Sada je: 29 tra 2026, 15:19.
folne je napisao/la:Lik, što su to tikvenjača i kljukusa?
Olja, kad ih blanširaš dal ih prvo prerežeš, oguliš ili???
), onda ih ne gulim. starije gulim.Kljukuša
From Wikipedia
Kljukuša je jedno od najpoznatijih jela u Bosanskoj Krajini. Potiče jos iz doba osmanlija, a zbog njezine relativno lake pripreme je jedno od osnovnih jela starobosanske kuhinje. Do prije 35 godina, Kljukuša je bila delikatesa i pravila se najčešće za posebne manifestacije kao sto su vjenčanja, odlazak mladih u vojsku itd
Kljukuša
brasno,krompir,sol,biber,crni i bijeli luk,prasak za pecivo,vrhnje i jogurt,putar i ulje.
Priprema:
Oprati i oguliti veci krompir tezine 20 dkg.,izrendati ga u vecoj posudi u koji dodate 25 dkg brasna u koje prethodno stavite cijeli prasak za pecivo posoliti umjereno i pobiberiti takodje po zelji, zatim izrendati jednu glavicu luka (crnog i 1 cesanj bijelog luka i sve izmijesati sa jednom soljicom vode da izgleda kao smjesa gusca od smjese za palacinke u tu smjesu dodati izmuceno jedno jaje i istopljene dvije kasike putera sa jednom kasikom ulja. Kad se sve izjednaci mijesanjem sipati u namasceni pleh i peci u prethodno ugrijanoj pecnici na 250 stupnjeva 2o minuta da bude rumeno zlatno. Izrezati dok je vruce u kvadratice po zelji i servirati na veci oval kao predjelo a odozgo preliti umjereno sa vrhnjemi jogurtom po vlastitoj zelji uz dodatak bijelog luka sitno izrezanog. Takodje mozete piti hladno kiselo mlijeko ili jogurt uz ovako vegetarijansko vruce pripremljeno jelo.
Ina66 je napisao/la:prodinstala sam puretinu mljevenu, dvi mlade kapulice (skupa sa zelenim dijelom), dvije krupno naribane mrkvice i malo pasate od poma (cca 1 deci). od začina sm stavila sol, papar, luk, origano, bosiljak i majčinu dušicu (sve u minimalnim količinama)
u drugu zdjelu sam krupno naribala tri osrednje tikvice, dodala cca pola pakiranja dukatovog posnog sira od pola kile, dva jaja, dvije žlice kiselog vrhnja, jednu grančicu kopra, sitno nasjeckanog, i malko soli - sve dobro izmiješano
i to sam slagala u škrovadu - red mesa, red tikvica sa sirom, a na vrhu naribala gaudu. pekla cca 20 minuta na 200 u zagrijanoj pećnici
i ne mogu reći je li mi bolje bilo toplo ili hladno (ali ja sad nisam mjerilo, sve mi je ukusno)

LiKmama je napisao/la:Ovo ću svakako probati.

Dunja, definitivno ukusniji i bogatiji.

Jedino su malo premasne iako sam vrlo malo "špricala" uljem, tj. onim preljevom

na maslinjak baciš poriluk na rezance, malo luka (češnjaka) i, ako imaš slučajno, pastrnjaka. malo prodinstaš dok poriluk ne povene, dodaš bundevu narezanu na veće komade, povrtni temeljac (ako nemaš, može i voda, ali je onda tanja) i kuhaš dok ne omekša, cca 20 minuta. ja od začina stavljam samo bosiljak (sama sušila i puno mi je bolji od kupljenog sušenog) i sol.
na kraju izmiksaš i dodaš po želji vrhnja za kuhanje - može i ne mora

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.