Sada je: 06 lip 2026, 05:08.

Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Re: Počelo je! (Pitanja za mame ateistice)

PostPostao/la saptacica » 07 svi 2010, 08:57

Slažem se da bi se moglo razmisliti prije nego što se nešto veli pa i napiše, al nekad je jezik brži od pameti. I mene je uvrijedilo tanjino poimanje moje vjere kao "bajkovite priče :roll" . Al, em ju poznam inače, em znam da je ovo tastatura, pa izleti i meni svašta.

Za ostalo se slažem s Nedom i piko, kolikogod sam i ja u početku smatrala da vjeronauku nije mjesto u školi, činjenica je da je očito za ogromnu većinu građana olakšana organizacija života. Kao sa eventualnom ostalom raznovrsnošću izbornih predmeta određene škole.

Meni je nevjerojatno da ateisti uopće moraju sjest i razgovarati o tome da li će dijete ići ili ne na vjeronauk. Ja sa svojim mužem nisam sjela ni sekundu, papir sam potpisala. Bez obzira na njegovo mišljenje o KC i sumnji u sve i sva, ja tih sumnji nemam, dijete smo krstili i obavezali se da ga odgajamo u vjerskom duhu. Tada smo to odlučili.

Nadam se melita da ne misliš da moje dijete nije stoputa reklo da mu je taj i taj rekao da Bog ne postoji i da su ve to gluposti i izmišljotine. I ja objašnjavam, pa nije to tako strašno. Mislim da je meni teže objasnit da vjerujem, nego tebi da kažeš da su to sve gluposti i dobro se nasmijete na sve te priče o čudesima.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Krumpirić » 07 svi 2010, 08:59

zašto ti šapto misliš da odgajanje u vjerskom duhu podrazumijeva školski vjeronauk i da onaj ko je protiv-ne odgaja u vjerskom duhu :shock
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la saptacica » 07 svi 2010, 09:00

Ja sam krumpi napisala da mi je nevjerojatno da ateisti moraju sjest...

Edit: ako misliš na mene i MM, uzimam si diskreciono pravo da vidim da on doma ne ulaže veliki trud da ga odgaja u vjerskom duhu, a ja eto smatram onda da mu treba i školski vjeronauk.
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la Krumpirić » 07 svi 2010, 09:03

saptacica je napisao/la:Ja sam krumpi napisala da mi je nevjerojatno da ateisti moraju sjest...

imaš pravo, al napisala si da misliš da ti i tm niste imali šta razmišljati jer ste obećali odgajati u vjerskom duhu
zato sam i reagirala, sorry, zato jer ja ne mislim da jedno isključuje (il obavezno uključuje) drugo :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Imge » 07 svi 2010, 09:07

ne zamaram se time sto je netko po vjerskom uvjerenju, da li djecu salje ili ne salje na vjeronauk, ne dijelim ljude na teiste i ateiste...

no, jedna stvar mi je zadnjih tjedana UZASNO isla na zivce.

kako je moj stariji klinac ove godine isao na prvu pricest i bio je obvezan pohadjati vjeronauk u zupi - bila sam uzasnuta ruznim komentarima nekih roditelja :ne
mislim, ja se stvarno ne furam na neku vjernicu, ne mogu cak ni definirati da li u boga vjerujem ili ne, ne mogu cak ni objasniti zasto mi je ili nije bitno da se ovaj sakrament odradi (to i nije tema ovog topica i necu dalje u sirinu :kima ), ali, ako smo pristali na to da dijete ide na zupski vjeronauk, i ako vidimo da dijete s radoscu tam ide, i ako je jedna od temeljnih obveza ici na nedjeljnu misu i vjeronauk, i ako se to zna - ne kontam zasto roditelji odabiru da im dijete ide na prvu pricest a KONTINUIRANO pricaju protiv te iste crkve, organizacije vjeronauka, obveze odlaska u crkvu. mislim, haloooooo :roll , tko te tjera da tam ides???? i zasto se mora stalno kritizirati??? mislim, slobodna ti volja, ispisi dijete i mirna bosna. ali, daj ne davi stalno s komentarima - "joj, koja je to glupa obaveza ici u crkvu i bas u 17 sati na vjeronauk i zasto se zadnji tjedan priprave prije prve pricesti mora doci na dvije generalne probe, a dijete tad ima rolanje ili engleski i bla bla bla...".

