Sada je: 09 lip 2026, 12:44.

VJEZBACI-2010-III

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

VJEZBACI-2010-III

PostPostao/la Lidija » 21 lip 2010, 14:32

nastavite molim :dada
Lidija
Ovisna sam
Ovisna sam

Re: VJEZBACI-2010-III

PostPostao/la kiss » 21 lip 2010, 16:57

Hej svima :mah

Mi nismo imali laptop od četvrtka pa vam se nismo javljali. Uglavnom eeg je prošao, dobro!
Adrijan se probudio ujutro u 8 h, i odmah smo se spremili i otišli za Sisak. Adrijan obavezno zaspi u autu, pa nismo htjeli riskirat da kasnije zaspe.
I ovako smo jedva došli do Siska, svako malo je htio spavati. Onda smo krenuli u šetnju sa njime, samo da ga održimo do 13,30 budnim.
Ajme koja muka, poljevali smo ga vodom, vrtili, nema što nismo izvodili....Jadan je jeo pecivo i napola spava, ajme koja muka.
Onda smo u 13.20 došli u bolnicu, javili se sestri, i uvela nas je u sobu. Tamo sam ga raskomotila, dala mu mlijeko, i onda ga njihala jedno 5 minuta dok nije zaspao. Kada je zaspao, čim sam ga spustila odmah se probudio. Sestra je bila izuzetno ljubazna, dala nam je kolica, i napokon smo ga uspavali. Snimanje je trajalo 35 minuta, dok se nije probudio.

Sestra je rekla kao da je nalaz gotov, ali da taj nalaz neuropedijatrica očitava onaj dan kada dođemo kod nje. Mi smo kod nje bili u 4om mjesecu, i kontrola je za 3 mjeseca. Međutim ona nas zabilježi, i onda nas oni zovu kada da dođemo, a to se zna odužiti i po 4 mjeseca. Tako da mi uopće još neznamo kada idemo kod neuropedijatra.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 21 lip 2010, 20:38

Beba mi je počela radit položaj avion na trbuhu, kako da je spriječim, jer odma plače?
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 22 lip 2010, 12:43

Iako je ružno vrijeme uživamo na moru, kako vele naši doma, ipak je bolje nego u Zg. U nedelju smo bili u gostima kod dva mala dečka 2 i 3 mj mlađa od Jelene. nekako su motorički na istom stupnju razvoja, jedan hoda da ga drže za ruke, ne podiže se sam, puzati ga nisam vidjela, drugi ne puže, nisam vidjela da li se zna sam posjesti, rotira, ne pivotira, stoji na nogama da ga drže, ne podiže se sam. uglavnom Jelena je virtuoz , meni je sve bilo neugodno, kako su joj se divili, a kao dijete s pp. O finomotoričkim majstorijama koje je izvodila i govornim vještinama neću niti govoriti, slagala kolutove na štap, našla bubumaru pa ju zvala mara, a oni svi u čudu. I šlag na kraju, sama se digla uz kauč preko desnog iskoraka, na punom stopalu, lijepo stala s uskim nogama, na punim stopalima, i drži se jednom rukom. Tu sam i ja ostala paf. Prvi put i to još u gostima.Jučer i danas je par puta sama radila iskorak preko desne noge, neki puta dobro, neki puta se podigne na unutrašnjem rubu stopala. tako da to ispravljamo, i vježbam dizanje preko lijeve noge. Sve u svemu prezadovoljna sam.

Noemi, znam da te strah i da se brineš ali opusti se. Jelena je imala 2 st ishemije i 2, po jednom dr. po drugom dr. čak i 3. stupanj krvarenja, što i nije baš lijepa dg. Prije godinu dana ( mi smo uskoro godinu dana vježbači), šake čvrsto stisnute, palac zarobljen u šaku, ruka stalno u atetoidnom ( crvolikom) stereotipnom( stalno istom) pokretu iza uha i glave, danas sa 14 mj sama stavi šaraf u rupicu od jedva 5 mm ( iz tatinog alata), o zatvaranju labela, stavljanju poklopaca, zatvaranju kutijica, slaganju kolutova na štap i gradnji tornja od kocaka neću niti govoriti. neke stvari od tih radi već mjesecima.Eto spretnija je i od zdrave dijece koja su motorički na njenoj razini, ipak malo kasni za 50% zdravih vršnjaka, ali za 90% je u granici normale. Tvoja curica ima uredan UZV,i uz vježbe će biti prava majstorica. Avion rade djeca oko 5 mj. Snimi to pa pokaži, opet može biti uredu, a može biti i izvijanje.Zaista nemaš razloga za brigu, samo vježbaj, ne uspoređuj dijete s drugom djecom i sve će doći na svoje.

