Sada je: 06 lip 2026, 02:45.

Koliko plaćate tetu za čuvanje?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Koliko plaćate tetu za čuvanje?

PostPostao/la Barbi » 01 stu 2009, 20:17

Prijateljica se uskoro vraća na posao i u potrazi je za čuvalicom. Dijete će imati 1 godinu i jedini posao te čuvalice bit će briga oko djeteta, bez bilo kakvog pospremanja, peglanja, kuhanja, cca 9 sati dnevno od ponedjeljka do petka.
Koliko je realno platiti takvo čuvanje? Ja pojma nemam kako se cijene kreću, davno je to bilo kad sam ja imala čuvalice. Ona ima jednu potencijalnu u igri ali ona je tražila 3600 kn mjesečno što joj se učinilo puno.
Nisam namjerno otvarala anketu, radije bih da napišete malo više podataka, koliko dugo čuvalica dnevno ostaje, radi li još nešto osim čuvanja i koliko je plaćate.
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

Re: Koliko plaćate tetu za čuvanje?

PostPostao/la zauvijekmama » 01 stu 2009, 20:25

Ima takav topic vec otvoren, ja sam tamo napisala sve, pa da se ne ponavljam.
Uglavnom, 3600 kn je previse....za 3000kn cuvaju cure koje su zavrsile predskolski odgoj. Ili s iskustvom cuvanja od nekoliko godina...
Imam je dvije super koje su bile kod mene na razgovoru, pa ti ih mogu preporuciti... :dada
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la skorpionka » 01 stu 2009, 20:33

Raspon cijena je od 2700 do 4000 kn za 9 sati čuvanja. Podatak je na temelju čuvalica koje poznam i naše vlastite.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 01 stu 2009, 20:42

2700 je zaista najmanja cifra za koju sam čula za 9 satno čuvanje. Manje od toga su varijante da nekome vozis dijete doma, što definitivno nije isto.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Barbi » 01 stu 2009, 21:57

Di je tvoj topic zm? Nisam ga vidjela, daj link.
Meni se 3600 kn učinilo također puno budući da je cura
a) studentica
b) živi u istoj zgradi - vrijeme za dolazak i odlazak je zaista minimalno
We do not see the things as they are, we see the things as we are. :proljece
Barbi
gospođa pukovnica

PostPostao/la zauvijekmama » 01 stu 2009, 22:07

Mislim da je tema na MUA, pod temom posao. :dada

Ja sam bas pricala sa zenama koje su bile kod mene( a bilo ih je dosta) i svaka je na iznos place od 3000kn rekla da je to super placa.Obicno im je nudjeno do 2500kn.
Trenutno je situacija takva da jako puno njih trazi posao(meni se na oglas javilo preko 60 zena), pa je vjerojatno i cijena malo pala.
Od sest njih koje su mi bile na razgovoru, cak cetiri su me ponovo zvale i rekle da mogu kad god treba doci na probu.
U tih 3000kn ide 9-satno cuvanje, a dok beba spava kuhanje za njega i za nas neki prilog ili nesto jednostavnije, te poslovi tipa brisanje poda, prasine, vesa...
L. - 2015.
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 11:05

Zauvijekmama, odnso ponude i potraznje je relativna stvar. Ja trenutno imam par frendica koje traze a ne mogu naci adekvatnu zenu, da je s preporukom. A spremne su platiti.

