Sada je: 09 lip 2026, 15:18.

VJEZBACI-2010-III

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: VJEZBACI-2010-III

PostPostao/la kiss » 25 ruj 2010, 11:34

Radi ovog sa pedijatrima pitam jer kada je moj Adrijan imao 4 mjeseca i slijep bi vidio da nije baš sve kako treba, npr. on nije mogao podignuti glavicu ako leži na lijevom bokiću, a na desnoj je to išli bez problema, isto tako je gotovo sve radio desnom rukom dok je lijevu povremeno koristio. I ona nam je rekla "Pa nije da vam trebaju vježbe, nebi tu bilo ništa drugačije, ali eto ako baš imate volje..."
Kada je počeo vojnički puzati, nije se posjedao preko boka već trbušno, govorila je "A pa to nije baš dobro, samo vježbajte" a uvijek je uz to svoje dodavala kako njemu vježbice baš i nisu potrebne. Da bi sada na kraju svega, kada je Adrijan prohodao rekla kako je baš dobro da smo išli na vježbice jer bez njih ipak nebi bilo sve kako treba.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 25 ruj 2010, 13:11

Roka ma nije da se ja tako strašno brinem, da mislim da ona nedaj Bože neće prohodat... nego me malo muče te šake i fina motorika.. smotano hvata, palac savijen unutra često i kod velikih predmeta... naravno da se veselim njezinim postignućima, ali uvijek te ruke... potrbušno lijeva stisnuta palac unutra.. i kad joj je otvorim dole, taj zglobić palca je prema unutra, dosta razgibavam u zadnje...pa ćemo valjda poprravit sttanje... na leđima, kad je nosim i sl. je počela opet često stiskat sa palcima, ili ih kvrči onako sve savijene ima al malo otvorena ruka...šake nisu pretvrde.... ma nema tu nego vježba svjesna sam ja... alli brate mili na vrh glave su i meni i njoj te ruke...
Inače se izvija na lijevo, kad spava uvijek na lijevom boku izvije glavu... dok je budna nema živa mira, al svarno.. počela je pomalo puzat, nema pojma šta će sa nogama nekad ih obje povuče nekad jednu po jednu.. ali rukama pomalo korača, po par puta i padne dole... ima dosta asimetrije, posjeda se iz četveronožnog samo na lijevi bok, to sam ja kriva iskreno mislim jer kad se stavljala u četveronožni ispružila bi jednu nogu a ja bi je zarotirala u sjed, i sad je ostala upisana samo ta jedna strana, pomalo forsiram i drugu...
Ma sve je to ispravljivo, nego mi nema terapeutice sad narednih 15 dana, pa ni sama neznam da li da dopustim gibanje u četveronožnom, nemam pojma jeli pravilno, ili ima pravo na greške u učenju...da barem živim u Zg, automatski bih si uzela privatno terapeuta 2 puta tjedno i bila mirna...

PS. Glavicu nediže prema gore kad je na leđima niti malo, zna se okrenut na trbuh iz leđnog i to je to...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 25 ruj 2010, 20:53

E da zaboravila sam napisat da u potrbušnom užasno puno pliva gotovo stalno, jako rijetko oslonjena na podlaktice, mislim da sam to zeznula jer nisam radila dovoljno.. da li je tu dovoljno vraćat ruke naprijed?
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 25 ruj 2010, 21:19

noemi, kako sada stalno pliva kad si pisala da puze?
a 15 dana i nije tako dugo, mi smo isli u zg privatno i cesto nismo mogli dobiti termin nego tek za 2 tjedna, tako da nemoj misliti da je svugdje drugdje idealno
ako te to toliko muci probaj nazvati terapeuticu telefonom
i veseli se svim vasim zajednickim ostvarenjima, nisi ti nista kriva

roka, nisi pisala kako je bilo na kontroli.
vezano na asimetriju, T se i dalje dize cesce na jednu nogu, ali moze i na drugu pa ne inzistiramo vise na tome
jednom dnevno kad idemo doma po stepenicama forsiram da ide izmjenicno i onda smo jos 2h skupa i on ide spavati, to nam je cijeli radni dan :dada

meni pedijatrica nije govorila da ne trebamo vjezbati niti ista tome slicno

:mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la noemi2010 » 25 ruj 2010, 22:38

Nemam mogućnost da nazovem terapeuticu, e pa ovako odigne se ona na koljena i napravi pokoji pokret, ali ipak većinu vremena lova igračke po podu, samo što čim nema igračke odma to plivanje...
Terapeutica mi je slična ko i neuropedijatrica u našoj bolnici, za sve im je objašnjenje ma proć će to.. nitko mi ama baš nitko nije rekao šta da radim sa tim plivanjem, nego ja ovako po forumima tragam, pa sam negdje susrela da im se vraćaju ruke naprijed...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 27 ruj 2010, 07:58

Mozda ja nisam strucnjak, ali ne kuzim niti zasto ispravljati plivanje, pa to je normalna faza razvoja zdravog djeteta, nije nista pataloski?!

