Sada je: 06 lip 2026, 02:43.

Igracke, posvud igracke, do kad?

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Igracke, posvud igracke, do kad?

PostPostao/la olja2208 » 10 ruj 2009, 09:31

Trazila sam slicnu temu ali ne nađoh...naime, igracke nam zauzimaju sve vise prostora u stanu u kojem ekonomisemo sa prostorom kako najbolje umijemo, imamo 4 velike korpe i jos triput toliko kod mojih....kad se nađu van, a nađu se skoro svakodnevno, nemamo kud proći, kad ih spremam trudim se odvojiti one koje su pohabane, fali im dio, itd. pa to bacim ali to su dragi pokloni i jos uvijek ih vecinu vratim u korpe...svaki put si kazem da cu slijedeci put biti nemilosrdna i napraviti pravu selekciju, ostaviti samo one koje su u upotrebi, koje joj nesto znace....mi smo se trudili da nasoj curici kupujemo igracke prema uzrastu, ugl. didakticke igracke korisne za tu dob ali ostali su kupovali sve i svasta i jos uvijek joj nasi roditelji i prijatelji kupuju more igracaka koje joj budu zanimljive 2 minute i sluze samo da zauzimaju prostor, sumnjam da ce im se nekad kasnije vratiti. Nekoliko korpi igracaka smo dali manjoj djecici ali i dalje imamo vagon toga.
Grdo zvuci ali kad joj neko donosi igracku meni pada mrak na oci :oops:
Moje pitanje je, kako vi rjesavate tu 'situaciju' sa igrackama, jeste li sentimentalne pa cekate neki slijedeci trenutak da ih bacite ili ih odložite negdje gdje ne smetaju (ko ima takav prostor) ili radite selekciju i visak lijepo bez dileme bacite?
S. 2007. G. 2010. V. 2012. P. 2014.
slika
olja2208
ja bih htjela imati more 24 sata

Re: Igracke, posvud igracke, do kad?

PostPostao/la frrr » 10 ruj 2009, 09:38

dobro pitanje...ne znam..ja sam nedavno imala namjeru pospremiti sve igračke iz 0-6 mjeseci razdoblja, one baš bebaste, ali je taman taj dan ona otkrila košaru s njima i neizmjerno se zabavljala izvlačeći ih, proučavajući i bilo mi je premedeno gledat ju kak se igra s grickalicama za zube i sl. bebastim stvarima. mislila sam igračke pokloniti (imamo baš jedne frendove s bebom), ali onda se opet sjetim da bi ju moglo kojiput zainteresirati (a ja žudim za nečim što će moju zainteresirati na dulje od 2 minute, vidi temu dolje o koncentraciji i mirovanju, tako da sam stvarno slaba na sve što ju zaokupi imalo)....

i nije samo do nereda i do prostora...mi smo naš ionako mali dnevni boravak potpuno podredili njoj...ok, nedavno sam maknula puzzle, ali 2/3 dnevnog su njezine igračke pa šator pa njezin mali stol i stolice..mi smo samo podstanari u tom boravku...pitala sam se dokle tako, dokle boravak izgleda kao velika dječja soba (ako dijete nema svoju), a onda sam skužila da to ovisi o roditeljima...koliko su spremni dopustiti bebi da preuzme prostor...drugi parovi koje znam imaju samo jednu kutiju s igračkama u boravku i to je to...a mi imamo igračke na prve dvije police umjesto knjiga, svako malo instalirane neke igračke za potegnut ili ubacit, šator i sl.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 10 ruj 2009, 09:51

samo sam došla zafalit na poticaju, ova me tema potakla da čvrsto odluči pokloniti bepske igračke toj bebi od frendova
nema smisla..a ona baš nema igračaka...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 10 ruj 2009, 09:55

