Helena71 je napisao/la:U Zagrebu djecu s posebnim potrebama prima i ambulanta u Nazorovoj, mislim da je u sklopu djecjeg doma.
Problem je kod pacijenata koji ne suradjuju i koji se lijece pod opcom anestezijom, tad su to uglavnom ekstrakcije a ne lijecenja, jer treba imati anesteziologa i bolnicku opremu, a to je u Zg organizirano u KB Dubrava. Mislim, gotovo sam 100% sigurna, da nema cekanja duljeg od tjedan dana.
Naravno, problem je sto ne zivi cijela Hrvatska u Zagrebu i sto bi zdravstvena skrb svima trebala biti jednako dostupna.
helena, djecu s pp prima ambulanta u nazorovoj i ambulanta u perkovčevoj. onu djecu koja mogu surađivati.
netočno je da se rade uglavnom ekstrakcije. ekstrakcije se rade u anesteziji plinom, svaki dan. popravci se rade isključivo u totalnoj anesteziji (jer djeca s pp ipak zaslužuju da im se zubi i popravljaju, a ne samo vade) ponedjeljkom. i jedno i drugo u bolnici Dubrava.
za ekstrakciju se čeka od 2 tjedna do mjesec dana.
za popravak se trenutno čeka DEVET MJESECI.
dakle problematika je ta što dijete s PP ni u zagrebu ni drugdje u hrvatskoj ne može popraviti zub bez čekanja, a u zagrebu se čeka najduže.
voljela bi svakom priuštiti da ga zub boli devet mjeseci, vjerujte.
popravljaju i u puli, rijeci, splitu, a od prije par dana (nakon medijske halabuke) i u dubrovniku, gdje je opremljena ambulanta zjapila prazna godinu dana. mi smo iz zagreba putovali u pulu, jer se tamo kraće čeka. za koji klinac plaćam zdrastveno osiguranje????? hzzo mi ne želi vratiti troškove puta i boravka.
kada bi se popravci radili svaki dan, a ne JEDNOM TJEDNO, liste čekanja ne bi bilo, odnosno čekalo bi se vjerojatno tjedan ili dva koliko je potrebno i za obavljanje pretraga za totalnu anesteziju. a sve skupa je vrlo lako izvedivo budući da u zg, konkretno, postoje slobodne sale, postoje i stomatolozi koji bi to mogli radit, samo je potrebno zaposlit jednog anesteziologa.
ovo o čemu se piše je kršenje osnovnih ljudskih prava, ništa drugo.