Sada je: 10 lip 2026, 19:23.

PRVA MRKVICA - topic za početnike

O dojenju, (na)dohrani i prehrani djece.

Moderatori/ce: Diami, nevenera

Re: PRVA MRKVICA - topic za početnike

PostPostao/la tanjabb » 07 lip 2010, 23:06

Ja stavljam i stari i mladi luk, mladi cesce.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la mama njonji » 08 lip 2010, 11:40

tanja, hvala! :)
ako još netko ima bilo kakav savjet za učinit povrće "dostojnim" za malu gospojicu, bila bih zahvalna... :kiss
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la tigger » 15 lip 2010, 20:04

Pozdrav. Evo ja počela proučavati dohranu, krećemo za mjesec dana. Baka je dobro proučila literaturu (tablice dohrane) i posadila puno toga -korabica, pastrnjak, luk, tikvica i mrkvica će taman biti spremne kad krenemo a bit će i kasnije špinata, graška, batata, krumpira i svega. Imam i nešto jabuka i krušaka ali su kasne pa bi kupila bio- navodno ima u konzumu. Inaće ne bi kupovala na placu i supermaketima ako mogu izbjeći, makar znam da zauvijek ne mogu.. Kupljene kašice su rezerva za hitne slučajeve koje nadam se neću ni potrošit...

Dakle imam pitanje.. Sad doma imam trešnje, višnje i maline koje malac smije tek za 2-3 mjeseca. Da li to smijem zamrznuti i kako? Trešnje sam već zamrznula nešto - izvadila koštice i zamrzla plosnato da ih mogu par samo otkinuti. Da li je to ok? Ili bi trebala baš napraviti kašicu i zamrznutu ju? Da li smijem zamrzavati i ostalo povrće kojeg nema dugo na vrtu?
Bila bih zahvalana na bilo kakvom odgovoru! :mah
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 15 lip 2010, 20:16

Tigger, vidi ovaj topic.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tinker Bell » 25 lip 2010, 10:59

Mi danas započeli s dohranom. Ne baš uspješno. Mislim da nije sve zajedno ni pola žličice pojeo.
Ali nema veze, sutra ćemo probati opet.
slikaslika
Tinker Bell
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la tigger » 26 lip 2010, 09:01

I mi počeli, pokazivao je sve znakove po knjigama osim samostalnog sjedenja (kad je buco pa se ne može održat) :lol i počeo svako malo tražit sisu, po danu i noći. počela s nekoliko žlica rižinih, jučer dodala jabuku kuhanu na pari. Popapa sve i hoće još... Koliko žličica max mu smijem dati nakon ovih 2-3 dana? Kak vi to mjerite? važete ili ? Nemojte me jako kuditi što smo krenuli ranije.. :oops:
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la azrael » 26 lip 2010, 11:03

I mi se prijavljujemo :mah
Jako uspjesno :joy Rizine pahuljice Hipp sa malo AD (nisam u stanju da izdojim pokusavala jako) Inace je cujica iskljucivo dojila, al je stagnirala na tezini od zadnjeg sistematskog, pa smo malo ranije krenuli (doc je rekla dohrana AD mlijekom sto je ona odlucno odbila)
Ne znam da li se vec govorilo o tome - primijetila sam da su rizine pahuljice od svih proizvodjaca, izuzev Hipp vec sa AD mlijekom, tako da mislim da nisam da nisam pogrijesila sto ubacujem AD. Sta vi mislite??? :roll

Danas je sedmi dan, vec popapa malu soljicu od kafe rizinih. Imam osjecaj da bi pojela jos, da li da pojacam kolicinu??

Danas spremam org tikvice koje cu pomijesati sa rizinim. Drzite mi fige!!!
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Tinker Bell » 26 lip 2010, 11:27

Mi danas opet probali i opet mu se ne sviđa. Niti jedne žličice, sve pljune. Falila sam, počeli smo s mrkvicom, a očigledno mu ne paše.
A stariji braco mu je isto započeo s mrkvicom i obožavao ju je. Hm, nema toga što taj nije papao. Zato je sada buco.
Ah, ništa, opet ćemo sutra mrkvicu pa ćemo nakon toga rižolino. Možda bude više sreće.