Kod formiranja cijene je nebitno jel se radi o studentici i o vremenu potrebnom s posla na posao. To jest prednost, ali ne utječe na formiranje cijene. Posao kao takav je jednak i za penzionerki i cuvalicu i nije mi fer studenticu ponuditi manje za istu satnicu i isti obim posla.
Osobno na cijenu cuvalice gledam ovako: zena koja kod mene radi a nije zadovoljna plaćom, vrlo lako ce preći kod nekog drugog za veću lovu, jer kod tih svota 500 kn razlike u plaći je njima ogroman novac.
Moje viđenje je: ako netko danas u HR obavlja bilo kakav posao koji podrazumijeva 8-satno radno vrijeme, svaka plaća ispod 3000 kn je crkavica. Ovdje se radi o 9 sati svaki dan. Ići ispod 3000 kn je po meni izrabljivanje. nanravno da niti jedna od tih cifri nije mali novac kada si ti onaj koji plaća. Unatoč tome, ja se uvijek probam staviti u tuđe cipele: da li bi ja volila da moja mama, teta, sestra radimo 9 sati dnevno za 2500 kn??? Iskreno ne bi. Pa shodno tome ne mogu očekivati da će itko sretno prionuti poslu za 2500 kn. Mozda i hoce iz nuzde ali sigurno nece ostati pri tome, nego ce traziti novi, bolje placen posao. Pa se onda dogadja da ljudi promijene x cuvalica u kratko vrijeme.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la palunkica » 02 stu 2009, 11:11

Ja bi se uključila u ovo, što se tiče plaća. Puno, jako puno žena radi u dućanima za 2000 kuna 8 i više od 8 satno radno vrijeme i to težak fizički posao. Tako da se meni 2500 ne čini tako jako malo za nekoga tko čuva malo dijete, koje osim toga spava od tih 9 sati barem 4 sata.

Mi našu ženu plaćamo 3000, doduše za 6,5 sati, no njen radni dan izgleda ovako: dođe oko 10, do 11 pije kavu i čita novine, onda nešto malo napravi po kući, pogleda sapunicu, oko 14 stavi kuhati ručak, u 15 ide po Tina i u 16.30 mene čeka na vratima da ide kući. Radi kod nas već 6 godina i Tin ju voli pa žmirim na obadva oka, ali usporedi to sad s prodavačicom kod Keruma npr.

Na stranu to što su naša djeca svima nama najvažnija, ali treba se staviti u realne okvire tržišta rada u Hrvatskoj.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la Krumpirić » 02 stu 2009, 11:12

zapravo se slažem s palunkicom i sa škorpi.
3000kn nije nešto puno novaca, al stvarno ovisi o tome šta radi i koliko radi.
ne pristajem na polovično kad se radi o djetetu
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 11:19

koje osim toga spava od tih 9 sati barem 4 sata

Ma koje to dijete spava 4 sata po danu???

Puno, jako puno žena radi u dućanima za 2000 kuna 8 i više od 8 satno radno vrijeme i to težak fizički posao. Tako da se meni 2500 ne čini tako jako malo za nekoga tko čuva malo dijete, koje osim toga spava od tih 9 sati barem 4 sata.

Da, ali oni osim plaće imaju staz, mirovinsko, zdravstveno itd.

Mi našu ženu plaćamo 3000, doduše za 6,5 sati, no njen radni dan izgleda ovako: dođe oko 10, do 11 pije kavu i čita novine, onda nešto malo napravi po kući, pogleda sapunicu, oko 14 stavi kuhati ručak, u 15 ide po Tina i u 16.30 mene čeka na vratima da ide kući. Radi kod nas već 6 godina i Tin ju voli pa žmirim na obadva oka, ali usporedi to sad s prodavačicom kod Keruma npr.

Da si ju u startu potplatila, veca je vjerojatnost da bi imala defile nepoznatih zena po kući. Ovako imaš jednu ženu 6 godina.

ali treba se staviti u realne okvire tržišta rada u Hrvatskoj

Realnost je da čuvanje djece nekima dodje jedini izlaz u nuždi, bilo da ostanu bez posla, bilo da ne mogu prezivjeti s mirovinom. Ja i dalje tvrdim da to nije posao za svakoga, niti ce ga svatko obavljati s ljubavlju i dovoljno zivaca. A upravo suprotno, u nuzdi se hrpa zena prihvaca tog posla uz ciste nuzde, pa prihvate bilo kakve uvjete dok se ne snadju. Onda cujem oko sebe price: Jao otisla mi cuvalica iznebuha bez najave.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 11:23

