Sada je: 13 srp 2026, 14:56.

Porod kod kuce ili u bolnici?

Informacije i razmjena iskustava vezanih uz trudnoću, rodilišta, porod, priprema za dolazak novorođenčeta. Trudnice, pridružite se i svakodnevnom ugodnom čavrljanju na svom generacijskom topicu!

Moderator/ica: Diami

Re: Porod kod kuce ili u bolnici?

PostPostao/la podocnjaci forever » 31 kol 2009, 13:46

može se to lijepo reći :dada

...sa žestoko uprtom nogom na kočnici izrazit ću čuđenje na ovu konstataciju samo ovim smajlićem :shock:
Sve što sam rekla bilo je taktično, obzirno, smireno, bez uvreda ili bilo kakvih ružnih riječi, uz argumente, pojašnjenja, bez velikih slova, vikanja, histeriziranja, boldanja i sl.
Evo, nek bude 1:0 za tebe. :whew

Maslačak, ne bih više na ovu temu jer nisam ekspert i već sam isuviše toga monologizirala. Vjerojatno ćeš naći puno više dobrih i relevantnih informacija na Rodi. :dada
Jedino, ovo me iznenađuje:
Druga stvar je- vjerujem svojem tijelu, znam da ja to mogu

Evo, baš ovu rečenicu sam htjela dodati u gore navedene razloge protiv prirodnog poroda - ta intuicija trudnica. Koliko god sam i sama bila trudnica :) i u kontaktu s drugima, skužila sam da trudnice skoro u 90 posto, pa i više slučajeva uglavnom fulaju taj svoj osjećaj za nešto. Počevši od osjećaja bit će dečko/curica, do osjećaja kad će se poroditi, do samoga poroda.
No, da bih riječ rekla dalje. Čini se da si ti ipak znala dobro prosuditi - sudeći po prvom porodu.
U svakom slučaju - sretno!

U stvari, čekaj - jesi ti trudna? :da?
podocnjaci forever
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Maslacak » 31 kol 2009, 16:36

Jesam, trudna sam!

I izgleda da spadam u onih 10 posto sa dobrim osjecajem.. jer sam u obje trudnoce imala osjecaj da nosim djecake i uopce me nije iznenadilo kad su mi to isto rekli ginekolozi.. U prvoj trudnoci kad mi je ginekolod izracunao termin poroda 5.10.- meni se odmah ucinilo prerano i rekla sma mojoj prijateljii da ja necu roditi tad, nego negdje oko 19.10. i prenjela sam 2 tjedna i rodila 19. Imala sam osjecaj da cu oba puta roditi brzo i lako i da cu dojiti..
KAd bi opet morala roditi u prvom rodilistu gdje sam rodila J.- mislim da bi onda radije radjala kod kuce- jer se tamo prema meni nisu odnosili tako lijepo kao u ovom drugom rodilistu- skoro su se prema meni odnosili kao da sam slaboumna.. (moja je sogorica imala slicno iskustvo u istom rodilistu) i tad sam plakala kad su mi produzili boravak u bolnici za jedan dan.. U drugom rodilistu sam si sama produzila boravak..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 31 kol 2009, 16:40

Da zivim u Austriji porodila bih se ili doma ili u kuci za porode kakva je recimo u Feldbachu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Bellatrix » 31 kol 2009, 16:58

Ne bih rodila doma. Malo zbog toga što sam zdravstveni radnik po struci i voljela bih da sve nekako ide po PS_u, uz veću ili manju budnost liječnika. Znam da ni to nije neka sigurnost ali šta mogu.
Drugo što bi me kočilo bi bilo prisustvo mog starijeg djeteta. Teško bi ono shvatilo zašto mama viče, dahšče, stenje, zašto je sve puno krvi itd. Bojim se da bi to u njemu izazvalo dosta veliku traumu kad bi bio prisutan. Da ne kažem da bi možda u svojoj maloj glavici zamrzio bebu jer je beba uzrokovala takvo stanje kod njegove mame. Ali recimo da bi njega i nekam otpeljali da ne prisustvuje porodu , uvijek bi si mislila da nisam na dovoljno sterilnom, i slićne stvari.
A i tko bi to poslije uredio i očistio i vratio u prvobitno stanje. :conf Odred za čistoću?

