Sada je: 01 svi 2026, 06:10.

samodohrana ili baby led weaning

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

samodohrana ili baby led weaning

PostPostao/la mini-ja » 04 vel 2010, 10:57

da li netko od vas prakticira samodohranu? http://babyledweaning.blogware.com/. mi ga parkticiramo od samog pocetka dohrane (6mj) i sada smo vec eksperti. ima li jos neko kao mi?
slika
mini-ja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: samodohrana ili baby led weaning

PostPostao/la kiss » 04 vel 2010, 11:11

Mi ne, ne smijemo sjediti još
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mini-ja » 04 vel 2010, 11:33

je upravu si. prva i osnovna stavka ovoga tipa dohrane je da djete samostalno sjedi.
slika
mini-ja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Hajdi » 04 vel 2010, 13:05

citiram s bloga

My baby is nearly seven months old and already she has enjoyed fistfuls of broccoli, banana, green beans, red pepper, rice cakes and hummus, toast and cream cheese, mature cheddar, peaches, apricots, avocado, cucumber, pear, pasta with anchovies, chilli and lemon (her father...), pork fillet, roast chicken, roast potatoes, Jersey Royals, sweet potatoes, asparagus, melon and butternut squash.

Meni je ovo puno i previše za sedmomjesečno dijete :dunno

Nemam ništa protiv da se dijete samo hrani kako mu paše, ali uz polako i postepeno uvođenje namirnica, a ne da mi sedmomjesečna beba jede svinjetinu.
Hajdi
Sveta krava

PostPostao/la kerry » 04 vel 2010, 13:10

ja sam to malo istraživala kad smo počinjali sa dohranom tak da smo mi kombinirali, večinom klasična dohrana, po tablici, na žlicu, ali sam mu povremeno davala i tak da istražuje hranu....malo sam bila ljena to u potpunosti provoditi...ali dopalo mi se , jer mislim da upravo zbog tog načina nikad nismo imali problema sa zagrcanjem ili da neće nešto žvakati ili da ga smetaju komadići u kašici koji su veći od ostalih... :)
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Ina66 » 04 vel 2010, 13:15

ja sam radila ovako kao kerry, ali se nikad nisam bojala zagrcavanja, gušenja... pa mi nije predstavljalo problem dati djetetu hranu u komadima
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la Arkana10 » 04 vel 2010, 21:43

i ja sam razmisljala o tome i kada pocne jesti neke namirnice koje mogu u rukice dacu mu, ne brinem se oko zagrcavanja.
*
oftopik, mini-me imamo clanicu koja ima nick Mini me, pa mozda je bolje da ga promjenis.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Rogue » 04 vel 2010, 21:46

Arkana10 je napisao/la:ne brinem se oko zagrcavanja.

ja se toga bojim vise od mraka. jos pamtim, prepricavam kad mi je nenadano odgrizao komad kruha i nije dao da mu ga izvadim, nekako ga je pojeo. tad sam mislila da ce me kap strefiti.
kako to da nikoga nije strah?
slika17.01.2009.
Rogue
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 04 vel 2010, 21:48

ne brinuti oko zagrcavanja možeš tek kad vidiš da bebi mljackanje i gutanje dobro ide.
moja je prvih mjesec i po sve gurala jezikom vani, poslije gutala ko galeb pa mi nije bilo svejedno.
eli
Sveta krava

PostPostao/la ivanaCH » 04 vel 2010, 21:51

moja k se skoro udavila s komadicem kruha koji joj je moja mama dala kad je imala nekih 10 mjeseci. :strah
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mini-ja » 05 vel 2010, 00:19

Hajdi je napisao/la:citiram s bloga

My baby is nearly seven months old and already she has enjoyed fistfuls of broccoli, banana, green beans, red pepper, rice cakes and hummus, toast and cream cheese, mature cheddar, peaches, apricots, avocado, cucumber, pear, pasta with anchovies, chilli and lemon (her father...), pork fillet, roast chicken, roast potatoes, Jersey Royals, sweet potatoes, asparagus, melon and butternut squash.

