Sada je: 29 srp 2026, 18:11.

Neobične domaće zadaće

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: Neobične domaće zadaće

PostPostao/la I-STA » 29 lis 2010, 05:33

Nana1971 je napisao/la: Nema smisla razgovarati o sadrzaju vjeronauka s onima koji ne vjeruju u Boga :)

Tko ne vjeruje u Boga?
Stalno me prati sreća, al' nikako da me stigne
I-STA
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Nana1971 » 29 lis 2010, 09:42

u Boga o kojemu se podučava na katolickom vjeronauku vjerojatno ne vjeruje onaj kome su anđeli i godzila ista kategorija :dunno tako je barem slijedom moje logike.
Zemlja je smrtnim sjemenom posijana Ali smrt nije kraj Jer smrti zapravo i nema
I nema kraja Smrću je samo obasjana Staza uspona od gnijezda do zvijezda. Mak Dizdar
Nana1971
blissful reduša

PostPostao/la Mala Bornica » 29 lis 2010, 09:54

Mene je npr jeza prosla kad mi je neki dan rekla da zeli biti donator organa. Jer kad umre - pa sto vise s tim tijelom? Ako nekom moze dobro posluzit, neka ga svakako iskoristi. Ona tako cavrljala o tome, a ja se otisla u zahod rasplakat, da me ne vidi. Meni je svaka misao o njenoj smrti prestrasna za podnijet. Ona smrt ne dozivljava strasnom. A ja se trudim ne utjecati na njeno misljenje. I normalno je da tako misli, jer dijete ne moze samo tako spoznati pojam smrti i gubitka. I bolje je da je tako.

AM je strasna :srca ... tebe hvata jeza, a ja bi tako rado da moje dijete moze tako razmisljati...

o neobicnom domacima zadacama nemam sta reci...
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la mamaiAM » 29 lis 2010, 17:15

An je napisao/la:
mama courage je napisao/la:mislim da nije catch u vjeroučitelju/nastavniku nego u sadržaj predmeta. :)

ovo zaprvo nije istina, jer sadrzaj predmeta vjeronauka nije ovo sto se gore spominje. Kao ni ono nad cime se zdrav covjek - intelektualac, znanstvenik ili ne, sablaznjava

Posto AM dosad nije bila u skoli u kojoj ima vjeronauka, nisam dosad imala iskustvo sa vjeronaukom u skoli (isla je van skole). Sad smo presle na hrvatski skolski sustav i ovo su nam prva iskustva. Mene je sadrzaj vjeronaucnog udzbenika za 5. razred ugodno iznenadio. Obzirom da sam cesto nalijetala na negativne konotacije o vjeronauku u skolama i stavove (sto medju prijateljicama, a sto ovdje na forumu), imala sam vjerojatno i malo predrasuda. No AM se odlucila da zeli na vjeronauk u skoli, a ja se nisam uplitala u njenu odluku. Kako zasad stvari stoje, objema se svidjelo - i njoj i meni. Sad uce o razlicitim vjerama i njihovim obicajima. Koliko sam prolistala knjigu, kasnije ce obradjivati Bibliju.
Stoga bih se slozila s An, da vjerojatno nije stvar u sadrzaju predmeta. Prije bi bilo da ima dobrih, osrednjih, ali i losih nastavnika, kao i u svakom predmetu.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la mamaiAM » 29 lis 2010, 17:21

Mala Bornica je napisao/la:AM je strasna :srca ... tebe hvata jeza, a ja bi tako rado da moje dijete moze tako razmisljati...

Bornice, i meni je bilo drago da tako razmislja. Al ne mogu si pomoci, ne mogu "objektivno i neutralno" razmisljati o njenoj smrti. Tako da ne mogu bit ponosna i sretna zbog te odluke, vec jednostavno moje misli bjeze od te teme. Kazem si jedino - to se nece dogoditi za mog zivotnog vijeka.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Luantaro » 29 lis 2010, 18:30

Stoga bih se slozila s An, da vjerojatno nije stvar u sadrzaju predmeta. Prije bi bilo da ima dobrih, osrednjih, ali i losih nastavnika, kao i u svakom predmetu

naravno
zato sam ja i pokušala navesti primjere besmislica u ostalim predmetima
u svemu se može naći greška
Luantaro
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la breg » 29 lis 2010, 21:06

A kad se pita dijete na vjeronauku, tata mu je umro prije godinu dana , šta ti misliš gdje je tvoj tata sada u raju ili u paklu?
breg
Ne damo se, idemo dalje!

