Sada je: 06 lip 2026, 01:20.

Kad ih je pocela zanimati glazba?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Kad ih je pocela zanimati glazba?

PostPostao/la LiKmama » 24 ožu 2010, 12:29

L nikad nije mario za glazbu.
Kad je bio beba, ja sam mu pjevala, nije pretjerano reagirao. Pustala sam glazbu, nije imao interesa.
Pustala sam spotove na tv potaknuta pricama kako djecica plesu ispred njega, on bi otisao igrati se i potpuno ga ignorirao.
Ponavljala sam pjesmice, pokusala ga nauciti - nista.

K potpuno suprotno. On me opcinjeno gledao kad sam mu pjevala, dizao glavicu, smjeskao se. Cim je progovorio, poceo je i pjevusiti.

I sad, pred jedno pola godine, znaci kad je L imao oko 5, a K oko 3, su me poceli traziti da im pustam djecje pjesmice. Sve su ih naucili, stalno plesu i pjevaju, no L je sad poceo i pokazivati izrazit interes za glazbu, poceo je razvijati vlastiti glazbeni ukus (K zasad bas i ne).

Omiljena pjesma mu je Fireflies.
Zapazio ju je prije mene :p , prepoznaje pocetne taktove, veseli se kad je cuje, caga ko lud. Super mi je to.

Svidja mu se i klasicna glazba i tu sam se nasla - ups, ja o njoj pojma nemam.
Slusa radio, pozorno, pamti sve zivo, a nedavno smo skuzili i da pamti koja pjesma svira u kojem filmu i nepogresivo prepoznaje. :shock Ono, cuje prvih par taktova i uzvikne "to je iz xy, ona scena kad....".

I za kraj jedna crtica od jucer - svira radio, L veli: Svidja mi se ova pjesma (Don't stop me, Queen). I meni, velim ja, a K nadoda: Meni ne. Meni se svidja samo "Subi dubi dubi". :mrgreen
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

Re: Kad ih je pocela zanimati glazba?

PostPostao/la eli » 24 ožu 2010, 12:33

nije još. ima 7,5g.

probala sam joj puštati glazbu, ali nije na nju reagirala, a kad bi ja pjevala vikala bi "šutiiii" i rukicom mi pokrivala usta. :lol
eli
Sveta krava

PostPostao/la LiKmama » 24 ožu 2010, 12:52

:lol tako je otprilike i L, donedavno.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 24 ožu 2010, 13:12

Moji su ludi za glazbom, rano su i počeli.
7,5 i 4,5g. plešu i pjevaju ako treba i po 2 sata.........Često slušaju i pjesmice sa glazbenog i sa engleskog cd-a i znaju već sve pjesmice.

Sin ima ritma, super čaga, ali glas baš i nije nešto iako urla na sav glas :dada i voli instrumente.........

Kćer ima glas, zna pjevati ali ples (iako ide na ritmiku od 2,5g) neeeee, nema ritma, ne čaga po ritmu, užurbana je. :mrgreen

On će druge godinu vjerojatno u glazbenu školu, već me pila duuuuugo.......
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Mrđi » 24 ožu 2010, 13:36

eli je napisao/la:nije još. ima 7,5g.

probala sam joj puštati glazbu, ali nije na nju reagirala, a kad bi ja pjevala vikala bi "šutiiii" i rukicom mi pokrivala usta. :lol

moja je to nedavno počela radit. ima 5 godina. do tad je gustala kad bi joj pjevali :dunno
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la servuz » 24 ožu 2010, 13:49

Moja devojcica mislim od rodjenja voli muziku.Oduvek reaguje na pesme.Ljubi je majka.

Isli smo na muzicko kad je bila bebica od 18 meseci i evo sad opet ide.Tamo skacu ko zeke,lupaju po istrumentima,pevaju.Isidora skoro od prve upamti melodiju.Voli sve decje muzicke emisije,klasiku.Redovno stojimo pred ulicnim sviracima.Od svega je ustvari najvise interesuje muzika.

