Sada je: 22 srp 2026, 23:54.

Mlađi jasličari i vrtićka prehrana

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Mlađi jasličari i vrtićka prehrana

PostPostao/la mahima » 05 srp 2009, 21:17

Već neko vrijeme želim vas pitati...Što jedu djeca, mlađi jasličari, u vrtiću?
Moj Lu je išao u privatan vrtić (kad je bio tako mali) i imali su izvrsnu klopu, tako da se nisam brinula.
Kalikica će od rujna u državni, i jako me zabrinjava što će (i kako će) tamo jesti...

Jel im prilagode, jel im protisnu hranu? Ona, recimo, ima samo dva zuba...

I jel piju kravlje mlijeko???

Možda je glupo što se toliko brinem, jel smo dogovorili da joj ja nosim hranu (budući da je vegetarijanka), al opet...

Muči li to vas???
mahima
Asimilirana
Asimilirana

Re: Mlađi jasličari i vrtićka prehrana

PostPostao/la Krumpirić » 05 srp 2009, 22:16

ne muči me više :lol
tj.prožvakala sam to, jedva, al sam prožvakla, preživjeli i eto.
Jedu prilagođenu hranu za velike vrtićance, znači jednako začinjenu, slične obroke...i da, presveto kravlje mlijeko.

nego, doručak je npr. griz na mlijeku, cornflakes s mlijekom, ...kruh+nešto pa usitnjeno.
za ručak uglavnom variva, tebi je zaheb jer je nerijetko meso dio variva, pa nemam pojma kako ćeš s time :dunno
marenda je jogurt, puding, kolačić domaći, voćka...

ako želiš mljeveno moraš naglasit na upisu. Radije probaj doma počet usitnjavat da nauči, jer ako joj prestanu mlit il uzme od ekipe nešto, moglo bi bit belaja. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mahima » 16 srp 2009, 15:04

...nevjerojatno da nikoga ne brine što će mu bebice jesti u jaslicama :shock:
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 16 srp 2009, 15:12

Čemu brinuti kad ionako nema nekog rješenja.
Kaj je tu je :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la eli » 16 srp 2009, 15:20

kad je moja krenula u jaslice hrana je bila lošija nego sada, ali to sam lako riješila. tada je imala puno zubalo, ali jela je samo dobro izmiksano na štapni mikser. ni komadići ni juha nisu prolazili kod nje.

u jutro bi je našopala - cica + kašica na adaptiranom. tetama sam rekla da joj ne daju doručak, osim ako sama nešto ne bude tražila. probala je divku, kakao, čaj i ništa je se od toga nije dojmilo da bi nastavila konzumirati.
za voće je bila izbirljiva i doma tako da je i njega malo jela, prvenstveno jer nije bila glatka kašica.
za ručak su imali većinom variva, ponekad juha+raskuhana pašta sa šugom ili svježim sirom ili rižot. ništa nije bilo miksano, no do ručka bi ogladnila tako da bi tamo pristojno pojela (manje nego doma, više od prosječne bebe).

poslije ručka je išla doma, a djeca koja bi ostajala nakon buđenja su dobivali ili bananu ili jogurt ili puding. kako je par puta dobila njihovu marendu za odnijeti doma, počela je redovito tražiti da joj daju "beli jogut za tatu". :mrgreen:
eli
Sveta krava

PostPostao/la mahima » 16 srp 2009, 15:23

...možda je glupo, rekoh, da ja tu nešto propitujem kad ću i tako nositi od doma klopu za nju i Luc, al opet...

tnx eli :kiss
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tanjabb » 16 srp 2009, 16:52

...nevjerojatno da nikoga ne brine što će mu bebice jesti u jaslicama

Osim sto ne vjerujem u jaslice, pitanje prehrane mi je bio i jedan od bitnijih razloga da mi dijete do trece godine ostane doma. Medjutim ako nemas druge mogucnosti preostane ti jedino da joj nosis svoju hranu (kod nas u vrticu ima alergicara na kravlje mlijeko, roditelji nose sojino ili zobeno, tete najnormalnije daju).
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la silki » 18 lis 2009, 20:51

mahima, kakva je situacija kod vas u jaslicama?
neki dan sam se zgrozila kad sam čula da naš vrtić i ne brije nešto previše na zdravu hranu :shock:
ujutro su to ugavnom namazi, salame, cornflakes s mlijekom (kravljim naravno) gris na mlijeku i sl. ništa od toga on do sad nije jeo tako da doručak planiram 'odraditi' doma. užina voćka, ručak variva, užina jogurt ili voće. ručat će tamo, a oko 15 ćemo ga kupit.
muka me lovi jer znam da mu klopa neće biti dovoljno ustinjena da bi jeo. hoće li biti žedan i gladan?
šta da radim s kravljim mlijekom? da mu ga ipak u maloj količini probam dati doma zbog možebitne reakcije?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :nepitaj
silki
ni kljun ni krila ni nogice

