Sada je: 22 srp 2026, 12:35.

O govoru...

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

O govoru...

PostPostao/la Zwerka » 30 ožu 2010, 12:55

...recimo u dobi od 15mj pa na dalje..

Ako ima takva tema, molim da me uputite, a ovo slobodno ključajte.

Naime, moj malecki priča tata, mama kaže samo kad se udari pa se treba maziti, kad ide traktor po cesti, za njega je to adrlj, adrlj, baba, daj, ajd...i to je to... :/
Mislim, melje on na svojem jeziku skoro cijeli dan, ali sve je to nama nerazgovjetno..
Šta se tiče razumjevanja govora, tu kuži apsolutno sve, pokazuje s prstićem kad ga se pita gdje je žarulja, slika, kamo ide pelena, itd...

Jel ne bi oni u toj dobi trebali govoriti više riječi??? :conf
Stariji brat - 14.12.2008
Mali covjek - 16.03.2013

...nećete znati sinovi moji koliko vas volim
tako dugo dok i sami ne postanete roditelji...
Zwerka
Asimilirana
Asimilirana

Re: Šta bi morali govoriti...

PostPostao/la thinkPINK » 30 ožu 2010, 12:58

Ne.
Morska zvjezdica - ljeto-2008.
What you see is what you get...
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la LiKmama » 30 ožu 2010, 13:02

Šta se tiče razumjevanja govora, tu kuži apsolutno sve, pokazuje s prstićem kad ga se pita gdje je žarulja, slika, kamo ide pelena, itd...

ovo sto si gore navela ti je najbitnije - da razumije upute, da ih slijedi, da upire prstom, trazi stvari, shvaca kako neke stvari rade.

Moj stariji se sa 16 mjeseci upijao po 10 rijeci dnevno, pricao u kratkim recenicama, mladji je sa 16 mj. imao tek par rijeci. I to sam ti puno rekla. Progovorio je s nekih 20 mjeseci, u mjesec dana nadoknadio zastoj i prije drugog rodjendana pricao u pravim recenicama.
dh: I hate work. It interferes with life.
Before you decide to criticize someone, try walking a mile in their shoes. That way, if you do decide to criticize them, you'll not only be a mile away but you'll have their shoes as well.
LiKmama
Asimilirana
Asimilirana

Lokacija: u nekoj tamo pokrajini čudnog imena, a možda i u trgovini

PostPostao/la Madir » 30 ožu 2010, 13:04

ovo sto si gore navela ti je najbitnije - da razumije upute, da ih slijedi, da upire prstom, trazi stvari, shvaca kako neke stvari rade.

Upravo ovo, nama je jučer rečeno kod fiz.
„Sve, dakle, što želite da vam ljudi čine, činite i vi njima.“ (Mt 7,12a)
Madir
Carica od jaslica

PostPostao/la MALA2006 » 30 ožu 2010, 13:34

Moja curka je oko drugog rodjendana razumljivo ostatku svijeta govorila mama, tata, baka I pa-pa. Cak ni deda nije govorila, a govorila je deda npr sa god dana I onda prestala.
Imala je neke svoje "skracenice" za pojedine rijeci koje smo mi razumjeli.
Takodjer je se nevjerojatno dobro sporazumjevala gestikulacijom.
Nisam se zabrinjavala jer je razumjela SVE.
Vise mi je islo na zivce iscudjavanje okoline - joooj pa kaj ona nis ne prica????

Kak je prosla dvije godine govor se munjevitom brzinom razvio.
Sada ima 2god I 7 mj I pjeva pjesmice, prica price, raspravlja se sa nama :mrgreen
Ima dosta veci vokabular od vecine njezinih vrsnjaka u nasoj okolini.
Doduse cijeli period njenog nepricanja, mi smo se njoj obracali prakticki ko odrasloj osobi.
Mislim da sada to dolazi do izrazaja jer se cesto iznenadimo koje sve rijeci upotrijebi I tocno bzna kada ih je ispravno upotrijebiti.

