Sada je: 06 lip 2026, 02:44.

Dodatni programi u vrtiću!?

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Dodatni programi u vrtiću!?

PostPostao/la Dudley » 22 tra 2010, 17:32

Jesmo li već pisale o tome?

Nudi nam se nekoliko programa na izbor a moramo se odlučiti do sredine sljedećeg tjedna.

Radi se o stranim jezicima, folkloru i sportskoj grupi. Kreće se od rujna (on će tada imati 3 godine), ako se odlučimo za to, malac neće više biti u svojoj grupi nego se formiraju nove grupe (ili upada u već postojeću, valjda kako u kojem slučaju).

Tete su nam malo objašnjavale kako to izgleda i čini nam se dosta zgodno, te grupe su manje nego "obične", dobno su miješane pa kažu da je to dobro za malce jer ih vuku ovi stariji...dodatno se plaća cca 300 kn, ovisi kako koji program.

Eeeee, a mene zanima kako to u praksi izgleda (ne znam koliko je to uopće uobičajena praksa po vrtićima), jel to stvarno dobro ili i nije nešto...

I pojma nemam za što bi se odlučili, jezici se meni čine dobrom idejom jer naravno uče kroz igru, nitko ih tamo neće drilati ni sa čim. A on je pak totalno sportski tip, stalno je u pokretu, voli sve fizičke aktivnosti i jako je spretan, pa bi možda bilo bolje da đipa po cijele dane u vrtiću pa da je mirniji doma :p
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

Re: Dodatni programi u vrtiću!?

PostPostao/la † Volvo » 23 tra 2010, 10:15

Imaš poruku s našim iskustvom :mah
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la lastavica » 23 tra 2010, 10:23

lastavica
Lastatrans

PostPostao/la mamashnita od noje » 23 tra 2010, 10:27

znam da nije tema, ali meni je to cisti bezobrazluk - novi dodatni program koji se, uz to, jos i dodatno placa (300 kuna niej uopce mala cifra), a ustvari je obavezan i nemas druge nego dijete negdje upisati. cisti bezobrazluk.
postenije bi bilo da dignu cijenu vrticu, nego ovako u celofan.

u bivsem vrticu mi smo imali istu stvar, ali je u pitanju bila likovna grupa (dakle nije bilo izbora, to su nam ponudili) i bila sam zadovoljna jer su zbilja radili svakodnevno sa svim postojecim materijalima (za neke nisam ni znala da postoje). ali svejedno mislim da je to bezobrazluk.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Duga » 23 tra 2010, 10:51

Htjedoh napisati kako mi je to prodavanje "*uda pod bubrege", ali mi dijete ne ide u vrtić pa nemam pravo glasa.
...a da ide, ne bih ju s tri godine i uz toliko dodatnog plaćanja upisivala u neki spešl vrtićki program :dunno.
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la ZacKa » 23 tra 2010, 11:41

Ovisi koji program da li ćeš ga jednog dana upisati na vanjsku sportsku aktivnost onda mi možda bilo bolje program jezika. Ili obrnuto. :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la eli » 23 tra 2010, 11:55

od svega napisanog, jedino pozitivno je to što bi bile manje grupe.
dobno mješane skupine se napuštaju, neuspio eksperimetn. stariji ne povuku mlađe, ignoriraju ih i sami sporije napreduju u okolini koja je nezrelija od njihove dobi.

što se jezika tiče, usvajanje jako ovisi o predavaču i veličini grupe. jedna teta i 15 klinaca od tri do šest godina... nema šanse išta naučiti. možda dvadesetak riječi koje može naučiti od tebe. pitanje koliko je uopće tetino znanje, kakav joj je izgovor.

sport bi bilo ok. ali ako ga ne smatramo sportom već običnom fizičkom aktivnosti, ako nam je dosta da se djeca istrče i oznoje.

ma zapravo, i likovni i folklor su ok jer smanjuju vrijeme slobodne igre, zapravo džabalebarenja, uče djecu koncentraciji i klinci se ne dosađuju.
(ne, ne mislim da je sva slobodna igra džabalebarenje, no ako je ima previše dobar dio vremena je utrošeno bez veze)
eli
Sveta krava

PostPostao/la ZacKa » 23 tra 2010, 12:02

eli je napisao/la: dobno mješane skupine se napuštaju, neuspio eksperimetn. stariji ne povuku mlađe, ignoriraju ih i sami sporije napreduju u okolini koja je nezrelija od njihove dobi.

