Sada je: 03 svi 2026, 01:49.

INVALIDNINA

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: INVALIDNINA

PostPostao/la Fantasy » 20 svi 2010, 18:06

Hm, nisam sigurna kaj je sa skraćenim radnim vremenom zbog njege- ako je dijete u vrtiću i sl. onda se dobiva pola invalidnine, a šta ako nije u vrtiću ili je, ali kraće od 4 sata? Jel netko možda zna? Hvala unaprijed
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la MBee » 20 svi 2010, 19:39

Ako je u vrtiću do 12 sati tjedno dobije se puna invalidnina.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 20 svi 2010, 21:04

nije na temu,ali kakav je to novi prijedlog na zakon o našim pravima i udrugama koji ide hitno u postupak---možda ste negdje pisali već???
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 21 svi 2010, 09:03

loše je - eno napisala sam o tome na Vrućim temama pod temom J.Kosor.. Pokušavamo alarmirati što više ljudi i udruga.
Invalidnina se smanjuje ako je dijete dnevno više od 4 sata u ustanovi a majka radi SRV.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Daisy » 21 svi 2010, 15:51

Pa meni je tako od 9. mjeseca, mislim moj F je na pola invalidnine, više je od 4 sata dnevno u ustanovi, a ja sam na srv.
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Daisy » 21 svi 2010, 16:01

nadicab je napisao/la:loše je - eno napisala sam o tome na Vrućim temama pod temom J.Kosor.. Pokušavamo alarmirati što više ljudi i udruga.
WWooowww111 :strah Tek sam sad pročitala na Vrućim temama o čemu je konkretno riječ :ne . To je stvarno strašno. Možca bi trebalo temu prebacit na GP s obzirom na aktualnost situacije.
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 21 svi 2010, 16:14

A šta ako majka radi SRV a dijete je manje od 4 sata u ustanovi? I mije mi jasan onaj dio sa ukidanjem SRV-a općenito do polaska u školu?
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Glori » 21 svi 2010, 17:18

ja neznam točno-ali tu oni izgleda hoće debelo da zagrabe---porsebno dio di će smanjit na 70%...

još gore ovo o udrugama--kao moraju sad bit vrsta poduzeća--kao da mi imamo kroz sustav išta osigurano....neka oni srede sustav pa neka tad diraju u prava i udruge..

ŽELIM:
-pravovaljanu i pravodobnu dijagnozu za svoje dijete(i to u bolnici kao sav normalan svijet)
-terapije onoliko koliko je dokazano da pomaže njegovu problemu
-edukatora za vrtić i školu
-asistenta za vrtić i škol
-senzorne sobe
-radionice itd.

a da" blokiramo varšavsku" ;)
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la elizabeta » 21 svi 2010, 17:28

Koji dokumenti se moraju predati za tih 200 kn od grada ZG?

Ja to nikad dosad nisam tražila, ne zato što nisam znala, nego mi nekako jadno bilo da još moraš i dokumentaciju skupljat za taj mizerni iznos
Al sad mi nešto pade napamet...kod mene je to 200x2, znači 400 a to je godišnje 4800, plus da sam to mogla primati već nekih 7 godina za jedno i 5 za drugo....pa taman da sam stavljala u kasicu-prasicu skupilo bi se znači nekih 28-29000 kuna. Solidan džeparac sam profućkala iz lijenosti :lol

eh ja i novci nikad na zelenu granu :nepitaj

"... upoznah i zlo i gore, prijetile mi noćne more, ali gle, na svoj usud hud - ja nasadih konjski ud" (spomen na Vesnu Parun)
elizabeta
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Glori » 21 svi 2010, 17:38

baš sam i ja imala taj problem pa je mm preuzeo "logistiku" :cool --do zanimljivi se brojki tu zna doć npr.5 godina invalidnine=75 000 kuna(a većina roditelja spektra ju "ne želi")...to se stvarno lipe terapije može izvuć plus ovih tvojih "sitnih novaca" :da?
Glori
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 21 svi 2010, 19:11

elizabeta je napisao/la:Koji dokumenti se moraju predati za tih 200 kn od grada ZG?