PostPostao/la thinkPINK » 18 lis 2009, 21:01

U nasem kao brinu o prehrani, i nastoje imati sto vise zdrave hrane. Ali ali...
Ja sam se nekako tjesila time da nam je raspored naseg i njihovog hranjenja super uskladen tako da nije neki presing da tamo mora puno papat. Kuci doruckuje, tamo onda to jos malo nadopuni, zatim bi mi imali kuci voce koje imaju i tamo i to uglavnom pojede (manjima rade kasice) i onda ide njihov rucak koji uglavnom probrljavi al racunam ionako da ce rucat kuci. Mene je brinula i kvaliteta hrane i to sto nismo uveli jos neke namirnice, papanje komadica, ali i hoce li uopce htjet tamo jest. Tako da sam se uglavnom tjesila ovim rasporedom. Al racunam da mu od te kolicine pa makar i neke manje zdrave hrane nece bit nista jer kuci ima sve glavne obroke. Tako je za sad dalje cemo vidjet.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la šiljo » 19 lis 2009, 00:07

silki je napisao/la:šta da radim s kravljim mlijekom? da mu ga ipak u maloj količini probam dati doma zbog možebitne reakcije?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :nepitaj

Meni su predlozili da bi bilo dobro da mali proba kravlje. Ja mu jos nisam dala. tek smo na privikavanju ali ovaj tjedan mislim da ce ga zadrzati duze pa se sve spremam uvaliti mu malo kravljeg mlijeka..a opet stalno odgadam...Nemam pojma koje mlijeko, koje masnoce, koliko...i jos 100 pitanja...
Ufa...ima nas joos!
slika
šiljo
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 19 lis 2009, 09:38

najskuplje i najmasnije, tj. dukatovo crveno (barem sam ja tako)
gadno, gadno, pogotovo kad dojeno dijete (ili na AD) koje je još u procesu prihvaćanja dohrane, odjednom jede kosani odrezak i dinstani poriluk. :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 19 lis 2009, 11:13

thinkPINK je napisao/la:U nasem kao brinu o prehrani, i nastoje imati sto vise zdrave hrane. Ali ali...

i kod nas brinu o prehrani, ali isto s ali ali :D

svi znate kolika sam ja štreberica i osjetljiva na to kak mi se dijete hrani i da je kod nas doma sve bio, zdravo i provjereno. ali onog trena kad sam ju poslala u jaslice sam se pomirila da većina njezine prehrane nije više u mojim rukama. jbg, nisam najsretnija zbog toga, ali ne pizdim na sitnice više.
više nego na vrtićki meni (u kojem nema salame, paštete, hrenovke il slično, ali ima puno stvari koje ona doma ne jede počevši od bijelog kruha) pizdim na roditelje koji donose domaćice, čokoladne napolitanke i sl. što se vrtića tiče dobije samo petit beurre, al roditelji donesu ove raskošnije kekse, da se djeca počaste.

također, moja je na neke stvari navikla, na neke nije pa tako u vrtiću čaj neće ni pogledat, a kolač vrlo vrlo rijetko prođe.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mahima » 19 lis 2009, 13:12

...otkako sam primijetila na meniju tjesteninu sa svježim sirom i hamburgerom, ja sam :shock:

To je izvan svake normalne, zdrave prehrane.
Situaciju rješavam tako da djeca doručkuju doma (u vrtiću su običko tek oko devet); a onaj dio ručka koji nije povrće, donosim ja - recimo tofu, sejtan...
Ako je grah s mesom; ponesem dimljeni tofu; ako je povrće s pečenom piletinom, ponesem odrezak od slanutka ili popečak od blitve itd.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Jewel » 19 lis 2009, 13:19

U našim jaslama je izvješen kompletan jelovnik i sve namirnice koje će taj dan djeca dobiti, pa ako netko od roditelja ne želi da mu to dijete jede, onda i kaže tetama, ja s tim nemam problema jer je L s godinu dana već jeo sve i uvijek je imao normalnu stolicu i bez ikakvog osipa.
Jedino mu se još nisam usudila dati jagode i kiwi :dunno
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamainana » 19 lis 2009, 13:22

mahima - sorry što se miješam
ali ako jede grah u kojem se kuhalo meso, prihvaćaš li da to tvoje dijete jede :dunno
ne provociram, samo me zanima
ako da kod mene bi tvoji klinci uvijek biti dragi gosti :mah
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mahima » 19 lis 2009, 13:27

..kažu tete kuharice da sva mesa u variva stave pri kraju kuhanja, npr. suho meso u grah, a da njima odvoje prije dodavanja mesa...

