Sada je: 04 kol 2026, 23:59.
JEDNOSTAVAN ČOKOLADNI KOLAČ
Sastojci
3 čaše jogurta
3 čaše šećera + 10 kašika šećera
3/4 čaše ulja
2 kafene kašike sode bikarbone
3 čaše brašna
2 supene kašike kakaoa
100 grama mleka
50 grama margarina
150 grama čokolade
Način pripreme
Izmešati 3 čaše jogurta, 3 čaše šećera, 3/4 čaše ulja, 3 čaše brašna, 2 supene kašike kakaoa i 2 kafene kašičice sode bikarbone. Staviti u pleh da se peče na 200 stepeni. U međuvremenu, na šporetu u 100 grama mleka rastopiti 10 kašika šećera. Tome dodati 50 grama margarina i 150 grama čokolade.
Kada se kolač ispeče, izvaditi ga iz rerne i preliti ovim prelivom. Sačekati dok kolač u potpunosti ne upije preliv i tek onda staviti u frižider.
Vreme pripreme: 30 minuta

E to je pravi izazov
Ono,da mogu složiti nešto sa onim bezglutenskim brašnom.

pratim temu 

Masha je napisao/la:evo nešto za alergične i na jaja i na orašaste plodove:
JEDNOSTAVAN ČOKOLADNI KOLAČ
Sastojci
3 čaše jogurta
3 čaše šećera + 10 kašika šećera
3/4 čaše ulja
2 kafene kašike sode bikarbone
3 čaše brašna
2 supene kašike kakaoa
100 grama mleka
50 grama margarina
150 grama čokolade
Način pripreme
Izmešati 3 čaše jogurta, 3 čaše šećera, 3/4 čaše ulja, 3 čaše brašna, 2 supene kašike kakaoa i 2 kafene kašičice sode bikarbone. Staviti u pleh da se peče na 200 stepeni. U međuvremenu, na šporetu u 100 grama mleka rastopiti 10 kašika šećera. Tome dodati 50 grama margarina i 150 grama čokolade.
Kada se kolač ispeče, izvaditi ga iz rerne i preliti ovim prelivom. Sačekati dok kolač u potpunosti ne upije preliv i tek onda staviti u frižider.
Vreme pripreme: 30 minuta
ja smanjim šećer, sodu bikarbonu dodam na samom kraju i odmah na 200 C, nekih 20-ak minuta, može i duže.
ovo je odličan, sočan kolač koji je meni nedavno poslužio i kao biskvit za tortu. klinci ga obožavaju

rusulica je napisao/la:Jel? Obično lisnato ne sadrži jaja al netko ipak stavlja. Ne znam za Ledo nisam ih nikad kupovala nego kupim od Marinera, oni ne sadrže jaja definitivno a i jeftinije je.

5ra je napisao/la:Pa da , skoro svi Ledini proizvodi sadrže jaja , barem u tragovima . Muku mučim sa sladoledom preko ljeta
tamazd je napisao/la:Imam i ja jedan recept
Monte kolač
1 l mlijeka
12 žlica gusitina
8 žlica šećera
20 dag margarina
1/2 l slatkog vrhnja
30 dag čokolade za kuhanje
petit bere kekse
Bijela krema:
gustin i šečer pomiješati sa malo mlijeka i dodati u ostatak kad zakuha. U ohlađeno dodati 20 dag margarina.
Crna krema:
Otopiti 30 dkg čokolade za kuhanje u 1/2 l slatkog vrhnja (ne ga miksati). Ne smije prokuhati.
Priprema
U dublji lim složiti petit kekse (poškropiti ih sa mlijekom) na njih saviti bijelu kremu, a preko preliti crnu kremu. Preko noći ostaviti u hladnjaku.
Dobar tek

rusulica je napisao/la:tamazd![]()
Jel tko zna čim bih mogla lijepiti lisnato a da to nisu jaja. Mislila sam tuljčiće praviti al se bojim da će se odmotavati ako vrh ne zalijepim.

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.