Bili smo prosli vikend na bazenu u Sv. Martinu i T je uzivao u kupanju. Sad ponovno voli i kupanje u kadi, a jedno vrijeme je to bila katastrofa.
I poceo je sve zivo kuziti. Sad imam osjecaj da mi od svakog vikenda do slijedeceg naraste i propameti se. A preko tjedna kao da ga niti ne vidim :ne.
Onih par sati dnevno provedemo u nekom natezanju oko cice, klope, trci za mnom kud god da se maknem ...

I da konacno sam ovaj vikend cula i te dvije famozne rijeci koje teta cuvalica kaze da zna, a ja ih nisam nikako cula. A to su BAVO (bravo) i VODA.

Cipele sam konacno apsorvirala i nakon hrpe bacenih novaca najbolje su nam Ciciban softy cipelice. U njima daleko najbolje hoda. I da, dobre su nam bile i elefanten sa savitljivim djonom, ali tih vise ne nalazim u nasem broju. Od papucica su nam ipak najbolje pediped, ali to mi je jos bolna tocka jer ne drze glezanj, a njemu desna nogica jos uvijek malo vise ide na van nego lijeva, pa mislim da cemo uskoro Ciciban softy sandale pretvoriti u papuce.

Ovaj 9.mj. smo si uzeli pauzu od doktora jer je meni frka na poslu, a i da malo odahnemo. Tako da jos nismo bili na EEG i kontroli kod neuropedijatra. A mislim da cu otici i do ortopeda. Pa moram ja i seka kod zubara, dermatologa ... Pa cjepljenje sa 1g. Uf, neda mi se sve to. Malo me jedino strah te desne nogice koja jos malo bjezi na van :|
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nevenera » 27 ruj 2010, 22:16

tin je plivao i nismo to ispravljali
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la nevenera » 27 ruj 2010, 22:32

upravo stavljam filmiće hodanja gdje mu se vide nogice. vani smo, samo je u bodyju i malo je ubrzan jer želi doć do mene.
naravno, opet mi se čini da mu jedna nogica bježi :/
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noemi2010 » 27 ruj 2010, 22:33

Ja se razmišljam da odem sa malenom u Zg, da si uzmem nekog terapeuta i da me netko ima uputit kako spada... još ću promislt, ove naše su opet na godišnjim nemam se s kime savjetovat oko njezinog ponašanja zadnje dane... Uglavno mislim da joj se tonus pojačao u rukicama zbog dizanja u četveronožni, e sad da li je ju spuštam, ili pustim...
Asimetrije u tom svemu ko u priči...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nevenera » 27 ruj 2010, 22:44

nekad nam se čini da je gore nego što jest. možeš snimit i pogledat na miru? da netko snimi što radi pa da pogledaš to, iz malo drukčijeg kuta.
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la roka470 » 27 ruj 2010, 23:50

Nevenera ma super hoda, meni se ne čini da mu bježi noga, pa nisu niti stopala previše prema van okrenuta, možda koji korak. A baza će se suziti. Joj, super, super.

Noemi ne moraš ispravljati plivanje, to je normalna faza. Jedino ako je izvijanje, ali valjda su vidjeli na vježbama pa bi ti nešto savjetovali. A za puzanje je normalno da se neki puta dignu s obje noge istovremeno u četveronožni, ili jedna po jedna. Otvaraj šake dok se diže na ispružene ručice, ili pokušava puzati. A s obzirom da hvata s uvučenim palcem samo puno nudi igračke i druge predmete male i velike, i izvlači palac.Sigurno se povisio tonus zbog prelaska na novu fazu-puzanje- ali opet ponavljam to je uobičajeno. A ako nemaš povjerenja u doktore i terapeute gdje živiš, odi po drugo mišljenje.