Meni je ovo puno i previše za sedmomjesečno dijete :dunno

Nemam ništa protiv da se dijete samo hrani kako mu paše, ali uz polako i postepeno uvođenje namirnica, a ne da mi sedmomjesečna beba jede svinjetinu.

evo recimo ja isto ne dajem svinjetinu, nisam navikla ali ovdje u italiji je to sasvim normalno. svinjetina spada pod bijelo meso i teoretski bi se trebala davati cak prije teletine.
slika
mini-ja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mini-ja » 05 vel 2010, 00:45

sto se tice gusenja ako je netko zaista zainteresiran za ovaj nacin dohrane od srca mu savjetujem da procita web page koji sam citirala na pocetku. djeca do 6-og mjeseca imaju razvijen instikt izbacivanja krute hrane (ono sto se erroremente zove ne prihvacanje zlicice). kako se razvija instikt zvakanja tako djeca uce gutati krutu hranu. u prvo vrijeme cesta su kasljanja i izbacivanje vecih komada jezikom.(geging)
moja mala sada ima 8 mjeseci i nikada nije jela kasice (jes juhe i variva ako smo hi i mi imali na meniju), svaka nova namirnica je uvodjena jedna po jedna a sada vec jede sve. oduvjek se sama hranila i nikada joj hrana nije bivala stavljana u usta (osim opet juhica). ako nekoga vise zanima rado cu objasniti i pomoci. mala sada sjedi za stolom sa nama i sama jede (jedemo svi zdravo, njeno nije soljeno) ako vas zanima ima koja slika ovdje http://jolesulprato.blogspot.com/. blog je na talijanskom ali slike govore vise od rijeci.
slika
mini-ja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la boysmama » 05 vel 2010, 02:11

ok, moram priznati da mi se sviđa ideja o malom djetetu koje samo jede komade hrane (nakon što nauči sjediti i gutati) i zbog pripreme za vrtić i zbog vježbanja motorike, kao i zbog smanjenja obima usitnjavanja ili miksanja (ja svom L nisam ništa miksala nego rendala i gnječila, osim mesa u startu dohrane), samo nisam skužila da li se ta djeca hrane isključivo na ovaj način ili im se ipak uz ovu zabavu daje i tekuća/kašasta hrana na žlicu? jer ako se isključivo ovako hrane, pa pobogu, kako prstima jede rižu, palentu, blitvu, špinat, a i ribu i meso, pa nije valjda da djetetu daju komade kuhanog mesa da žvače samo i otkida vlakna (tipa piletinu, teletinu), to je sve stupasto i prilično neugodno u ustima ako se jede samo bez povrća/žitarica, a onda me zanima kako im se u toj priči daje masnoća (npr. maslinovo ulje, maslac)... ne kužim, nauljiš grašak i onda im ga masnog daješ da ga love po stolu/hranilici :conf ovo mi je super priča za recimo bananu ili druge komade narezanog voća, možda i ponekog povrća, ali ostali nutrijenti su tu malo zakinuti, bar se meni tako čini :dunno
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Diami » 05 vel 2010, 12:17

Meni je Karlo dosta toga od početka dobivao u rukicu. Jesam bila uvijek na oprezu i uvijek pored njega, ali sam mu ipak davala, jer mislim da jedino vježbom može usavršiti motoriku usta i jezika. :dunno Počeli smo s mekanim stvarima, voće, kuhana brokula, tikvice... Sad sve bez problema papa, fino žvače i zadovoljna sam. Na početku je bilo nešto ovog "zakašljavanja", ali ne često i ne jako, kad bi mu nešto otišlo možda ja bih mu pomogla da iskašlje i to je to.

Karlu sam pored toga da on sam jede ja davala na žličicu, bilo je faza kada je više jeo za žlice, pa onda kad bi više sam pojeo, pa čak i kad ne bi ništa sa žlice. Kako je on fino napredovao po težini, nisam se zabrinjavala da li jede dovoljno, tu i tamo bi mi prošlo kroz glavu. Meso recimo bi uglavnom usitnila i pomiješala s malo nečeg zgnječenog od povrća ili priloga, pa onda tako dala. Za to sam čitala da se željezo najbolje iskorištava kada su što sitniji komadići mesa, pa sam to uglavnom zbog toga tako.