Kiss, super da je sve prošlo uredu. ma i nalaz vam je dobar, da nekaj ne valja, već bi vas zvali.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 22 lip 2010, 21:35

Hvala na odgovoru :)

Taj pokret koji ti spominješ i ona je stalno ponavljala, i bila sam to pokazala doktorici na kameri, ona kaže ma ništa to je neka njezina utjeha... meni je isto jako čudno, sad ne radi to, sad oči trlja...
Iskreno brinem se jer se možda bojim da nismo u pravim rukama... al vidit ćemo... čim uhvatim vremena za skinut video, poslat ću ga :)

Pozzzz
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 22 lip 2010, 22:09

noemi - :hug ja mogu zagrljaj dati. ja sam opsesivna oko svake sitnice. :mrgreen

kod nas ide ok, htjela bih snimiti da vidite ali mi je laptop opet išao Bogu za kurira pa čekam da se vrati s popravka, a bez njega na ovoj mojoj kanti ne bih nikad stigla stavit video
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la MaminMacak » 22 lip 2010, 23:25

Evo i nas sa mora, smrzavamo se, ali dobro, klinci su super volje, oboje, valjda im godi ovaj zrak.
Sad vise ne radi ono s ispruzanjem nogice :dunno To je samo malo mene zivcirao.
Puzanje nekad skroz korektno, a nekad desna noga prema van i cak ju zna odizati od podloge pa mu to spustam.
U W sjed isto zna sjesti s tom nogicom prema van, to mi je skroz novo jer to nikad nije radio, ali dobro,
nije ni sada svaki put. Necu panicariti ...

T se prvi dan odmah okupao na terasi u prevrnutom bazenu u kojeg je napadala kisnica.
Naravno da je obucen upuzao u njega i slavodobitno se sjeo i krenuo prskati.
Nitko sretniji od njega. A pelena se napunila vodom, skoro se raspuknuo :ne.

I T se penje uz stepenice, brzinom munje kao i sve ostalo, za cas je na vrhu.
Stil mu je da se desnim koljenom stane na prvu stepenicu onda kao iskorak na
lijevu nogu pa opet desnom na koljeno i tako do vrha. Ne svidja mi se jer to nije
simetricno pa me zanima kako ste vi vjezbali uz stepenice da i mi to radimo???
Jedino sto mi je palo na pamet da ga forsiram isto tako ali na drugu nogu iskorak,
samo ne znam da li je to dobro? Lud je za tim stepenicama pa ako se nesto moze
vjezbati na njima, rekoh zasto ne :dunno

Roka, super za malu viruozicu i nemoj da ti bude neugodno :hug

Tanja i nevenera, vidim da cete vi kafenisati na Hvaru ovo ljeto. Bas vam zavidim, Hvar mi je prepredivan!

Noemi, nemoj toliko brinuti, snimi nam filmice i stavi ih ovdje ako vec brines da nisi u dobrim rukama, ali sumnjam da je tako ...
Taj avion je vjerojatno pivotiranje, samo bez slike ti nitko ne moze reci da li tvoja cura to radi ispravno ili ne.

Kiss, Una&Tin :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kiss » 22 lip 2010, 23:33

Mi idemo sutra na procjenu kod tete vježbalice
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kiss » 23 lip 2010, 15:19

Bili u fizikalnom centru. Ustaje, diže se, radi korake, međutim još nas zeza asimetrija. Ima osnonac na lijevu stranu i iskorak desne noge, međutim ne prebacuje ravnotežu na desnu stranu i slabiji iskorak lijeve noge. Pa to vježbamo sad do 2.7. pa onda idemo opet.