[b]Mamin mačak[/b bravo za bavo i vodu. :bravo

Kaj se tiče vježbi sve po starom, ravnati stopala, ispravljati zdjelicu da ravno stoji, forsirati lijevi iskorak. I dobili smo novu vježbu za prebacivanje težine i stajanje na jednoj nozi. Jedino kaj se moje dijete više ne da vježbati. Ne znam kaj da radim. Čim joj taknem stopala izvlači ih, savija se, bježi, ne pomažu zabavljanja, tv ju ne zanima. Ako stoji grbavo pa ju počnem ravnati samo se nasloni na moje ruke. Fizio je na vježbama pitala jer se tako doma otima. A kako je moje dijete prije progovorilo, nego prohodalo tako je i verbalno prosvjedovala protiv vježbanja. Stoji ona i igra se, mm ju zabavlja a ja pokušavam naravnati stopala a fizio sa strane ispravlja. I na to se Jelena okrenje prema fizio i ljutito joj počne govoriti nešto na bebskom jeziku, a na hrvatskom smo razumjeli -tamo. I pri tom joj je prstom pokazivala da se makne tamo na sredinu sobe, tj dalje od nje. Umrli smo od smjeha. Tamo je inače hit riječ zadnjih dana, kuda ideš-tamo, gdjeje tata-tamo.

Sve se to nekako odužilo, neki dan je napunila 17 mj, 6 mj puže, 3 se diže na noge, 2 hoda uz namještaj.Ali od hoda ništa.A bed mi je kaj se neda više vježbati. Strah me da nas opet ne stave na Vojtu. Nadam se da će do idućeg puta bolje stajati. Može ona stajati ravno, ali kad je uz neki namještaj uvijek se naslanja. Najbolje mi je kad ju dignem na sred sobe, pa onda stoji ravno. Tak ju vježbam, mislim ništa ne radim, ali barem ispravno stoji. Ona se može i sama dignuti bez držanja.

No ima i dobrih vijesti. Prva kontrolna urinokultura je sterila. A napokon ima i 9 kg.Ne znam od čega se zdebljala, jede mikroskopske količine, ali glavno da raste.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la noemi2010 » 28 ruj 2010, 09:51

Joj cure blago vam se vi ste ili hodači ili nadomak hoda... sigurna sam da i ovi nadomak hoda da će se uskoro opustit i držim fige da to bude što prije... :kiss :kiss

Ja stvarno razmišljam da odem negdje van našeg grada, ali se mislim možda čak i u toplice, samo neznam koje su dobre a da nisu preskupe, da li netko od vas zna? Ne bih je vodila gdje su neki terapeuti da imaju rigorozan pristup djeci, pa da plače, ona je jako dobra beba, meni doma ne plače kad je vježbam, gledamo teletubbise i ja pjevam i vježbam je... Nemogu ja slušat da ona vrišti, zaista mislim da joj nije dijagnoza tako teška da moramo vježbat pod prisilom... A toga me strah ako je odvedem u Kalos koji nam je najbliži da će je stisnut i da će mi bit veća muka nego Relax...

E i da negdje sam susrela da je za djecu dobro plivanje u bazenu da ih to opušta, iako sam kraj mora nisam je vodila baš ovo ljeto, nekako mi bila premalena i bilo me srah da se ne prehladi...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la roka470 » 28 ruj 2010, 12:17

U krapinskim toplicama je dobra doktorica dr. Matasić, fizijatar, radi s djecom. I dobar bobath terapeut, s licencom, Sanja. Imaju i bazene naravno. Ne znam da li možeš dobiti na uputnicu ili moraš platiti. Najbolje pitaj svoju dr za uputnicu, a u Krapinskima za smještaj.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kiss » 28 ruj 2010, 13:52

Mi smo bili kod fizioterapeuta, kaže da je dobro sa obzirom da je neurorizičan i vježbač.Malo hoda sa širokom bazom, i još uvijek koristi ruku kao ravnotežu. Rekla je da ne brinemo, da će to sad sve polako ići na bolje.
Od danas više nismo vježbači, završili smo i pozdravili se sa našom tetom vježbalicom. A baš mi je prirasla srcu.