Vaspitacica u zabavistu kaze kako je Isidora na muzickom 100% koncentrisana,u svemu ucestvuje,naprosto ova nema reci hvale.Odusevljena je.
Rodjena sam 23.09.2006 u Frankfurtu.
Zovu me:Lole,Doro,Loca,Kikola,Lelo,Doki,Dorka...
Prohodala sam sa 14,5 meseci.
Zadnje merenje:25,5 kg i 127cm.
Zlatokosa sam sa plavim okama.
slika
servuz
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la zeezee » 24 ožu 2010, 14:00

ja mogu reć da M od rođenja kuži glazbu.to ga je najbolje smirivalo dok je imao grčeve, kod njega su, istina bog kratko trajali, ali glazba (dosta glasna) ga je malo opustila. od tada nam se naučio zaspati uz svirku, jedan cd ga drži par mjeseci, pa mu promijenimo...kad bi se derao u as na putu, samo bismo pustili amy winehouse, akustične izvedbe i zakrmio bi za par minuta.

obožava 'idemo u zoo vrt' od jacquesa i ima još par favorita, ali neće plesati :dunno . prije je plesao, mrdao guzom, sad samo pozorno sluša, zna i 'odrecitirati' stihove nekih pjesmica, a ples se sastoji u tome da ga ja dignem i đipam s njim okolo,drugo ne prizna....
M 22.04.2008. slika
zeezee
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la direktorica svemira » 24 ožu 2010, 14:03

A sad, i meni moje dijete (8. god) viče šuti kad ja pjevam :lol , al generalno voli glazbu. S tim da nikad nije "padao" na dječje pjesmice, rijetko koja mu se svidi, on je više onak tip od Ramonesa, Iggy Popa, Blondie i tak toga. Našo frajer cd-e pa si ih pušta.
direktorica svemira
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la piko » 24 ožu 2010, 14:05

od rođenja su izloženi glazbi, prvo su to bile dječje pjesmice i sinatra za uspavljivanje, a sad sa 7 i 5 godina slušaju svašta, najčešće ono što ja slušam u autu :D . Cura već drugu godinu ide u glazbeni vrtić i na jesen bi trebala krenuti u glazbenu školu. Pjeva u školskom zboru. Tako da mogu reći da im je glazba sastavni dio malih života.

I još da dodam, moji klinci radije plešu i slušaju glazbu nego gledaju crtiće :dunno
P, studeni 2002
F, studeni 2004
piko
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la LiKmama » 24 ožu 2010, 14:13

samo bismo pustili amy winehouse

Moji vole Lady Gaga, a L bez greske prepoznaje njen glas u pjesmama koje prije nije cuo. :lol

kurti, tvoj je vjeran svom imidzu, nista drugo mu ne bi ni pristajalo. ;)

edit, popravljam quote.
Zadnja izmjena: LiKmama; 24 ožu 2010, 14:20; ukupno mijenjano 1 put/a.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 24 ožu 2010, 14:18

Od rodjenja
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 24 ožu 2010, 14:23

An je napisao/la:Od rodjenja

mozda od rodjenja reagiraju na glazbu, ali pitanje je kad su poceli pokazivati interes, razvijati i izrazavati vlastiti glazbeni ukus. :)
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la SonjaV » 24 ožu 2010, 14:24

E. je još kao beba u grčevima reagirala nevjerovatnim opuštanjem na W. Stripes-e :lol

I sad kao skoro 5- godišnjakinja obožava glazbu, ima dobar ukus- malo žešći :mrgreen (tata je jako ponosan) iako voli i dječje pjesmice.
L. sa svojih 7.5 nije toliko u glazbi kao ona ali ima par stvari i određenih izvođača koje jako voli (npr. Tomu Bebića :shock ).
Indijanac '09.2002
Mrvica '05.2005
Bucka '06.2014
SonjaV
sa zalihama pelena