Inaće, trebam jednu informaciju. Mi smo do sada iz Gline išli u Sisak na terapije, i dobivali putni nalog. Međutim, na komisiju su nam rekli kako će sad vježbe biti u Topuskom (bliže nego Sk), i da ćemo ići tamo. Ja ne želim sada njega opet nosit u drugu okolinu, zadnji put je sa novom tetom bilo grozno. Nije 4 dana uopće mogla ništa sa njim jer je plakao i kočio se. Dali ja mogu zahtjevati da nam se i dalje daje uputnica za Sisak?
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la KoBorMia » 23 lip 2010, 22:18

dragi moji, čujte i počujte ... moje je malo čudo prohodalo!!! sada piči sve u šesnaest ... toliko savršen prizor za nepovjerovati!!!
prekrasni dani unatoč što smo na moru "zatvoreni" od nedjelje ...
KoBorMia
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la kiss » 24 lip 2010, 00:38

kobormia bravoooooo :drink
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 24 lip 2010, 21:58

bravoooooooooo :drink
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la Fantasy » 25 lip 2010, 10:40

Suuuuupeeeer!!!! :zivili
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la kiss » 25 lip 2010, 14:24

Cure trebam hitno vaš savjet, moja teteka ima sina kojem je otkrivena neka bolest. Uglavnom, propadaju mu kosti, i očekuje se da će za neko vrijeme biti u kolicima. Bili su na komisiji, dobili sve papire, i ima pravo na uvećani dd. Međutim ona je predala te papire, i došlo joj je riješenjeda prema lječničkim nalazima on ima pravo na uvećani dd, ali da ga nemože dobiti jer su i ona i suprug u radnom odnosu????

Isto tako me zanima s obzirom da je meni produžen porodiljni, ide li to na teret mog poslodavca..dali je on dužan plaćati nešto sada za mene?

Gledala sam video, i dodat ću Adrijanove.
Ovaj video kod kreveta,jel se meni čini ili se Tin kao i Adrijan više diže u stajaći položaj lijevom nogom?

I kad pogledate naše snimke, jeste skužile ovu gdje on puže na podu u sobi, i ja kažem "Dođi mami brzo" a on odgovara "bizo" :lol :lol

Edit: Ne dozvoljava mi uploadat snimku, neznam zašto...možda jer je fotićem snimana
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la MaminMacak » 26 lip 2010, 21:59

Kobormia, ma BRAVO za veliku curu hodalicu!!! :joy :joy :joy

Zar nitko ne vjezba uz stepenice? :(
Ne znam nista pametnije nego forsirati obje strane paralelno, a on je cim se otvore vrata na tim stepenicama :ne

Kiss, ja ti nazalost ne znam nista oko tog doplatka tako da nisam bas od koristi.
Mene zanima da li A jos uvijek bijezi lijeva noga prema van dok puze i sta ti je fizio rekla na to?
Jer ja sam frustrirana oko toga a fizio to bas ne vidi kao problem i kaze da se to sve manje vidi,
sto je tocno, i da je noga u dobrom polozaju, ali ja i dalje to primjecujem i da mu pobjegne stopalo
prema van ponekad i da odigne tu nogu od podloge, isto ponekad. I kod stajanja se vidi da je ta
noga nezrelija. A sve si brojim dane kad moram ici na posao i ostaviti ga teti i sve ih je manje :(

Jos nisam napisala zalbu, mislim da imam jos par dana fore. Nekako sam izvan tokova tu na moru.

T se nije htio kupati u moru, ali se igra s kamencicima :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la UNA&TIN » 26 lip 2010, 23:02

kobormia bravo za hodalicu ( još jedna s ovog topića ) ČESTITAM :zivili

KIss jesu li oni tražili uvećani DD na osnovu dijagnoze? Jer ako su predali zahtjev i uz to svoja primanja onda to valjda ide prema članku 23. a ne prema članku 22. u kojem piše da pravo na doplatak ima dijete neovisno o dohodovnom cenzusu.
Meni u rješenju piše ovako :" O pravu na doplatak za dijete TIN koji je dijete s težim oštečenjem zdravlja, nije se riješavalo prema članku 23. stavku 2.Zakona, tj. od dana podnošenja zahtjeva, budući korisnica nije dostavila potvrde o ostvarenim prihodima u 2009.godini, a pravo na doplatak za navedeno dijete može se priznati neovisno o dohodovnom cenzusu ( članak 22. Zakona) od dana....itd..."

