Sada je: 30 srp 2026, 17:33.

Uspjeh u višim razredima, ocjene

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Uspjeh u višim razredima, ocjene

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 12:38

ovo je više čavrljačka tema. otvorila sam je jer me iznenadila statistika naše škole. čini mi se dosta loš uspjeh gledajući ocjene. posebno to što od 49 osmaša samo 9 njih je prošlo sa odličnim, a znamo da je u osmom razredu uobičajeno navlačenje prosjeka. u moje vrijeme toliko je bilo onih sa 5,0.
škola na rekla-kazala slovi za strožu.

kako je kod vas?

edit:link
Zadnja izmjena: eli; 12 stu 2009, 15:39; ukupno mijenjano 1 put/a.
eli
Sveta krava

Re: Uspjeh u višim razredima, ocjene

PostPostao/la skorpionka » 12 stu 2009, 12:45

U moje vrijeme je 5,0 imalo dvoje ili troje osmaša po razredu. S odličnim je prolazilo cca 10 od 36 učenika u razredu. Najviše je bilo vrlo dobrih. Koliko sam gledala statistiku za zg osnovne škole, što ima na stranicama Grada, definitivno se radi o inflaciji odlikaša pa tako superodlikaši koji upišu MIOC na inicijalnim testovima iz matematike popadaju kao kruške.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 12:48

U moje vrijeme je 5,0 imalo dvoje ili troje osmaša po razredu. S odličnim je prolazilo cca 10 od 36 učenika u razredu.

da, tako je bilo i u moje vrijeme, samo ih je na kraju osmog bilo 30-32 po razredu jer je onih par roma ranije odustalo od školovanja. :(

ovdje mi se čini 9 od 49 jako malo budući da je po novinama pisalo da oko pola osmaša prolazi sa odličnim. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 12 stu 2009, 12:53

Sad sam išla gledati, u OŠ mog sina kosd osmaša je cca 40% odlikaša. I to je po mom mišljenju sigurno pretjeran broj.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la suzica » 12 stu 2009, 12:55

:shock: Šokirana sam brojem izostanaka (bilo bi dobro da su ih iskazali i po učeniku jer vidim da su velike razlike u veličini razreda).
U pravilu, broj izostanaka raste po razredima jer ima više kalkuliranja, markiranja i sl. Kada bi pretpostavili da su svi izostanci opravdano :mrgreen: opravdani onda nam se loše piše. Imamo turbo bolesnu naciju. Neće imat tko radit :ne
Ako izostanci nisu posljedica bolesti, onda imamo turbo pokvarenu naciju.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la skorpionka » 12 stu 2009, 12:56

Sad sam usporedila s još par škola, u jednoj je, baš kao što kažeš oko 50% odlikaša a u jednoj čak dvije trećine je odlikaša (40 od 60 učenika, ne može biti realno da se na trepavice postaviš).
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la skorpionka » 12 stu 2009, 12:57

Imamo turbo bolesnu naciju. Neće imat tko radit
Ako izostanci nisu posljedica bolesti, onda imamo turbo pokvarenu naciju.

Nažalost, Suzice, jedno ne isključuje drugo, bit ce da je oboje na djelu :lol
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 12:57

i mene su izostanci šokirali, kao i broj ukora i strogih ukora te onih koji idu na popravni. očito se puno lošeg preklapa u nekoliko problematičnih učenika.
eli
Sveta krava

PostPostao/la palunkica » 12 stu 2009, 13:04

U našoj školi 72% odlikaša u osmim razredima, 26% vrlo dobrih i 2% dobrih. Sigurno previše, jer rezultati na takmičenjima bađš ne pokazuju poseban uspjeh. :dunno

Čini mi se da sam već pisala o dilemi - da li pustiti dijete u takvu školu (ja sam već u razmišljanjima o prebacivanju u 5. razredu) i time mu maksimizirati šanse da će biti superodlikaš a onda da se namuči u gimnaziji??? ILi ga dati u neku školu koja daje bolje temelje ali se možda neće moći upisati u željenu školu???
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la suzica » 12 stu 2009, 13:09