PostPostao/la An » 24 ožu 2010, 15:02

Od rodjenja je neke iz moje kolekcije :mrgreen glazba bas jako jako jako zanimala.
Neki drugi su izraziti glazbeni ukus iskazali oko 3. g. (oni istina nisu bili u skupini "odrodjenja"). Danas za te neke
(tocnije jednog) sa sigurnoscu mogu reci da je roker u dusi.
Oni ostali s pocetka price jos uvijek su fascinirani glazbom uopce. Kao i matematikom. Ne prave pretjeranu razliku niti pokazuju izraziti afinitet k nekoj . Zanimljivo im je svako kombiniranje unutar nje.
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Mrđi » 24 ožu 2010, 15:10

sad sam se sjetila K. obozava Halo od Beyonce, moze je danima slusat i onda pjeva s njom :dada
a gleda redovno na youtube filimice od Winx al kao podloga idu poznate elodije pa ih pjeva bilo na engleskom, rumunjskom, talijanskom.. samo pokupi i pjevusi.. :dada
Samo se srcem dobro vidi, bitno je očima nevidljivo. (Mali Princ)
Mrđi
mami me el Camino

PostPostao/la LTL » 24 ožu 2010, 15:13

Leonardo ima 4 godine i tu i tamo nešto zapjevuši nije zainteresiran,al curke od malena,jedva su sjedile,a zibale su se u ritmu glazbe!
Stalno pjevamo ,znaju puno pjesmica!
Izvijaju se i plešu,preslatke su!
LTL
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Duga » 25 ožu 2010, 09:40

kad su poceli pokazivati interes, razvijati i izrazavati vlastiti glazbeni ukus.

Po sjećanju...interes s nepune dvije godine (cd Houdeka s dječjim pjesmicama je nešto poput relikvije bilo u to vrijeme).
Izražavati vlastiti glazbeni ukus, rekla bih negdje između 3 i 4 (glazba bržeg ritma, pop-rock, rock, vjerojatno pod mojim utjecajem jer to rado slušam, naravno tu su i dalje dječje pjesme).
Ono što je kod malene izraženo je odličan osjećaj za ritam i fini / meki pokreti dok pleše te njezina fascinacija plesom i to je recimo nešto na čemu svakako treba poraditi i razvijati (zato sada intenzivno razmišljamo o aktivnosti u koju bi ju uključili).

Kad pišem fascinacija, jedna crtica od neki dan. Usred naše igre i brbljarije iste milisekunde skuži na tv-u ženu koja pleše španjolski narodni ples i zaustavlja dah, ne trepće, više ništa ne postoji, nakon par sekundi počinje oponašati plesačicu i vidiš da je dijete u totalno svom svijetu. Gledam u nju i shvaćam koliko me dijete zadivljuje svojom predanošću, glazba i pokret ju totalno obavijaju.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la TanjaMT » 25 ožu 2010, 10:23

tesko mi je reci pocetak, kad se pokusavam prisjetiti, onda bih rekla oduvijek. kad bi M. u autu plakao, onda bih zapjevala dvije pjesmice koje je obozavao i on bi se smirio.
zapravo, oboje su na muziku uvijek vrlo dobro reagirali. dok sam bila trudna u autu sam za vrijeme voznje slusala uvijek isti cd, rock/punk. ta grupa je sad omiljena mome decku.
prepoznavati je m. poceo vrlo rano. sjecam se jedne scene za vecerom, ja sam jos bila trudna sa T. tako da je m morao imati nesto manje od dvije godine. dok smo jeli u blagovaoni, u dnevnoj je radio TV. odjednom M. veli "keto hoce mleko" - djecak hoce mlijeko. ja mislila da on hoce, pa velim, imas na stolu. a on ce: keto na televiziji. tamo stvarno reklama, podloga je bila neki klasicni komad u crescendu, djecak je pokusavao dohvatiti mlijeko sa previsokog stola. ta je reklama uvijek isla prije vecernjih vijesti koje je mm nije propustao.
danas su od djecjih pjesmica manje vise odlijepljeni, uglavnom slusaju hitove s radija i ono sto pod nasim utjecajem cuju.
TanjaMT
kile su mi ko bitcoin

