Sada je: 30 srp 2026, 17:32.

upisna groznica u gimnazije

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: upisna groznica u gimnazije

PostPostao/la nadicab » 30 lip 2010, 17:01

Adorabla, dobro zboriš, ali to bi značilo promjene i reforme a za to nema niti političke volje, a naravski da se sada svi kriju iza manjka novaca. Nema veze koliko novaca je do sada progutala državna matura i koliko će još to trebati dorađivati ...
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 lip 2010, 17:02

Adorabla je napisao/la:
Ja bih uvela kontrolu znanja po skolama na godisnjem nivou. Odnosno obzirom da sada vec postoje inicijalni testovi koji ne ulaze u ocjenu, neka se uvedu i zavrsni testovi koji ne ulaze u ocjenu. Zavrsni testovi se rade na istom principu kao i sva skolska natjecanja (skrivena pitanja, sifre itd) a rezultati sluze Agenciji i Ministarstvu da usklade vrijednost ocjena. Odnosno ukolilko je OŠ Ivan Gundulić u Zagrebu iz geografije postigla medju 6.tim razredima 60% na testu, a u sestim razredima ima 80% odlikaša onda znaš da kriterij te škole nije dobar.
Znači da treba educitrati profesora, zamijeniti profesora, pojasniti što i kako treba promiijeniti i sljedeće godine ponovno kontroliraš rezultate.
Onda bismo dobili naravno realnije ocjene.
To naravno ne garantira da na kraju osmog razreda ne bi bilo zadnjeg natezanja ocjena, ali to je ništa prema ovom kaosu sada.

to mi se čini najbolje rješenje
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Adorabla » 30 lip 2010, 17:06

mene zanima da li vi mislite da je gradivo u OŠ preteško za savladavanje prosječnom klincu? Da uz veći/manji trud on to ne može svladati i dobiti 4 ili 5?
Ja mislim da svako dijete bez pp može naučiti onoliku količinu gradiva koja je potrebna za dobiti 5 kao zaključnu ocjenu.

ovisi o znanju i sposobnosti ucitelja, o trudu samog ucenika (ili ambiciji)
Standard je nekakav, okviran, propisan, nešto :roll ali se strahovito razlikuje znanje učenika čak u istoj školi između dva učitelja.
U jednom razredu djeca nemaju pojma i imaju pet, u drugom razredu djeca imaju 5 i znaju super, čak i više nego što bi recimo trebali znati.
Da ne govorim razlike među školama.

Samo gradivo sigurno nije preteško za savldati iako smatram da sistem kao sistem nije dobar jer se od djece ne traži da povezuju predmete odnosno da uče globalno, nego ih se traži da određeno gradivo nabiflaju, reproduciraju i nakon toga zaborave.
Općenito je moj dojam da danas klinci imaju preveliko pasivno znanje ili kratkorocno znanje. Spremni su biflati koliko treba, ali nisu spremni ili ne znaju iskoristiti to znanje koje su stekli.

Za to je kriv program i opet ucitelji. Ima ucitelja iz povijesti koji traže od djece da znaju kako se zvala žena Josipa Jelačića i od kad do kad je Jelacic zivio, a imaš profesora koji traže stoljece u kojem je Jelacic vladao i da klinci znaju zašto je J.J. bio negativan odnosno pozitivan ban.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 30 lip 2010, 17:07

Adorabla, dobro zboriš, ali to bi značilo promjene i reforme a za to nema niti političke volje, a naravski da se sada svi kriju iza manjka novaca. Nema veze koliko novaca je do sada progutala državna matura i koliko će još to trebati dorađivati ...

ja sam Nadice utopista. Ali zao mi je ko psu da sam totalno fulala svooje zanimanje :lol
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 30 lip 2010, 17:13

Znači da treba educitrati profesora, zamijeniti profesora, pojasniti što i kako treba promiijeniti i sljedeće godine ponovno kontroliraš rezultate.
Onda bismo dobili naravno realnije ocjene.

Ovo je dobro ali dugotrajno odnosno sporo rješavanje. Paralelno s tim procesom bi žurno trebalo sadašnje napuhane ocjene provjeriti na neki način i pri tome različite škole, učitelje i kriterije ocjenjivanja staviti u iste uvjete, bilo nekakvom malom maturom ili kako god to nazvali, bilo pojedinačnim testiranjima znanja pri upisu, bilo kojom vrstom prijemnog, koji ne mora nužno biti onakav prijemni kakve mi pamtimo.
“However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la Adorabla » 30 lip 2010, 17:26

Skorpi, odmah se sutra mogu uvesti procjene na temelju inicijalnih testova. Ocjene inicijalnih testova vec postoje i redovno se rade svake godine. Dakle po meni to je i dugorocno i kratkorocno najbolje rjesenje, jer uvodjenje prijemnih bi bilo kratkorocno rješenje uz prevelike trosakove.
Adorabla
Medena

