Da, bilo bi dobro da netko proba pronaći nešto u zakonu o tome, i mene zanima.
Međutim, mislim da je to slično kao s raspačivačima letaka u našim poštanskim kućnim sandučićima.
Ne možeš čovjeku zabraniti da dođe, ali možeš izraziti svoj stav prema onome što radi i staviti obavijest na sandučić da ne ostavljaju reklamni materijal.
Situacija se jaaako razlikuje od škole do škole, ali sam čin uzimanja ili neuzimanja promidžbenih materijala ovisi u svim školama o cjelokupnom nastavničkom osoblju - i nastavnicima i ravnatelju.
Kako se oni postave tako će i biti.
Naš ravnatelj koji se boja svega i svačega je običavao duuugo vremena kao zadnju točku dnevnog reda na sjednicama nabrajati i nuditi appsolutno sve što mu je stizalo na adresu škole vezano za sve živo i neživo.
Dok mu mi nastavnici nismo rekli da to smatramo uvredljivim i agresivnim - apsolutno svi smo se u tome složili - i otad se čovjek naučio selektirati informacije te nas obavješćivati samo o nečemu zaista aktualnom i ako je u pitanju neka jako povoljna ponuda
Znalo se davnih dana dogoditi da nam pod velikim odmorom dolaze kojekakvi akviziteri i dok se još ni ne snađeš oni započinju vrbovanje.
Dok nije jednom tako došla jedna jadnica

koju smo jednostavno ignorirali i nastavili piti kavu i pričati svoje priče.
Ona je slabašnim glasićem nešto promumljala i sama se ispratila van.
Nije ona bila kriva za to nego ravnatelj koji joj je to dopustio bez našeg dopuštenja, ali stvar je postlaa preiritantna da bi se mogla tolerirati.
Ovi direktni akviziteri koji ulaze u škole moraju dobiti odobrenje od ravnatelja da uopće kroče u školu, međutim to im uopće ništa ne znači jer nakon njega prolaze kroz nastavnički filter.

U mom slučaju kolege i ja smo još u prevorju škole poodbijali baš sve nuđače ovih i onih rječnika i mementa za strane jezike i oni nisu mogli ništa protiv toga.

Tako da je u slučaju kada su razrednici i ravnatelji neodlučni ili kilavi po pitanju odbijanja akvizitera najbolje da se roditelji dogovore međusobno i upute apel i razrednici i ravnatelju da ne žele takvo reklamiranje među djecom. Na to imaju apsolutno pravo. Bez ikakvog daljnjeg kompliciranja i tabuiziranja.