Mislim da bi trebala prinjeti žalbu na riješenje i navesti da traži uvećani DD prema članku 22. Zakona a ne prema članku 23. po kojem je odbijena. Ne bi se čudila da dotični referent kojem su papiri dospjeli u ruke nema pojma o članku 23. jer ima takvih i kod nas na zdravstvenom.

Mene su uvjeravali na zdravstvenom da nemaju pojma o uvećanom DD prema oštečenjima i da se to dobiva sa mirovinskog a vidiš ipak su mi priznali. Ako je dijete stvarno sa većim oštečenjima onda 100% ima pravo na to!

Maminmačak moj Tin je šajbao po štengama ali mi nismo ništa ispravljali samo smo stajali iza njega i pazili da ne padne. On je bio u stavu na sve četri pa je jednu nogu stavio na koljeno a drugu je povukao za njom, pa ruke jedna po jedna na štengu gore i opet isti rad nogu. Uvijek je prvo koristio lijevu nogu a desnu je vukao ali to i sad radi kad stoječki prelazi manje štenge. Uvijek se prvo popne sa lijevom a desnu samo pristupi.
Ne ispravljam jer po meni super hoda i simetričan je al lijeva noga je jednostavno vodilja. To je bio problem i sa iskorakom ( radio ga je samo na lijevu pa smo isforsirali desnu ali ne znam kak da sad u hodu forsiram desnu kad je prebrz).
Mi smo sutra na Goljaku kod Žučka na kontrolnom ( da u Nedjelju, ni ja ne kuzim ali zvali su me i pomaknuli termin na nedjelju :dunno )
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 27 lip 2010, 14:17

mi nemamo stepenice uz koje bi išli, i nismo za to dobili vježbe, zasad samo vježbam onu nogicu.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la kiss » 27 lip 2010, 15:05

MaminMacak je napisao/la:Kobormia, ma BRAVO za veliku curu hodalicu!!! :joy :joy :joy

Zar nitko ne vjezba uz stepenice? :(
Ne znam nista pametnije nego forsirati obje strane paralelno, a on je cim se otvore vrata na tim stepenicama :ne

Kiss, ja ti nazalost ne znam nista oko tog doplatka tako da nisam bas od koristi.
Mene zanima da li A jos uvijek bijezi lijeva noga prema van dok puze i sta ti je fizio rekla na to?
Jer ja sam frustrirana oko toga a fizio to bas ne vidi kao problem i kaze da se to sve manje vidi,
sto je tocno, i da je noga u dobrom polozaju, ali ja i dalje to primjecujem i da mu pobjegne stopalo
prema van ponekad i da odigne tu nogu od podloge, isto ponekad. I kod stajanja se vidi da je ta
noga nezrelija. A sve si brojim dane kad moram ici na posao i ostaviti ga teti i sve ih je manje :(

Jos nisam napisala zalbu, mislim da imam jos par dana fore. Nekako sam izvan tokova tu na moru.

T se nije htio kupati u moru, ali se igra s kamencicima :mase

Da, još uvijek se borimo sa tom nogom. I naša kaže to je to sada nebitno, već da je važnije izvježbati taj iskorak i ravnotežu.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Tanja77 » 28 lip 2010, 11:55

