Sada je: 11 lip 2026, 04:47.

Što sa prilozima od predhodnog dana??

O kuhanju, receptima, sezonskim i zdravim namirnicama, najboljim pečenjima, najfinijim kremama, najslađim kolačićima... o hrani.

Moderatori/ce: Hope77, mrava

Što sa prilozima od predhodnog dana??

PostPostao/la giami » 09 vel 2010, 10:38

Nisam našla ništa o ovoj temi ali ako postoji nemojte me :baba

Zbilja ne volim bacati hranu i pokušavam sve iskoristiti, sve saftove, sarmu, filanu papriku... što ostane smrznem pa makar bila i jedna šnicla, ali ta jedna šnicla je nekad dobrodošla za nekog od članova obitelji.

Ono s čim najviše muku mučim su prilozi, uvijek napravim previše pire krumpira, previše riže, tjestenine.... da li se to može nekako iskoristiti idući dan...
npr. da li rižu od dana prije mogu napraviti kao neki rižoto?? ili od pirea napraviti neko tijesto koje bi ostalo u frižideru pa se sutradan napravili neki kroketi ili nekaj takvo?
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: Što sa prilozima od predhodnog dana??

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 vel 2010, 10:41

krumpir bacam, njega nije dobro podgrijavati.
ali mozes napraviti krokete / n joke pa ih zalediti.
rizu i tijesto ponekad ostavim za veceru pa ih s necim smiksam, rijetko kad ostavljam za drugi dan, ali moze se.
rizu svakako mozes umijesati u rizoto, npr.
kod nas rizu i tijesto ipak najcesce pojede pas. :mrgreen
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la ivanaCH » 09 vel 2010, 10:43

mozes napraviti popecke od rize, ili ja je nekad, ako malo ostane samo na kraju kuhanja stavim u juhu
Teško je skrenuti desno kad si već skrenuo lijevo.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 vel 2010, 10:44

ivana, kako radis popecke od rize? :)
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la ivanaCH » 09 vel 2010, 10:52

dodam u rizu sitno nasjeckani luk, naribanu mrkvu, cesnjak, sok od djumbira, smiksani tofu s malo umeboshi octa, curry, oblikujem popecke, uvaljam u sezam i przim. Nikad nisam pravila od bijele rize. vjerovatno bi islo slicno, samo s jajima bez tofua
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 09 vel 2010, 10:55

hvala :zivili
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la dunja » 09 vel 2010, 11:01

da, od pirea se naprave fini njoki ili knedli
dunja
most

PostPostao/la giami » 09 vel 2010, 11:06

tenks cure :srca

ovi popečci od riže mi se čine njami, to ću probati, ali uz malu modifikaciju recepta :mrgreen

da i mene su učili da nije dobro podgrijavati pire krumpir, dakle ipak se od ostatka pirea mogu napraviti njoki i isto zamrznuti :zivili (nikad nije kasno za naučiti nove stvari :mrgreen )
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama141705 » 09 vel 2010, 12:16

joj mozes svasta...ja obicno ako mi je ostalo kakve tjestenine napravim hladnu salatu tj.ubacim u nju jos sto imam u kuci po zelji ili jednostavnije mozes svu tjesteninu zaliti kombinacijom jaja mlijeka svjezeg sira i zacina pa zapeci u pecnici...od rize isto rizoto ili napunim lignje ako ih imam za sutra i sl.za krompir ne znam jer ga ne koristim nakon jela....ali znam za to pravljene njoka to moja susjeda radi pa ih zamrzne...
mama141705
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamainana » 09 vel 2010, 14:59

u rižu možeš dodati i jedno jaje, malo parmezana, malo soli i papra i raditi kuglice u čiju sredinu možeš umetnuti i komadić sira ili šunke i klasično panirati (znači brašno, jaja, mrvice) i poslužiti za večeru uz zelenu salatu i umak od paradajza ili vrhnja što više voliš
ali ja namjerno skuham malo više riže uz prilog kako bi imala i varijantu za večeru

ako mi ostane dosta viška tjestenine (u slučaju da netko u obitelji nije jeo)
drugi dan znam i zapeči tu tjesteninu prelivenu sa sirom i vrhnjem u pečnici
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la giami » 09 vel 2010, 15:08

cure super, super, samo dajte još ideja :zivili

evo ja sam na kraju napravila od jučerašnje riže rižoto.
Posebno sam ispržila puretinu na kockice, na ulje sam bacila luk i malo prodinstala, dodala grašak u to rižu i na kraju umješala meso i sve... bilo je za prste polizati a uz minimalan trud i još se ništa nije hitilo :drink
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Adorabla » 09 vel 2010, 15:35

da i mene su učili da nije dobro podgrijavati pire krumpir, dakle ipak se od ostatka pirea mogu napraviti njoki i isto zamrznuti (nikad nije kasno za naučiti nove stvari )