Imamo par pravila (za koja pak nisam sigurna da li bi se mogla primijeniti na manje stanove) :dunno
1. Nema igracaka u dnevnom boravku i kuhinji. Imaju 2 sobe za igracke i igranje, terasu i hodnik izmedju soba. U db, kuhinju i blagovaonu ne dam :sumo
2. Svako malo radim "reviziju" igracaka pri kojoj one kojima nesto fali zavrse u kanti, dio odvojim i sakrijem, a dio im ostavim da se igraju. Pa onda nakon izvjesnog vremena izvrsim rokadu i dobiju tako "nove", a zapravo stare igracke.
3. Knjige imaju svoje mjesto i ne mijesaju se s kockama recimo. Klikeri se ne mijesaju s bojicama ili plasticnim sudjem... (to je starija osmislila pravilo, a meni se jako svidja :dada - da svaki "tip" igracaka ima svoje mjesto) pa je nekako uvijek kakav-takav red u sobi.
4. Kad zavrse recimo sa slaganjem kockica, a igrale bi se cajanke, najprije kockice moraju da se sklone i odvoje u stranu da bi imale mjesta za narednu igru.
5. Igracke koje su "prerasle", kao sto su zvecke, sustalice i bebece knjige, poklanjamo dalje.
...
Al mene zovu mama-Hitler :lol
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la frrr » 10 ruj 2009, 10:03

ma to je izvedivo sa starijom djecom..nemreš 1,5 godišnjakinju naučit da spremi kockice ako želi čitat slikovnicu..a da joj ne dam igračke u kuhinju pola bi mi kuhinje razrondala..čime da se zabavi dok ja kuham/spremam suđe/nešto, a ona sa mnom u kuhinji? štoviše, ja imam strateški raspoređene igračke po cijelom stanu da ju zabave dok plazi za mnom..pa tako imam igračke u kupaoni, da ju zabave dok sam ja na wc-u/pere, ruke/stavljam veš u mašinu..iako, en služe svrsi baš jer je zabavnije otvorit ormar i vadit maminu šminku iz torbica, kopat po kremam i sl.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ancica » 10 ruj 2009, 10:50

čime da se zabavi dok ja kuham/spremam suđe/nešto, a ona sa mnom u kuhinji?

Moji obožavaju biti u kuhini sa mnom dok radim. Ja kažem da idem raditi ručak, a oni odmah trče za mnom "Ja ću ti pomoći". Onda svaki od njih dobije zadatak - jedno npr. vlažnom krpom treba prebrisati ladice, a drugo odvojiti recimo oprane žlice i vilice na hrpice pa ih staviti u ladicu. Ili oprati papriku, mrkvu... Ili složiti lonce manje u veće (nema veze ako su već složeni, a ni to što ću ih vjerojatno morati ponovo slagati).
Ako radim tijesto svaki dobije komadić pa naprave neki oblik koji im posebno ispečem. Dora obožava razbiti jaja, mješati, pomogne mi i miksati. Dam im i male metlice pa oni, kao, čiste pod. Obraćam im se jako ozbiljno, kao da mi je presudna njihova pomoć (a ustvari ih u onoj maloj kuhinji uglavnom preskačem i pazim) i kuhanje ručka traje sigurno 15-20 minuta duže, ali oni budi jaaako ponosni što su mi pomogli.

Što se igračaka tiče imam par kutija u kojima su igrače posložene po vrsti - posbno kocke, posebno autići itd. Za knjige imaju police, a za crtanje svoj mali stolić sa priborom. Igračke tipa puzzle, slagalice i sl. koje imaju puno sitnih dijelova držim posložene u malom ormariću. Također, kao i Olja, dio igračaka im uvijek odvojim u spremište i onda ih, nakon par mjeseci zamjenim da im opet budu zanimljive.
Gospode, pomozi mi da budem takav čovjek za kakvog me drži moj pas - J. Wisniewski

:lebdi
ancica
Čudo od žene

PostPostao/la frrr » 10 ruj 2009, 10:58

:oft joj, ančice tak si to lijepo opisala da jedva čekam da moja naraste dovoljno da možemo tak skupljat brijat po kuhinji...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la olja » 10 ruj 2009, 11:03

ali, frrr, za mijesenje tijesta i pranje povrca ti ne treba starije dijete :dunno
tijesto ti je kao kada se igra plastelinom (i tu si mirna sigurno jedno pola sata ;) ), a pranje povrca (moje peru jednu te istu mrkvu po tri sata :lol ) je zanimljivo i lako izvedivo djeci u svim dobima :dunno ono malo vode sto se prolije se lako pokupi, kao i mrvice s poda.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la Hope77 » 10 ruj 2009, 11:11

frrr je napisao/la:ma to je izvedivo sa starijom djecom..nemreš 1,5 godišnjakinju naučit da spremi kockice ako želi čitat slikovnicu..