evo, to sam kontinuirano slusala zadnjih tjedana od nekih roditelja. a, mislim, fakat, tko ih tjera???
obveza je takva - i onda, suti, muci i odradi to onako kako treba. pa i kad ides na enlgleski, hokej ili nogomet -imas treninge i termine koje moras postovati, ne kuzim zasto je ovo takva tlaka.

ponavljam - nisam ne znam kakva vjernica, ali, ako smo pristali ici na prvu pricest onda cemo obveze koje su uz to vezane - izvrsiti na nacin kako je odredjeno, bez komentara. i mogu se pohvaliti da je moje dijete tako divno prozivjelo prvu pricest :luv , nis mu nije bilo tesko - ni jedan odlazak i ni jedna obveza, unatoc tome sto doma ne brijemo na tu spiku (kad bih se morala tocnije odrediti onda bih nasu obitelj opisala kao nekakve obicajne, tradicionalisticke vjernike koji postuju vjerske blagdane, vjera je nekako dio mojeg obiteljskog nesljedja, odgajana sam u tom duhu kao malena, imam sve sakramente i iako se ne mogu jasnije odrediti potom pitanju - ne kritiziram tudje, ali ne dam ni da mi netko kritizira moje, ma kako to mi odradjivali. u svakom slucaju - ako sam nesto odabrala - onda postujem red i pravila koja u toj prici funkcioniraju; a da sam ijednom vidjela da je mojem djetetu tamo ruzno i da ga netko muci - jednostavno bih ga ispisala - ali ne bih kenjala po crkvi a istovremneo u nju isla.. ajde bizi)

point je - ne smetaju mi vjernici ni atesiti. ali mi smetaju i idu ful na zivac oni koji su iz ne znam kojih razloga odabrali vejronauk, a onda stalno po tom - da oprostite - seruckaju. i ne ide to nikog na topicu, pricam o rodtiteljima s kojima sam imala prilike intenzivnije se druziti sa za vrijeme ove priprave za prvu pricest.
Zadnja izmjena: Imge; 07 svi 2010, 14:50; ukupno mijenjano 2 put/a.
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 07 svi 2010, 09:18

Imge, nažalost i mene to rastužuje, danas ima jako puuuno takvih roditelja a tome uče i svoju djecu. Žele sakramente pošto poto a niti vjeruju niti se trude :/ Zašto onda ? Čemu to sve ? Da kažeš da ti dijete to ima ?

Ja bih im svašta odgovorila. I onda na kraju ispadne da Crkva nekoga tjera na nešto.

A tebi se divim Imge, jako lijepo to odrađujete, s poštovanjem.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Krumpirić » 07 svi 2010, 09:20

zato jer su ljudi ležerni.
Pričest im je prilika za veselicu i čašćenje-ne moraju izmišljat
lakše im je ako dijete ide na vjeronauk i pričesti se, nego ako ne.
itd. :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 09:22

Pa nije smjela ni ući u crkvu. Jednom je neke turiste odvela u šibensku katedralu i za to doma dobila šamar. Kad bi dobili uskršnja jaja ili nešto slično, skrivali su ih u ventilacijski otvor da dida ne bi vidio. a što se nauka tiče, govorili su joj da su to same gluposti.

Pardon. Navedeno nije primjer ateističkog nego despotskog odgoja. Da ne bi netko pomislio kako ateisti tuku svoju djecu čim ovi spomenu vjeru ili crkvu.

Drage moje Nedo, Šaptačice i ostale mame vjernice, jako mi je drago da se nauštrb nekih drugih ljudi u zemlji vama olakšao svakodnevni život i raspored, ja sam mislila da je smisao vjere muka i odricanje kako bismo zaslužili svoje mjesto pored svevišnjeg, a ne linija manjeg otpora.