PostPostao/la Krumpirić » 25 ožu 2010, 10:32

hm, interes. Kokica već ima najdražu pjesmu :shock
stvarno, baš jednu. Kad ju upališ, a već joj ju i braco pali na jubitu, umre od sreće :srca

Inače, M ne pokazuje interes, u smislu da ima razvijen ukus i da bira određenu VRSTU glazbe. Još je na tome da bira određenu pjesmu. A to s glazbenim ukusom baš i nema veze
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Kris2 » 25 ožu 2010, 10:35

Oni ostali s pocetka price jos uvijek su fascinirani glazbom uopce. Kao i matematikom.

Ovo je moj sinko :) , a curka je rokerica u duši jer je od kad se zna izraziti izrazila želju da svira bubnjeve i baš joj leže rokerske stvari - nas dvije u kupaonici uvijek imamo neki "koncert" :lol
Oboje su muzilkalni, znaju što im se sviđa, kako su se dosta vozili u autu do rošle godine i MM ima upaljen radio "skinuli" su i par engleskih pjesama, pa ih krenu pjevati negdje :lol , a ljudi nas gledaju u čudu.
Sinko ima sintač - ponekad sjedne i isprobava ritmove, sam smišlja melodije, a sestra mu u biti (ima puno bolji - savršen osjećaj za ritam) bira ritmove za njegove kreacije - pa ona pleše na to :mrgreen - neki dan su mi bili ko pravi muzičari - kreiraju - I uzme papir i piše tekst, onda ubace muziku i još i ritam :)
Sinko i dalje ustraje u tome da želi i glazbenu i to na violinu - kaže da mu je lijep zvuk ...
(An što da mu kažem na to :mrgreen ?)
Trenutno su u zboru u školi i folkloru oboje :)
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Krumpirić » 25 ožu 2010, 10:38

a što se ritma i pjesmičnosti tiče, tete kažu da je M vrtićki zabavljač, on redovno pjeva i pleše u vrtiću, održava koncerte. Nema nimalo srama (na koga se uvrga, majkomila :loce ), zvijezda prava.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la LiKmama » 25 ožu 2010, 10:44

duga, obavezno upisi dijete na ples. :dada

sjecam se jedne scene za vecerom, ja sam jos bila trudna sa T. tako da je m morao imati nesto manje od dvije godine. dok smo jeli u blagovaoni, u dnevnoj je radio TV. odjednom M. veli "keto hoce mleko" - djecak hoce mlijeko. ja mislila da on hoce, pa velim, imas na stolu. a on ce: keto na televiziji. tamo stvarno reklama, podloga je bila neki klasicni komad u crescendu, djecak je pokusavao dohvatiti mlijeko sa previsokog stola.

Mrak. Tak i L. Ne znam jel' bas poceo u toj dobi, mislim da smo prvi put primijetili to prepoznavanje negdje u doba Jurica, a tad je imao valjda cca 2.5 godine.
Sad se to prosirilo, omjeri su strahoviti, tesko mi je dati primjere, ali pamti pjesmu koju jednom cuje i zna tocno gdje, kada, kako, ono u smislu da ti kaze: "sjecas se ti kad smo bili u hr u onom restoranu (pred 2 godine il tak' nesto), svirala je ova pjesma...", a mi smo onak: "ma je li? valjda je, ako tako kazes." :lol

Ne mogu bas reci da ima neki sjajan osjecaj za ritam, ali plese si on. :mrgreen

Inače, M ne pokazuje interes, u smislu da ima razvijen ukus i da bira određenu VRSTU glazbe. Još je na tome da bira određenu pjesmu. A to s glazbenim ukusom baš i nema veze

Kako nema veze? Pa nije li to pocetak razvijanja glazbenog ukusa? :dunno
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 25 ožu 2010, 10:46

nemam pojma, neće se njemu svidjeti štajaznam (a ja sam totalni antitalenat, uzmi i to u obzir dok pišem) Dylan. Njemu se svidja 30 pjesama, jedna s drugom veze nemaju, nešto mu klikne i ćao.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la LiKmama » 25 ožu 2010, 10:47

