supermama, nisam Ina, ali mislim da ti mogu odgovoriti na neka od tvojih pitanja jer sam i ja proucavala na forumu kako se pripremaju zitarice.
Griz od pira se za malene kuha na vodi (barem mi se cini da vecina tako radi), kao i sve zitarice.
Što se tiče
zobenih pahuljica (ja koristim one koje izgledaju ko spljostena zrna zobi, a ne instant), ja ih kratko prokuham (do 5 min.), a može ih se i samo preliti vrelom vodom.
Što se tiče ječma, dosad sam koristila samo
ječmene pahuljice. Kuham ih duže od zobenih, cca. 15 min. Pročitala sam negdje na forumu da ih je dobro usitniti malo prije kuhanja (npr. možeš ih stavit u prozirnu vrećicu i preći preko njih valjkom za tijesto), ali moja Jelena ih jede bez problema i ako nisu usitnjene.
Ako koristiš
zob i ječam u zrnu, treba ih prethodno namakati i dugo kuhati (vidi link na dnu posta).
Proso se isto kuha na vodi. Ja sam ga na početku kuhala 40 min., da se skroz raskuha, a sada pola sata ili malo krace.
Amaranth se kuha oko pola sata, za bebe može i duže, da se skroz raskuha. Kuha se na laganoj vatri uz miješanje jer se jako lako zalijepi za dno.
Ako sam nešto krivo napisala, molim da iskusnije mame isprave

, a od njih ćeš sigurno dobiti odgovore na preostala pitanja.
Postoji i topic o pripremanju zitarica:
viewtopic.php?f=40&t=53471