Bilo je govora o "maloj maturi", štoviše, provedena su probna testiranja u OŠ i mislim da se razmišljalo o njezinom uvođenju (recesija sigurno usporava taj proces) pa ne znam hoće li to možda u budućnosti biti jedan od kriterija za upis u srednju školu (kao državna matura za faks) :dunno
U tom slučaju je bolje dijete upisati u kvalitetniju školu osim ako nije totalni antitalent za obrazovanje.
suzica
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Luantaro » 12 stu 2009, 14:17

ne znam za osmaše, ali znam da je kod nas u petom razredu, u sva tri razreda, bilo samo troje djece s 5,0

u odnosu na četvrti to je ogroman pad, no čini mi se da je realno
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 14:26

ovdje se ne radi o 5,0, nego o odlikašima svima skupa.

i što vam se čini, je li bolje djetetu da je u ovakvoj školi gdje su ili prestrogi ili realni profesori (ne znam kakvi su učenici) ili da je negdje gdje se da nategnuti?
eli
Sveta krava

PostPostao/la medo14 » 12 stu 2009, 14:28

koji su kriteriji za upis u srednju školu? Samo ocjene+dodatni bodovi sa natjecanja?
Nisam u toku pa pitam...
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 14:36

da.
tim sistemom nisu zakinuti vunderkindi iz škola sa strožim ocjenjivanjem, ali jesu normalni solidni učenici. :|
bar mi se tako čini.
eli
Sveta krava

PostPostao/la folne » 12 stu 2009, 14:41

definitivno. uz to što je najgora stvar papire možeš predati u samo 1 (!!!) školi, pa ako imaš 58 bodova što je super može ti se desiti da se ne uspiješ upisati i onda u drugom krugu završiš u nekoj šugavoj školi u kojoj ostane mjesta.
folne
Mladenka

PostPostao/la medo14 » 12 stu 2009, 14:42

onda se sve svodi na ocjene tako da u najvećem postotku izvise oni iz strožih, objektivnijih škola?
Moj odabir : kvalitetna škola sa labavim ocjenjivanjem, jel ima toga? :mrgreen:
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la folne » 12 stu 2009, 14:46

Medo, tu dvojbu sam ja imala. Odabrala sam strožu, kvalitetniju školu. :dunno
folne
Mladenka

PostPostao/la Potica » 12 stu 2009, 14:50

suzica je napisao/la:Bilo je govora o "maloj maturi", štoviše, provedena su probna testiranja u OŠ i mislim da se razmišljalo o njezinom uvođenju (recesija sigurno usporava taj proces) pa ne znam hoće li to možda u budućnosti biti jedan od kriterija za upis u srednju školu (kao državna matura za faks) :dunno
U tom slučaju je bolje dijete upisati u kvalitetniju školu osim ako nije totalni antitalent za obrazovanje.

X

Ako ostane kako je onda je bolje u lošijoj sa boljim uspjehom, a taj način je i doveo do inflacije odlikaša.

folne je napisao/la:Medo, tu dvojbu sam ja imala. Odabrala sam strožu, kvalitetniju školu. :dunno

Nisam sigurna na temelju čega to uopće procijeniti :dunno
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 14:52

na temelju snalaženja učenika u daljnjem školovanju ili na temelju priča. :dunno
eli
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 12 stu 2009, 16:00

eli je napisao/la:na temelju snalaženja učenika u daljnjem školovanju ili na temelju priča. :dunno

Meni je to teško odrediti na temelju priča jer recimo znam da je moja susjeda stalno pričala kako je
njena kćer super sve petice, ma čudo od djeteta. Upisala je gimnaziju i završila ju je ali sam poslije
saznala da joj je za to trebala gomila instrukcija i mama koja je nosila poklone svim profesorima. :roll:
A kako procijeniti koliko je takvih snalažljivih a koliko ih je upisalo neku slabiju školu jer je u
osnovnoj školi prošlo s četiri i nije moglo upisati gimnaziju a možda bi ju završilo uz manje intervencija. :dunno
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la palunkica » 12 stu 2009, 16:05