Sinko ima sintač - ponekad sjedne i isprobava ritmove, sam smišlja melodije, a sestra mu u biti (ima puno bolji - savršen osjećaj za ritam) bira ritmove za njegove kreacije - pa ona pleše na to

Wow. Nikad ne znas, mozda nesto i naprave s tim. :)

L je poceo nesto prckati po onom djecjem klaviricu i skuzila sam da je prestao nabijati, lupati, i sad bas koncentrirano "svira", a K mu pjevusi. K ima preprepreslatki glasic, pjeva note bez greske (koliko ja neznalica mogu skuziti) i bas jaaako voli pjevati.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 25 ožu 2010, 10:48

Krumpirić je napisao/la: Njemu se svidja 30 pjesama, jedna s drugom veze nemaju, nešto mu klikne i ćao.

pa i tako gradi ukus. :dunno S vremenom ce se to iscistiti. Tako bar ja to vidim.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la An » 25 ožu 2010, 11:24

Sinko i dalje ustraje u tome da želi i glazbenu i to na violinu - kaže da mu je lijep zvuk ...
(An što da mu kažem na to :mrgreen ?)

Kazi mu da ce mu biti jaaaako tesko al da ce biti divan violinist! Moja zeli zeli jaaaako zeli violinu. Kapitulirala sam. Krecemo najesen. Budu lijep duo! On onako njezan a ona onakva sva - :mrgreen (jucer je u skoli poderala tajice na koljenima. To je zbilja tesko nadmasiti :lol )
A kad nabavimo malu violinicu dovedi ga da oboje gustaju

Sori sori na zacatavanju :mrgreen

:kiss
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Kris2 » 25 ožu 2010, 11:29

Ah an sve sam mu rekla :) (kako je kod nas uopće teško upisati se jer je gužva pitala sam ga što mu je prioriter - violina, flauta, gitara, klavir - u jednom trenu mu je klavir došao na zanje mjesto jer ga ne može nosati okolo :mrgreen ).
Krecemo najesen. Budu lijep duo!

;) :kiss
Kris2
Danadadila

PostPostao/la veky32 » 25 ožu 2010, 11:43

moja P je jos mala da bi prepoznala koji je njen glazbeni ukus
ali za sad reagira na sve
redoviti trazi da joj pritisnem PLEY i da PEJA (pjeva)
i onda ona sta uhvati pjeva i obavezno plese

neki dan u kaficu dere se iz kolica peja peja
morala sam je pustiti da izade i plese

neki dan se toliko zagledala u onu emisiju SVIRCI MOJI
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la An » 25 ožu 2010, 11:44

Najteze je upisati gitaru. Violina se moze
An
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 26 ožu 2010, 21:03

Duga je napisao/la:Kad pišem fascinacija, jedna crtica od neki dan. Usred naše igre i brbljarije iste milisekunde skuži na tv-u ženu koja pleše španjolski narodni ples i zaustavlja dah, ne trepće, više ništa ne postoji, nakon par sekundi počinje oponašati plesačicu i vidiš da je dijete u totalno svom svijetu. Gledam u nju i shvaćam koliko me dijete zadivljuje svojom predanošću, glazba i pokret ju totalno obavijaju.

duga, tako si to zorno opisala, tocno imam malenu u glavi i mogu je zamisliti :luv

a sto se tice mojih deckica - obozavaju glasnu muziku u autu (tipa Hladno pivo, TBF i tako to) i to oduvijek :drink
no, kad nesto smireno rade doma - uce, pisu zadacu, crtaju - znam im pustiti CD s klasicnom glazbom. nesto od ovoga na linku, ne stignem sad tocno traziti kaj imamo od toga doma (ma sve je za preporuku):
http://razvojdjece.crolink.net/katalog.asp?grupa=12

cudo jedno kak ih to dodatno smiri i kak to vole slusati :zivili
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.