Ocito je svako dijete razlicito, ali dok vidis da te razumije nemoj previse brinuti.
:luv :luv :luv
MALA2006
katodiler

PostPostao/la Minna » 01 tra 2010, 12:10

S 15 mjeseci ni mi nismo bili puno bolji. Sad su tu mama, tata, baba i baka, nona, nono, bonbo (bonbon) i ostalo na svojem jeziku. S time da je tri riječi od ovih počeo upotrebljavati prije manje od mjesec dana..a sad imamo 20.
A isto tako razumije apsolutno sve.
...Mrvica moja...
Leon, 22.07.2008.
Minna
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 01 tra 2010, 14:26

I kod nas je slično kao kod tebe Zweki, ima određene riječi koje koristi i to je to. Ali razumije sve što mu se kaže - na oba jezika (odrasta dvojezično) i kuži masu stvari kako funkcioniraju, koji je ispravan slijed događaja i slično.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mama z » 01 tra 2010, 17:29

Izgleda da bih se ja trebala zabrinuti što se tiče govora,moj D ima skoro 21 mjesec i sve što priča je da,ne, mama,tata,Taja (seka),brrrrrr (auto),vau,vau (pas) i bo (bok) :dunno
Po malo sam zabrinuta jer je u toj dobi njegova seka pričala već naveliko.
Ide u jaslice i čini mi se da druga djeca u njegovoj grupi puno više pričaju a neki su i puno mlađi od njega :/
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la rusulica » 01 tra 2010, 19:03

Mama z od mog rođaka malešna ima isto 21 mj i isto samo govori mama, tata i nešto brblja na svom jeziku. Ponekad pokuša izgovorit nečije ime ali to jedva zvuči slično (npr. moju Lauru zove Aua).
Moj maleni susjed je progovorio dugo dugo iza Laure a imao je 20 mj kad je ona progovorila, njegov tata kaže da je on (tata) progovorio sa 2 ipol godine.
Nadam se da sam te utješila, nemaš se što brinuti po mom mišljenju.
Zadnja izmjena: olja; 06 tra 2010, 10:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: skretanje s teme
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la Diami » 01 tra 2010, 20:27

Mama z - da li vas D razumije kada mu nešto kažete, izvršava molbe/zahtjeve s vaše strane, pokazuje na predmete ako ga pitate gdje su, zna slijedove stvari (npr. prvo treba obuć cipelice i jaknicu, pa se tek onda ide vani) i slično? Vjerujem da ako možeš na sve to potvrdno odgovoriti, nemaš razloga za brigu. Klinci su tako različiti i vjerujem da će (kao neki gore spomenuti klinci) u nekom trenutku jednostavno progovoriti potoke... :dada

A ako ti se čini da imaš razloga za brigu, možeš posjetiti možda logopeda ili se posavjetovati s pedijatrom.
Zadnja izmjena: olja; 06 tra 2010, 10:43; ukupno mijenjano 1 put/a.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la mamuška » 01 tra 2010, 21:40

što se teme tiče kakalica priča:
mama i tata (zna koga zove),
-frendicu anu zove ada,
psa(vau-vau) zove aja-aja
i to je to!
s tim da napominjem da zna tko su braco i seka,kad kažemo daj mi pusu- cmače ustima,maše pa-pa,zna koje su njene cipele u jaslicama (druge ne dira),ako ju pošaljem po daljinski ili neku igračku npr.bebu-donese mi-uglavnom sve razumije
-na moje NE reagira bacanjem o podu i plačom-što opet znači da razumije i da se ljuti...

...nisam uopće zabrinuta što se govora tiče propričat će-ipak se je dosad koncentrirala na hodanje

...a jednom davnooo mi je pedica rekla da se klinci mogu koncentrirati na samo jednu veliku stvar ili pričanje ili hodanje-tj.ako je ranije beba počela pričati najvjerovatnije će kasnije prohodati i obrnuto
zwerka-mislim da nemaš još razloga za zabrinutost...
-ja sam s šefikom(ona je imala oštećenje sluha)počela paničariti kad nije pričala ni s 2 god više od 2-3riječi
Zadnja izmjena: olja; 06 tra 2010, 10:42; ukupno mijenjano 1 put/a.
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mama z » 01 tra 2010, 22:36

Diami, D razumije sve,zna gdje je što,dok idemo van nosi cipele,dok je gladan ode u frižider i uzme si što mu zapne za oko i donese da mu dam,sam si priprema tanjur i pribor za jelo,šta god da mu rečem da mi donese razumije,a dok se naljuti samo maše glavom i ide mmm,tak nekak,cvili ko mali pas i nekad dok je jako ljut stane okrenut prema zidu,ko da ga netko otjera u kut,a nismo nikad to radili (osim ako ih u vrtiću tete tako kazne) i stoji tako namršten par sekundi i onda je sve u redu :dunno
Znači nema razloga za brigu,baš sam sretna,ma progovorit će on sigurna sam. :dada

mamuška
ako je ranije beba počela pričati najvjerovatnije će kasnije prohodati i obrnuto

to kod moje N nije bilo pravilo,prohodala je s 9 mjeseci,a progovorila s godinu dana,s godinu i pol je već pričala naveliko i to razumljivo,osim slova r i l koji su joj stvarali probleme do 3 godine
N 2005 školarka
D 2008 predškolac
L 2014 princeza
mama z
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la zauvijekmama » 01 tra 2010, 23:15