Govorim o vlastitom iskustvu da sam imala jednu zenu za oboje djece. Ta zena sidje u prak s djetetom i tamo srece druge cuvalice. Niti jedna nije plaćena ispod 3000 kn, barem u ovim kvartovskim parkovima. Znam jer poznam zene koje ih plaćaju. Ako ideš na potplaćivanje, jednostavno je veća vjerojatnost da će žena tražiti i dalje, te da će prijeći kod nekog drugog za 500 kn više. Ne govorim napamet nego znam par takvih primjera.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 11:26

Mi našu ženu plaćamo 3000, doduše za 6,5 sati,

Nije bas fer zagovarati jedno u praksi u vlastitom domu i na vlastitoj teti, a drugo zagovarati u teoriji na forumu.
Ovo je svjetlosnu milju daleko od onoga o čemu pričamo. 2500 kuna za 9 sati s malim djetetom od godinu dana versus 6,5 sati za 3000 kn pospremanja i školarca. Prvo je evidentno fizički i psihički zahtjevnije i odgovornije.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la palunkica » 02 stu 2009, 11:37

skorpionka je napisao/la:Ma koje to dijete spava 4 sata po danu???.

MOj je uredno spavao od 1 godine, do negdje dvije, dva puta, ujutro i popodne

Da, ali oni osim plaće imaju staz, mirovinsko, zdravstveno itd.

Nekome tko je, pod dobrom hrvatskom običaju, s 40 godina otišao u penziju ne treba ni staž ni socijalno ni zdravstveno jer to već ima, a s ovim si krpa budžet. Što se tiče studentica, ili mladih odgojiteljica, one uglavnom rade taj posao samo kao privremeni, dok ne nađu nešto bolje.

Da si ju u startu potplatila, veca je vjerojatnost da bi imala defile nepoznatih zena po kući. Ovako imaš jednu ženu 6 godina.
Onda cujem oko sebe price: Jao otisla mi cuvalica iznebuha bez najave.

Imam, i dalje mislim da joj je kod nas predobro. A što se ovog drugog tiče, uglavnom bez najave odlaze mlade i one kojima je čuvanje djece nešto dok ne nađu posao u struci. Penzionerke odlaze manje. Nužda ili ne, pitanje je na koji način s manje truda mogu zaraditi toliko novaca. Spremanje za 30-40 kuna po satu nosi veću zaradu, ali to je puuuuuno teži fizički posao.

Samo da se osvrnem na praksu u vlastitom domu, mi smo joj na početku (radi se o listopadu 2003) ponudili 2000 za čuvanje i kuhanje, ili 2500 za čuvanje i tzv. vođenje domaćinstva. Ona je uzela 2500 i ja sam tada odustala od svoje dotadašnje tete čistilice. Nakon par mjeseci rekla je da nije s tim zadovoljna, da ima više posla nego što je mislila i da misli da bi joj trebali dati više novaca. Tada sam joj digla plaću na 3000 baš zato što nisam htjela da ode. Nakon toga joj više nisam dizala, samostalno si je skratila radno vrijeme, mi nismo protestirali. Vjerujem da si negdje može naći bolje, da bi otišla. Mi zaboravljamo da te tete imaju i dva obroka (bar naša ima, i doručak i ručak), da se jako često desi da djeci puste crtić ili odu u park pa se dijete samo zabavlja a one pričaju s drugim tetama. Jednostavno ponovo mislim da se i odgovornost i težina posla kod čuvalica precjenjuje. I da ne zaboravim, ona ima plaćene sve godišnje, kad sam ja na godišnjem i ona je. Plus toga i ljetuje kod nas i tamo ne potroši niti lipe. Svaki slučaj je jedinstven. Moja frendica npr., u tvom kvartu plaća 2500 za 9 sati, dvoje djece, kuhanje i spremanje. I isto je žena kod nje već par godina. prije toga je imala mlade cure ili studentice i te su odlazile brzo.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la eli » 02 stu 2009, 11:42

je, svaki slučaj je jedinstven.
nedavno smo imali priču forumašice koja je shvatila da se njena jeftina i ljubazna čuvalica narolja čim oni izađu iz kuće.