PostPostao/la eli » 30 lip 2010, 17:27

nedovoljno. na balkanu treba uvesti i primijeniti sankcije na one koji ne rade kako treba. nažalost, bez ružnih metoda na niti jednom području ništa ne možemo poboljšati.
eli
Sveta krava

PostPostao/la Adorabla » 30 lip 2010, 17:36

Ne, ni s tobom se necu sloziti. Kako mozes JOS sankcionirati profesora? Zar mu nije dovoljna kazna placa za koju radi i ludi roditelji s kojima svakodnevno razgovara?
Treba nagraditi dobre profesore. I to ne novcano nego dobre profesore, u onim skolama koje imaju realne rezultate i ocjene staviti kao kolege "pomagace" losim profesorima. Javno ih pohvaliti. Platiti im seminar po izboru.
Ljudi zele biti pohvaljeni za svoj rad.

Losi profesori vec imaju "kaznu" da njihov rad, predavanje, nadgleda Agencija.
Adorabla
Medena

PostPostao/la Adorabla » 30 lip 2010, 17:38

OFF TOPIC TOTALAN
Opcenito mrzim nas sistem funkcioniranja. Sve treba rijesiti represijom. Kod nas je svako uvodjenje reda represivna mjera, nista se ne radi da bi se sprijecilo. U americi policajci imaju znacku - protect and serve. Kod nas policija ima znacku - kazni.
Samo kazne, kazne, kazne.
Adorabla
Medena

PostPostao/la skorpionka » 30 lip 2010, 17:41

Ocjene inicijalnih testova vec postoje i redovno se rade svake godine. Dakle po meni to je i dugorocno i kratkorocno najbolje rjesenje, jer uvodjenje prijemnih bi bilo kratkorocno rješenje uz prevelike trosakove.

Inicijalnim testovima možeš popravljati stvar za budućnost, ali ništa nemaš od toga da vidiš inicijalni test ranijih generacija a kod upisa si uzeo u obzir petice profesora koji je tek od te godine u nastavi ili su se npr izmijenili profesori (a i njihova seljenja među školama su velika) a oni se mogu razlikovati u kriterijima ocjenjivanja nebo zemlja.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 30 lip 2010, 17:49

Adorabla je napisao/la:Ne, ni s tobom se necu sloziti. Kako mozes JOS sankcionirati profesora? Zar mu nije dovoljna kazna placa za koju radi i ludi roditelji s kojima svakodnevno razgovara?
Treba nagraditi dobre profesore. I to ne novcano nego dobre profesore, u onim skolama koje imaju realne rezultate i ocjene staviti kao kolege "pomagace" losim profesorima. Javno ih pohvaliti. Platiti im seminar po izboru.
Ljudi zele biti pohvaljeni za svoj rad.

Losi profesori vec imaju "kaznu" da njihov rad, predavanje, nadgleda Agencija.

naravno, ima puno dobrih profesora koje treba nagraditi, no one čije ocjene se ne slažu sa znanjem djece treba kazniti.
u malim mjestima i malim školama imaš jednog do dva profesora po predmetu pa ne znam kako si zamislila "pomagače".
vjerujem da su svi profesori sposobni kvalitetno ispredavati i realno ocjeniti, samo je stvar volje. često je lakše popustiti.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 30 lip 2010, 17:54

Ja kod nas ne vidim represiju, nego posvemašnje netalasanje i liniju manje otpora. Nisu profesori s druge planete u odnosu na djecu i roditelje, sve je to dio istog sustava funkcioniranja.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la SanjaMK » 30 lip 2010, 18:37

Kod nas je lani uvedeno eksterno ocenjivanje, koje je zbog lose formulacije palo na ustavni sud, ali sada ce ga preformulirati i opet u pogon sljedece godine. To znaci da svi razredi u osnovnim i srednjim skolama rade neki test i ocenka ne sme da bude puno razlicita od one koje mu je profesor dao. t.e. mislim da moze samo 1 vise ili manje. Znaci dete na testu dobije 4, u dnevniku ima 5 - to je u redu. ali ako na testu dobije 2, a u dnevniku ima 5 onda je profa nastradao u mislu prvo ga kazne na platu, pa sljedeci put malo vise ga kazne itd. Naravno da se sistem treba puno doraditi, ali eto bas nesto.
a kod nas nema dodatnih bodova. samo ocjene. ako ima 50 ucenika za 30 mesta onda ih testiraju i oni sa najvise bodova na testu prodju. Sigurno ni to nije fer bas, jer mozda mali bas tada kiksne, ali :dunno
slika
Jana - 29.09.2008
Teo - 20.06.2002
SanjaMK
Sveta krava

PostPostao/la mirbi » 30 lip 2010, 22:07

Totalno mi se nefer čini to što se papiri mogu predat samo u jednu školu. Šta ako ta ne upali?