Svo povrće u biti može tako sam papati, voće isto (najviše problema u biti bilo i ima s jabukom, to mu nekako ne paše). Što se ulja tiče, ili sam to malo što treba dodati stavila s onim što sam dala na žlicu, a nekad bi jednostavno kapnula na komadić povrća i to mu dala direkt u usta ili rukicu. Ipak se dodaje samo malo masnoće.

Tata nam se ponekad malo čudi i pita me - zar sva djeca tako uče jesti - kad vidi Karla svog zamusanog, hrane svuda... Ja mu velim da ne, al nek se on svađa s Karlom oko žličice i ostalog... Pa odustane. Sad vježbamo žličicu, trenutno uglavnom s njom nabija po hranilici odnosno tanjuru, tu i tamo zafitilji hranu nekud, a tu i tamo nešto i nacilja u usta. Al ima vremena...
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Krumpirić » 05 vel 2010, 12:19

ja radim nesto kao ina, uglavnom jedemo normalno po tablici, sjeckano, usitnjeno, miksano, al nekad se tako musavi i dobije u ruku..tj. kombiniram.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la eli » 05 vel 2010, 12:22

nisam ni ja protiv, sve ovisi od djeteta. prvot treba isprobati kašice pa ako beba fino mljacka može probati i kuhane komadiće.
moja je kasno naučila žvakati pa i baratati hranom po ustima te kasno uopće primila žlicu u ruku. a i bila je tip koji radje neće jesti nego da jede komadiće.
eli
Sveta krava

PostPostao/la mini-ja » 05 vel 2010, 13:12

samodohranjivanje je dohrana koja najmanje traumatizira bebe. u pocetku se radi samo o malim kolicinama koje djete samo zeli probati a glavni obrok ostaje mlijeko (rijec dohrana to jako dobro i objasnjava...dodatak hrani-tj mlijeku) ti mali dodaci sa vremenom postaju sve kompletniji obrok tako da djete na kraju samo izbaci onaj mlijecni (evo recimo poslije rucka moja mala ne zeli vise siku). nasi su obroci sada kompletni a u ova dva mjeseca ona je tako dobro razvila kordinaciju ruka usta da je treba viditi kako hvata rizu i bize po tanjuru da bi se moglo vjerovati. jede sama i to ono sto i mi samo ne soljeno i mali jednostavnije, povrce uhvati u ruku (spinat, blitva, radim male kuglice ili mjesam sa svijezim sirom), puru skuham pomjesam sa parmezanom i extra djevicanskim uljem i onda napravim male knedle, ribu ocistim i jede rukom a meso joj izrezem na male komadice. normalno ako za rucak imamo juhu i variva da je ja hranim. ali ono sto je najljepse je da smo mi svi za stolom skupa, nema ko prije ko kasnije, jede svak sam i nema kuhanja za svakoga posebno. jede zdravo i razlicito a i mi.
slika
mini-ja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la boysmama » 05 vel 2010, 18:46

mini-me je napisao/la:povrce uhvati u ruku (spinat, blitva, radim male kuglice ili mjesam sa svijezim sirom)
ja sad kao neki crni kritičar, ali špinat i blitva nisu dobra kombinacija s mliječnim proizvodima zbog otežane apsorpcije željeza :ne možda onda da ih miješaš s purom/palentom pa tako u kuglice... inače, ova ideja sa kuglicama i knedlicama mi se sviđa, možda bi mi tako čak bolje i jeo to zeleno povrće, jer inače nije ljubitelj
A... bebica...... 06.10.'16.
M... hrabrica... 02.07.'11.
R... mazica...... 06.10.'09.
L... mrcina ..... 21.04.'08.

"Sve mogu u Onome koji me jača" (Fil 4,13)
boysmama
imam neke švapske gene

PostPostao/la Minna » 05 vel 2010, 20:10

mini-me je napisao/la:samodohranjivanje je dohrana koja najmanje traumatizira bebe.

