije mi je to nego da bdijem nad spavajućom bebom. MOžda je nekom jako čudno što dvomjesečnu bebu ostavim 2ipo h baki.
:dunno

Stvari često nisu onakve kakvima se čine :mrgreen:
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 25 kol 2009, 15:19

krumpi, ja sam rekla da ne mislim da su oni neroditelji. samo mi se sve to činilo još nekako prefriško (i stanje mame, ne samo beba)
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la patkica » 25 kol 2009, 15:22

Zasto?
Nakon prvog poroda nisam mogla tjednima hodati.
Nakon drugog sam dan nakon povratka iz rodilista isla u park.
patkica
svizac

PostPostao/la Krumpirić » 25 kol 2009, 15:23

i ja.
s T u slingu u šetnju
Imala je 5 dana.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la ivana7997 » 25 kol 2009, 15:26

aaa, mislim da vodim u ovom slucaju. prvorodjenog sam ostavila kad je imao tjedan dana, na dan kad smo dosli iz rodilista, nakon carskog, teskog oporavka nakon carskog, jedva sam hodala, blijeda i iznemogla. ostavila sam ga mojoj mami, a mi smo otisli na svadbu mm-ove sestre. ha, da vas vidim!

ima i druga strana: sogorica nije htjela mijenjati datum svadbe, iako je mogla i iako je znala da cemo mi tada dobiti bebu. a ja umjesto da se nadurim pokazivala da sam super sogi i super zena. poslije joj je bilo zao jer smo ostali samo sat vremena, bilo mi je lose.
malac je bio ok, sve prespavao.

nota bene, to je bilo u doba kad nije bilo mobitela.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mrava » 25 kol 2009, 16:57

I ja vodim odmah iza ivane 7997, jer sam svog sina morala ostaviti 3 tjedna nakon poroda 5 dana jer sam završila u bolnici zbog pijelonefritisa. Preko dana su ga čuvali mm, svekar i svekrva (s kojima živimo) a po noći je dolazila mmama i bila s njim. :place
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la patkica » 25 kol 2009, 16:59

Dobro, nije ovdje riječ o hitnim situacijama na koje ne možeš utjecati. Nego o piću u gradu :dunno
patkica
svizac

PostPostao/la ivana7997 » 25 kol 2009, 17:04

ili o svadbi u dubravi :mrgreen:
ivana7997
Abundija

PostPostao/la mrava » 25 kol 2009, 17:04

:oops: Sorry! :oops: Nisam skužila
Hrvoje 30. 10. 2008.
Gabrijela 3. 1. 2011.
Andrej 27. 8. 2015.
mrava
tenfam tenfalicom

PostPostao/la Plusic » 25 kol 2009, 17:08

ivana svaka cast. ako budem u stanju iz rodilista na svadbu odoh i ja ;)
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la ivana7997 » 25 kol 2009, 17:30

s drugim? pih, s drugim bih iz rodilista pobjegla da je trebalo, ostavila cimerici
ivana7997
Abundija

PostPostao/la Plusic » 25 kol 2009, 17:40

za sada su mi jedine nade da cu sa drugim isetati iz rodilista. sa prvim sam nazalost imala iskustvo kao i patkica.
Plusic
Sveta krava

PostPostao/la škorpijica » 26 kol 2009, 12:52

Prvi put kod nonića koji su svakodnevno s njim sa 2 mjeseca popodne na 7-8 sati (mi otišli u šoping do Rijeke), drugi put sa 7 mjeseci isto s nonićima ali kod nas doma (od 18-5:30 ujutro jer smo bili na piru)....sve je prošlo ok!
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gordanamaric26 » 01 ruj 2009, 00:22

kod nonice

lepo je uspavala bebu

mi smo otisli na veceru van do kasna
gordanamaric26
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la sandram » 01 ruj 2009, 00:25

Nije pitanje kome, nego kada.
Djeca nisu bojanke. Ne mozemo ih ispunjavati svojim omiljenim bojama.
sandram
pahuljica