Moj je oduvik spremao igračku koju ima u rukici ako želi nešto drugo, jednostavno mu je to urođeno ili je to gledao kod mene od rođenja jer ja pazim da je sve na svom mistu tako da je i on čim je krenio sa igranjem isto radio.

Što se tiče viška igračaka mi svako malo napunimo kesu i to odnesemo ili u bolnicu ili tamo di smo imali vježbe jer niti on, a niti ja se posebno ne vežemo uz nešto materijalno.
Sačuvala sam svega par njegovih stvari i to je to ;)
Hope77
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la frrr » 10 ruj 2009, 11:47

olja je napisao/la:ali, frrr, za mijesenje tijesta i pranje povrca ti ne treba starije dijete :dunno
tijesto ti je kao kada se igra plastelinom (i tu si mirna sigurno jedno pola sata ;) ), a pranje povrca (moje peru jednu te istu mrkvu po tri sata :lol ) je zanimljivo i lako izvedivo djeci u svim dobima :dunno ono malo vode sto se prolije se lako pokupi, kao i mrvice s poda.

treba, treba...moja bi bila mirna pola sata jedino da....ne znam, nema toga!
moja je posebno zvrkasta..probala sam s tijestom, probala sam i stavit ju u sudoper (svježe izglancani, da ne bi bilo!) pa da mama kuha i dora kuha ili da mi dodaje ili da pere...a-a...ona mora bit u pokretu...
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ANA CASH » 10 ruj 2009, 12:01

isto kao olja

stvorila sam pravila, ima samo dnevni gdje može razbacat igračke, pošto još nema svoju sobu i ako se igra sa kockama pa krene na autiće prvo pospremi kocke.

svakih mj dana mijenjamo igračke npr. napunimo vreću i spremimo ju ( imam super ormare pod krovom kuće duž cijelog potkrovlja) a on dobije vreču koja je do sad bila spremljena i onda je sretan ko nova godina :mrgreen:
puna vreča novih- starih igračaka (dugo ih ne vidi pa su mu zanimljive ) eto tako , sam posprema ili mu koji put ja i mm pomažemo, nereda (većeg) uglavnom nema.
ANA CASH
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la olja2208 » 10 ruj 2009, 19:32

super mi je to sa pravilima :5 , igracke samo u odr. sobi itd., kod nas je to teže provesti, ona ih nosi posvud i iako nisam pokusala, mislim da bih ju tesko uvjerila da igracke ostanu u jednoj sobi, no ja kao i frrr to iskoristim da mogu nesto uraditi ukoliko se ona nekim cudom zaigra. I ja ih tako odvajam, slikovnice su na policama, didakticke igracke u jednoj, svastarci u drugoj korpi,... samo cu ih cesce rotirati, te koje su aktualne..
..kad smo kod mojih imamo mnogo vise prostora pa joj je super, ima svoj kutak u kojem gospodari i nakako smo 'sređeniji' i sa igračkama...
..ovo s tijestom radi i moja curka, obozava mijesiti kolace, to joj moze dugo drzati paznju i naravno sve sto se tice vode, stalno bi ruke drzala u vodi, vidim ja da mami stize pomoc :D
slika
olja2208

PostPostao/la Mrđi » 10 ruj 2009, 20:36

ma to je izvedivo sa starijom djecom..nemreš 1,5 godišnjakinju naučit da spremi kockice ako želi čitat slikovnicu..

nije istina, moja je vec od tih godian znala spremit igracku s kojom se igra (znaci odlozit kockicu u kutiju ili slikovnicu na stol a ne je ostavit na podu - i to ti moze bit igra dok je ne svlada)
a olju potpisujem pod tockom 3. i ja uopce ne sredujem njene igracke iz dnevnog - kako donese iz svoje sobe tako ih i vrati...
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la tweety » 11 ruj 2009, 12:41

Moja curka je isto tako od malena pospremala svoje igračke. Onda ih još nisam sortirala, imale smo jednu kutiju, ali kako kaže Mrđi, nama je to bila igra. Ili smo bacale igračke u kutiju pa koja će pogoditi više ili koja će pospremiti prije i više i sl.