A sada on topic. Pitanje za MC, čisto pravnog karaktera: ako je školski vjeronauk obavezan da bi se moglo pristupiti primanju potrebitih sakramenata, kako je onda moguće da taj isti predmet bude uvršten u izbornu nastavu? Mislim, nešto što je obavezno ne može u isto vrijeme biti izborno. Može li se s tim argumentom ići u pobijanje zakonitosti uvođenja ovog predmeta u nastavu?
žuti pojas prvi dan :sumo
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la medo14 » 07 svi 2010, 09:24

da, sve sam to vidjela i ja, ovo što Imge piše. I ono što je još gore, taj ležeran stav roditelja prema vjeronauku prenosi se i na njihovu djecu. Naš župnik je imao velikih problema sa disciplinom djece, smetali su i cerekali, on nešto priča oni svoje. Došlo je do toga da je 2-3 djece isključio iz priprema za pričest, nisu na kraju išli.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la Krumpirić » 07 svi 2010, 09:25

melita, zato što je obavezan za sakramente, a ne za život u Hrvatskoj, što ti bi :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la saptacica » 07 svi 2010, 09:25

Obvezan je za crkvu, a izborni za školu. Ja stvarno ne kužim. Kako bi mogao biti obvezan u školi, ako 20% djece ne misli ići na sakramente :dunno ?
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la lastavica » 07 svi 2010, 09:32

Melita je rekla da je obavezan u slučaju
melita je napisao/la:
ako je školski vjeronauk obavezan da bi se moglo pristupiti primanju potrebitih sakramenata

a ne da je obavezan u školi
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la saptacica » 07 svi 2010, 09:34

Medo i imge, nemojte me krivo shvatiti, briga vas za takve roditelje. Takvi ležerno shvaćaju i glazbeni, likovni i tjelesni jer je to odgoj i očekuje se petica i sve drugo je nemoguće. To su takvi ljudi :/ , i najbolje se iskopčati i tjerati svoje. Naravno da nije lako, kao ni meliti, onda objašnjavati svojem djetetu zašto drugo dijete bla bla bla, al that's life :dunno .

Lasto, daj mi onda do kraja objasni, ne kužim njenu logiku :dunno .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 09:34

Svejedno, ne može biti izborni predmet. Vjeronauk je namijenjen vjernicima, a svim je vjernicima obavezan odgoj u vjeri. Kako god okreneš, vjeronauk je obavezan, a ne izborni predmet. To je kao da budućim profesionalnim nogometašima kažeš da je dolazak na treninge njihov odabir. Ili ćeš ići na te teninge ili nećeš biti nogometaš, gotovo. Možeš ti poslije sve oko sebe uvjeravati kako si ti vrhunski nogometaš, FIFA ti ti neće priznati ako nemaš "papire".
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 09:35

Melita je rekla da je obavezan u slučaju

melita wrote:

ako je školski vjeronauk obavezan da bi se moglo pristupiti primanju potrebitih sakramenata

a ne da je obavezan u školi

Tako je.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la saptacica » 07 svi 2010, 09:38

Ubij me melita ako ja kužim. Ja npr. nisam išla na nogomet izborno i lijepo nisam profesionalna nogometašica, a Maca maradona je išla na neobaveznu (izbornu) za državu kao takvu aktivnost, a opet obaveznu za nju koja želi biti nogometašica i eto je :mrgreen .
saptacica
Skoro doula

PostPostao/la medo14 » 07 svi 2010, 09:41

Medo i imge, nemojte me krivo shvatiti, briga vas za takve roditelje.

naravno da me briga i ne zamaram se time. Samo iznosim neka svoja viđenja šta se događa kad se upisuje vjeronauk onako, tek toliko da bude.
Posljedice toga snose oni koji drže vjeronauk a i ostala djeca koja su tu prisutna.

Melita, ja tebe baš ne kužim šta želiš zaključiti. Je li obavezan, nije obavezan, je li izborni, nije izborni.
medo14
kraljica tablica

PostPostao/la SlucajniGost » 07 svi 2010, 09:44

kako ne kužite, vjeronauk (u nekim školama) djeca obavezno moraju pohađati, ako žele primiti sve sakramente u crkvi, a taj isti vjeronauk koji je toj djeci obavezan je - izborni predmet.
Jedi mind tricks ;)
SlucajniGost
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 07 svi 2010, 09:46

obavezan - ako žele nešto za život neobavezno.
ne vidim razloga zašto tako ne bi bilo i zašto bi to ikoga smetalo.
eli
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 07 svi 2010, 09:49

SlucajniGost je napisao/la:kako ne kužite, vjeronauk (u nekim školama) djeca obavezno moraju pohađati, ako žele primiti sve sakramente u crkvi, a taj isti vjeronauk koji je toj djeci obavezan je - izborni predmet.

na ovo sam mislila
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la adea » 07 svi 2010, 09:49

Evo da odgovorim Nedi.