Niti jednu hranu ne valja podgrijavati jer se mnoze bakterije, ali krumpir nije nista poseban u odnosu na mrkvu npr.
imas u arhivi vrlo detaljan topic podgrijavati krumpir ili ne :lol Uglavnom nigdje nitko nije nasao da je to stetno ako krumpir nije stajao duze od 24 sata (cini mi se).
Ja obicno od ostataka pirea napravim krokete za veceru.
Rizu ukuham drugi dan u juhu (ne ostane nesto puno), a povrce moram priznati da vecinom ili pojedem za veceru ili bacim. Ne vidim kako iskoristiti povrce.
Adorabla
Medena

PostPostao/la folne » 09 vel 2010, 15:37

Valjda će se javiti forumašica koja od ostataka povrća radi popečke. :kima
The basis of your life is freedom; the purpose of your life is joy.
AH
folne
Mladenka

PostPostao/la giami » 09 vel 2010, 16:31

Niti jednu hranu ne valja podgrijavati jer se mnoze bakterije, ali krumpir nije nista poseban u odnosu na mrkvu npr.
imas u arhivi vrlo detaljan topic podgrijavati krumpir ili ne Uglavnom nigdje nitko nije nasao da je to stetno ako krumpir nije stajao duze od 24 sata (cini mi se).

kopirano s neta (nažalost nisam sejvala stranicu s koje sam kopirala ali vrlo lako ću ju potražiti ak treba :mrgreen )

Za kasniju upotrebu ne ostavljamo spinat, gljive, krompir, a nije preporucljivo ostaviti ni zeleno povrce (izuzev kiselog kupusa i repe).U nekim namirnicama nastaju neke tvari stetne za ljudsko zdravlje , krompir je npr. poznat kao rasadiste bakterija.Zbog raspadanja bjelancevina podgrijani je krompir vrlo stetan.Jela od povrca izgube vitamine, losijeg su ukusa i cesto se ukisele.Takodjer ne cuvamo ostatke od industrijskih juha i drugih ind. jela jer postanu suvise slana i brzo se pokvare.Pire od krompira i djecije kasice isto ne cuvamo.

mene zanimaju provjereni recepti, ovo mi je logično da se od pirea napravi tijesto za krokete (naravno ne od odstajalog pirea) i da se to tijesto odmah zamrzne ako se neće odmah koristiti.
Vjerujem da postoji još forumašica koje pametno iskoriste većinu hrane koja ostane nakon ručka, i to me zanima, nemaštovita sam i zbilja ne znam kaj mogu a kaj ne, zato i pitam.
giami
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Helena71 » 10 vel 2010, 00:39

Giami, i ja sam bila pitala za pire krumpir pa mi je neka dobra dusa dala ideju da unutra (pored jaja i brasna) dodam ribanog sira, sunke na kockice ili hrenovke npr. Uvaljas u mrvice i przis kao popecke. Bude jako fino, jedini je problem sto pojedem vise ja nego djeca :oops:
Povrce mi zna vec do veceri promijeniti okus, recimo brokula, karfiol, blitva pa to ne ostavljam za sutradan.
Dinstanog kiselog kupusa namjerno napravim vise a drugi dan skuham grah i ubacim u njega, to nam je super :)
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ivanaCH » 10 vel 2010, 09:38

ni ja osim kiselog kupusa i recimo cikle na salatu ne ostavljam nista za drugi dan.
Ako kiselim povrce (kratko kiseljenje) onda ono, naravno, moze duze stajati.
K. 7g
ivanaCH
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 10 vel 2010, 10:32

folne je napisao/la:Valjda će se javiti forumašica koja od ostataka povrća radi popečke. :kima

:mah
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Bubidea » 10 vel 2010, 11:02

Giami, i ja sam bila pitala za pire krumpir pa mi je neka dobra dusa dala ideju da unutra (pored jaja i brasna) dodam ribanog sira, sunke na kockice ili hrenovke npr. Uvaljas u mrvice i przis kao popecke. Bude jako fino, jedini je problem sto pojedem vise ja nego djeca

jel ti to sve zmuckas ili nadjev tutnes u sredinu, ko da radis knedle?
i koliko je to veliko, kak debelo, koliko dugo przis?
jos nesto osim brasna i jaja ide, jel mozda jos mlijeka ili vode?
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Helena71 » 11 vel 2010, 20:27

Bubi, u pire dodam jaje i brasna (po potrebi i soli) i umijesim da bude kompaktnije tijesto da mogu oblikovati popecke bez da se raspadaju. Dodatke tipa sir i sunka sitno naribam/izrezem i isto umjesam u tijesto. Uzmem zlicu tijesta i ubacim u mrvice i onda potapkam da bude nesto manje od 1cm debelo. I przim u vrucem ulju da dobiju lijepu zlatno-smedju boju :liza
Helena71
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 11 vel 2010, 20:39

mmmm :liza odlicno zvuci
bas moram isprobati
tnx :kiss
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

Natrag na Recepti

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.