Dokumentacija:

1. Preslika domovnice korisnika pomoći
2. Preslika osobne iskaznice roditelja
3. Preslika rodnog lista
4. Preslika uvjerenja o prebivalištu
5. Preslika rješenja o priznavanju prava na osobnu invalidninu ili doplatka za pomoć i njegu
6. Zadnji odrezak pomoći
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fantasy » 03 vel 2011, 12:48

Cure, trebam pomoć. Mi smo dobili o rješenje o invalidnini, ali nigdje ne piše koliki je postotak invalidnosti. Muž je tražio na poslu da stave tu invalidnost djeteta na njegovu poreznu karticu pa da može dobivati uvećanu plaću, umjesto da čekamo povrat poreza, i oni vele ok, ali trebamo papir na kojem piše postotak.
Jel vi to imate? Kaj da radimo?
Hvala!
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 03 vel 2011, 12:50

ako se radi o djetetu, onda to ne treba
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Fantasy » 03 vel 2011, 12:54

Ne treba taj postotak, jelda? Mala ima 2 godine, i rekla sam mu da pošto smo dobili puni iznos, da je to maksimalna invalidnost onda. Bar sam si ja tak protumačila. Ne znam zašto sad oni pilaju oko gluposti.
A kad tražimo povrat poreza, onda da tražimo samo od travnja- pošto smo onda bili na komisiji i od onda dobivamo novac?
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fantasy » 17 vel 2011, 22:59

Nadice, opet ja, krivo sam rekla, ne treba mu to radi porezne, nego njegova firma ima neki pravilnik po kojem daju roditeljima djece s invaliditetom neku godišnju naknadu, ali samo ako je postotak invalidnosti preko 70%. Trebamo naravno na papiru donijeti postotak, a mi to nemamo.
Jel piše u nekom pravilniku od koliko godina se počinje određivati postotak invalidnosti? Malo sam tražila na stranici vaše udruge i rode, ali nisam našla. Budem probala saznati i na centru još, ali ako Vi znate još bolje.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la † zmijac » 18 vel 2011, 11:37

Fantasy- ovo sa postotkom i meni nije jasno- naime na poreznoj su mi jučer rekli da
ako mi klinac ima rješenja i nalaz kategorizacije ( što ima) da mogu ostvariti olakšice kod
porezne prijave a s druge strane na Centru SR su mi rekli da mi nemogu dati postotak
oštećenja ( koji porezna traži ) jer to kod klinaca i autističnog spektra nije moguće :whew
Ja isto tražim dal ima neka caka ili član Zakona ?/ističe mi vrijeme za prijavu
Hvala
nije više AKO,već KAD !
† zmijac
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MBee » 18 vel 2011, 11:57

Mi ostvarujemo olakšice na temelju Rješenja u kojem se ne navodi nikakav postotak invaliditeta (složila bih se da kod autizma nije moguće procijeniti postotak).
Nitko me u Poreznoj nije ni tražio postotak, dovoljno je rješenje gdje piše TEŽE oštećenje zdravlja.
I to smo godinu dana mislili da su nam dali koeficijent 0,3 a onda pri povratu vidjeli da su nam sami dali 1,0.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fantasy » 18 vel 2011, 12:20

Pa i ja im to govorim, ali znaš kak je, oni su sami donesli neki interni pravilnik u kojem traže postotak i bez njega neće isplatiti novce. Moram ih još malo udaviti, a ako netko sazna za točku zakona ili nečega na kaj se mogu pozvati, javite tu pliz.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la flipper » 18 vel 2011, 14:22

Mi isto tako imamo koef. 1,o na temelju rješenja Centra za soc. skrb. i za poreznu bi to trebalo biti dovoljno.
Mislim da za utvrđivanje postotka invalidnosti treba podnijeti zahtjev na mirovinsko.
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 18 vel 2011, 14:33