Moj sin ima 7 godina. Nema blagu ideju što je to crkva. Ne zna što je molitva. Božić je vrijeme kad Djed Mraz donosi darove i kad kitimo kucu. Uskrs je vrijeme kad se lupaju jaja, a Uskrsnji zeko donosi poklone. Da li je to licemjerno? Mislim da ne, te praznike dozivljavam kao priliku da obitelj bude zajedno i da se druzi. Bez religioznog značenja. (Iako volim Božićne pjesme, :dunno ). Do sad smo o Bogu pričali jednom ili dva puta, uglavnom kad sam odgovarala na njegova pitanja koja su došla iz vrtića. Nije ga se pretjerano dojmilo. Puno ga više brine što mu ne znam dobro objasniti što znači j...o te kad se to već ne smije reći. Hoću reći da je po pitanju vjere on - prazan papir. I kao takav bi željela da ostane. I da s godinama, čitajući i obrazujući, sam dođe do nekih svojih zaključaka i vjerovanja. I što tada odluči, mislim da će biti njegova odluka.

Zasmetale su te temeljno neprihvatljive stvari. Čisto da ti dam nekoliko primjera. Počnimo od temeljne stvari - ne želim da ga se uči da Bog postoji. Već mi je to neprihvatljivo. Iako ja osobno vjerujem da postoji, njegov otac smatra da ne. I koji je od nas u pravu? Kojeg roditelja treba dijete poslušati? Trenutačno zna što ja mislim, zna što tata misli, a njemu sam rekla da će vidjeti kad naraste. Ne želim da ga se u školi uči da Bog postoji i tako mu se oduzima pravo na samoopredjeljenje. (Unatoč tome što bi ja osobno bila sretnija da posluša mamu ;) ). A da ne govorimo o raju, paklu ili čistilištu. SZ mi je horor za tako malo dijete. Čula sam svakakvih primjera što uče na vjeronauku, npr. prvi razred za dan svih svetih crtaju groblja, drugi razred: opisati svoj križ. Koji je njegov križ?! Pa ne bi znala opisati ni svoj i nadam se da nikad neću ni morati. Ne želim da Bibliju proučava kao knjigu Božju.

Zamisli da tvoju djecu uče sasvim drugačijim vrijednostima od onih kojima ih ti učiš? Npr. da je umjesto katoličkog vjeronauka, obavezan budizam. I da dijete osam godina, dva puta tjedno uči o budizmu. Sumnjam da bi naučilo išta loše, ali istovremeno to nisu tvoja poimanja svijeta i vjerojatno ih usmjeravaš drugim putem. Ili ne?
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la mamainana » 07 svi 2010, 09:51

isto kao što se svim roditeljima podrazumijeva kad se ponudi kao drugi jezik izborni u školi da ga djeca moraju obavezno pohađati :dunno

meni je rasprava otišla malo previše

meliti koliko sam shvatila smeta najviše da joj dijete sjedi za vrijeme vjeronauka u razredu i da je u doba nastave
ali sjedenje u razredu za vrijeme vjeronauka je stvarno rijetkost, to jest ja ne znam nijedno dijete koje je imalo tu opciju iz svoje okoline, većinom su u knjižnici
i znači s tim je problem riješen
kao drugo ono što meni u školi stalno napominju da oni jesu odgojno-obrazovna ustanova, ali istovremeno nisu ustanova za čuvanje djece, koliko god idu na ruku roditeljima po tom pitanju :dunno

i zapravo ne vidim pravu kvaku
osim ako će dijete sijediti na vjeronauku za vrijeme izbornog predmeta vjeronauka :dunno
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Beppa Joseph » 07 svi 2010, 09:52

melita je napisao/la:
Pa nije smjela ni ući u crkvu. Jednom je neke turiste odvela u šibensku katedralu i za to doma dobila šamar. Kad bi dobili uskršnja jaja ili nešto slično, skrivali su ih u ventilacijski otvor da dida ne bi vidio. a što se nauka tiče, govorili su joj da su to same gluposti.