Što se tiće pomaganja u kuhinji prije bi joj dala kadicu, napunila ju pjenom za kupanje i dala joj da pere suđe koje se ne može razbiti. Ona bi se igrala satima, a na kraju bi uvijek završila cijela u kadici :mrgreen: Sada mi pomaže oko pravih stvari u kuhinji rezanje, pranje, paniranje, valjanje, mješanje....Nerjetko joj dam kanticu s malo vode i krpicu pa ona pere pod ili metlicu pa mete. Moram priznati da ju igračke ne zanimaju baš previše osim beba s kojima opet, naravno, radi sve što ja radim s bracom.
LJETNA VRTIREPKA NINA 8.6.07.

PROLJETNI MIŠIĆ FILIP 7.5.09.
tweety
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Anamija » 11 ruj 2009, 14:57

I moje obje pospreme prvo igracke s kojima se vise ne igraju pa prelaze na druge. Nas stan je jako mali, tako da igracaka ima posvuda, ali su barem pospremljene jer u protivnom, ugusili bi se u igrackama za pola dana :mrgreen:
U svojoj sobi imaju kutije s igrackama, stol za crtanje, police za knjige, u dnevnom imaju policu s lutkicama i jos jednu kutiju s igrackama. U kuhinji u pravilu nemamo igracke, osim salica i tanjurica iz kojih pijemo "kavu".
Igracke redovito izdvajamo pa one kojima se vise ne igramo (starija vec i sama sudjeluje u odabiru onih koje ostaju) ili poklonimo u vrtic ili nekom djetetu proslijedimo.
Sto se pomoci u kuhinji tice velika sve pomaze (i rezati i mijesati i prati) a malena za sada samo pomogne oko sitnih stvari (staviti podloske na stol, nesto dodati ili odloziti- obicno neku plastiku ili dascicu ili lonac - naravno ne stakleno i keramicko, obavezno pomaze u mijesanju - tj. to radimo zajedno, s malim usisavacem usisati mrvice i slicno)
Maratonka 2003
Jesenkica 2007
Anamija
oprezno optimistična

PostPostao/la vesela beba » 13 ruj 2009, 12:42

Uf...
Moja T.je još dosta mala al npr.ako se igra s nečim obavezno to spremi prije nego uzme drugo.Samo što ona sprema i naše cipele na stol u db-u!Ima tu neku maniju,nije joj do igre s jednom stvari nego sve preslagiva po kutijama,onda joj pukne film sve iskrene i ostavi :dunno
Sjednem s njom na pod kao spremat ćemo,ja ubacim ona izbaci...
Ali moj ogromni problem je što živimo u zajednici tako da osim db ona nema neki svoj prostor za igru pa kutija imam svagdje i to me strašno nervira.Selekciju radim najmanje jednom mjesečno i uvjek su prepune kutije,ko da se plišanci razmnožavaju preko noći!S tim da imam pune 3 velike crne vreće plišanih u garaži,kutiju plastičnih za klapanje po balkonu...a pojačanje dolazi,nevidim kraj! :roll:
T.2008
L.2010
sjaj u tami
vesela beba
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Plusic » 13 ruj 2009, 13:13

ja sam totalna suprotnost - ja volim igracke po stanu. moj dnevni boravak izgleda kao djecja igraonica i meni je to super!
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la JiA » 13 ruj 2009, 13:24

I moj boravak izgleda kao igraonica i to mi uopce nije super, ali idem linijom manjeg otpora.
Preko dana moze, ali prije spavanja sve ide nazad u kutije i pod krevete. Ali, problem je sa tim lego kreacijama sto ih ne zele rastaviti navecer, pa onda ih poslazu uza zid duz boravka :roll: . Imaju stvarno malu djecju sobu, to im je kao opravdanje.
Uzgred, imaju 8 godina i jos uvijek ih jako, jako moram ganjati da kupe za sobom. Pod prijetnjom kazne cak.
Bijah slijep, a sada vidim...
JiA
Vjetropir

PostPostao/la olja2208 » 13 ruj 2009, 13:24

i s. ponekad kad je dobre volje hoce sloziti i pokupiti igracke ali nerijetko se dogodi da ih pokupi, tad niko nije sretniji od mene ali za minut prevrne korpu i sve opet budu vani :roll:
..sigurno je da se većinu malisana da nauciti da svoje igracke skupljaju no ne tvrdim da ne postoje i mali tvrdoglavci sa kojima je malo teze naci nacin da to urade.
slika
olja2208