Azrael, mi smo kupili Holle rižine pahuljice, isto nemaju u sebi mlijeka. Mogu se mješati sa dojenim ili AD mlijekom, a mogu se i bez mlijeka samo dodati u voćne kašice. Ja ću probati s izdojenim, ali ni meni izdajanje baš ne ide.
slikaslika
Tinker Bell
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 26 lip 2010, 13:59

Azrael, to za adaptirano moraš sama odlučiti. :dada Ja sam imala sreće da je Karlo prihvaćao rižine i samo na vodi, pa nije bilo potrebe dodavati, doduše njemu su se druge stvari ionako bolje svidjele od toga. Meni izdajanje isto nije išlo...

Tinker Bell budete i vi već našli nešto da vam se svidi, ima vremena, samo opušteno i doći ćete do nečega.

Tigger ja bih psotepeno povećavala i ne bih prvih dva, tri tjedna dala više od male staklenke otprilike količinski.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tigger » 02 srp 2010, 13:48

evo moj mali papa ko veliki :lol , pojede oko 100 ml i rižinih i rižinih s jabukom i kruške. Sve bio jabuke i kruške, rižine su hipp da mogu s mojim mlijekom (dm-ove i mmilupa sam našla samo s ad-om :dunno ). Povrće krećemo za 3-4 dana- dvoumim se između batata, mrkve, korabice i tikvice- sve ima u vrtu osim batata. Zanima me da li to voće povrće dajete čisto ili koji put ubacite rižine?

Meni je pedica rekla da kupim palentu od alnature pa to dam..zna li neko kako to dati? samo ili s nećim,moje mlijeko ili voda? Što još od alnature postoji u hrvatskoj za bebe, inaće sam ljubitelj njihovih bio proizvoda. A u njemačkoj imaju cijelu liniju proizvoda za bebe.. :/ Što od njihovih proizvoda kod nas mogu koristit za kašice?

Hvala!
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Diami » 02 srp 2010, 14:31

Kako ste vi još relativno na početku dohrane, onda prvi, eventualno drugi dan daš nove stvari još same, bez dodataka, a onda možeš kombinirati s nečim što već papate. Obzirom da imaš u vrtu mrkvu, korabicu i tikvicu počni s nečim od toga, svakako je bolje nego kupovni batat, a čak mu sad polako i nije sezona mislim više.

Od alnature koristim palentu (skuham na vodi, a možeš dodati svog mlijeka da razrijediš i/ili prilagodiš okus, a kasnije možeš kombinirati s povrćem, još kasnije i s jogurtom), zobene pahuljice (tek kad uvedete gluten), griz od pira (super za uvođenje glutena, jer pir sadrži "jednostavniji" oblik glutena), griz od pšenice (ima gluten), proso (možete sad već), imaš i rižine pahuljice - ne ove instant, nego poput zobenih, poparena pa spljoštena riža, brže se skuha). Imaš one rižine krekere (stiropor), kasnije i 4-korn.

Btw. imaš od babylove-a prosene pahuljice koje već možete, a i dm-ove i milupine pahuljice možeš miješati slobodno samo s vodom ili s vodom i tvojim mlijekom iako i ne piše. Samo što majčino mlijeko sadrži enzime koji olakšavaju probavu pa ti se ponekad kašice razvodne totalno ubrzo nakon miješanja s mlijekom.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tigger » 04 srp 2010, 15:41

Evo našeg prvog neuspjeha :/ - danas skuhala malu tikvicu na pari, smiksala u multipraktiku, po receptu bebi kuharice. Grozno se beljio ali sam mu davala, onda je počeo ko da mu se diže želudac se beljiti, tako nakon 2-3 žlice po 3-4 puta. To me ful prepalo pa sam odustala. E sad... nisam znala što dalje.. :dunno pa sam dala jabuku kašicu koju znam da mu je ok (zasad smo jeli rižine, jabuku i krušku) nakon malo prvotnog beljenja otvarao je usta i smijao se , pojeo oko 80 ml i onda se opet ko da mu se povrača izbeljio i sve skupa ispovračao, i jabuku i ono malo tikvice....

Što sad? Da li uopće ako mu se nešto tako diže da nastavim davat? Taj dan? Sljedeći dan?