To je i istina, čak se većina ove starije djece ne želi družiti s manjom (to vidim i kod svojih klinaca) , pa se ovi manji osjete zapostavljeni i izopćeni iz društva, jadni. Imam primjer, curica među najmlađima i nikome nije išla na ročkas. Nitko ju nije zvao. :dunno
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dudley » 24 tra 2010, 07:35

Nisam pametna...prošli tjedan ga je MM vodio u vrtić i kaže koliko mu se čini da će se svi roditelji odlučiti da ostaju u sadašnjoj grupi.
A tete su mi stvarno ok i sad već spominje često nekoliko imena djece pa bi ga možda bilo šteta odvajati od njih.

Iako, bolje možda sada nego za godinu, dvije kad stvarno postanu prijatelji (razmišljamo da ga možda upišemo u sportsku sa 4 godine, a ne sada sa 3 - sam po sebi je sitan pa ako bude u grupi gdje su većinom starija djeca, bojim se da neće baš puno sudjelovati u aktivnostima :dunno ).

A opet, ako je netko za sport onda je to on, on vapi za fizičkom aktivnošću pa bi ga možda trebalo voditi negdje mimo vrtića a ovako bi to riješili jednim udarcem. Nemam pojma :loce

mamashnita od noje je napisao/la: a ustvari je obavezan i nemas druge nego dijete negdje upisati. cisti bezobrazluk.

Nije obavezno, ne mora se ići, može se ostati u staroj grupi.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 24 tra 2010, 08:47

upiši ga onda u sportsku grupu, ako ti tih 300 kn ne znače mnogo i ako je tip koji će si naći svoje malo društvo i ne patiti zato što ga jedna grupica ignorira. samo ne očekuj da to bude trening već vrijeme fizičke aktivnosti. što se prijateljstva tiče, većina djece lako sklapaju nova i ne pate za starim prijateljima, no ima onih koji se stvarno vežu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Dudley » 24 tra 2010, 12:55

Ne očekujem da bude neki ludi trening, naprotiv. Svako forsiranje mi je odbojno...ali kažu naše tete da imaju svoju dvoranu sa raznoraznim spravicama a ovako kad je lijepi dan idu van jednom dnevno a kad nije onda ih puste da se malo istrče u holu.

Morali bi mijenjati i objekt, mi smo u područnom a sportski je u centralnom. Daljina nam je otprilike ista.

Sad je pak MM (koji je bio više za) počeo razvijati teorije da se može desiti da će ga tamo netko od "velikih" maltretirati, da će ga netko nagaziti dok budu skakali i tak :jadnimi
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 24 tra 2010, 13:44

naravno da će se to desiti. no bolje sada nego u prvom osnovne.
zvuči okrutno, ali to je život. brzo se oni nauče sklanjati i birati/izbjegavati bitke.
eli
Sveta krava

PostPostao/la veky32 » 24 tra 2010, 15:21

mamashnita od noje je napisao/la:znam da nije tema, ali meni je to cisti bezobrazluk - novi dodatni program koji se, uz to, jos i dodatno placa (300 kuna niej uopce mala cifra), a ustvari je obavezan i nemas druge nego dijete negdje upisati. cisti bezobrazluk.
postenije bi bilo da dignu cijenu vrticu, nego ovako u celofan.

u bivsem vrticu mi smo imali istu stvar, ali je u pitanju bila likovna grupa (dakle nije bilo izbora, to su nam ponudili) i bila sam zadovoljna jer su zbilja radili svakodnevno sa svim postojecim materijalima (za neke nisam ni znala da postoje). ali svejedno mislim da je to bezobrazluk.