:conf
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la petrunjela » 05 vel 2010, 22:13

Zanima me što bih ja svom Tinu mogla prvo tako ponuditi da sam uzme ručicama i proba pojesti.
Mi se uglavnom držimo tablice pa nešto od toga.
Jel bih mu mogla dobro skuhati mrkvu pa narezati na manje komadiće, veličine da on može uzeti prstima i staviti u usta, ili možda tikvicu?
Mene je užasno strah da mu se to ne zaleti, ali baš me jako strah i stalno imam paranoje od toga. Zato mu ja sve živo miksam, ali vidim da neki bebama u ovoj dobi gnječe ili sjeckaju na male komadiće pa me zanima štogod u vezi toga. Htjela bih probati dati mu tako pa molim savjete. Hvala :kiss
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Ina66 » 05 vel 2010, 22:39

petrunjela - o finger foodu smo često pisali, to što se sad to naziva drugačije je drugi par cipela.
da, kuhana mrkvica je dobar izbor, isto kao i kuhana korabica, kruška (od mekših vrsti), rižin kreker (popularno zvan i stiropor) izmrvljen na male komadiće, kasnije komadići kruha, banana, meso narezano na sitne komadiće... dakle, bilo koja namirnica koju dijete može samo žvakati bez obzira ima li ili nema zube. jabuka, na primjer, nije dobar izbor jer je tvrda i dijete može slučajno odgristi veći komad
Ina66
kuhinjska fly lady

PostPostao/la petrunjela » 06 vel 2010, 09:53

Ja sam odnedavno na forumu pa nisam još uspjela sve proučit. :D U svakom slučaju hvala na odgovoru i baš ću to od danas isprobavati po malo. vjerujm da će Tinu biti zanimljivo :p Samo me još zanima za taj tzv. stiropor, vidjela sam da ih ima od Hippa za djecu, ali kaže od 8 mj. pa ne znam da li mo to mogu odmah ponuditi za početak. Neće mu se to lijepiti za nepce?
slika
petrunjela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kerry » 06 vel 2010, 13:18

Ina66 je napisao/la:jabuka, na primjer, nije dobar izbor jer je tvrda i dijete može slučajno odgristi veći komad

ja sam znala skuhati jabuku i onda dati i bilo je super jer je onda mekana i ak nema zube može ju prožvakati :)
mi isto nismo nikad miksali, od početka samo ribano ili gnječeno i ta "fingerfood"

možda ste me prije krivo skužili kad sam pisala za zagrcavanje-mene nije bilo strah zagrcavanja, nego mislim da je na ovaj način ( baby led weaningom) sam naučil kak prožvakati ili kak ispljunuti ono kaj nemre prožvakati ili kak izbaciti to kaj mu se zagrcnulo, jer djeca koja dobivaju sve samo miksano često odbijaju kasnije kad osjete neke komadiće ili se zagrcavaju-ne sva, ali ja sam u bližoj okolini vidla dosta takvih primjera...
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mini-ja » 06 vel 2010, 17:13

tocno tako Kerry, na ovaj nacin izmedju ostalog djete se uci zvakati hranu i sa godinu dana kada bi po svim standardima moglo aktivno sudjelovati u obiteljskom rucku ne dolazi do problema i odbijanja krute hrane.
Tocno Ina66 finger food je dio baby led weaning-a,
slika
mini-ja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la znatiželjna_505 » 09 vel 2010, 21:46

Moram priznati da doma imam jedačicu....sve kaj joj skuham dosad je pojela....hranimo se po tablici počeli s nepunih 6 mjeseci i to po pravilima. Vrlo brzo sam joj ponudila vrlo mekanu mrkvu i skuhanu jabuku na početku dohrane ali nije htjela sama jesti. primila bi npr. mrkvu par sekundi u ruku malo stisla i odmah ispustila. Jelo joj ne miksam nego gnječim...komade jede bez problema i ne buni se. pošto nije sama htjela nisam joj baš često nudila da sama jede.... prije kakvih dva tjedna opet ja skuham cvjetaču brokulu i malo ribice....ista priča niti da bi..malo stisne u rukici i odmah ispusti....a iz mojih ruku tamani sve u šesnajst...jel možda problem da sam joj pre malo nudila da sama jede?
trepuša Katja 05.05.2009.
znatiželjna_505
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la roka470 » 09 vel 2010, 23:05

