Nevenera ma super hoda, meni se ne čini da mu bježi noga, pa nisu niti stopala previše prema van okrenuta, možda koji korak. A baza će se suziti. Joj, super, super.
Noemi ne moraš ispravljati plivanje, to je normalna faza. Jedino ako je izvijanje, ali valjda su vidjeli na vježbama pa bi ti nešto savjetovali. A za puzanje je normalno da se neki puta dignu s obje noge istovremeno u četveronožni, ili jedna po jedna. Otvaraj šake dok se diže na ispružene ručice, ili pokušava puzati. A s obzirom da hvata s uvučenim palcem samo puno nudi igračke i druge predmete male i velike, i izvlači palac.Sigurno se povisio tonus zbog prelaska na novu fazu-puzanje- ali opet ponavljam to je uobičajeno. A ako nemaš povjerenja u doktore i terapeute gdje živiš, odi po drugo mišljenje.
[b]Mamin mačak[/b bravo za bavo i vodu.
Kaj se tiče vježbi sve po starom, ravnati stopala, ispravljati zdjelicu da ravno stoji, forsirati lijevi iskorak. I dobili smo novu vježbu za prebacivanje težine i stajanje na jednoj nozi. Jedino kaj se moje dijete više ne da vježbati. Ne znam kaj da radim. Čim joj taknem stopala izvlači ih, savija se, bježi, ne pomažu zabavljanja, tv ju ne zanima. Ako stoji grbavo pa ju počnem ravnati samo se nasloni na moje ruke. Fizio je na vježbama pitala jer se tako doma otima. A kako je moje dijete prije progovorilo, nego prohodalo tako je i verbalno prosvjedovala protiv vježbanja. Stoji ona i igra se, mm ju zabavlja a ja pokušavam naravnati stopala a fizio sa strane ispravlja. I na to se Jelena okrenje prema fizio i ljutito joj počne govoriti nešto na bebskom jeziku, a na hrvatskom smo razumjeli -tamo. I pri tom joj je prstom pokazivala da se makne tamo na sredinu sobe, tj dalje od nje. Umrli smo od smjeha. Tamo je inače hit riječ zadnjih dana, kuda ideš-tamo, gdjeje tata-tamo.
Sve se to nekako odužilo, neki dan je napunila 17 mj, 6 mj puže, 3 se diže na noge, 2 hoda uz namještaj.Ali od hoda ništa.A bed mi je kaj se neda više vježbati. Strah me da nas opet ne stave na Vojtu. Nadam se da će do idućeg puta bolje stajati. Može ona stajati ravno, ali kad je uz neki namještaj uvijek se naslanja. Najbolje mi je kad ju dignem na sred sobe, pa onda stoji ravno. Tak ju vježbam, mislim ništa ne radim, ali barem ispravno stoji. Ona se može i sama dignuti bez držanja.
No ima i dobrih vijesti. Prva kontrolna urinokultura je sterila. A napokon ima i 9 kg.Ne znam od čega se zdebljala, jede mikroskopske količine, ali glavno da raste.