X
ovo boldano-zar si morala dodatno placati a da se niste samovoljno odlucili? bez obzira koliko si bila zadovoljna ili ne?
veky32
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamashnita od noje » 24 tra 2010, 15:59

da, svi klinci iz te grupe naprosto su presli u likovnu grupu nakon sto je vecina roditelja na to pristala. ma nikakav izbor, ustvari. svaka je grupa vec unaprijed bila predodredjena za nesto. bilo je i dodatnih aktivnosti koje su se mogle birati, ali neovisno o ovome o cemu pisem.
mamashnita od noje
Muza

PostPostao/la Dudley » 26 tra 2010, 14:37

Danas u vrtiću izvješen popis, svi su se odlučili na ostanak u postojećoj grupi, dakle ne žele dodatne programe, samo fali naš potpis i još jednih roditelja.

I sad si mislim, možda je bolje kud svi turci tu i mali mujo, valjda znaju ljudi nešto više o tome pa možda neće jer nema nekih benefita od toga....a malo mi žao jer imam osjećaj da nešto propuštamo. Uf :/
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 26 tra 2010, 14:39

dudley, nisam uspjela skužiti da li bi taj sportski program vodile tete ili DIF-ovci ?
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la eli » 26 tra 2010, 14:40

ako ste zadovoljni sa ovim tetama i sastavom grupe nema potrebe za promjenom. ionako ćeš morati svako poslijepodne sa malim na jurcanje.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Dudley » 26 tra 2010, 14:45

Lastavice, mislim da bi sportski program vodile "obične" tete, nisam sigurna.

Eli, i ja si mislim, a možda ga i prebacimo sljedeće godine u jednu od tih dodatnih.
Vrtiguz
Dudley
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la lastavica » 26 tra 2010, 15:15

Dudley je napisao/la:Eli, i ja si mislim, a možda ga i prebacimo sljedeće godine u jednu od tih dodatnih.

Da kod nas te grupe počinju s 4. godine i to je zaista bio pravi sportski program. Jedne godine su upisali jednog ili dvoje trogodišnjaka i vidjelo se da im je to prerano.
S time da je moje pozitivno iskustvo zasnovano i na tome što se te godine kad je moja krenula u mješovitu grupu upisano pola grupe nove djece a svi njeni vršnjaci.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Berta » 02 svi 2010, 18:59

R je s 4 presla u englesku grupu, to je bila prva godina u nasem vrticu i jedna njezina teta je presla u tu grupu, a nju smo dali za tetom. Njih 4-5 je preslo. U grupi ih je bilo 11, ove godine 10. Predobro se slagala s curicama koje su ove godine otisle u skolu, nadopunjavali su se odlicno, a sada oni "vuku" mlađe. Najbolja frendica ove godine nece u skolu, pa nisam sigurna da se bas moze generalizirati da mjesovite grupe ne funkcioniraju, ali razlika u godinama svakako ne smije biti prevelika. Ucenje jezika meni nije bio prvi motiv, prvo sam htjela da ostane uz tu tetu, a drugo da je u manjoj grupi i to sam dobila, a uz to sam dobila i zacuđujuce dobro znanje engleskog koje bas i nisam ocekivala.
Obavezno svakako nije bilo, niti se bilo koga prisiljavalo i kosta dodatnih 300 kn.
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la indijanka » 04 svi 2010, 14:40

Mene više ljuti to što moji idu u vrtć u kojem, u okviru redovnog programa, nema nikakav dodatni program :roll
A vrtić je prekrasan, napravljen prije manje od tri godine i ima sve uvjete...prostor, dvorane....

Moram priznati da mi se ne sviđa to razdvajanje grupa, Roku su prijatelji, tj grupa najvažniji, sve ostalo je sporedno.
Roko 26/4/06
slika
indijanka
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la melita » 04 svi 2010, 14:49

Ja sam jako zadovoljna s engleskim u vrtiću, ove godine su formirali prvu takvu grupu, nudila se i glazbena ali nije bilo dovoljno zainteresiranih pa je otpala. Od sljedeće godine bit će i sportska grupa na odabir roditeljima. Uglavnom, Z. je super usvojila izgovor :1 , to kod kuće ne bismo uspjeli sigurno.
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.