Evo i mi smo se vratili, nije nam baš bilo neko vrijeme ali eto uspili smo se čak jednom i okupati, mada je more dosta hladno ali Jerko je isto uživao sav se tresao ali nije htio vani.
Prvo čestitke maloj hodačici, Kobormia jako mi je drago zbog vas.
MaminMačak mi smo još lani vježbali stepenice četveronožno tako da se uopće više ne sjećam kako je išao. Meni je bilo bitno da se oslanja na ruke a noge nisam ni gledala toliko, čini mi se da se isto s jednim stopalom odgurivao a drugim išao samo koljenom. Sad isto vježbamo stepenice ali hod za ručicu. Ide mu dobro uzbrdo lijepo korača jednom pa drugom nogom, nizbrdo malo slabije, uglavnom s jednom pa pridruži i drugu ali polako, svladat će on i to, a za samostalni hod uz stepenice ćemo se sigurno još načekati, ali nema veze.
Kiss drago mi je da vam je EEG uspio, znam koja je to muka jer ga mi često radimo, još sad kad je stariji mi je nekako lakše, a dok je bio manji to su bile teške muke za uspavat ga, ali eto srećom svaki put smo uspili samo jednom je toliko plakao i bacao se pa smo morali drugi dan ponavljati.
Roka drago mi je zbog Jelene, naravno da trebaš biti prezadovoljna s njom i nema razloga da ti bude iti malo neugodno, puno ste postigli.
Jerko još ne može puno tih stvari što Jelena može što se tiče fine motorike, zeza ga dosta ova lijeva ruka a i malo je nespretan, tek nedavno je svladao staviti jednu puzlu u drugu, znao bi sve napamet gdje koja ide ali za ugurati trebao je moju pomoć. Ali što se tiče ovih intlektualnih stvari mogao bi u školu skoro, broji do 30, zna sva slova i brojeve, počeo je brojati i na engleskom do 10 i sve što se tiče tehnike televizija, mobiteli, kompjuter stvarno ga dobro ide, samo jedanput vidi i odma sve zapamti.
Pozdrav svim ostalima!
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 28 lip 2010, 22:24

Evo i nas kod kuće. Nije mi radio internet, jedva sam dočekala da vidim kaj ima novog. I baš me obradovala lijepa vijest.

Velike čestitkr Miji hodačici :joy :joy :buket

Tanja baš me fasciniralo kaj Jerko već sve zna.

Mamin mačak, mi isto nismo dobili vježbu za stepenice.Jelena isto ide tako da najprije napravi iskorak pa se digne kao u medvjeđi hod, zatim koljenom ode na drugu stepenicu.Gledaj da radi podjednako iskoraka s obje noge, tj stoji iza i blokiraj onu nogu kojom ide češće.A stopalo ravnaj i ravnaj. Sjeti se Jeleninih ruku, nakon 5 mj došle su na svoje. Tako će biti i s Tominim stopalom.

Nama je baš bilo lijepo na moru. Jelena se kupala više od nas,plivala u svom specijalnom kolutu, puzala je po pličaku, sama ulazila i izlazila iz mora, " ronila" kamenčiće. Mi smo bili na dječijim plažama u Ninu i Zatonu, gdje je more plitko i toplo, sumnjam da bi išla u hladno more. U četvrtak idemo na vježbe. Baš me zanima kaj budu rekli za podizanje. Ja ju nisam sprečavala iako nije idealno. Uvijek ide uz iskorak, preko lijeve i desne skoro podjednako često, stopalo nekad dobro, nekad stane na unutrašnji rub, kod dizanja nije ravna zdjelica. Meni je to bilo o.k., ali vidjet ćemo našu strogu tetu vježbalicu
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 29 lip 2010, 21:32

bok cure
mi smo sutra kod neuropedijatra (prebacilo nam termin u toku ovog tjedna par puta)
danas na vježbicama teta i jest i nije zadovoljna. rekla je da je grasp još tu, ne popušta, tj nije baš nešto bolje, spomenula nam ortopeda :conf i rekla da nastavimo isto vježbati ali po kući obavezno u cipelicama.
nažalost teta je na godišnjem i nema je do 27.7.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la UNA&TIN » 29 lip 2010, 22:07

Tanja77 je napisao/la:Jerko još ne može puno tih stvari što Jelena može što se tiče fine motorike, zeza ga dosta ova lijeva ruka a i malo je nespretan, tek nedavno je svladao staviti jednu puzlu u drugu, znao bi sve napamet gdje koja ide ali za ugurati trebao je moju pomoć. Ali što se tiče ovih intlektualnih stvari mogao bi u školu skoro, broji do 30, zna sva slova i brojeve, počeo je brojati i na engleskom do 10 i sve što se tiče tehnike televizija, mobiteli, kompjuter stvarno ga dobro ide, samo jedanput vidi i odma sve zapamti.