Pardon. Navedeno nije primjer ateističkog nego despotskog odgoja. Da ne bi netko pomislio kako ateisti tuku svoju djecu čim ovi spomenu vjeru ili crkvu.

Jest, to je despotski bilo od dide. Ali za odgoj od prije 60 godina me to ne čudi.
Današnji mamin izbor je također plod toga, ali ona je strastveno pristupala svemu, od kuhanja, učenja, evo sad do aktivizma u crkvi.

Da se ne bi krivo shvatilo, ja nisam imala nikakav ekstremistički odgoj, bila sam potpuno slobodna i bez pritisaka kad je riješ o mojim stavovima i izboru.

Svime sam time samo htjela reći da postoje ekstremni primjeri za bilo koju stranu.

Dalje se neću petljati jer je ovo tema za mame ateistice i glupo mi je dalje oftopićariti.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la melita » 07 svi 2010, 09:53

obavezan - ako žele nešto za život neobavezno.
ne vidim razloga zašto tako ne bi bilo i zašto bi to ikoga smetalo.

Što to točno znači za život neobavezno? Za život je neobavezno završiti medicinu, ali ako je studiraš anatomija ti je obavezan predmet.

Dakle, želim reći da budući da je vjeronauk obavezan da bi se dobili crkveni sakramenti, on se ne može tretirati kao izborni predmet. Jer je obavezan. Vjernicima. Koji ga jedini i pohađaju. I možda par sirotanovića koji se naprosto žele ukopiti, ali njima ionako ne bi nedostajao da se ukine i vrati u crkve gdje i pripada.
melita
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Beppa Joseph » 07 svi 2010, 09:55

Pa ja mislim da je problem kad djeca sjede u knjižnici za vrijeme bilo kojeg izbornog predmeta.
Izborni predmeti trebaju biti poslije redovne nastave i točka.

Nek država sama smišlja kako će to urediti. Mislim da nitko ne treba trpjeti zbog izbora nekog drugog. Dijete koje je zbog izbornog predmeta koji je netko drugi izabrao sat duže u školi, puno gubi.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la eli » 07 svi 2010, 09:56

kao drugo ono što meni u školi stalno napominju da oni jesu odgojno-obrazovna ustanova, ali istovremeno nisu ustanova za čuvanje djece, koliko god idu na ruku roditeljima po tom pitanju

i nisu čuvalište, ali su onda dužni organizirati obavezne predmete bez rupe u satnici, a onim roditeljima koji kao ja plaćaju boravak ako je vjeronauk zadnji sat da dijete bude na boravku, tj. da nađu zamjenu ako je učiteljica iz boravka spriječena doći baš taj sat. meni se to desilo prošlo polugodište - učiteljica je iz nekog razloga kasnila i dijete mi je ostalo sjediti na satu vjeronauka.
i problem mi je, poprilični. mala je htjela da je upišem na vjeronauk, ona voli priče i fantazije, a isto to bi se desilo i da je odslušala jedan sat vjeronauka nekog afričkog plemena. vjerojatno bi slično reagiralo pola djece katolika da se klice pusti na neki deseti vjeronauk. zbrka.
eli
Sveta krava

PostPostao/la adea » 07 svi 2010, 09:57

I dat ću primjer zašto neki ateisti daju dijete na vjeronauk.

Moj prijatelj je ateista. I njegova žena. A vjerojatno će dijete dati na vjeronauk s obrazloženjem da ih je strah da dijete ne bude "obilježeno", izdvojeno. Naime, u vrticu je curica imala velikih problem s uklapanjem, nesigurna u sebe, bez prijatelja. Trebalo joj je skoro 3 godine da se uklopi. Oni se jako brinu kako će biti s uklapanjem u novu sredinu i da bi se mogla ponoviti situacija iz vrtića, pa smatraju da bi izdvajanje s vjeronauka još otežalo situaciju. Zapravo ne žele da svojih uvjerenjima otežaju djetetu djetinjstvo.

I mislim da to razumijem. Ne znam što bih napravila na njihovom mjestu, ali razumijem strah.
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Neda3kids » 07 svi 2010, 10:17

Adea, za ovo posljednje ću ti ja odgovorit da vjeronauk nije terapija niti psihološka radionica. Već izborni predmet.
Ja znam kaj bi napravila.

adea je napisao/la:Zamisli da tvoju djecu uče sasvim drugačijim vrijednostima od onih kojima ih ti učiš? Npr. da je umjesto katoličkog vjeronauka, obavezan budizam. I da dijete osam godina, dva puta tjedno uči o budizmu. Sumnjam da bi naučilo išta loše, ali istovremeno to nisu tvoja poimanja svijeta i vjerojatno ih usmjeravaš drugim putem. Ili ne?