Plus toga i ljetuje kod nas i tamo ne potroši niti lipe.

svakome je to minus, ne plus. bolje ljeto provesti u svojem stanu i po svojem izboru nego na moru gdje si nekome za ispomoć, makar to bilo samo par sati dnevno.
i u mojoj firmi svi okreću očima kad moraju na sl.put ili neki tim bilding.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 11:58

Nakon toga joj više nisam dizala, samostalno si je skratila radno vrijeme, mi nismo protestirali. Vjerujem da si negdje može naći bolje, da bi otišla.

Gle, primjer tvoje čuvalice je daleko od 9 sati za 2500 kn. Isto kao što bi ona mogla otići da je lako naći bolje, isto tako bi i vi našli jefitnije da je lako naći ženu s kojom si zadovoljan za manje novaca od toga što ste plaćali ili plaćate.

MOj je uredno spavao od 1 godine, do negdje dvije, dva puta, ujutro i popodne

Ovo još uvijek nije razlog da se generalizira da djeca iznad godine dana spavaju 4 sata pa čuvalice gledaju tv.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 12:02

Samo da se osvrnem na praksu u vlastitom domu, mi smo joj na početku (radi se o listopadu 2003) ponudili 2000 za čuvanje i kuhanje, ili 2500 za čuvanje i tzv. vođenje domaćinstva. Ona je uzela 2500 i ja sam tada odustala od svoje dotadašnje tete čistilice. Nakon par mjeseci rekla je da nije s tim zadovoljna, da ima više posla nego što je mislila i da misli da bi joj trebali dati više novaca. Tada sam joj digla plaću na 3000 baš zato što nisam htjela da ode

Da je baš pis of kejk naći adekvatnu zamjenu za manje novca, onda joj ne bi digla plaću. Tvoja procjena je bila da je bolje dati 500 kn više ženi s čijim radom si zadovoljna, nego ići u potragu za novom ženom i mačkom u vreći. Sumnjam da bi joj dala 500 kn više a da nisi zadovoljna.

Tako da se meni 2500 ne čini tako jako malo za nekoga tko čuva malo dijete, koje osim toga spava od tih 9 sati barem 4 sata.

Po meni je donja granica 3000 kn za 9 sati radnog vremena. Sad je stvar procjene na koliko ćeš osobno postaviti gornju granicu koju si spreman izdvojiti. Neovisno o tome što mi pojedinci mislimo, raspon cijena u ZG je dosta velik i ide od min 2500 do više od 4000. Naravno da je i stvar sreće da naletiš na nekoga s kime si zadovoljan a da istovremeno ne traži baš preko 4000. Neovisno o tome što će netko platiti čuvalicu 2500 za 9 sati rada, ja se osobno ne nalazim među ljudima koji smatraju da je to ok plaća niti bi je ikome ponudila. Bez obzira što je čišćenje fizički zahtjevnije, veći broj žena se odlučuju za čišćenje nego za čuvanje djece. Jer s manje sati rada mogu zaraditi jednako a odgovornost je bitno manja.
Zadnja izmjena: skorpionka; 02 stu 2009, 12:11; ukupno mijenjano 1 put/a.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la palunkica » 02 stu 2009, 12:11

Ne, nisam zadovoljna, niti sam onda bila prezadovoljna. Jednostavno nisam htjela mijenjati. Kao što ni sada ne želim, iako smatram da plaćam previše za učinjen posao, kao što mislim da ona misli da zarađuje premalo. A ne želim iz jednog jedinog i isključivog razloga što ju Tin voli. Dobro, i mislao na mačka u vreći me isto pomalo drži uz nju.