NEVJEROJATNO - LUMEN!!! Neke od ovih stvari ne zna ni moja Una ali ajde zna cijelu abecedu jer je učila na zboru od A do Ž pa predpostavljam da bi znala i brojanje do 30 ali nitko nema vremena za nju :place
Ali hellou Koliko je Jerko mlađi od Une!! Bravo mali!!!

Mi još brojimo 10 dana do mora. Valjda se neće nešto izjaloviti. Tin je pobrao neku bakteriju na koži uha pa smo mazali Betrion-om i špricali Octeniseptom. Na leđima mu je neka vrsta lišaja veličine nokta ( to mažemo geokortonom. Sutra opet u Vinogradsku po nalaze od brisa da vidimo koja je to bakterija na uhu bila.
Sad je sve prošlo osim ovog lišaja ali i on polako jenjava. Baš smo šugavi :roll

Una ga zove mali šugavac i non-stop pere ruke tak da je bar jedno dijete izvuklo pouku :mrgreen

Malac non-stop jurca, čak mi se čini da usvaja i trčanje. KAd padne uopće na plače, digne se i ide dalje. To me već pomalo izluđujue jer za pol ozljeda po koljenima nemam pojma kad su se dogodile. Brže se digne nego li padne.

Žučko je prezadovoljan, rekao je da mali prva liga. Čak ga je uspio i nasmijat do suza jer se mali zakocenuo od smijeha kad je izvadio mali koš i loptu pa su zajedno ubacivali kroz obruč. Ne znam kaj mu je bilo tak smiješno al rušio se od smijeha. Rekao je da u vrtić može ići pod dijagnozom zdravog dijeteta tak da ne moramo ništa prijavljivat iako sam ja njegovoj teti već sve objasnila i žena sve zna. Čak je ove godine i imala jednog malog sa Dystoni sindromom pa je sve proučila na netu i sve zna o tome. YEEESSS!!! Rijetko se susreće stručan kadar u državnim institucijama.

Ipak za 4 - 6 mjeseci moramo ponovno kod njega naravno zbog govora ali da usput vidi i motoriku. Kaj se njegovog trenutnog vokabulara tiče u širim je granicama ali mu je progledao kroz prste obzirom mali kuži sve manje naredbe ( daj mami, vrati meni, odnesi tati, di je lopta, baci itd...)
Dao nam je preporuku da ga damo za reklamu jer je stvoren za pampers bebu :lol Moramo se malo hvaliti ;)

Danas smo sreli jednu curu čiji sin je teško bolestan ( 8 mjeseci). Nekakva atrofija mišića, još ni glavicu ne drži, jede kroz sondu, ima respirator i tak. Sve u svemu teška koma. A ženskica nasmijana, vesela i uopće ne skriva svoje dijete od očiju javnosti. Ima i stariju djevojčicu ( tri godine) potpuno zdravu. Uglavnom ona ima neki gen koji je uzročnih tih teških oštečenja ali samo na muškoj dijeci ( nisam je baš shavtila al tak nekak)
Svaka joj čast na tome kako se odnosi prema malom i kroz šta sve prolazi. Znam da je i na ovom forumu sve prepuno upravo takvih majki - boraca i kad bi barem sve bile takve. Imala sam je potrebu spomenut jer me to danas jako dirnulo i sretna sam što postoje takvi ljudi kao što je ona :hug
Bubica 2006
Mišek 2009
UNA&TIN
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Tanja77 » 30 lip 2010, 00:32

