Sada je: 12 lip 2026, 04:17.

DRUGI OBROK - topic za napredne početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: DRUGI OBROK - topic za napredne početnike

PostPostao/la Arkana10 » 14 svi 2010, 08:30

tanjabb je napisao/la:Arkana, ti se moras opustiti po pitanju dohrane. I nikako razmisljati ovako tragicno da je on dijete koje ne voli dohranu. Kazes i sama da voli zitarice i luk :dada . A kako ide s vocem? Ako voli finger food daj mu i povrce u takvom obliku: kuhana mrkvica, kuhana tikvica, brokula... ma hrpu kuhanog povrca mozes mu dati u ruku.

hvala Tanja trebalo mi je ovo :hug
ja sam se opsesionirala ili kako se to vec pise oko dohrane.
Povuci cu rucnu za sad. Jede sta jede i to je ok.
Od voca voli ponekad zelenu jabuku i hippovu kasicu - kruske viljamovke.
*
povrce ne voli kao finger food. ne znam zasto, probala sam mu dati.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Ana2010 » 14 svi 2010, 09:15

supermama, nisam Ina, ali mislim da ti mogu odgovoriti na neka od tvojih pitanja jer sam i ja proucavala na forumu kako se pripremaju zitarice.

Griz od pira se za malene kuha na vodi (barem mi se cini da vecina tako radi), kao i sve zitarice.

Što se tiče zobenih pahuljica (ja koristim one koje izgledaju ko spljostena zrna zobi, a ne instant), ja ih kratko prokuham (do 5 min.), a može ih se i samo preliti vrelom vodom.

Što se tiče ječma, dosad sam koristila samo ječmene pahuljice. Kuham ih duže od zobenih, cca. 15 min. Pročitala sam negdje na forumu da ih je dobro usitniti malo prije kuhanja (npr. možeš ih stavit u prozirnu vrećicu i preći preko njih valjkom za tijesto), ali moja Jelena ih jede bez problema i ako nisu usitnjene.

Ako koristiš zob i ječam u zrnu, treba ih prethodno namakati i dugo kuhati (vidi link na dnu posta).

Proso se isto kuha na vodi. Ja sam ga na početku kuhala 40 min., da se skroz raskuha, a sada pola sata ili malo krace.

Amaranth se kuha oko pola sata, za bebe može i duže, da se skroz raskuha. Kuha se na laganoj vatri uz miješanje jer se jako lako zalijepi za dno.

Ako sam nešto krivo napisala, molim da iskusnije mame isprave :) , a od njih ćeš sigurno dobiti odgovore na preostala pitanja.

Postoji i topic o pripremanju zitarica: viewtopic.php?f=40&t=53471
J. 2009.
D. 2012.
J. 2015.
Ana2010
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 14 svi 2010, 09:24

supermama, inino dijete je dojeno-tako da nema smisla dodavati joj adaptirano mlijeko u žitarice (kravlje je zabranjeno do godinu minimalno)
I inače, nije nužno davati djetetu adaptirano (i ako je na ad) u obroke, ako uzima dovoljno mlijeka bočicom :dunno

nikad se nisam izdajala za obroke, osim u poč dohrane (ako baš nešto odbija) da lakše uvedemo novu namirnicu.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tanjabb » 14 svi 2010, 14:15

sve je vec receno :mrgreen
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la supermama » 14 svi 2010, 14:20

nije,nije....Cimet, psenicne klice, sezam...jel to u redu posipati pomalo na zitne kasice????
supermama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 14 svi 2010, 14:47

Pšenićne klice su ok kad dijete usvoji gluten i ako su fine sitne (to se misli na one suhe, ne na svježe klice, bar ja mislim). Cimet možeš isto u malim količinama, ja u početku nisamprvih mislim dva mjeseca, a kasnije jesam kad bih se sjetila.

Sezam mljeveni možeš, no bilo je ovdje riječi i o tome da je dosta alergen, pa ako ti je dijete sklono alergijama možeš to odgoditi, inače možeš.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la ninolina » 14 svi 2010, 14:56

Kravlje mlijeko? Kad najranije početi s njim? Ja svoju malenu dojim, tako da nikad nije probala AD, računam da ga ni ne mora probat, pa me zato zanima kad krenuti s kravljim mlijekom. S godinu dana? Naravno, ja bih dojila dok god bude mlijeka, ali za čokolino ili neku kašicu koristila bih svježe kravlje. Šta vi kažete?
slikaslika
ninolina
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la latica » 14 svi 2010, 15:03

tanjabb je napisao/la:Latica, svasta si nadrobila :mrgreen .
Da li on nakon rucka sam trazi mlijeko u 17?
Jogurt mu punudi acidofil, kad dodje na red.

