Sada je: 07 ruj 2026, 22:16.
Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Plusic je napisao/la:svi koji tvrde da je stvar roditelja da nauci dijete da ide spavati u 20sati su vjerovatno dobili djecu koja idu tako spavati.

svi koji tvrde da je stvar roditelja da nauci dijete da ide spavati u 20sati su vjerovatno dobili djecu koja idu tako spavati.
Zvijezdica

Ako ih stavim iz nekog razloga kasnije sat vremena nego uobicajeno (a to je vrlo rijetko), uglavnom imamo kenjkanje, negodovanje - izgledaju puni energije, a usvari su premoreni.
Ona kao da se odupire.
i moja tako, i objašnjavaj da svi spavaju i da je sutra odmornija i manje kenjkavija i evo, naravno da sad polako kuži. i nikad se do sada nije sjetila da sama ode, niti je ikad igdje samo zaspala i kad je pustim (uglavnom petkom), može do ponoći dreždati. al ne vidim svrhu toga da dijete od 2-3-4-5 godina bude budno još u 23h sata
(ne mislim na neku iznimku tipa fešta il ljeto i zavisno od djetetove dobi).

lastavica je napisao/la:ja baš i ne mislim da je navika ono što će promjeniti djetetov pravi ritam spavanja. Moja nikada nije bila tip ranospavač i bez obzira što i kako ja radila ona je imala svoj ritam, a tako sam maštala da odem spavati u 8 sati. I to se pokaže od samog početka tako da niti nije moguće uvesti ritam ranog odlaska na spavanje jer ispadne da roditelj spava, a dijete gleda u mrak
Kad bi moja zaspala u 20 sati mislila bi da je bolesna ili da se digla u 6 ujutro.
Kao skroz male bebe su u 21 sat često još gledali širom oko sebe. Jednostavno nisu spavači. Niti MM ni ja gotovo nikad ne zaspemo prije 23 sata, a najčešće oko i iza ponoći. Valjda ima i u tome nešto. isao bi on spavati u 20sati ali bi se probudio 15minuta poslije odmoran, naspavan,... i nitko nije vjerovao kako on funkcionira dok nije vidio vlastitim ocima

ja ne uvjetujem "zaspivanje" djeteta, ali u krevet mora i nema dizanja.
ne mogu ga natjerati da zaspe, pobogu, ali ga mogu nauciti da ide u krevet u odredjeno vrijeme.
mama courage je napisao/la:nela, naravno da imamo i mi losijih dana, imamo i izuzetaka u ljeto (kad se ne ide u vrtic, pa i kad meni odgovara da ujutro malo duze odspava), pa onda recimo petak i subota navecer (posebice sad kad je veca) nisu tooliko vise rigorozni, al princip je isti. meni su sogor i sogorica sa svojim klincem znali dolaziti u pola 7 nedjeljom, taman kad bi mi kretali ovu moju pripremati na pocinak (sto kod mene ukljucuje i da se smanje aktivnosti, da smanjimo skakanje/igranje u kuci i sl). nekoliko puta smo pregrizli taj dolazak (njihovo dijete je bilo manje i taman se tad probudilo i odlazilo bi spavati oko 23h, mada meni nikako nije jasno sta malo dijete u 23h ima raditi budno, al de...), a onda smo dali do znanja da se od cijele nedjelje nema sta dolaziti u pola 7 navecer, ako nisi dosao do tada, nemoj mi ni tad.mada, cini mi se, lako biti dosljedan kad imas jedno dijete, pa to dijete ima 5, 7 ili 10 godina, sve zna samo, a ako imas manje dijete i jos ako imas vise djece, to je vec teze izorganizirati, ali i to se moze
da bi se dostiglo to sto mi imamo sad s 6. godina morali smo proci sve s 2,3,4,5 godina, morali smo preuzeti odgovornost i stavljati dijete pravovremeno u krevet (pola sata vise il manje, no dijete nikad ne bi docekalo recimo 22'15 budno kako god okrenes). da se moje dijete pita - ona nikad nije umorna i nikad ne bi u krevet.
ronin je napisao/la:sve je stvar dobre organizacije
večeraju svi u isto vrijeme
prva se kupa MK u svojoj kadici-kad je ona gotova,
dva dečka potrpamo u kadu istovremeno,tuširanje,pranje kose
mlađeg prvog vadim van,dok mu sušim kosu stariji se briše,zatim se njemu suši kosa.zatim peru zube.u piđame(mlađem malo pomognem,nije pravilo)
za njihovo tuširanje maximalno treba 5 minuta
i zatim svi troje u krpe...jednostavno da ne može biti jednostavnije...oni su ko mala vojska,naviknuti su na određeni večernji red,ritual im daje sigurnost i sve pet
mama i tata imaju cijelu večer za sebe
evo,moji spavaju već skoro 2 sata

. Kad se samo sjetim koje smo nocne muke prolazili 

nela22 je napisao/la:pa i meni je sve kao podmazano, vecera, pa smireni crtic(u zadnje vrijeme pepeljuga), pa kupanje i spavanje, ali mi je sa njom isto tako bilo,kao padmazano, ali je bila samo ona, znaci samo jedno dijete, a ne troje, mozda je onda tvoje prvo dijete dok je bilo samo bilo zahtjevnije

Ako legnu (i uspiju zaspati) u 20h - probudice se oko ponoci, a u onoj boljoj varijanti ce se probuditi u 4:30-5h ujutro. I nema te sile koja bi ih natjerala da odspavaju vise sati u komadu. Jednostavno, eto, takve su
Napominjem da i mladja od 3 i pol i starija od 5 godina jos uvijek spavaju preko dana, a ako ne spavaju, sistem je kao i kod JiA (lezi i ne mrdaj iz kreveta minimum sat vremena). Tako da ne mogu ni sebe ni njih gnjaviti tim ranim odlaskom na spavanje kad nam od 22h-7h savrseno funkcionira.
, valjda ona pozna svoje dijete.

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.