I još nešto. Jako je zanjimljivo što nitko ni u časopisima ni na forumima ne govori da je porod doma bio loš odabir, da je nešto krenulo naopako , da ne bi više ponovila isl. A sigurno ima i takvih situacija.
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la eli » 31 kol 2009, 17:56

A i tko bi to poslije uredio i očistio i vratio u prvobitno stanje. Odred za čistoću?

zar sam jedina koja na porodu nije skoro ništa uprljala. krvarenje je krenulo nakon izlaska bebe i tada sam već imala plahtu među nogama.

po meni je bolje ne se uzdati u intuiciju. ja za sebe znam da mogu rodit i pod šljivom bez problema po svoje zdravlje, no dijete je drugo biće, čak ne osjećamo ni njegovu fizičku bol niti dok smo povezani pupčanom vrpcom. za odabir bolje pričekati termin i voditi se onim što kaže ginekolog od povjerenja. ako on da zeleno svjetlo, onda sam za porod doma.
eli
Sveta krava

PostPostao/la thalia » 31 kol 2009, 18:08

eli je napisao/la:bi. u tvojoj zemlji, sa vašom primaljom i uz tvoja iskustva iz prethodnih poroda.

evo, ovako i ja.
ja bih dala desni guz, pardon maj frenč, da sam se rodila malo zapadnije i da pjevam austrijsku himnu sa suzama u očima od ganuća na svakom osvajanju medalja u skijanju.
pardon, zabrijala sam :oops:
dakle, da živim u austriji, razmišljala bih roditi kod kuće ili u kući za porode. :dada

meni ta kuća za porode izgleda divno, divno :joy

edit: brzopleta sam, dakle nisam čitala, ali tanja je rekla prije mene

tanjabb je napisao/la:Da zivim u Austriji porodila bih se ili doma ili u kuci za porode kakva je recimo u Feldbachu.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Maslacak » 31 kol 2009, 18:25

za odabir bolje pričekati termin i voditi se onim što kaže ginekolog od povjerenja. ako on da zeleno svjetlo, onda sam za porod doma.

Mislim da se porod kod kuce puno unaprijed mora isplanirati i dogovoriti sa primaljom koja onda prati trudnocu od pocetka.. Ne znam do kojeg je tjedna rok.. Zato ja vec sad razmisljam o tome.. Znaci ako bi se odlucila za- trebala bi pronaci primalju koja radi po ugovoru sa zdravstvom i koja dolazi kuci i obavlja porode kod kuce- o ne radi svaka primalja.. Onda bi ju morala upoznati i vidjeti svidja li mi se ta osoba ili ne. Ona me prati i nakon poroda- dolazi mi doma u posjetu.. jedino sto je isto gnjavaza- sto onda nakon poroda moram voziti bebu u bolnicu na ostale preglede- vadjenje krvi, slusni test, pregeld pedijatra.. ovako sve obavim tih par dana boravka u bolnici.
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la skorpionka » 31 kol 2009, 18:26

bi. u tvojoj zemlji, sa vašom primaljom i uz tvoja iskustva iz prethodnih poroda

Potpis. Samo uz dodatak: dvije primalje jer kod reanimacije jedan par ruku nije dosta. Plus dodatak: mala udaljenost od bolnice. Ako taj preduvjet nije ispunjen onda ne bi nikako.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Maslacak » 31 kol 2009, 18:28

http://www.niederoesterreich.hebammen.at/vz/3/Hausgeburt

Evo nema niti jedna u mojoj okolici koja radi po ugovoru sa zdravstvom.. :/
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 31 kol 2009, 19:55