Ako ne što da dam sutra? Mislila sam probat palentu, imam i korabice, mrkvice, batat, uglavnom sve iz prvog mjeseca dohrane...
Oprostite ako već postoji odgovor na ovo pitanje, usmjerite me ili stavite link... Hvala!
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 04 srp 2010, 17:50

Tigger, ako mu se na tikvicu ovako dize zeludcic zaboravi na nju na neko vrijeme. Mozes sutra probati s mrkvicom, ona je slatkasta kao voce. Pa ako prihvati mrkvicu onda joj mozes polagano dodavati tikvicu, na taj nacin priviknut ce se i na okus tikvice. Kuzis? Ako mrkvu nece htjeti samo mozes joj dodati jabuku, to dvoje fino ide zajedno.
Vi ste jos na samom pocetku i jedna lasta ne cini proljece :mrgreen . Bit ce hrane koja ce mu se svidjeti i one koja ce mu biti bljak, a za dva mjeseca moze biti skroz obrnuto. :p
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tigger » 04 srp 2010, 20:28

Hvala puno tanja!!! :kiss Rekla mi Jo Ann da si ti stručnjak za dohranu! :D
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 04 srp 2010, 21:25

Nisam nikakav strucnjak samo moderiram ovaj pdf od pamtivjeka :lol .
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tulip » 04 srp 2010, 23:18

Imam jedno pitanjce (sorry, nisam jos sve stigla procitati na ovoj temi) - kako ste luk uvodile? Svjez, pasiran, kuhan? Baka ima basticu pa sve nesto zagledam sta ce sve sazrijeti da mogu iskoristiti za malca.
Mamina maza 5.2.2010.
Palčica- anđeo sa greškom 13.6.2012.
Dupla sreća D&N 3.9.2014.
Tulip
Ima najljepši pogled na cijelom svijetu

PostPostao/la tanjabb » 05 srp 2010, 01:17

kuhan. S ostalim povrcem ili zitaricama.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tigger » 05 srp 2010, 08:09

to je i mene zanimalo, bilo bi malo čudno tri dana samo luk davat.... :lol

š jedno pitanjce... kaj ak sad ponudim npr mrkvu i neće.. da dam odma drugu kašicu koju hoće jest ili taj dan više niš ne nudim?
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 05 srp 2010, 08:17

ja ne bih nista drugo nudila. I sutra ponovo mrkvu. Bebe se na pocetku privikavaju na novu hranu, ona im ne sluzi za to da se najedu.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la Tinker Bell » 05 srp 2010, 11:59

Evo i mi smo probali prvo mrkvicu pa rižine pahuljice pa jabuku pa krušku. U najboljem slučaju pojede 2-3 žličice i to samo voće, a onda zacementira usta. Htjela bih opet na povrće, ali me strah da će mu se sve ogaditi i da neće ni voće više jesti.
A osim jabuka i krušaka od voća više ništa nije u tablici za prvi mjesec (ja štreber hoću sve školski ;) )
slikaslika
Tinker Bell
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Diami » 05 srp 2010, 12:16

Tinker, ti ponudi i vidi kako ide. Ako nejde, nejde, odustaneš za taj dan i probaš ponovno sljedeći. Ako je nešto što se da kombinirati, možeš probati iskombinirati neko povrće s nekim voćem koje voli (u početku više voća, manje povrća, pa polako mijenjaj omjer u korist povrća kroz dane), na primjer mrkva i jabuka se daju fino kombinirati.

Bitno je ne forsirati, ionako sad tek upoznaje hranu. Moja frendica se zaribala em je počela ranije, em je htjela u što kraćem vremenu ugurati što više obroka, em je forsirala čak i kad je mala okretala glavu, zatvarala usta... Što je rezultiralo sa preko mjesec dana totalnog štrajka s dohranom.