Moja Jelena se sama izborila da jede " krutu" hranu. Ona od samog početka dohrane, sa 6 mj. ( sada ima 9.5 mj) jako malo jede. Već 2 mj neće niti primirišati mixanim kašicama, jede samo ako je zgnječeno vilicom.Neće jesti sama, nego samo kada smo mi za stolom.Kupovne kašice pljuje. :mrgreen .Hoće jesti hranu koju mi jedemo, tako da smo sada mm i ja u kalendaru dohrane za 9 mj. :lol .Ako ju hranimo žlicom, često " otme" žlicu iz ruke i sama si ju stavi u usta. Grabi sve što nađe na našem tanjuru, tako je počela s mrkvom, oko 7 mj, i pojela cijelu kuhanu mrkvu. U početku se češće zagrcavala, ja sam dobivala fraze, ali sve je dobro prošlo, ili bi ispljunula, ili progutala.Dala sam joj tako i brokulu, karfiol, bananu.Kuhanu jabuku nije htjela, ali je neki dan jela sirovu, onak na pol prerezanu i onda ju je " strugala" zubima. Po novom jede i rižine hipp kekse.Neki dan je drpila mm-u s tanjura krmenadl i stala ga glodati.To nam je bilo užasno smješno pa smo ju pustili dok smo fotkali, a mm je izvlačio komade mesa iz usta koje je odgrizla ( ima samo dvije donje jedinice), i kada smo joj uzeli meso jako se ljutila.
Sve ovo kaj je mini-ja pisala sada mi se čini zanimljivo, jer Jeleni očito odgovara samohranjenje.Vjerojatno ću malo proširiti repertoar namirnica koje može jesti prstima. To mi preostaje kao nada da će malo više pojesti, jer ona stvarno jede u mikro količinama, obroci joj se još uvijek mjere u žličicama :/ , plus cicanje.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mini-ja » 12 vel 2010, 14:02

znatiželjna_505 je napisao/la:...ista priča niti da bi..malo stisne u rukici i odmah ispusti....a iz mojih ruku tamani sve u šesnajst...jel možda problem da sam joj pre malo nudila da sama jede?

ja mislim da u vasem slucaju je najpametnije dat joj nesto ispred nje da sama drzi i stavlja u usta dok je ti u isto vrijeme hranis svojom rukom. vidices da ce malo po malo sve vise sama jesti a sve ces je manje ti hraniti.
slika
mini-ja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ŠokNaŠok » 03 vel 2014, 12:15

mi smo u ovom điru od početka dohrane... je l' ima još netko? :kino
19.06.2013. carica
20.08.2015. mudrica
ŠokNaŠok
pričam na glas

PostPostao/la mrs. eastwood » 03 vel 2014, 13:48

budući je tema stara, pa naslovni link ne radi evo malo štiva o tome ovdje!
Baby-led weaning (BLW) means forgetting purées and weaning spoons and simply letting your baby feed himself.

http://www.babycentre.co.uk/a1007100/ba ... z2sG5hWGdr
mrs. eastwood
Sveta krava

PostPostao/la MatiMokoš » 03 vel 2014, 14:43

Mi stalno isprobavamo. Kad smo počeli s dohranom motorika je još bila u banani i ruke nikako nisu išle prema naprijed pa sam hranu znala koristiti kao motivaciju. Obrok smo usvojili jako brzo, ali nije bio dovoljno spretan da bi se sam nahranio tako da sam ga ja ipak većinu vremena hranila žličicom. Davala sam mu uvijek komadiće hrane na dohvat ruke pa bi povremeno i sam nešto strpao u usta (recimo, od deset-petnaest pokušaja, jednom bi uspio uhvatiti komadić hrane u ruku, ali taj mu je ulov znao vrlo često iskliznuti na putu do usta).
Sad (13,5 mjeseci) mu dajem na pladanj (onaj od hranilice) svu hranu koju može jesti sam, ali kad je jako gladan i žuri mu se, traži da ga ja hranim. Jogurte, juhice i druge tekuće stvari mu i dalje ja dajem žlicom.
slika
MatiMokoš
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

Sljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.