PostPostao/la mamaiAM » 29 lis 2010, 23:25

To nije neobicna domaca zadaca. Nije ni gradivo na vjeronauku kao predmetu. To je ucitelj koji postavlja neprimjerena pitanja.
Ucitelja ima svakojakih. Ko i u svakoj profesiji.
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 30 lis 2010, 23:04

Denis je u 3. razredu iz vjeronauka imao zadatak da se zamisli u ulozi preljubnice i napiše svoja razmišljanja (tema je bila Isus i Marija Magdalena). Tu zadaću nismo napisali :mrgreen jer su roditelji tj. mi ostali bez teksta.
Naravski da mi je još teže bilo njemu (koji ne prati nikakve meksičke i naše sapunice) objasniti pojam preljubnica; njegov svijet je još uvijek jako utemeljen na dobroti.
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mamaiAM » 30 lis 2010, 23:19

a??? dijete od 8. godina da se zamislja u ulozi preljubnice?
e ovo mi je najjaca zadaca do sad! :1
Nadice, a sto su druga djeca napisala?
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la nadicab » 31 lis 2010, 00:21

pojma nemam :mrgreen
a trebao je napisati i dnevnik misli starijeg sina iz priče Brat razmetni, pa ni to mu nije išlo jer se nije mogao uživiti u tu ulogu; naime, ako tata kaže nešto, onda je to tako, nema propitivanja :mrgreen
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mama courage » 31 lis 2010, 00:40

mamaiAM je napisao/la:
An je napisao/la:
mama courage je napisao/la:mislim da nije catch u vjeroučitelju/nastavniku nego u sadržaj predmeta. :)

ovo zaprvo nije istina, jer sadrzaj predmeta vjeronauka nije ovo sto se gore spominje. Kao ni ono nad cime se zdrav covjek - intelektualac, znanstvenik ili ne, sablaznjava

Stoga bih se slozila s An, da vjerojatno nije stvar u sadrzaju predmeta. Prije bi bilo da ima dobrih, osrednjih, ali i losih nastavnika, kao i u svakom predmetu.

naravno da je (prvo) catch u sadržaju predmeta. jer vjeronauk nije predmet poput matematike il jezika, pa ni biologije il fizike.
uopće nije sad bitno na što se netko konkretno snebiva ili ne (niti se referiram na ove konkretne primjere).
nego da se radi o potpuno drugom pristupu predavanju tog gradiva il kako da ga nazovem.
a drugo je naravno da ima svakakvih osoba, bilo da se radi o nastavnicima ili vjeroučiteljima.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la kruska » 31 lis 2010, 08:22

ajme, koje zadace :shock Jeste kad reagirali, komentirali, pitali vjero/uciteljicu?
Slozit cu se s An i mamaiAM.
Vjeronauk zaista je specifican predmet i bez obzira na plan i program, nacin na koji ce se pristupit temi i objasnjavat neke stvari najvise ovisi o vjeroucitelju. I da, ima ucitelja i ucitelja, kao i u svakom poslu. Zalosti me jedino to sto obicno ispadne da njih 25 jako dobro odradi, no zasjene ih ona druga dva.
BE the change you want to SEE!
Gandhi
kruska
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la rucho » 31 lis 2010, 21:19

ehm.... :shock :shock :shock
osobno smatram da vjeronauk kao takav ima svoje mjesto a to nije skola..... nekoc se na vjeronauk islo subotom ili nedjeljom i to u prostorima crkve (prije/poslije mise) i isao je onaj tko je bio katolik.... nismo svi iste vjere i to ne moramo biti zar ne.... i vjera nije nesto sto se mora vec vjeruje pa tako i vjeronauk.....

a ove ostale zadace..... govorimo o osnovnoskolcima i to do 4. razreda? jer ako da..... onda bih ja malo provjerila znaju li ucitelji kome predaju..... odgovor na ovako teske teme ni ja ne znam u ovim godinama.... pa kako ocekivati od jednog djeteta od 8 godina?!

ne znam jesam li dobro objasnila ali mislim da ako su htjeli potaknuti djecu na vlastito razmisljanje ili neku originalnost ili sto vec e da su potpuno fulali koncept......
slika
rucho
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mamaiAM » 01 stu 2010, 02:29

nadicab je napisao/la:a trebao je napisati i dnevnik misli starijeg sina iz priče Brat razmetni, pa ni to mu nije išlo jer se nije mogao uživiti u tu ulogu; naime, ako tata kaže nešto, onda je to tako, nema propitivanja :mrgreen

aaaa
e ovaj nastavnik je nadmasio samog sebe!
mamaiAM
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la tajci » 02 stu 2010, 19:03

Ciara je napisao/la:iz njemačkog nacrtaj kako otvaraš prozor i kako zatvaraš prozor

koja je razlika !?