PostPostao/la gordanamaric26 » 01 ruj 2009, 00:29

kad je imala 2 meseca
gordanamaric26
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mamuška » 01 ruj 2009, 18:22

evo i u mom susjedstvu...
-jedna jako iscrpljena majka koja radi i do 19 sati navečer (znači neviđa svoje dijete) ostavila je baki na čuvanju svoju trogodišnju kćer i otišla se s mužem opustiti na 10 dana na more
-MM je samo kratko komentirao -kakva krasna majka
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Svrco » 01 ruj 2009, 22:25

ja to i ne bi tako jako osuđivala....

radi se o djetetu od 3 godine, dakle ne o bebi. U pitanju je 10 dana, ne cijela vječnost. Ne znam, ako su deda i baka ok, ne vidim kaj bu se tak strašno dogodilo za tih 10 dana. Možda je žena pod presingom ako radi do 19 svaki dan i treba joj odmor od svega, da bi uopće mogla funkcionirati s tim djetetom. Različiti smo, to treba poštivati. Ne pada majčinstvo svima jednako lako, niti je majčinstvo šablona u koju se svi moramo jednako ukalupiti. U današnje vrijeme ima jako puno zaposlenih mama koje na žalost moraju raditi do 19. Nemaju izbora. Ne radi se tu čak o karijerizmu. I zato su lošije mame?! Malo dramimo, čini mi se.

Krumpirić je dobro rekla, stvari često nisu onakve kakvima se čine, tako nekako.
Zadnja izmjena: Svrco; 02 ruj 2009, 07:00; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamuška » 01 ruj 2009, 22:49

po meni je to strašno-i ja imam naporan i zahtjevan posao bez radnog vremena i nije mi jasna jedna majka koja ne trči poslje posla kući da zagrli svoje čedo,
pa mi tako nije noramlan godišnji bez tog djeteta kojeg ionako neviđam dovoljno
-i šta to treba značiti-da je s 3god već dovoljno velika da može biti kod bake i djeda
-i šta to znači pouzdana baka-pa nije rodila dijete da ju odgoji baka- ionako ju baka i čuva po cijele dane

njoj se teško nositi sa savršenim i zdravim djetetom- nije ni svjesna koliko je sretna!!!!
zapravo je jadna
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Svrco » 02 ruj 2009, 00:06

ok mamuška, to je tvoje mišljenje i u redu je obzirom da sigurno imaš bolji uvid u situaciju u tvojem susjedstvu nego ja.

Ali ja imam svoj primjer:
Moja je mama kad sam ja imala 1,5 g otišla na 6 mjeseci u SAD raditi na jednom projektu. Za to vrijeme me čuvala baka. Sad s 36 godina mogu konstatirati da radi toga nisam postala emocionalni invalid, a bome mi se nije urezalo u pamčenje da sam negrljeno čedo nit da mi je zafalilo majčine ljubavi /možda me pukne u gerijatrijskoj dobi :mrgreen: /. Nadoknadila mi je to na bezbroj načina. Ni u ludilu joj to ne zamjeram. Pružila joj se prilika, koju nije mogla/htjela odbiti, a značila joj je puno.
U tom smislu sam i napisala ono da nismo svi jednaki i da majčinstvo ne doživljavamo isto. Znam nekoliko full time mama koje fizički jesu prisutne non stop uz svoju djecu, ali ih guše svojim frustracijama i nezadovoljstvom, jer su izgubile sebe. Mislim da to nikako nije bolja varijanta.
Zadnja izmjena: Svrco; 02 ruj 2009, 00:26; ukupno mijenjano 1 put/a.
Tk-tk 12.11.2008.
Svrco
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Rachica » 02 ruj 2009, 00:19

Znam nekoliko full time mama koje fizički jesu prisutne non stop uz svoju djecu, ali ih guše svojim frustracijama i nezadovoljstvom, jer su izgubile sebe. Mislim da to nikako nije bolja varijanta.

:dada
Eh...
slika
slika
Rachica
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la škorpijica » 02 ruj 2009, 01:03

U potpunosti se slažem sa Svrcom :dada
Dino 07.11.08.
David 24.12.11.
škorpijica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca od 0 do 1

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 36 gostiju.