Maslačak je napisao/la:http://www.niederoesterreich.hebammen.at/vz/3/Hausgeburt

Evo nema niti jedna u mojoj okolici koja radi po ugovoru sa zdravstvom.. :/

a kuća za porode?
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Maslacak » 31 kol 2009, 21:25

Ne znam dali toga ima u okolici.. Mozda privatna u Becu.. Ovdje u okolici imam 2 rodilista koja nisu u Becu.. Cula sam da je odlicno rodiliste u bolnici u gradu 30 km udaljenom, ali to nam je opet predaleko..
Da rodim ambulantno i da odem isti dan kuci to mi i nije neki dozivljaj.. tako da o tome ni ne razmisljam. Ako cu rodit u bolnici onda cu uzivati tamo par dana na njihov trosak (trosak zdravstva)..
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la thalia » 31 kol 2009, 22:04

našla sam ovaj forum, ali su upisi iz 2006. i vidim da je jedna zatvorena :/

http://www.parents.at/forum/showthread.php?t=283905

možda ti pomogne :dunno
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Maslacak » 01 ruj 2009, 19:27

Da. ta jedna jedina koja je bila u Becu je zatvorena jos 2002. Ali i da je otvorena nalazi se u 19. Bzk sto nam je odavdje di smo mi - juzno od Beca predaleko- treba nam preko sat vremena autom do tamo..
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 01 ruj 2009, 20:09

maslacak, je li ti daleko bad fischau?
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Maslacak » 01 ruj 2009, 20:41

Nekih 20-30 km.. Ima i tamo kuca za porode?
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 01 ruj 2009, 20:43

imas ovo:
http://www.muetterstudios-noe.hebammen.at/msfischa/mskontfi.html

a jesi razmislajala o klosterneuburgu? ili ti je to predaleko?
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Maslacak » 01 ruj 2009, 21:06

O Klosterneuburgu sam razmisljala jos prije, prije nego smo se tu doselili kad sam 2. put bila trudna.. Sad nam je i to predaleko nekih 50 km.. Ma ja sam sa bolnicom u Badenu bila skroz zadovoljna-i blizu nam je.. prolazim svaki dan pored nje kad idem na posao.. Jeidno sto sam ovaj put htjela kao mogucnost razmotriti i porod kod kuce- ali sa primaljom koja radi po ugovoru sa GKK i koja nije predaleko odavdje.. Morat cu sutra svratiti u trudnicku ambulantu po brosuru udruge primalja jer tamo je sve lijepo opisano..
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la gordanamaric26 » 01 ruj 2009, 21:09

:pee ja bi tela da muz doma porodi kad opet zatrudnin

morala bi pitat doktura o tome

atmosfera doma je opustena a u bolnici je ko u vojski
gordanamaric26
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Maslacak » 01 ruj 2009, 21:23

Gle- ne mozes doma roditi sama bez babice, a u Hrvatskoj nema babica koje doma poradjaju legalno..
19.10.2004. J. umjetnik
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la gordanamaric26 » 01 ruj 2009, 21:39

u hrvatskoj nis nema

to je strasno
gordanamaric26
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la maryca » 02 ruj 2009, 17:39

zauvijektvoja je napisao/la:ne bih, osjecam se sigurnije u bolnici
jos uvijek mi porod kod kuce zvuci nekako apstraktno... :dunno

potpis.

vise bi se plasila za bebu, nego za sebe, a kad sam to jednom spomenula doktoru, jer je carski bio u pitanju, fino mi je rekao, da beba treba zivu i zdravu mamu, tako da ni u kojem slucaju nisam za porod kod kuce.
jednostavno ne bi bila sigurna cijelo to vrijeme i jos bih si garant otezavala. :|
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mrs. eastwood » 15 stu 2011, 11:50

evo našla ovu prastaru temu... pa da je podignem! ima joj skoro tri godine i cini se da nije ništa krenulo na bolje. Mislim - u samom pitanju: kod kuće ili u bolnici. I dalje je to bolnica ipak - vise nego rodilište... no o tome stalno pisuckamo

mislite li da bi skoro mogle dobiti nešto kao "kuća za rađanje"? skoro - mislim kroz 3-4 godine recimo?