Pamtim svoj upis u srednju školu. Prvi izbor je bio onaj mojih roditelja, zdravstvena škola i bilo mi je drago da nisam prošla. Drugi izbor je bio slučajan, ali sam kasnije bila itekako zadovoljna što sam tamo upala.
'Čovječe, vrati se sebi dok još imaš kome.'
-----------------------------
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi
volim dinarski look s mozgom

PostPostao/la Beppa Joseph » 30 lip 2010, 22:11

To s papirima u samo jednoj školi je totalna glupost.

Eto i moja sestra je žrtva toga da je predala u školu koja joj nije prvi izbor zbog toga što nije mogla biti sigurna koliko će se pomicati crta.
Ovako se dogodilo da su jedan dan stavljali u jednu školu papire, a drugi hitno vadili ako su preko veze saznali bodovni poredak.
To se zapravo već godinama kritizira, ali nema pomaka.
:luv Post 21,6
Beppa Joseph
normalna mama

PostPostao/la Krumpirić » 30 lip 2010, 22:20

ove teorije o matematici i glazbi su meni :loce -jes,statistički, okej. Ja sam imala ekstra bodove zbog natjecanja iz matematike i fizike. A nisu me htjeli ni u glazbeni vrtić primit :lol
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 30 lip 2010, 22:22

breg je napisao/la:Evo, ako kome treba, upravo saznala, 5 boda dobiva dijete samohranog roditelja, ne znam samo gdje se vadi ta potvrda.

ovo je totalni kretenizam. Upis određene škole nije socijalna kategorija. Boduje se djetetovo znanje i sposobnosti.
Za učenički dom nek se boduje samohranost, branitelji i ino.
Tako i za faks.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Krumpirić » 30 lip 2010, 22:26

Inače, slažem se s Obožavanom. Pismeni ispiti, kodirani. Stalno. Ili povremeno.
Jednaki svima.

A ne mala matura i prijemni-to nije pokazatelj znanja-to je jedan trenutak, može im biti loš dan. Premali su :/
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la sany » 30 lip 2010, 23:00

vezano za stres i prijemne
dakle, osobno sam u stresu vec od lani, a upis nam je tek dogodine :drink
zato ne znam sta bi prijemni donio puno vise stresa, kad su djeca i ovako poprilicno opterecena
a dobro se sjecam svog upisa u srednju skolu, odlican ucenik, ne bas 5.0, ali odlican, bez iti malo brige mogla sam se upisati u koju god srednju skolu tada!!

a ovo da se mozes prijaviti samo u jednu skolu, a onda ako ne prodjes, trcati kao lud u drugu u roku nekoliko sati i upisati se tamo...ma sta reci, nego jos jednom :drink
sany
la plus jolie petite aux yeux bleus

PostPostao/la Krumpirić » 30 lip 2010, 23:03

Ja se sjećam vlastitog prijemnog za faks. Ušla sam u to prilično hrabro (nisam išla na niti jedan drugi), bila sam gotovo stoposto sigurna u uspjeh.Pa sam opet imala grčeve u želucu i 45 minuta blokade u kojoj nisam rješila AMA BAŠ nIŠTA. Gledala sam u jedan trokut u zadatku 45min. :alc

Mogu mislit kako je to prolaziti s 14
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la mirbi » 01 srp 2010, 07:38

Pa, evo, ja sam to prošla. Ništa posebno. :mrgreen Mislim da se manja djeca manje nerviraju.
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la eli » 01 srp 2010, 08:39

krumpi, ondašnji prijemni su bili na bazi gradiva, bez zavrzlama, bez zadataka za nadarene, bez opće kulture. nema šanse da odlikaš ne napiše skoro bez greške (greškice su mi se desile u žurbi). i u 45 min riješiš sva tri predmeta.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 01 srp 2010, 08:49

mirbi je napisao/la:

Pa, evo, ja sam to prošla. Ništa posebno. :mrgreen Mislim da se manja djeca manje nerviraju.