dobro si mi rekla :lol
oprosti, nešto me jučer uhvatila panika pa mi je košmar bio u glavi. mislim sad da on definitivno ima previše mlijeka jer je tek nedavno počeo jest dohranu kako treba, jer prije je to uvijek bilo par žličica (osim kad je voće u pitanju) i u svemu tome mi zapravo nismo izbacili mlijeko, a povećala se "kruta hrana". je da on to mlijeko uvijek popije, ali možda je to više zato što ga ja nudim nego zato što bi on tražio. ne znam, nisam sigurna, neće ništa sam da kaže :lol

no, danas imamo probu novog rasporeda i to tako da mislimo preskočit ovu bočicu u 17, a sve ostale obroke do tada pomaknut na malo kasnije, jer su ionako bili nagurani. vidjet ćemo kak će ići pa javim.
ali plan je sljedeći:
8 - 220ml Hipp 2
12 - voće/žitarice (danas je pojeo oko 90g)
14 - 220ml Hipp 2
18 - povrće, meso, žitarice
20.30 -220ml Hipp 2

kasnije bi mu treći obrok uvela ovaj u 14 da bude ručak, a popodne marenda i onda ujutro i navečer mlijeko.

uglavnom, hvala tanja :mah
slika Moja 3M
latica
Bigul

PostPostao/la Krumpirić » 14 svi 2010, 15:04

mama koja uspješno doji 10mj, vjerojatno će "imati mlijeka" dokle god oboje želite nastavit dojiti.
Tako da za to ne brini.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Arkana10 » 17 svi 2010, 22:21

pitanje - juce smo probali grasak po prvi put, skuhala sam ga i pasirala preko cjedala, pojeo je malo.
medjutim imao gasove cjeli dan i mucio ga trbusic. danas mu zbog toga nisam dala.
dala sam mu palentu. znam da se namirnica po prvi put daje nekoliko puta (3-5) ali ovo nam je prouzrokovalo problem. Ja planiram pauzirati sa graskom do daljneg kada bude spreman. Moze tako? ili da mu ipak dam?
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Krumpirić » 17 svi 2010, 22:23

pauziraj
nije to tako "strogo"
očito niste imali alergenu reakciju, nego-osjetljivost, vjetrove, što nije tako neuobičajeno.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la tanjabb » 17 svi 2010, 22:30

:dada pauziraj
Mi isto pauziramo, danas i sutra.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Arkana10 » 17 svi 2010, 22:49

tnx cure :hug
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la eli » 17 svi 2010, 22:59

S godinu dana? Naravno, ja bih dojila dok god bude mlijeka, ali za čokolino ili neku kašicu koristila bih svježe kravlje. Šta vi kažete?

oko drugog rođendana.
čokolino joj ne treba. nema ništa korisnog unutra osim brda šećera i brzo se navuku. to ti govorim iz iskustva.
jednogodišnjak koji dovoljno doji ne treba mliječne kašice, a ako baš želiš, uzmi neko adaptirano. pred drugi rođendan možeš probati par kapi kravljeg u pireu, špinatu, da vidiš ima li reakcije.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MaminMacak » 17 svi 2010, 23:12

A kakvo im mlijeko daju u vrticu? Adaptirano ili kravlje ili im uopce ne daju mlijeko?
Mislim to je super ako imas takvih mogucnosti. Ja bas i nemam.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 17 svi 2010, 23:25

MaminMacak je napisao/la:A kakvo im mlijeko daju u vrticu? Adaptirano ili kravlje ili im uopce ne daju mlijeko?
Mislim to je super ako imas takvih mogucnosti. Ja bas i nemam.

obično kravlje
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la † Sanika » 17 svi 2010, 23:30

MaminMacak mozes probati dogovoriti se. Mi cemo u vrtic s cca 19 mjeseci, i rekla budem tetama da jos nije probao kravlje mlijeko. Nek mu daju vodu ili caj (koji isto nije probao :lol ) komad kruha, jogurt bum nosila ako treba svaki dan..... :mrgreen

Mlijeko osim alergije nije preporucljivo za malce i zbog loseg utjecaja na crijevnu floru (korisne bakterije) i probavu svakodnevnim koristenjam..ne bi sad bubetala napamet jer sam to procitala pa zaboravila gdje...uglavnom super je pricekati do cca 2 godine, ali ni nakon nje ne treba navaliti na kravlje.
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la † Sanika » 17 svi 2010, 23:32