PostPostao/la Plusic » 13 ruj 2009, 13:26

ja stalno skupljam igracke, to on vidi pa onda i on skuplja. ali samo kad smo sami, kad je tata kuci onda zna da cu ja skupiti nakon njihove igre i onda me ne obadaje uopce :)
takoder mjenjam igracke, svaki tjedan dio spremim pa vadim jednu po jednu, to mu bude super , kao da ima nove :dada
i da, moj klinac je jos jako mali, a ja jos vrlo zaigrana, pa uzivam u tome sto nam je stan igraliste :mrgreen:
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Zira » 13 ruj 2009, 13:53

kad su imale oko godinu dana sve bebaste igračke sam proslijedila onima kojima su trebale. igračke sam koncentrirala u samo jedan čošak u boravnu i tamo su i danas.
plišace (koje osobno ne podnosim :roll: ) sam maksimalno reducirala, potrgane bacila, a ostale oprala i proslijedila. trenutno im se aktualnim svega par plišanaca iz crtića tipa fifi, jasna basna, pepa pig, nekoliko beba i fajrunt.
s vremena na vrijeme napravim čistku u tom čošku, pogacam potrgano ili spremim za druge ako im više nisu interesantne. u prosjeku dva puta godišnje se mijenja garnutura aktualnih igračaka s tim da su kocke konstantne (i sve manje i manje interesantne) i puzzle totalno preuzimaju mjesto svemu :dada
rekla bih kako u svemu tako i igračke prolaze kroz faze i faze!!
imam pak prijateljicu koja ništa ne baca (igračke) i ne postoji ormar, krevet, slobodan dio poda gdje nema igračaka, guše se u njima. kaže da si ne može pomoći i da joj je žao baciti dok ja naprotiv sam sva sretna kad se rješavam smeća-viška, kad bilo šta bacam :mrgreen:
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli...
H.Dž.
Zira
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mrđi » 13 ruj 2009, 13:54

Ali, problem je sa tim lego kreacijama sto ih ne zele rastaviti navecer, pa onda ih poslazu uza zid duz boravka

mi smo ovome doskocili tako sto bi kreaciju uslikali i onda je mozemo spremit kako bi sutra radili novu :D
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la lara.b » 16 ruj 2009, 14:44

Olja2208, i mi smo uveli pravila od samog početka. Istina, često sam od sebe pospremi, ali ja ni ne dozvoljavam da se igra prvo sa jednim pa drugim, 3..a ne spremi prethodno.
Onda, u dnevnu sobu moze donijeti igračku, 2 i to je sve. Crta uvijek isključivo na stolu i dobro zna da sa bojicama ne može od stola. Kuhinja je zabranjena zona..ne bi li se spekao i sl. Možda sam i ja
Al mene zovu mama-Hitler

ali postoji red. Zato smo često MM i ja u njegovoj sobici i igramo se s njim.
Sad mu je i glavna rečenica: Mama, mojim te ići fobu (s mu nije jača strana) :mrgreen:
Ali spremim tu i tamo one koje vidim da mjesecima nije dotaknuo.
lara.b
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Maslacak » 17 ruj 2009, 18:58

Igracke smo ogranicili samo na djecju sobu- u dnevnoj ih imaali nesto manje.. Trudim se da ihvrate u djecju.. Tamo imaju dva ovakva trofasta (police sa kutijama)
slika

I jos nekoliko manjih kutija ispod kreveta..

Igracke losije kvalitete bacam.. jer se brzo rasture.. One koje smo im mi kupili cuvam- jer su uglavnom u dobrom stanju.. I sad vec razmisljam sto im kupiti za rodjendan i Bozic od igracka jer im ne zelim prenatrpavati sobu- pa cu se najvjerojatnije odluciti za jos jedan set lego-duplo ili Little People.. s tim se vole igrati a i cine mi se neunistive..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la vrabec te dal » 17 ruj 2009, 19:11

Maslačak je napisao/la:ili Little People.. s tim se vole igrati a i cine mi se neunistive..

gdje tog ima za kupit?
(ti ono nisi ih hr :/ jel tak

Ti vrapca, ima nas četvero!
vrabec te dal
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Maslacak » 17 ruj 2009, 19:18

Ja sam u Austriji i toga ima u svakom ducanu sa igrackama.. Ima kod vas u Mülleru igracaka- mozda tamo nadjes. Mozda ima na e-bayu..
19.10.2004. J. umjetnik
23.06.2007. A. matematicar
04.04.2010. M. u sredini
22.04.2014. D.
Maslacak
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.