Dok god ti ovako polako, laganini, poštuješ njegov ritam i trenutne ukuse, ne vjerujem da ćeš pogriješiti i da će mu se nešto zgaditi. :) Btw. nama je tikvica prvi put prošla katastrofalno pljuvanjem, zapečatio je usta i točka. A već mjesec i pol kasnije bila mu je jedna od omiljenih namirnica (i sad je još uvijek). ;)
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la tigger » 05 srp 2010, 12:45

pojeo par žličica mrkve i gotovo.. štrajk.. nije mu se dizao želudac ali mu definitivno nije bilo super...spremam ostatak u frižider i sutra kuham jabuku na pari i u nju ubacim par žličica mrkve... wish me luck! :dada
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la tanjabb » 05 srp 2010, 13:00

tinker, dogodit ce mu se klik u jednom trenutku, samo ga treba docekati :) ja sam s obojicom cekala vise od mjesec dana

Tigger, jabuku je vec jeo? Mrkvicu ipak skuhaj novu, nemoj mu davati hranu koja stoji jedan dan. Ti pojedi ovo od danas.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la tigger » 05 srp 2010, 13:52

Jabuku je jeo i pojeo po 120 g bez problema- fino, fino... Ok onda kuham drugu mrkvicu, moram sam žicat tetu jer naša je još jaaakoo mala... Ja čula da može u frižideru 24 sata bit kašica...ali znam da je friško najbolje... ;)
tigger
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la azrael » 05 srp 2010, 17:08

Kod nas stalo. Nakon pocetne euforije totalno stalo. Tikvica je prvih dana dobro prosla, treci dan je pojela pola soljice i onda sutradan nece nimalo :shock Ok svakako j bilo vrijeme za novu namirnicu uzmem mrkvu - isto, nece usta da otvori dva dana. Danas sam napravila pauzu, pa cu sutra opet mrkvu probati. Da, zaboravila sam reci da mrkvu mijesam sa rizinim pahuljicama.
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Orca » 05 srp 2010, 21:25

pozdrav svima i mojima sa generacijskog koje su već počele ;)
ja sam detaljno proučila sve prve mrkvice i nabavila sam alnaturin proso u zrnu i alnaturinu palentu i krećemo u subotu kad nam se tata vrati...jer tatek želi biti prisutan kad mala napravi nered :D bit će to tjedan dana prije 6. mjeseci, ali mislim da ne griješimo strašno ;)
sveki ima vrt pun svega fino domaćeg, kruškice i jabukice polako rastu i veselimo se početku dohrane, jer otkrivamo nešto novo...ali sisa nam ostaje :1
tigger...vidim da si se ti već fino ufurala u sve, drži fige da i N. sve fino prihvati...sve me strah jer sam joj zadnjih par dana dala malo vodice (progutala je al se gadila)...ima zelenu stolicu od tada jel moguće da je od vode? oprostite ako sam off topic.
:mala 19.01.2010.

slika
Orca
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la azrael » 06 srp 2010, 22:38

Orca, ne bih rekla da je to od vode. :dunno Da si dala vecu kolicinu, ali i tada zelena stolica ne bih rekla.

Kod nas opet danas strajk. Stvarno mi nije jasno, tako je dobro krenulo.

Da napravim vecu pauzu??? :conf Ima li neko sl. iskustvo??
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la tanjabb » 06 srp 2010, 22:54

ne treba duza pauza. Samo ti kuhaj i nudi.
skoča umni 10.12.2003
kung-fu panda 16.10.2009
tanjabb
next princess

PostPostao/la azrael » 07 srp 2010, 22:36

Ok, hvala! ;)
Idemo dalje!
slika
azrael
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la ivana385 » 12 srp 2010, 15:22

Došla sam i ja na ovaj pdf tražiti pomoć.

Naime prvi obrok nam je usvojen super već neko vrijeme, alo pod uvjetom da je hipp kašica :roll . I to pojede onu veliku.
Eventualno ubacim proso ili palentu.

Za sada smo probali
jabuku, krušku, bananu, marelicu i šljivu
palentu, proso, rižu
mrkvu, tikvicu i batat
piletinu

Od toga jede voće sve, palentu, proso i rižu u minijaturnim količinama pomiješano s voćem, a od povrća samo mrkvu i to hipp.

probala sam mu danas napraviti blitvu s batatom i drži u ustima i neće da proguta, piletina i mrkvica isto tako :dunno

Imate kakav savjet kako da ga naučim na kuhano :dunno .
Da probam miješati s hipp-om ili?

Nisam još luk probala, a imam u vrtu pa ću i to probati ubaciti u povrće.
Zanima me i šta je s ciklom, da li mu je sada mogu probati dati. Mama će mi dati domaću iz vrta?
slika slika
ivana385
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Cica, boca, žlica

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 0 gostiju.