Nego recept :mrgreen oslic s tikvicom i zgancima...mljac..nije ni skuzio da jede oslica koji mu je inace fuj :lol
Pauleta, 6.2.2003
Maksimović, 4.2.2009.
† Sanika
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la eli » 17 svi 2010, 23:33

i ja sam tetama rekla nek joj ne daju mlijeko jer sisa i ne treba joj, ali da može probati gutljić ako inzistira. par puta je tražila i dobila. dalje od gutljića nije je zanimalo, ali u toj dobi je slabo pila i vodu.
eli
Sveta krava

PostPostao/la MaminMacak » 17 svi 2010, 23:59

Ali u vrticima ne dobiju samo mlijeko za piti nego valjda i neka cokolina i sl, ili npr pire s mljekom, spinat ...
Ne mogu to sve nadomjestiti.

A sta jos ne smiju kad navrse godinu dana? Ja sam to sve zaboravila, a sa starijom sam imala problem da nije htjela nista mlijecno osim jogurta pa nije mogla pojesti te kolicine jogurta koje je trebala nakon sto sam ju prestala dojiti s 15 mjeseci. I da, ona je sigurno probala kravlje prije 2 godine, ne sjecam se da je tada itko spominjao 2 godine ili nisam citala ovakve topice na forumu.

Moj nece u vrtic nego kod tete koja cuva nekoliko djece (sa 14 mjeseci) i ima jelovnik slican vrtickom, ali isto piju kravlje pretpostavljam, ako nista drugo u hrani. Tako da joj mogu nesto reci, ali bas ne mogu odredjivati sto ce zena svaki dan kuhati. Vise me muci sol. Kakve su preporuke za sol nakon godinu dana?
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Krumpirić » 18 svi 2010, 00:07

sol nakon godine-da, ali u maalim količinama
I M je dobio u jaslicama kravlje sa 16mjeseci, mada je još sisao :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Diami » 18 svi 2010, 14:17

Dakle, kako me jako interesira već dulje vrijeme to pitanje oko kravljeg mlijeka, išla sam danas malo više proučavati i google-ati na tu temu. Našla sam začudo relativno puno stranica koje se slažu oko toga da se nakon godine dana može davati kravlje mlijeko, ali nikako viš od 2 do 3 šalice dnevno (470 do 680 ml), a ono u toj dobi služi prije svega za jednostavnu opskrbu kalcijem i masnoćom.

Prije navršene godine dana testiranja su pokazala da mnoge bebe imaju problema s probavom bjelančevina kravljeg mlijeka koje su mnogo veće nego bjelančevine majčinog mlijeka, a sa oko godinu dana probavni sustav sazrijeva kod većine toliko da mogu probaviti i te i takve bjelančevine kravljeg mlijeka.

Kao također dobar izvor kalcija i masnoća može poslužiti i kozje mlijeko, čije su molekule bjelančevina poprilično manje nego one u kravljem mlijeku.

Također sam iz više izvora našla da kravlje mlijeko nije nužno u toj dobi i da se teoretski izbalansiranom prehranom može zadovoljiti potreba za masnoćama i kalcijem, a posebno ako dijete doji još 3 do 4 puta dnevno čime zadovoljava veliku većinu potreba za tim tvarima. No usporedbe radi količina od jedne šalice mlijeka sadrži kalcija kao i 4 šalice brokule, pa je stoga jasno da je mnogima lakše regulirati količinu kalcija uz korištenje mlijeka.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 18 svi 2010, 14:35

Preskače pa nastavljam ovdje...

Dobri izvori kalcija i odgovarajućih masnoća su također i (punomasni) jogurt, sirevi, vrijedna (nerafinirana) biljna ulja (maslinovo, uljane repice, laneno, riblje), tamno lisnato povrće i tako dalje...

Našla sam i podatke o spominjanim krvarenjima u probavnom sustavu koja se po nekim istraživanjima na koja sam naišla pojavljuju uglavnom kod vrlo male djece kojoj se daje (neobrađeno, samo pasterizirano) kravlje mlijeko, a nisu utvrđena kod ne-alergične djece nakon godine dana (jedna studija čak spominje i samo 140 dana starosti), te nije bilo utjecaja na krvnu sliku kod onih koji su pili kravlje mlijeko a imali su tragove krvi u stolici i onih koji nisu imali tragova krvi.

Navedeno je i da ne treba pretjerivati s kravljim mlijekom jer ono može biti zasitno i ako dijete popije previše istog može biti da neće imati potrebu za drugom hranom, a previše kravljeg mlijeka utjecati će stvaranjem neuravnotežene prehrane siromašne željezom, vitamina E i esencijalnih masnih kiselina, a s druge strane može biti prebogata natrijem, kalijem i bjelančevinama.