...i ono što mi je jako važno; tako su drage i ljubazne (mi smo im valjda simpatični čudaci); stalno ponavljaju da se brinu da i oni dobro papaju :D
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 19 lis 2009, 13:33

s jasličkim menijem nisam nikad imala problema
uredno su i usitnjavali ako je kojem djetetu tako trebalo (vidjela na svoje oči za vrijeme navikavanja), a i meni je uglavnom bio vrlo prihvatljiv (probala i hranu za vrijeme navikavanja :mrgreen: i stvarno je bilo i slabo začinjeno i sve vrlo povezano kao kašica, a meso u varivu je bilo tako narezano da stvarno tete nisu ni trebale rezati, a mogao bi svakome podvaliti)
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamainana » 19 lis 2009, 13:37

mahima je napisao/la:..kažu tete kuharice da sva mesa u variva stave pri kraju kuhanja, npr. suho meso u grah, a da njima odvoje prije dodavanja mesa...

ok za grah mi to može ići, ali za variva s mesom baš i ne ako žele da im se meso baš raskuha :dunno

makar mislim da oni u toj dobi nemaju ni svaki dan meso (bar M nije imala koliko se sjećam)
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IINA » 19 lis 2009, 13:43

Mene zanima kaj fali tjestu sa svježim sirom i hamburgerom? :conf
Ko osrednja kuharica predpostavljam da znam koje je to jelo, a
rolani hamburger je nekaj slično špeku, samo nije dimljeno. :dunno
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la frrr » 19 lis 2009, 13:57

IINA je napisao/la:Mene zanima kaj fali tjestu sa svježim sirom i hamburgerom? :conf

niš mu ne fali, samo je taj hamburger viška. ne kažem da će djeca obolit od njega, ali je apsolutno i potpuno nepotreban. što fali tijestu sa svježim sirom?
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Malena šarena » 19 lis 2009, 14:06

IINA je napisao/la:Mene zanima kaj fali tjestu sa svježim sirom i hamburgerom? :conf

i to svakako nije hrana za dijete pogotovo jasličko!! :kima
Momčina naša,26.6.2009
Malena šarena
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la IINA » 19 lis 2009, 14:06

frr,f ali to da nije fino :D
Kaj nije hrana za malo dijete, špek u tragovima?
A ovo čak nije špek, nego rolano meso...
Zadnja izmjena: IINA; 19 lis 2009, 14:08; ukupno mijenjano 1 put/a.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la mahima » 19 lis 2009, 14:06

...joj IINA; meni je grozna pomisao da tak mali (govorim o djeci od 12 mjeseci i žilet) jedu hamburger (jer nekako mislim tko zna kakva je kvaliteta tog mesa, čim je kosano ili mljeveno itd...) i da, apsolutno nije potrebno uz sir :dunno

Po meni bi tako mala djeca trebala jesti malo bijelog mesa, puretinu, piletinu, i ribu; ništa kosano, mljeveno, kojekakva čuda.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 19 lis 2009, 14:08

tada već mogu jesti i ostalo meso.
ali sigurno si u pravu da moraju jesti meso u izvornom obliku (samo termički obrađeno, jel :lol ), a ne svaštanešto što bi trebalo biti meso.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la IINA » 19 lis 2009, 14:09

E znala sam mahima, zato sam se i javila. :zivili
Viš ja mislim da ti to nije taj hamburger.
U to jelo stavlja se nekaj kaj se zove rolani hamburger, a sličan
je npr. kuhanom bunceku. Recimo.
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Jewel » 19 lis 2009, 14:10

dajte djeci špeka da se pošteno najedu :mrgreen:
Jewel
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 19 lis 2009, 14:11

IINA
Sveta krava

PostPostao/la mahima » 19 lis 2009, 14:11

krumpi :dada

al i doručak je samo čokolino, medolino, frutolino (s kravljim mlijekom); uglavnom bijeli kruh, salame itd.

Meni je to za jasličare očajno.
mahima
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 19 lis 2009, 14:17

kod nas je bilo i griza i palente i cornflakesa (običnog)
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la frrr » 19 lis 2009, 14:39

kod nas ima samo čokolino ili rižolino i to je jednom tjedno. jednom je cornflakes, jednom kruh putar i pekmez/med, jednom kifla i tak..loše, al ne strašno.
moja doručkuje doma, ali je požderuh pa doručkuje i u vrtiću, niš to nju ne sprječava što je doma jela da malo poklopa i tamo..

mahima, nije to hamburger-hamburger, nego hamburger špek!
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.