Što se tiće naših nalaza, imam veliku potrebu da kažem kako smo kod neuropedijatra trebali biti u 7 mj. pa sad u 10om opet. Međutim nalaz eeg-a koji je rađen 17.6. još uvijek neznamo, a u ovih 6 mjeseci tek jučer smo dobili termin za neuropedijatra i to 19.10. :/

13og smo dobili termin za pregled kod fizijatra.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Fantasy » 28 ruj 2010, 13:55

Ü Krapinske primaju samo djecu iz svoje županije,i ja sam se lani raspitivala, a Sanja više ne radi tamo nego ima privat vježbaonicu u svojoj kući. Proguglaj malo mislim da je stranica fizio-sanja.net ili tak nešto. Ima i smještaj kod nje.
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la roka470 » 28 ruj 2010, 14:51

Kiss BRAVOOO ADRIJAN !!! Još jedan ex vježbač :joy :joy :joy

Najvažnije je da su tete vježbalice zadovoljne, a baza će se s vremenom suziti. Baš sam te htjela pitati za taj nalaz eeg-a , ali onda sam mislila da sam ja zaboravila da si o tome pisala. Ma ja mislim da je to uredno, jer valjda bi vas već zvali da nešto ne štima.

Ja moram pitati da li Jelena mora na neki kontrolni eeg.Prvi je bio uredan, i nitko nije spominjao kontrolu. Cjepljenja su prošla b.o.

Fantasy vidi ti naše tete Sanje, bogme svaka joj čast. Sigurno ima brdo posla.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la roka470 » 28 ruj 2010, 14:57

Tek sad vidim dobila sam tri srčeka, :dada .

Mamin mačak zaboravila sam te pitati . Ne znam da li sam zbrkala, ali zar nije Toma imao vezikouretralni refluks? Nama su zabranili kupanje u bazenu, :place . Morali smo odustati od jesenskog tečaja bebe ribe, i od bilo kakvog namakanja u toplicama. Što je meni teško palo, a i Jeleni, ona se obožava kupati. Ne smijemo se niti u kadi namakati. Iako ju ja jednom tjedno okupam, ostale dane tušitam. Toliko se veseli kadi, ima svoj bazenčić na napuhavanje, da nemam srca lišiti ju i te radosti.
roka470
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la kiss » 28 ruj 2010, 16:22

Fanatsy - daj Bože da je nalaz ok pa ne zovu, iako nebi me uopće čudilo i ako nije ok to što nisu zvali.
ADRIJAN - 16.06.2009.
kiss
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nevenera » 28 ruj 2010, 20:08

roka, može proći dakle :znoj supeeer! :joy
sad idemo uzbrdo i nizbrdo. nizbrdo padne. imamo ranu na bradi :( uzbrdo je super.

živio nam još jedan ex vježbaš :joy
nevenera
idejni kreator MUD-a

PostPostao/la noemi2010 » 28 ruj 2010, 20:22

Kiss čestitke!!! ;)

Sutra ću nazvat na ovaj br. telefona, razmišljam da odem tjedan dana kod te Sanje vježbat svaki dan i još smještaj kod nje bilo bi super...
Probat ću je nazvat da se dogovorim, jedino mi je problem kako otputovat sa malenom ona jako mrzi auto, plače užasno, pa neznam kako to rješiti, inače mi sestra uskoro ide na godišnji i baš bi nam bilo super poć auff, eventualno avionom nekako...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 28 ruj 2010, 20:24

Ajme sad gledam na karti kako je to užasno daleko od mene ... KOMA
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 28 ruj 2010, 21:45

ali zar nije Toma imao vezikouretralni refluks?

nije, samo su sumnjali na to jer se tesko rjesavao te neke tvrdokorne bolnicke e.colli koju smo pokupili u zaraznoj, ali nije imao refluks

kiss, bravo za Adrijana!

:mase
Zadnja izmjena: MaminMacak; 28 ruj 2010, 22:51; ukupno mijenjano 1 put/a.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Fantasy » 28 ruj 2010, 22:49

