TIN BRAVO
Od srca čestitam i zaista mi je drago da tako lijepo napreduje, ulovili ste vlak, i ne zaostajete za vršnjacima, a budu se o ove druge stvari popravile.
Danas sam malo analizirala kaj je problem Jeleni za podizanje na ispružene ruke.Kada joj ja stavim dlanove u početni položaj, ona se sama diže, to već radi 2 mj. , tj. od samog početka tih vježbi kada su joj dlanovi namješteni sama se podiže.U početku je bez držanja bila 5 sec, i trbuh skroz na podu. Sada uredno bude 1-2 min, bez da ja stojim iza nje i gotovo da se dlan može staviti ispod trbuha. Ako sam ja iza nje i kao fol držim laktove, a zapravo ih ne držim, bude i do 4 min tako. Probala sam ja tako stajati, teško je.Prema tome ima snage. Probala sam ju postaviti u četveronožni položaj, onaj početni da je guza dolje a nogice pod zdjelicom, i to uspjeva zadržati 5-10 sec.Ima i prednje i bočne obrane već 1.5-2 mj.( a nismo ih vježbali, ja samo probala da vidim da li ih ima). Prema tome ona bi to mogla sve i sama, ali joj na žalos nedostaje " klik", onaj unutarnji nagon da to radi sama, jer je to vjerojatno, na žalost, najviše oštećeno.Sve reakcije uspravljanja u potrbušnom položaju ( dakle od podizanja glavice, preko oslonca na laktove, ispružene ruke...)smo morali vježbati, nikaj od toga ona nije radila spontano.Rotacije je započela sama, doduše krivo, pa se moralo ispravljati ali je postojala inicijativa. Pivotirat je počela prije mj. dana sama, nije da joj je to omiljeni način kretanja, ali ako ju stimuliram ( šarenim časopisima koje bi onda pojela, pa joj dam malo da lizne za nagradu) vrlo lijepo i pravilno to radi.O koordinaciji ruku i finoj motorici neću niti pričati, tu je napredna majstorica, brza 3-4 mj unapred( bar da nekaj mamu veseli). I to ti je to, sportska sreća kaj će biti oštećeno. Ne mogu se dva djeteta s istom dijagnozom uspoređivati, mogu imati isto veliko i na istom mjestu krvarenje i ishemiju, ali kaj je ispod toga zaista oštećeno među bilijunima stanica i neuronskih puteva , to je druga priča.
Malo se udobrovoljila, pa možemo opet po starom vježbati, a idući put će nas gledati doktor pa ću ga pitati za te neke vježbice.Možda ako se problem napadne iz više kuteva, ipak brže budemo rješili.