Da, i meni se sad čini da je bolje lakšu školu s više odlikaša, plus još muzička ili nešto slično i upišeš se skoro u školu u koju želiš :dunno

Jer ti možeš biti izrazito talentiran u težoj školi prođeš s 4 i odeš za, ne znam, vozača bagera (kao Kerum, možda ni to nije najlošija opcija :lol )

Ja sam išla u istu tu školu, tada se smatrala jako dobrom, prošla sam s nekakvom nategnutom peticom (ne sjećam se baš da ih je bilo puno s 5,0), kad sam došla u Jezičnu mislila sam da sam pala s Marsa :dunno
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la breg » 12 stu 2009, 19:05

U moje doba se gledao samo osmi razred.Nama su navukli ocjene iz likovnog, glazbenog i tjelesnog ak je nekom falilo za prosjek.
A danas i sedmi i osmi, gradivo opsežno, imam osjećaj da mi nismo trebali znati toliko toga ili sam zaboravila kak je bilo.
Danas dosta djece ide na instrukcije, a u moje vrijeme nije nitko išao, tek kasnije u srednjoj.
Mislim da ima jako puno klinaca kojima je teško, roditelji im ne znaju pomoći, ne mogu im platiti instrukcije..
Neki roditelji odbijaju prilagođeni ili indiv. program za svoje dijete iz nekih samo njima znanih razloga.
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la skorpionka » 12 stu 2009, 19:18

Ja sam pisala prijemni za srednju, kao druga generacija po tim pravilima. Mislim da je doprinos ocjena iz sedmog i osmog bio cca 40% a tog prijemnog 60%.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 19:23

i ja sam pisala prijemni i to je daleko bolji način nego gledati same ocjene kada uspjeh djece od škole do škole tako jako varira.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 12 stu 2009, 19:30

A i unatoč prijemnom je bilo svega, upisa uz neka liječnička uvjerenja, itd...U mom razredu su bili kakti sve odlikaši iz osnovne (doduše, tu je kod bodovanja naglasak bio i na odredjenu grupu predmeta, a ne samo opci uspjeh) pa su svejedno neki od njih jedva dobivali dvojku iz hrvatskog, pravopis nisu poznavali, koma....

Ovaj trenutni sustav upisa je katastrofa i nadam se da će se svakako uskoro mijenjati, za dobrobit društva u cjelini. Meni je logičnije da MIOC može upisati matematički vunderkind koji rastura fiziku i matematiku, a ima sve ostalo četvorke, nego ovako kako je sad.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 19:33

sada je tako da mora i rasturati matematiku i fiziku i imati odličan iz svih ostalih predmeta. uključujući tjelesni i vjeronauk, koje ne podcjenjujem, ali za tu srednju nisu bitni.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 12 stu 2009, 19:35

Ma vecina njih uopce ne rastura niti matematiku niti fiziku, nego je to ova spika sa 70% odličnih osmaša u nekim školama. Kad im daju inicijalni test iz matematike na početku prvog razreda, obavezno bude debakl a mozda njih 20% ujedno i ima znanje koje pokažu i time orpavdaju svoju peticu iz matematike iz osmog razreda.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Potica » 12 stu 2009, 22:20

eli je napisao/la:sada je tako da mora i rasturati matematiku i fiziku i imati odličan iz svih ostalih predmeta. uključujući tjelesni i vjeronauk, koje ne podcjenjujem, ali za tu srednju nisu bitni.

I imati zapažene rezultate na natjecanjima, biti aktivan sportaš i govoriti tri jezika :roll:
U MIOC-u ni 60 bodova ne garantira upis a to su sve petice :dunno

Mislim da se primjećuje da je meni upis moje djece u srednju školu bio užasno traumatičan :lol
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la lastavica » 12 stu 2009, 22:38

a gdje ste našli statističke podatke ?
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la eli » 12 stu 2009, 22:46

naša škola je objavila na svojim stranicama. bila sam stavila link, ali kako i gosti imaju pristup, makla sam ga. :mrgreen:
eli
Sveta krava

Sljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 14 gostiju.