Još ću jednom ponoviti - katolički vjeronauk nije obavezan, već izborni predmet.
I kad bi mi netko stavio na izbor da li želim da mi dijete uči o budizmu, ili nekoj drugoj vjeri - onda bih izabrala. A kad bih odabrala onda bih se pridržavala pravila koja su mi tim izborom postavljena.
Adea, ja mislim da niti tebe niti TM nitko ne prisiljava da ti dijete u školi uči da Bog postoji. I da pohađa vjeronauk i proučava Bibliju.
Slažem se da bi izborna nastava trebala biti izvan redovne, ali me isto tako zanima koji je tvoj prijedlog za raspored.

Inače koliko sam ja upoznata, odnosno koliko su mene upoznali, kad upišeš izborni predmet - onda on postaje tebi obavezan. Nije vannastavna aktivnost. Tako se tretira svaki izborni predmet. I informatika, i njemački itd.

Obzirom da smo predaleko otišli, ja vam :mah
"I had found my true place in the world, the place I fit, the place I shined." slika
Neda3kids
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamainana » 07 svi 2010, 10:24

Neda3kids je napisao/la:Inače koliko sam ja upoznata, odnosno koliko su mene upoznali, kad upišeš izborni predmet - onda on postaje tebi obavezan. Nije vannastavna aktivnost. Tako se tretira svaki izborni predmet. I informatika, i njemački itd.

Ovo potpisujem
čim se izabere predmet on postaje obavezan za određenu skupinu djece i ne mogu odustati u toj školskoj godini i postaje nastavna aktivnost
dok dodatne aktivnosti tipa astronomije mogu pohađati kao vannastavnu aktivnost

a obrazloženje da je vjeronauk kao izborni predmet za vrijeme nastave u slučaju da učiteljica ostaje s djecom koja ne idu isto neprihvatljiv mi je malo :shock
neke sporadične stvari i situacije se stvarno ne mogu predvidjeti

i opet mislim da je sve do učitelja
K je išao u vjerski vrtić, o bogu, raju i paklu ga nikad nisam čula da govori
ali o ljubavi non stop (sve što je napravio bilo je s njegove strane ''ma nema veze glavno da se mi volimo'' i tako u tom stilu)
mamainana
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la ZacKa » 07 svi 2010, 10:35

mamainana je napisao/la: ........i opet mislim da je sve do učitelja
K je išao u vjerski vrtić, o bogu, raju i paklu ga nikad nisam čula da govori
ali o ljubavi non stop (sve što je napravio bilo je s njegove strane ''ma nema veze glavno da se mi volimo'' i tako u tom stilu)

Potpis.
Niti moj sada sa vjeronauka u školi ne donosi doma takva pitanja, još, niti još pričamo o tome kod kuće. Sve ovisi i o vjeroučitelju kako i na koji način i kojim rječima će im približiti to po meni teško i opsežno gradivo 1. razreda, unutra stvarno ima svega, i za nas vjernike teškog štiva a kamoli za djecu, nije mi prihvatljivo, ali zato, naš vjerouičtelj je toliko dobar, ali to je do svakog učitelja, oni se zafrkavaju, pjevaju i nauče puuuuuno ali više kroz neku igru, a ne bubanje definicija.

I nisam za vjeronauk u školi, jer ipak ta djeca koja ne idu nisu adekvatno u svim školama zbrinuta, jer sa 7-8g. stvarno ih ne možeš pustiti da lutaju hodnicima niti knjižnicama, bez nekog učitelja, vjeronauk bi trebao biti van nastave kao izborni predmet vizavi te druge djece. A meni najviše paše u Crkvi jer ju moje dijete poznaje i voli tamo ići uostalom kao i druga djeca onih "pravih" vjernika..

Da, ovo u školi je način približavanja vjere i drugoj djeci, ali po meni ipak na krivi način.
Optimista 08/02

Bubamarka 05/05
ZacKa
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.