A opet znam slučajeve i da su se djeca vrlo jednostavno naučila na druge čuvalice.

Ne, dobru ženu nije jednostavno naći, ali s obje strane treba postojati obostrana kemija/interes i ponavljam, svaki slučaj je jedinstven.

Ono što sam prvo željela reći i što ponavljam su okviri u kojima se krećemo, nekome je 3000 kuna 70% plaće, i to je jednostavno puno dati za čuvanje. A s druge strane nekome je 3000 kuna puno više nego što bi zaradio bilo kakvim drugim poslom.

Važno je, kad tražiš dobro definirati što očekuješ, koliko dugu suradnju želiš, većina želi samo premostiti vrijeme do 3 godine, odnosno do vrtića, i temeljem toga definirati cijenu.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la alexandra » 02 stu 2009, 15:50

u jednom periodu, relativno kratkom sam imala čuvalicu.
tom prilikom se uopće nisam raspitivala detaljno koliko se to plaća, jer se uvijek vodim idejom da to što su tete u dućanima potplaćene i što su im poslodavci govna, ne znači da i ja zato moram bit govno. :mrgreen:
radnja se odvija prije 6 godina, čuvalica je bila plaćena 2000 kn za 4 sata isključivog čuvanja trogodišnjeg djeteta i bila prijavljena (staž,socijalno) kod mm-a u firmi.
meni je toliko vrijedilo i moje dijete i ona kao čovjek i radnik.

s obzirom sam stajališta gornjeg, kao povratnu informaciju imam to da ta cura/žena, dan danas ako je frka i ako je nazovem dođe i pričuva s. besplatno, tj. smrtno se uvrijedila kad sam joj rekla platit ta povremena čuvanja. i tak će bit do kraja života. rekli bi na reklami: neprocjenjivo.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la zauvijekmama » 02 stu 2009, 16:11

Moje dijete spava 3 sata dnevno...dva sata lezi u kolicima u setnji...sat vremena se igra samo...a ona ga cuva 9 sati...ustvari realno 3 sata se igra s njim...
Mislim da je 3000kn za to jako dobra cijena. Naravno, velika odgovornost je u pitanju.
Ja radim 8 sati u firmi za, nazalost, ne puno vise od toga.
Vec sam napisala da se na oglas javilo preko 60 zena -sa skolom, s preporukom, mlade, stare...stvarno jako puno ljudi trazi posao.
I ne vjerujem da ga je tako lako naci u danasnje vrijeme.

skorpionka
...slobodno daj frendici moj mail, pet zena s preporukom i visegodisnjim iskustvom znam koje bi cuvale dijete za 3000kn..mozda te tvoje frendice traze cuvalicena krivim mjestima... :dunno
L. - 2015.
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 16:36

Gle, ne traže one na krivim mjestima, nego imaju svoje specifične zahtjeve. A to je da traže isključivo preko poznatih. S oglasima su probale, ali se ne usude. I njima se javi hrpa zena na oglas, obavile su i neke razgovore., Ali bi one radije da im netko kome vjeruju preporuči čuvalicu koju više ne treba. Ja sam čuvalicu našla na sličan način, nama nisu u obzir dolazile nepoznate osobe preko oglasa. :dunno Meni ništa ne znači da mi žena pokaže preporuku od nekoga koga ja ne poznam. To može biti lažna preporuka od neke daljnje rođake ili prijateljice, a da žena nije istoj niti dana čuvala dijete.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la frrr » 02 stu 2009, 17:06

plus, možda te žene ne žele čuvanje po principu - dva sata leži u kolicima, sat vremena nek se igra samo

nego, došla sam se osvrnuti na ovo

nekome je 3000 kuna 70% plaće

i taj neće imati 1 na 1 čuvalicu jer si ju ne može pruuštiti. platit će čuvanje kod čuvalice koja čuva više djece ili privatne jaslice.
1 na 1 čuvanje je luksuz i nešto što si realno ne može priuštit baš svatko i nešto što nije opcija nekome tko ima 4000 kuna plaću.