Una&Tin ne znam ni ja kako je on to sve naučio, sam se interesira pa pita, slova je naučio preko podnih puzli na kojima vježbamo, čim je počeo govoriti pokazivao bi prstom i pitao ovo je ja bi odgovarala i on je kroz neko vrijeme to sve zapamtio, kasnije je dobio puzzle abecedu i sad sam bez greške sve složi od A do Ž i kad vidi pojedinačno slovo odma zna koje je. Brojevi je naučio preko magnetića na hladnjaku, a brojanje najviše preko crtanih tj. Dore. Pošto je dosta kasnio s motorikom. dok su drugi istaživali okolo sebe, puzali, hodali i trčali on se zabavljao na taj način. Dobro možda je takav i tip ali sigurno da je bio motorički u skladu sa svojim vršnjacima ne bi za to sve imao vremena.
Jadan Tin stvarno je osjetljiv na to uho, te upale, lišajevi, nadam se da ćemu to sve brzo proć. Eto za desetak dana bi vam se i vrijeme trebalo stabilizirat tako da se nadam da ćete stvarno uživat na moru. Drago mi je da je doktor zadovoljan pa on i je super, glavno da on sve razumi a govor će već doć. Jerko je isto s 14 mjeseci imao samo par riječi s 18 je već dosta pričao a sad priča kao veliki. Mnogi do teće godine ne pričaju baš puno a onda progovore sve, tako da nemaš razloga za brigu.
Nevenera a što je graps čini mi se da i Jerku to piše u nalazima a niko mi nikad nije o tome ništa rekao,pa ja nisam smatrala da je to nešto loše, morat ćemo i mi u ortopeda, niko me još nigdi ne šalje, dobijamo duduše ortopedske cipelice, ali na pregled još nismo bili. Fizijatrica nam po tom pitanju uvijek nešto okoliša tako da ću ga ja vjerovatno odvest privatno.
Evo sad vidim u potpisu da je tvoj Tin napunio godinu dana pa sretan rođendan malom maminom dječaku!
Tanja77
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 30 lip 2010, 22:54

bili smo danas u neuropedijatrice. sve u svemu nije joj jasno da kad ga stavi na noge o neće da stoji tako već propada. :/ ali se uredno diže na nogice i bude na nogicama.
rekla je da mora prohodati do jeseni, da je grasp jak, i da joj nije jasno zašto je još tu. kad sam je pitala osim toga što misli u globalu rekla mi je " ne znam, čekajmo jesen":
gaće mi se tresu. :( sam nalaz mi se ne čini loš
sjedi samostalno, ima obrane, puzi zrelo, vertikalizira se klečećim iskorakom i vertikalizira kratko uz oslonac na pune pete i na široj osnovi. još uvijek poz grasp stopala.
ah... opet paničarim. :znoj
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la kiss » 01 srp 2010, 00:04

Ja neznam što je sa tim Graspom, kod Adrijana ista stvar. U petak idemo kod fizijatra, ali već znam da će me oprati. Zaista mu forsiram tu drugu nogu, ali on uporno svaki put iskorak desnom :| Iskreno već sam i ja postala živćana, ne kužim zašto je toliko bitno da radi iskorak količinski isto puta sa obe noge :/
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 01 srp 2010, 22:17

Sa zakašnjenjem :oops: :oops: :oops: , našem dragom

Tinu sretan prvi rođendan !!!

Nevenera malo je šašava ta vaša neuropedijatrica. I Jelena se sama diže na noge i stoji, ponekad kad ju primiš pod pazuh hoće stajati, ponekad neće. Ne znam kaj je tu čudno. Velika djeca već imaju svoju volju, i nije to više nikakva refleksna radnja kod koje se očekuje refleksni odgovor. Ako može sam stajati i još se pri tom podići na noge, ne znam čemu frka oko toga ako ne stoji a ona ga drži.
Tin će prohodati kada bude spreman, a ne kad ona odredi rok. Da mi je vidjeti koje mentalno zdravo dijete je došlo do faze samostalnog podizanja a da nije prohodalo. Tako da odgovor ,ne znam čekam jesen ,je glup. Može prohodati za mj ili 5 mj tako svejedno kad će prohodati.
A kaj se tiče graspa nestat će s vježbom. Pitala sam danas i svoje paničare na vježbama, i rekli su ništa strašno. Jednostavno mu popravljaj te prstiće, namještaj da stoji na punom stopalu, malo prebaci težište na vanjski rub stopala. Sjeti se kad smo vježbali otvaranje šakica, trebalo je vremena. Jednostavno za neke stvari treba više, za neke manje vremena. Znam kako se osječaš. sjeti se Jeleninih ruku i duge stagnacije. Ali vjeruj nemaš razloga za brigu, samo vježbaj. Mi smo ti radili i neke vježbice za nožne prstiće, da li to radite? Jedino kaj se tiče tih cipelica, moja vježbalica je mišljenja da je bolje da vježba bos, jer ti i u cipeli može kvrčiti prste pa kako češ vidjeti. Tek kada prohoda ako zaostane grasp rješavat će ga adekvatnim ortopedskim cipelama. Odi do fizijatra da vidiš kaj će reći.