Moj R. prica ko veliki...na svome jeziku. :lol
Od onoga kaj razumijem kaze:
mama, tata, baba, dida, teta, voda, stap, vauvau, koka, koko, da, ne.
Ostal su pokusaji i napola rijeci.
I ne zabrinjavam se zbog toga...netko prije progovori, netko prohoda...nebitno.
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

PostPostao/la Bubidea » 01 tra 2010, 23:18

zm - ti si, draga moja , pola rijeci zaboravila koje on izgovara, kako tako, ali ih izgovara i razumijes sto znace :lol
a di ti je . stapic, pao, bacio, to...samo ovak sto sam se na brzinu sjetila, ima toga sigurno jos
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la danijela81 » 01 tra 2010, 23:35

V. sa svojih 17 mjeseci govori tata, mama, baba, deda, am (nije baš neka riječ, ali najčešće ju izgovara vrlo smisleno, a bome i grleno :lol ), ode (vode), kua (ujna), jaja (to mu je hit riječ od kad smo okitili granu jajima). i čini mi se da je to to.
još ne hoda, što zbog vida, što zbog hipotonije, ustaje i hoda uz namještaj, sad se počeo pridržavati jednom rukom, tako da kod njega ne vrijedi ono pravilo, ni govor, ni motorika mu nisu baš nešto.
ali ne zabrinjavam se, prate ga stručnjaci, i kažu da nema mjesta brizi, to mi je dovoljno.
razumije sve što mu se kaže, s nama komunicira različitim intonacijama kojekakvih zvukova, dosta dobro se razumijemo. gestama nešto manje, tek od kad je dobio leće je počeo pokazivati rukom na stvari koje želi.
Zadnja izmjena: olja; 06 tra 2010, 10:44; ukupno mijenjano 1 put/a.
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la Una » 01 tra 2010, 23:52

moja cura je pjesmice pjevala sa 18mjeseci a djecak je tek nakon 2godine poceo recenice,...
djecaci su cini mi se lijeniji sa govorom, barem ovi oko mene
ex. nela22
Una
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la rusulica » 02 tra 2010, 09:26

Što se točno podrazumijeva pod progovoriti, tu isto čini mi se nastaje nesporazum??
Da li to znači reći prvu riječ ili nekoliko riječi ili pak to znači spajati riječi u smislenu cjelinu. Ja sam ovo drugo smatrala progovoriti i L je s 18 mj spajala male rečenice komunicirala govorom s razumom a ako govorimo o prvoj riječi onda je to bilo puno prije. Tata pa nešto kasnije mama prije godinu dana a s godinu bi ispustila predmet iz ruke i vikala bacilaaa. prohodala je s 13 mj.
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

PostPostao/la 5ra » 03 tra 2010, 16:59

Strogo on topic :mrgreen
F. je počeo slagati rečenice tek iza drugog rođendana , do tada je govorio mama , tata i to je bilo sve. Sve je razumio , ispunjavao bi zadatke koje bi mu dali , pokazao bi gdje ga boli.... Već smo se bili zabrinuli jer je većina klinaca njegove dobi brbljala na veliko.
Sa 2,5 godine je doslovno preko noći progovorio u punim rečenicama i od tada više ne uvlači jezik , stalno nešto brblja.

P. je prve rečenice počela izgovarati sa 18 mjeseci i tako mi je fora " voditi razgovore " sa njom tako malenom. :)
F. ( 2005 ) i P. ( 2008 ) moja sunca dva
5ra
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MjesecevaZraka » 05 tra 2010, 22:32

Sto se tice govora, Kai je do prije mjesec-dva imao jako malo rijeci u rijecniku.. kuzio je sve sto mu se govori, ali je malo govorio (razumljivog, na svom jeziku je stalno nesto brbljao). Onda je doslovno preko noci utrostrucio vokabular + svaku rijec koju mu kazes, on ponovi i vrlo brzo (par ponavljanja) je zapamti. Zadnjih mjesec dana mu se vokabular visestruko povecao.
Life is simple. Breathe in. Breathe out. Repeat.
MjesecevaZraka
Sveta krava

PostPostao/la penny » 05 tra 2010, 23:22

zwerko jedna - mislim da se dosad iz ontopic postova moze doc do zakljucka,ako ne prica do 2e godine...ok je...
a to sam i iz drugih prica cula...tek nakon 2e godine se treba brinut
Zadnja izmjena: olja; 06 tra 2010, 10:46; ukupno mijenjano 1 put/a.
...always look on the bright side of life...

slika slika
penny
teta mačka, teta kučka

PostPostao/la seven » 06 tra 2010, 09:15

Najprije ont... dok god dijete pokazuje prstom i imenuje makar jednim slovom neki predmet, ili istu riječ sa razl naglascima koristi za više stvari, sve je u granicama normale ( tako su bar meni rekli ).