. 1,0 osnovnoga osobnog odbitka za poreznog obveznika, svakog uzdržavanog člana uže obitelji i svako dijete, ako su osobe kojima je rješenjem, na temelju posebnih propisa, utvrđena invalidnost po jednoj osnovi 100% i/ili koji radi invalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa, pravo na tuđu pomoć i njegu. U tom slučaju porezni obveznik za sebe osobno i za istu osobu koju uzdržava ne može koristiti osobni odbitak iz točke 3. ovoga stavka.

izvlačim ovaj dio na koji se možete pozvati ... " koja radi inalidnosti imaju, na temelju posebnih propisa; pravo na tuđu pomoć i njegu".
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la flipper » 18 vel 2011, 14:35

Fantasy, je li to ?
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la alexandra » 18 vel 2011, 16:59

to je to i ne dajte se s oproštenjem zajebavat. nalaz i mišljenje su za poreznu dovoljni. ako budu filozofirali, recite im da ćete ih dat u novine i na televiziju. ako je tako u zg, onda sigurno mora biti i u drugim gradovima budući su porezne uprave državne službe.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la Fantasy » 18 vel 2011, 17:52

Je, ma nismo mi ni imali problema s poreznom, to su nam priznali. Ja govorim o firmi mog muža, oni plaćaju svojim zaposlenicima još neku godišnju naknadu, ako dijete ima preko 70% invalidnost. I sad im nemremo objasniti da je invalidnost dokazana rješenjem od centra. A sami su izmislili taj svoj pravilnik i sad inzistiraju na nečemu kaj ne postoji.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la alexandra » 18 vel 2011, 17:54

bubni ih u glavu s poreznom karticom. ako na njoj imaš koeficijent za dijete tj. njegovu invalidnost, ne može njihov interni pravilnik biti iznad toga.
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la danijela81 » 18 vel 2011, 18:07

padam sad kao s Marsa u raspravu...
jel netko zna može li se invalidnina prebaciti na tekući račun, tj. da ju više ne dobivam preko pošte?
jer dolazi mi na adresu prebivališta, koja je različita od adrese boravišta, pa svaki puta moram na poštu po novce...
nešto se govorilo o tome da će se to uskoro moći, pa me zanima je li se to i ostvarilo
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la MBee » 18 vel 2011, 18:16

Još ništa od toga.
MBee
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 18 vel 2011, 18:19

ne. dok država ne odluči promijeniti poslovnu banku koja je u stanju u 21. stoljeću isplaćivat na tekući račun. hrvatska poštanska to naravno ne može. :angry
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la danijela81 » 18 vel 2011, 18:31

alexandra je napisao/la:ne. dok država ne odluči promijeniti poslovnu banku koja je u stanju u 21. stoljeću isplaćivat na tekući račun. hrvatska poštanska to naravno ne može. :angry

ma krasno!
a ne bih ništa rekla da nemam već tekući račun u poštanskoj, na koji su mi isplaćivali porodiljni, iako sam tražila da ga dobivam na PBZ.
a na taj račun sam onda stavila i dječji, naivno misleći da će mi tu stizati i invalidnina, pa da oboje bude na jednom računu. a već pola godine za taj račun nemam karticu, jer stara je istekla, i već sam predala 3 zahtjeva za novu, i svaki put se čude kako to da nikada nije izrađena :angry
i onda svaki put u poštu po invalidninu, pa svaki put čekat na šalteru u banci za dječji, i imat lovu doma umjesto na računu, i ne moć ništa platit karticom...

hvala na odgovorima :kiss
Vi ste sol zemlje, vi ste svjetlo svijeta!
V. 03.11.2008. :luv
R. 11.06.2014. :luv
danijela81
(pre)fina gospoja

PostPostao/la alexandra » 18 vel 2011, 18:56

hm, na tekući u poštanskoj bi ti morali moći isplaćivat. ajde im malo priprijeti.
ne mogu isplaćivati na tekuće drugih banaka. mislim mogu, ali ne žele. pa onda većina nas, budući ili radimo ili smo na terapijama, mora klipsat na poštu po lovu. :whew sve da nam olakšaju, sve. :whew
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la lulamae » 18 vel 2011, 19:35

:roll
dobro se vidi samo srcem, bitno je očima nevidljivo...
lulamae
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.