XX

I ja prošla, jer sam Mirbina vrsnica, što bi rekla moja baka, i to sam za srednju pisala dva prijemna, dan za danom, za dvije različite škole.

krumpi, ondašnji prijemni su bili na bazi gradiva, bez zavrzlama, bez zadataka za nadarene, bez opće kulture

Bilo je zadataka iz opće kulture i tada, za neke škole i fakseve sigurno.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 01 srp 2010, 08:52

u moje vrijeme nije bilo za srednje. i npr, istu težinu pitanja iz matematike su imali i oni koji su upisivali matematičku kao i oni koji su upisivali tehničku ili ekonomsku.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 01 srp 2010, 08:57

Sad se ne sjećam detaljno, ali znam da je postojao i prag na prijemnom koji je bio različit za različite škole. Mogao si pisati istu matematiku za ekonomsku i za matematičku, samo je za matematičku bio veći prag koji si morao prijeći.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la eli » 01 srp 2010, 08:59

tako je. kod nas su u to vrijeme i matematička i ekonomska bile pod "gimnazijom" i pisala sam jedan prijemni koji je važio za oba smjera, razlika je bila u visini praga, ne u zadacima.
eli
Sveta krava

PostPostao/la skorpionka » 01 srp 2010, 09:00

Po meni taj sistem nije loš, jer se njime ionako provjeravalo kako si savladao gradivo osnovne škole, koje je isto za sve. Za bolju školu si morao imati i bolje ocjene i bolje napisati prijemni.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la mirbi » 01 srp 2010, 09:12

Za bolju školu si morao imati i bolje ocjene i bolje napisati prijemni.

Točno. Oni koji su imali lošije ocjene nisu ni pokušavali u neke škole. Ali mi se čini da tada nije bilo toliko odlikaša...
S 2000 / R 2005
Moj dućan
mirbi

PostPostao/la skorpionka » 01 srp 2010, 09:15

Ovako se dogodilo da su jedan dan stavljali u jednu školu papire, a drugi hitno vadili ako su preko veze saznali bodovni poredak.

Ma čak su im i odmah isti dan govorili koliko imaju kandidata i koliko imau bodova, i odmah su nekima sugerirali da dignu dokumente i na vrijeme odu tamo di ima šanse. :dunno Totalno frustrirajuće.
skorpionka
kimera a la vache

PostPostao/la † Volvo » 01 srp 2010, 10:01

Opet sam ja pomalo "antiprotivna" - naglašava se da je za matematiku potreban extra talent za npr. dobiti 4 u 7 i 8. razredu O.Š.

To ne stoji (potkrijepljeno izjavom dugogodišnjeg profesora u matematičkom smjeru tadašnjeg "centra odgoja i usmjerenog obrazovanja" koji je nama tada zadavao zadatke u redovnom testu u 3. srednje na kakve sam naletila na ETF-ovom kolokviju za oslobađanje pismenog iz matke 1 ili 2 i koje smo mi tada u srednjoj rješavali, i od nas 35 u razredu nitko nije išao na popravni, a malo je bilo dvojki, pričam dakle o 3. i 4. srednje, pa nije baš bilo 35 extrasupertalenata budimo iskreni; bilo je dakle nešto dvojki, više trojki, najviše četvorki i nešto petica, ali radi se o 3. i 4. srednje, dakle čovjek je imao realan kriterij) - naime, matematiku skoro svatko može odraditi za 4 (možda ne baš za 5) ako od 1. osnovne ispravno nadograđuje gradivo i razvija logiku (ima onih kojima to ide prirodnije, ima onih koji moraju više vježbati, naravno) jer se sve slaže jedno na drugo. Drugi par cipela je što se mijenjaju nastavnici, ili dijete neki dio gradiva "preskoči" usvojiti pa se pogubi putem. I onda od matematike nastane bauk, i sve što na tu logiku vuče (bilo kakva tehnika, fizika, itd.).

I opet se vraćam pametnom prvom i drugom izboru, ako dijete nije sigurno da će se upisati u :1 školu (ja sam za taj prijemni u srednjoj papire dala samo u jednu, eto, htjela sam samo to, i bila sigurna da ću uspjeti, ah kako sam presamosvjesna i uobražena bila, gledam sama sebe tada, makar je upalilo, ali što da sam se blokirala pa fulala sve :mrgreen ) a i ako je, pripremiti drugu i treću opciju, jednako "dobrih" škola i upis u njih također daje šansu za željeno zvanje kasnije. Osim toga, jeste li baš 100% sigurni da se netko od 14-18. godine neće predomisliti u izboru zvanja? Pa mi se Beppina sestra čini kao pravi primjer - eto jednu od tih škola je odabrala, možda stvarni 2. izbor, i nije nezadovoljna time (što-bi-bilo-kad-bi-bilo je samo "grizući" faktor koji malokome koristi).

Je, ležernije je upisati se u prvom krugu u željenu školu (za što treba imati odgovarajuće bodove i/ili odabrati odgovarajuću školu) i imati neopterećeno ljeto, ali ni upis u drugom krugu nije tragedija :dunno . Što sam starija, sve više mi je situacija u rangu "neugodnosti" koje bi mi ranije bile u rangu "tragedije" a s neugodnostima se lakše izboriti zar ne? :grligrli
† Volvo
na solarni pogon

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 21 gostiju.