Sada je: 06 lip 2026, 01:21.

Suživot s bakom i djedom

Ovdje možete pitati sve što vas zanima u vezi odgoja i roditeljstva, neovisno o dobi djeteta, ali i podijeliti svoja iskustva i razmišljanja s drugim mamama.

Moderatori/ce: latica, Crazy Daisy

Suživot s bakom i djedom

PostPostao/la Klarica » 26 lip 2010, 18:35

Veliki pozdrav svima,inače povremeno vas čitam i sve pohvale forumu :dada tek sada sam se odlučila registrirati i oglasiti :mah
Naime,htjela bih čuti vaša mišljenja i savjete :zivili
Situacija;na prvoj godini fakulteta rodila sam svoju djevojčicu(neplanski,ali ne i neželjeno),mm i ja bili smo u sretnoj vezi i dogodilo se ;)
Inače sam oduvijek bila ambiciozna i znala sam da ću unatoč bebi uspjeti izgurati fakultet koji sam upisala(imala sam u planu dva ali to je ipak bilo too much u datoj situaciji :lol )
Obzirom da smo i suprug i ja iz Dalmacije i iz (relativno) male tradicionalne sredine nekako nam je bilo logično vjenčati se(jer smo ionako znali da će tako biti-samo bi bilo kasnije)
Obzirom da je moja obitelj neusporedivo lošijeg financijskog stanja(a tim više što sam ja imala 3 mlađe sestre) na nagovor i želju svekra i svekrve koji su oduvijek bili bogati (rekli bi nam-mi imamo samo vas-imaju još jednog sina koji je specijalizirao u inozemstvu) i imali su veliku kuću od koje su nama u vrlo kratkom roku uredili jedan kat.Nemogu reći ništa loše o njima kao osobama,zaista su nam pomogli u svakom pogledu;zato me i grize savjest jer ovo pišem ali moram :mrgreen
Uglavnom,da ne duljim,svekrva se toliko uživila u svoju ulogu bake da je meni to počelo smetati
Ja sam pri samom kraju studija;stvarno sam se trudila biti najbolja mama na svijetu;nikad nisam željela ništa nauštrb vremena s mojom curicom.Uglavnom sam učila dok ona spava i po noći,s 3,5 godine krenula je u vrtić;nisam bila prisutna jedino kada bih imala obaveze na fakultetu(par sati dnevno)i tada ju je čuvala svekrva ili moja mama(dok nije krenula u vrtić;tada bi eventualno nekad došle po nju)
Svekrva joj kupuje sve živo(a ja izričito provodim jednu drugu odgojnu politiku i ona to zna),dozvoljava joj apsolutno sve(počela je bacati se po podu u extremnim situacijama),pred njom svekrva sa svojim sestrama i prijateljicama vodi neprimjerene(za njenu dob) razgovore i sl.Njoj je baka zakon i čak kada negdje ide samnom i tatom na par dana;svaki dan dva puta ona zove baku(to je obavezno)i govori joj kako jedva čeka da vidi nju i didu i kako joj je dobro al joj oni fale da joj bude još bolje :znoj
Imam osjećaj da baku voli više od mene a uopće neznam gdje griješim :dunno
Klarica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

Re: Suživot s bakom i djedom

PostPostao/la eli » 26 lip 2010, 18:43

griješiš u tome što se grizeš.
bake su tu da razmaze djecu, a mame da ih odgoje.

mala ti je malo prevelika za bacanje po podu i ti to razgovorom probaj riješiti. ako te ne bude slušala uvijek joj možeš zaprijetiti kaznom - nema igre/šetnje sa bakom za taj dan. ;)

to što baka pred unukom priča o temama koje nisu za dječje uši, na fin način upozori baku.

mala svaki dan zove baku i jedva čeka da je vidi? super, budi sretna što imaju tako lijep odnos, što se dijete osjeća voljeno i od njih.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Klarica » 26 lip 2010, 18:49

eli je napisao/la:griješiš u tome što se grizeš.
bake su tu da razmaze djecu, a mame da ih odgoje.

mala ti je malo prevelika za bacanje po podu i ti to razgovorom probaj riješiti. ako te ne bude slušala uvijek joj možeš zaprijetiti kaznom - nema igre/šetnje sa bakom za taj dan. ;)

to što baka pred unukom priča o temama koje nisu za dječje uši, na fin način upozori baku.

mala svaki dan zove baku i jedva čeka da je vidi? super, budi sretna što imaju tako lijep odnos, što se dijete osjeća voljeno i od njih.

hvala na lijepim riječima
ali ja se osjećam kao da sam joj na drugom mjestu(baka je rekla ovo i ono,baka je cool,baka joj je dopustila da ovo i ono itd) :alc
kada smo ja i mm pričali da bi se odselili u stan naša frajerica je rekla da ona stoposto neće-majko,ma ja bi ti umrla bez bake :loce
ma super sinko
Klarica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Luantaro » 26 lip 2010, 19:11

bez obzira koliko dijete voli baku, dijete uvijek zna tko je mama i mamu uvijek voli najviše

ja sam jako, jako sretna što moja djeca vole baku i što ju rado zovu dok su na putu i što su rado kod nje

i kao što eli kaže, djedovi i bake su tu da razmaze djecu, djeca jak dobro znaju što pred kime smiju raditi ;)

ne grizi se, budi sretna da se tako vole
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Klarica » 26 lip 2010, 19:37

cure-hvala vam :mah super ste stvarno
ja sam sretna što ona voli baku,ali sam malo i ljubomorna :lol
naša baka je atipična baka jer je stvarno jedna od najmlađih baka koju poznajem(mm kaže da joj odatle i energija za te sve cool stvari koje naša anđelica obožava)
što se tiče bacanja po podu o tome ću svakako porazgovarati jer je meni to nedopustivo ponašanje i krajnje bespotrebno
što se financija tiče ja namjerno nedam i neću da ima sve što vidi na tv/u vrtiću/među vršnjacima i sl
nastojim je odgojiti da bude skromna a ne da radi drame u dućanima i slično
al baka zato da svoj pečat;što god postoji a da ona slučajno neda zato baka kupi i udovolji,kad ide kod frizera obavezno (ako mene nema jer ja imam alergiju na to)povede malenu(još ju je i educirala da svaka curica treba imati lijepu frizuricu i oobavezno i ona dobije pletenice,loknice i sl),kad ide kod kozmetičarke povede je ona gušta među tim šminkicama,nalakiraju joj nokte....
nemojte mislit da sam ja neka spartanka i ja se uredim i djevojčica ima duugu kosu i puno robice itd itd
al učit je s 5 god frizeru i kozmetičaru dok nam pola države živi na rubu?(pa ja si nemogu pomoć al to me ljuti :angry )
Klarica
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la eli » 26 lip 2010, 19:52

i ja sam protiv bacanja novca na skupe igračke koje djetetu brzo dosade i kupovine gomile sitnica. no bake su bake. možeš probati porazgovarati sa njom.
petogodišnjaci ne znaju za recesiju i bolje da je tako. obično misle da drugi žive na isti način kao i oni. i djeca iz imućnih kao i ona iz siromašnih obitelji još svijet mjere prema svojem bliskom okruženju.
ne vidim problem u tome što je baka vodi kod frizera i kozmetičara ako se mala tamo pristojno ponaša i ne dosađuje. i moja na ta mjesta oduvijek ide samnom, često i u teretanu, a kad je nisam imala gdje pustiti vodila sam je sa sobom kod ginekologa pa je čekala u kabinici i zabavila se na svoj način.
eli
Sveta krava

Natrag na Odgoj djece

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.