Ipak sam došla do dvd rano poticanje govora pa sam s malim vježbala po tome i sa 2 godine i 2 mjeseca je konačno progovorio kako se spada ....sad se ne gasi u na uspisu su rekli da ima riječnik za 4 osnovne.... ( znači pretjerala sam sa tim poticanjem :mrgreen )
Zadnja izmjena: olja; 06 tra 2010, 10:46; ukupno mijenjano 1 put/a.

rospija zbornička domaća

maria71 s rodinog foruma
seven
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la zauvijekmama » 06 tra 2010, 09:21

seven...kako doci do tog dvd-a?
:pee
R. - 2008.:cool
L. - 2015.
:mali
L. -2017. :mala
zauvijekmama
Najljepše je biti mama!

Re: O govoru...

PostPostao/la JTS » 20 tra 2010, 15:24

to ti je stvarno individualno, ovisi od bebe do bebe...znam curu cija je mala tek s 2 i pol godine pocela pricati...
i moj evo sad ce 2 godine, pa isto samo par rijeci...no nije panika...kad krenu vjeruj moliti ces ih da
prestanu, he-he.. :lol
moje najdraze Teo- 16.october 2001
moje najdraze Nino - 1.may 2008
JTS
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamuška » 21 tra 2010, 13:59

sven-i mene zanima taj dvd..dali se on može/smije ono...spržiti?
mamuška
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Liv Tyler » 01 ruj 2010, 15:13

A što je normalno za 13-o mjesečnjake, mislim što bi oni trebali moći savladati?

Meni se čini da je starija bila puno naprednija ili je to samo zato što je cura? :mrgreen

J sve razumije što mu se govori, pokazuje prstima prema nečemu što mu oduzima pažnju ili kad nešto traži i hoće, raspoznaje zvukove različitih prometala i životinja koje pokušava oponašati, kad se udari onda se uhvati rukom za to mjesti i složi tužnu facu.
Ali priča samo mama, tata, baba, dida, teta, seku zove Bea (Gabriela), za sebe zna da je Jakov kad ga se spominje u priči.

:dunno
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la thinkPINK » 01 ruj 2010, 15:23

Liv to je razvojno sasvim OK za dob.
Za poticanje govora odlicno je koristiti baby signs, odnosno znakovni jezik za bebe.
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 01 ruj 2010, 15:30

thinkPINK je napisao/la:Liv to je razvojno sasvim OK za dob.

Uh, ok. :znoj Jer seka je u približno sličnom razdoblju slagala rečenice od dvije riječi tipa; di di papa, Gabela papati, neće nana i slično da ne nabrajam al uglavnom te prve jednostavne male rečenice.

thinkPINK je napisao/la:Za poticanje govora odlicno je koristiti baby signs, odnosno znakovni jezik za bebe.
Liv to je razvojno sasvim OK za dob.
Za poticanje govora odlicno je koristiti baby signs, odnosno znakovni jezik za bebe.

E to sam čula al u Zd nema nikog ko to prakticira na nekom tečaju ili seminaru da bi pokazao kako se to radi. :/
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la thinkPINK » 01 ruj 2010, 15:37

Nisam sigurna Liv, al mislim da ce uskoro biti i u Zd.

Djeca se razlikuju, sve je to OK. :mah
thinkPINK
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Liv Tyler » 01 ruj 2010, 17:49

Ok, hvala ti puno.
Liv Tyler
idoiti popitu

PostPostao/la #mama# » 01 ruj 2010, 17:59

sve je to normalno,evo moja cura če za mjesec dana dvije godine i složi rečenicu "daj mama piti" "šta to dida radi" i to je to,tako da nema mjesta brigi....a ja ču sada pitat za svoj problem več kad je riječ o govoru jer nebi htjela samo zbog toga otvarat post....
moja cura zadnjih pet šest dana muca....nije to non stop al skoro pa i je i u svakoj rečenici razvlači riječ,pa to zvuči ovako mmmmaaammmaa daj mi piiiti...čitala sam da je moguče da je neka faza al stvarno ružno zvuči pa mame da vas čujem ako je možda netko imao sličan problem.....
:kiss
hvala
#mama#
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.