Una i Tin, ma bravo za našeg šarmera Tinču.Ne brini za govor, kad se razvija gruba motorika, govor malo stagnira. A onda se sve nadoknadi. Sad malo filigranskog posla, i da vidiš kad počne brbljati.

Mi smo danas bili na vježbama. Zadovoljni su dizanjem. Eto Jelena je sad uvijek korak ispred vježbe koju ćemo dobiti. Moram paziti da se diže podjednako na obje noge, što uglavnom i radi, popraviti malo stopala ako su na unutrašnjem rubu I to je to.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 02 srp 2010, 13:15

roka- hvala! :kiss ja se taman smirim pa ne opet isprepadaju. ja tinu skinem cipelice po stanu dok vježbamo. pa mu ih opet obučem kad ga pustim na miru da se sam igra. ni meni taj rok za hodanje nije jasan. :dunno rečeno mi je davnih dana da bi mogao prohodati tad, ali ovo mi je blentavo. kontrolu nam je napisala kad prohoda (s napomenom da mjesec dana hoda sam i onda da se naručim na pregled) ali ako ne prohoda do jeseni da dođemo. :conf

kod fizijatra je gužva pa smo naručeni tek 10.8.

počeo je malo šetkati s jednog na drugi kraj kauča, ali samo uz poticaj. moram snimiti i staviti da vidite.

idemo na kupanje, stavim ga na kamenčiće. prije je to odbijao ali sad ide bolje. kupanje odbija. malo stoji na nogicama po kamenčićima. tako su mi rekli. ali kad ga vidim u vodi, vidim da kvrči prstiće pa mi se to čini kontraproduktivno. :/
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la eli » 02 srp 2010, 13:36

bili smo danas u neuropedijatrice. sve u svemu nije joj jasno da kad ga stavi na noge o neće da stoji tako već propada. ali se uredno diže na nogice i bude na nogicama.

zato što nije navikao da bude pridržavan već da se sam diže i sam drži.
to je radila i moja sa 10 mj kad ju je moja majka htjela "učiti hodati". nije joj htjela stajati ni kada bi je držala pod pazuhom niti kad bi je držala za ručice. a već je mjesecima hodala postrance uz namještaj, dizala se uz svašta, puzala brzo kao žohar, počela se odizati iz čučnja bez pridržavanja. ali nikako da stoji ili hoda dok je drugi drže.

:mah
eli
Sveta krava

PostPostao/la nevenera » 02 srp 2010, 14:34

hvala eli. prepade me žena. sve se čudom čudi, a ja mislila da je to normalno.
nitko ga nije nikad pridržavao jer sam to zabranila. a i to njegovo "propadanje" mi je odgovaralo za slučaj da netko i pokuša ga pridržavati.
naravno, kako je sad napunio godinu dana, pitanja jel hoda su svakodnevna. :roll (kao i pitanja o tome jel spava cijelu noć :lol )
ja se nisam brinula za to kad će prohodati, ali to njeno da MORA do jeseni me skroz zbunilo. ne kužim zašto mora, kao što i roka kaže, kad bude spreman hodat će.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 02 srp 2010, 17:23

snimila sam tina. evo stavljam na album. jedan filmić je hodanje uz kauč, jedan je spuštanje i jedan je kako to izgleda kad on stoji i igra se uz kauč.
pogledajte :mrgreen
nevenera
idejni kreator MUD-a

Sljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.