Moj zaključak, nakon 30-ak pročitanih različitih izvora, je da ako beba dobi starije od godine dana koja u sklopu uravnotežene prehrane dobije tu i tamo neku manju količinu kravljeg mlijeka, ne nužno kao piće nego recimo u obrocima (griz, puding, umak ili slično) - pod pretpostavkom da ne pokazuje alergijske reakcije ili intoleranciju na isto - neće ništa loše dogoditi niti će negativno utjecati na njegovo zdravlje. Tako da sam sad i ja mirnija po pitanju kretanja u jaslice kada vjerojatno nećemo moći izbjeći kravlje mlijeko. A i sada ga povremeno dobije u malim količinama - npr. kad ukrade (ili izmoli) žlicu čokolina od tate ili mame i stvarno nismo primijetili negativne reakcije
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la Diami » 18 svi 2010, 14:40

Opet preskače...

Evo i izvora - na žalsot sve na engleskom, ali da se nađe ako se nekome da proučavati...

Dosta me se dojmio ovaj članak
http://www.kellymom.com/nutrition/solid ... ml#cowmilk

I ovaj
http://parenting.ivillage.com/baby/bnut ... 70,00.html

I ovaj (iako ovaj najmanje govori o kravljem mlijeku, više o dojenju...)
http://www.nbci.ca/index.php?option=com ... &Itemid=17

Studija sa tragovima krvi u stolici
http://linkinghub.elsevier.com/retrieve ... 7681807561

Dr. Sears
http://www.askdrsears.com/faq/fn1.asp

I ostali...
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency ... 002448.htm
http://www.kellymom.com/nutrition/milk/ ... ments.html
http://www.faqs.org/nutrition/Hea-Irr/I ... ition.html
http://www.rockwellnutrition.com/Cow-Mi ... _91-1.html

Bijah i na stranicama američke akademije pedijatara i na još nekima, al nisam kopirala link... :oops:

Eto, sori kaj sam odužila, al možda nekome pomogne. :dunno :)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tanjabb » 18 svi 2010, 16:11

Hvala Diami.
Nikad nije bilo receno da je kravlje mlijeko zabranjeno do 2 godine. Nego svi uvijek kazu: nikako do 1.rodjendana, a nije "preporucljivo" do drugog. Bebe koje idu u jaslice tesko mogu u potpunosti izbjeci kr.mlijeko, dok se kod onih koji ostaju doma to moze, i naravno pomnom prehranom nadomjestiti izvor kalcija koji je u mlijeku.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Arkana10 » 18 svi 2010, 21:31

a meni danas ped. preporucila kravlje mljeko nakon 8 mj. da mu dam sir i jogurta isto. rekla sam da J doji i da ne trebamo mljeko i da je kravlje mjeko precjenjeno. Gledala me ko da sam pala sa Marsa. Nije bila nasa pedica koja zna da J ima refluks i da sam ja alergicar.
ja ne planiram davati kravlje mljeko. jogurt i sir da, mljeko ne.
vidite notmilk.com cini mi se da se tako pise ta web strana.
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 18 svi 2010, 22:03

dobro da ste me na ovo podsjetili. meni ni palo na pamet nije da u vrtiću neće jest što i doma :roll
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 18 svi 2010, 23:17

Puno hvala Diami, sad sam mirna da ako doji moze normalno jesti kao i druga djeca kod tete cuvalice s tim da cu joj reci da mu ne daje piti kravlje mlijeko i onda ne moze prekoraciti ni blizu navedene granice.

:mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la maryca » 18 svi 2010, 23:32

maryca je napisao/la: kakav vi sir neslani uzimate?

da samu sebe kvotam!

moze li mi neko reci koji je to svjezi sir? :dunno

jos jedno pitanjce?
moja cura na bradi ima neki crveni krugic, prvo sam mislila sve trpa u usta, od toga je, al jedan dan nestane, pa se opet pojavi, pa kao da izblijedi?!

jeli moguce da je alergija na nesto?
uglavnom stavim svakakvog povrca kad joj kuham, pa kako sad otkriti sto je, ako je alergija?
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 18 svi 2010, 23:45

To ti je sir i vrhnje, nas domaci proizvod, s tim da se takav sir moze kod nas kupiti u ducanu i kod kumica na placu, gdje je ovaj prvi valjda radjen u nekim kontroliranim uvjetima, a drugi je finiji i papamo ga mi veliki.
Mislim da vi tako nesto u Svici nemate :ne.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.