kao što si svatko ne može priuštiti čistilicu.
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la zauvijekmama » 02 stu 2009, 17:12

dva sata leži u kolicima

da, a kaj bi trebala u setnji ga nositi? ne kuzim kaj si htjela time reci
da, moje dijete je dva sata u kolicima vani...mozda uskoro nece biti, ali trenutno je

ali, ovo nisu VT, pa necu vise...rekla sam sve kaj sam imala u vezi postavljenog pitanja od strane Barbi
L. - 2015.
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la palunkica » 02 stu 2009, 17:18

I ja imam poriv napisati još koješta ali ovo nisu VT pa se suzdržavam. :gace

Jedino ovo - jednom kad za sobom zatvorite vrata kuće, kod jednogodišnjaka, pa i dvogodišnjaka, više ne znate što čuvalica radi s njim, da li dijete sjedi u kolicima, gleda crtiće ili mu teta pjeva ili ga ostavlja samoga u sobi.
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la frrr » 02 stu 2009, 17:22

zauvijekmama je napisao/la:
dva sata leži u kolicima

da, a kaj bi trebala u setnji ga nositi? ne kuzim kaj si htjela time recii

pa ja, iskreno, ne bih htjela da mi netko čuva 1+-godišnjaka tako da ga dva sata vozi u kolicima
(druga stvar je što ne znam nijedno dijete te dobi koje bi htjelo uopće toliko biti u kolicima)
zašto čuvalica dijete ne bi odvezla u neki park i izvadila iz kolica? ili bilo gdje, ne mora bit park, da dijete malo prošeta/puže, kreće se
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la TanjaMT » 02 stu 2009, 17:31

hvala vam sto se suzdrzavate :)
tema je informativna i uvijek aktuelna, a znati konkretne cifre za konkretan rad svima dobro dodje.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 17:45

Jedino ovo - jednom kad za sobom zatvorite vrata kuće, kod jednogodišnjaka, pa i dvogodišnjaka, više ne znate što čuvalica radi s njim, da li dijete sjedi u kolicima, gleda crtiće ili mu teta pjeva ili ga ostavlja samoga u sobi.

Ovo je zasigurno za drugu temu. Ovo jednako ne znaš bilo da ju plaćaš 2500, bilo 4500 kn. Nije predmet ovog topika.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la palunkica » 02 stu 2009, 17:51

To je bio komentar na ovo:
frrr je napisao/la:plus, možda te žene ne žele čuvanje po principu - dva sata leži u kolicima, sat vremena nek se igra samo
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la skorpionka » 02 stu 2009, 17:51

Nego da pomognemo Barbinoj frendici, da stekne dojam o cijenama, evo linkovi na ranije topike na ovu temu.

http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=44&t=53457

http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=92&t=47304
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la frrr » 02 stu 2009, 17:56

palunkica je napisao/la:To je bio komentar na ovo:
frrr je napisao/la:plus, možda te žene ne žele čuvanje po principu - dva sata leži u kolicima, sat vremena nek se igra samo

istina
no, nisam baš skroz oftopik, ovo ima veze s konkretnim radnim satima čuvalice
inače, da budem ontopik - ja sam bila spremna dati do 3000 kuna, studentici bez iskustva
even i as sick as i am
i would never be you
frrr
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 02 stu 2009, 18:48

studentici bez iskustva

E pa poanta je u ovome, bez iskustva i pedagoškog obrazovanja. Te žene koje čuvaju našu djecu u 80 posto slučajeva nisu za to educirane. I to rade da bi popunile budžet, skratile vrijeme do pronalska posla u struci i sl.
Tako da je 3000 kuna za čuvanje meni sasvim u redu cijena. Nikakvo potplaćivanje.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.