Kiss, čestitam i ja naravno :zivili i sretno s nastavkom pregleda!
Noemi, a vi ste na jugu negdje, sad sam tek skužila da si spominjala Kalos? Čuj, nazovi pa vidi kaj Sanja veli. Baš mi je žao da mala šizi u autu, čudno - inače svi vole vožnju. Mi smo se lani bojali puta na more, pa smo krenuli u 3 ujutro tak da je prospavala cijeli put do Zd. Ove godine se nismo živcirali jer je totalno mirna u autu, a ako malo počne šiziti, stavimo dječji cd ili recitiram brojalice i sve 5. Avionom možete do Zg, ali dalje vam treba auto za ove zagorske krajeve, imaš nekih sat vremena iz zg do nje i mislim da su jako slabe bus-linije.
Roka, bome dobar joj je posao, kuća, dvorana - sve cakum pakum. A svi ti terapeuti i po zg mlate grdnu lovu. To je takva branša, za zdravlje se ne pita koliko košta, pogotovo za dijete. A ko nema, ko ga pita. Evo baš mi je poznanica rekla da je morala početi raditi jer ne može živjeti s porodiljnom naknadom i 4 djece, a isto ima nedonošče kojem treba puno vježbanja. Kad to čujem, mogu samo biti sretna da se ipak nekak izdržavamo.
Ok, otišla sam u off. Čestitam na Jeleninoj kilaži, a hodanje bude došlo, bez brige, ma blizu je, samo da se ohrabri. Da mi je bilo videti tu scenu kak tjera tetu na vježbama! :rolf
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mrcinela » 01 lis 2010, 17:48

evo ovako..imam pitanje... mi smo počeli s vježbama prije 2 i pol tj a prošli tj smo dobili vježbu puzanje..onu na trbuhu i sad kad ga stavim na trbuh on podvlači noge pod sebe al glava mu je na podu i diže guzu..jel to dobro ili nije dobro...i kad obično bebe uspiju staviti nogicu u usta jer on može samo jednu a drugu ne može dokučit...
slika
mrcinela
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noemi2010 » 02 lis 2010, 20:53

Evo da ti ja pošaljem moj primjer nogica... Moja malena je sa 5 mj. mogla stavit lijevu nogu u usta a tek sa 6 desnu, zamisli mjesec dana razlike, ja sam međutim spajala stopala njezinih nožica i dizala rukom prema ustima i to na način da bih je ulovila za guzu i malo je oduzala od poda... i onako bi joj pomogla da ulovi palac ustima od te noge koju nije uspjevala uhvatit... nama je pomoglo.. mislim ako može jednu da će naučit i drugu, joj baš sam bila happy kad je žvakala noge, to je trajalo nekih 15 dana i onda je prestala nikako ih više ne žvače...

Za ovu vježbu neznam, mi smo radili samo preko tuljka/valjka, ja sam doma to napravila od nekih prekrivača... onako stavim dijete u četveronožni preko toga i to je to... i upalim crtani...

PS. Što se tiče mog odlaska u Zg, kontaktirala sam Mladena iz Aurore, prošli put kad sam bila u Zg, ostavio je na mene dobar utisak, divan je sa djecom, a to mi je jako bitno... pa mislim poć 10 dana u Zg i svaki dan je vodit na vježbice, ja sam već umorna od njezinog palca, mislim stvarno mi nije jasno kako neće da iziđe... naručila sam sa ebaya sve moguće igračke koje su kugle.. pa ćemo vidit...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la noemi2010 » 02 lis 2010, 20:54

Joj sam sam skontala da on to radi, e moja kad je to počela radit, služilo joj je da se okrene na leđa sa trbuha...
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 02 lis 2010, 23:43

Poklanjam nase tatami puzzle, 8 komada, 60x60 cm pa naravski prvo nudim vjezbacima (nadam se da nitko nece zamjeriti).
To je ovako nesto http://www.pride.hr/Products/6672-gym-puzzle-tatami.aspx samo su nase u bojama (2 crvene, 2 plave, 2 zute i 2 zelene).

Ako nemate strunjacu nego one mini djecje puzzle onda je ovo svakako bolje. Tko prvi, njegovo :mase
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Fantasy » 03 lis 2010, 14:29

Maminmačak imaš pp :mrgreen ! Nama bi dobro došle puzle za malu puzalicu :srca , žena mi krenula u osvajanje teritorija, a po laminatu kliže, pa se prijavljujem ako se još nije neko javio. Hvala!
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la noemi2010 » 03 lis 2010, 20:13

Recite mi jeli tko čuo ta maka@maka.hr ? Terapeutica?
noemi2010
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Fantasy » 03 lis 2010, 21:55

Noemi, nisam čula, sad sam pogledala njihovu stranicu i zvuči zanimljivo, ali mi je sve skupa neodređeno- šta se ustvari radi, koliko često, koliko para...trebalo bi ih nazvati. Koliko vidim rade Bobath plus još radna terapija, senzorika, a nešto spominju i pomoć roditeljima da se nose s dijagnozom- tu su me zaintrigirali :mrgreen , ali ne kužim na koji način to sve funkcionira. Ako saznaš nešto, podijeli s nama :D !
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.