ovo što su rodilišta prijatelji djece (neprijatelji majki op.a.) jest golem iskorak, ali opet malo i premalo, po meni.
ja sam se od svog, inace super poroda, tek nedavno senzibilizirala od - mužu štedi, sljedece je kod Podobnika, do ajd mogla bih sve to opet u bolnici... :whew

ustvari, jeste li gledali jučer martinu tomčić na osmom katu?
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 15 stu 2011, 14:47

gledala sam emisiju. vidim da su se žalile za neimanje djeteta kod sebe. u ZD je rooming in i koliko čujem žene se žale da se zbog rooming ina ne stignu odmorit :roll

nisam za porod doma. nije naše društvo tu još došlo do te točke. mislim, ako moraš zvat nekog izvani i ako ti pedica ne želi pregledat dijete staro 1-2 dana onda čemu sve to!?
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Krumpirić » 15 stu 2011, 19:44

pa poanta i je u tome da se to promijeni, a ne da one i dalje rađaju "ilegalno" :mrgreen
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la rena7 » 15 stu 2011, 19:50

Nisam gledala cijelu emisiju, ali recimo da znam o čemu je riječ. Sve piše na rodi, ne?
Ovako iskreno, ja sam za to da se ženama da mogućnost izbora. Tko želi roditi u Splitu, nek rodi u Splitu, tko želi u Osijeku, a Bože moj neka rodi. Isto tako, ako netko želi kućni porod i smatra da je dovoljno hrabar, organiziran i štojaznamštoveć ne, pa neka rodi.
Nadam se da će praksa kućnih poroda u bližoj budućnosti i kod nas saživjeti. Ako ne prije, onda sa ulaskom u EU sigurno. Ako je otvoreno prvo privatno rodilište, zašto ne bi netko otvorio i kuću za porode. Ok, ok, treba uskladiti zakonsku regulativu, treba primaljama dati mogućnost samostalnog rada, pa krenuti u projekat. Ne vidim u tome ništa loše. Možda se varam, ali tako razmišljam. Jedina zamjerka sadašnjim kućnim porodima je frau babica koja nelegalno obavlja poslove u RH. To me živcira, ali mogu progutati. Još ako se sjetim koliki ovu zemlju gule na crnjaka, batalim jednu frau babicu i njen ovdašnji biznis.
Ova moja podrška kućnim porodima ne znači da bi ja rodila kod kuće. Za sada ne, hvala. Trenutno je moj izbor privatno rodilište. Ja tebi keš, ti meni ono što želim i ono što mislim da je najbolje za moje dijete i mene. Nakon toga fala lipo i doviđorno. Čist račun i duga ljubav. Ne bi više probala bolnički porod. I nakon tri godine uhvati me povraćanje od same pomisli da bi nogom tamo morala kročiti. Svako ljeto kada prolazim pored rodilišta vrti mi se u glavi, znoje mi se dlanovi, majica mi bude mokra. I nakon toga, da me netko krene osuđivat zbog mog izbora. Ma hajde....
Tako, vjerujem da sve ove žene koje su rodile kod kuće imaju svaka svoj i opravdan razlog. Uostalom, imaju i pravo roditi kod kuće. To zakonom nije zabranjeno. Jedina "špranja" u cijeloj priči je ta frau babica. Zato želim da se našim babicama da mogućnost samostalnog rada, a nama svima mogućnost izbora. Šta to ne bi bilo ok?
rena7
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Prethodna

Natrag na Trudnoća i porod

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.