Ovo mi je najbolje. :dada

Moj mali, koilko se mogu sjetiti, nije imao takve bisere.
tajci
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anabama » 08 stu 2010, 00:38

meni isto to s vjeronaukom malo cudno (inace sam vjernica) i najradije bi da je to samo vanskolski predmet... moja prvasicka je nacrtala sebe kao osobu koju bi odvela andelu tako da ju on moze cuvati :kiss

8.godisnjak i preljubnice ...ajme stvarno ima svakakvih ucitelja .. pravi pedagozi, jos nek im preporuce gledanje sapunica i sastav na tu temu

Moj trecas kaze da nema sanse da je Bog stvorio Adama i Evu pa poslije zivotinje jer su dinosauri zivjeli prije ljudi .... a nakon velikog praska ... i zasto sad on mora uciti drukcije :conf

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 08 stu 2010, 13:23

pa koliko se ja sjećam, Bog je prvo napravio biljke, pa životinje, pa onda čovjeka da vlada svime time.
ccc, mora ti mali bolje naučiti osnove :mrgreen
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Trini » 09 stu 2010, 10:45

AM jednostavno pogura granicu vjere do granice znanosti. to je nekako intuitivno napravila.
primjerice - ona Adama i Evu dozivljava kao legende iz proslosti, ali pocetak zivota samoga dozivljava kao Bozje djelo. ne cini joj se vjerojatnim da se zivot u prajuhi zakuhao sam od sebe.

Ovako isto i ja. Meni se znanost i vjera nikad nisu iskljucivali nego nadopunjavali. Jos kao djetetu, bas kao sto si rekla, nekako intuitivno. Vidim da ni moja djeca nemaju s tim problema.

Jer doista je tesko sve objasniti znanstveno, velim ja - po struci znanstvenik ;)

Nego, nadice, ovaj vjeroucitelj je fakat legenda, jesi li ga upoznala? Ne vjerujem da bi moj petas, a nisam sigurna niti za osmasa, bio u stanju napisati dnevnik misli. Eh, da, to je ono sto mene cesto muci - strucna i odgojna kvaliteta pojedinih ljudi koji predaju u skolama :/
Trini
sv. Monika

PostPostao/la sj » 09 stu 2010, 10:51

Trini je napisao/la:Nego, nadice, ovaj vjeroucitelj je fakat legenda, jesi li ga upoznala? Ne vjerujem da bi moj petas, a nisam sigurna niti za osmasa, bio u stanju napisati dnevnik misli. Eh, da, to je ono sto mene cesto muci - strucna i odgojna kvaliteta pojedinih ljudi koji predaju u skolama :/

Iako bi mogla potpisati cijeli post, ovaj dio mi je ključan. Često se dogodi da vjeroučiteljice (časne sestre) budu manje zahtjevne od vjeroučiteljica koje su "civilke". Sama sam vidjela u mometu deficita tog zanimanja kako su neki dobili "prekvalifikaciju" u vjeroučitelje a nisu ni blizu pedagogiji :dunno
sj
Parkovi i nasadi

PostPostao/la mama courage » 09 stu 2010, 11:33

ali pocetak zivota samoga dozivljava kao Bozje djelo. ne cini joj se vjerojatnim da se zivot u prajuhi zakuhao sam od sebe.

pa i nije se zakuhao sam od sebe. ;)
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 09 stu 2010, 13:05

mama courage je napisao/la:
ali pocetak zivota samoga dozivljava kao Bozje djelo. ne cini joj se vjerojatnim da se zivot u prajuhi zakuhao sam od sebe.

pa i nije se zakuhao sam od sebe. ;)

mene više brinu zadaće za koje roditelj pita(matemetika) jer nema pojma to izračunati ... da kak je to učiteljica napravila a klinac kaže, da ona ima odgovore. :shock :mrgreen

vjeronauk - trn hrvatskog školstva :mrgreen
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la anabama » 09 stu 2010, 15:29

nadicab je napisao/la:pa koliko se ja sjećam, Bog je prvo napravio biljke, pa životinje, pa onda čovjeka da vlada svime time.
ccc, mora ti mali bolje naučiti osnove :mrgreen

Da ali je stvorio sve u 6 dana i sedmi dan se odmarao, a dinosauri su izumrli tisucama godina prije covjeka, to ga malo buni .... ;) Vrijeme ....

M. 2002
A. 2004
J. 2010
anabama
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mama courage » 09 stu 2010, 15:39

pa naravno da ga buni.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MAJKO MILA » 09 stu 2010, 15:51

mama courage je napisao/la:pa naravno da ga buni.

zašto naravno

pa postoje u americi (pogotovo protestanti na znam za katolike i to ne neki bedaki, nego profesori, ima i kreacionista koliko sam čula nobelovaca) kreacionisti, koji vjeruju da je baš u 6 dana stvoren svemir i da su u isto vrijeme živjelii dinosauri i ljudi.

moš se ti ovome smijati iz naše prerspektive, ali smijali su se i drugi stoljećima prije, o nekim stvarima koje su danas nama normalne :dunno
MAJKO MILA
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 09 stu 2010, 18:29

ako proroštaš po webu s tematikom postanak svijeta i Biblija, može se jednostavno naći da su to bili Božji dani za koje mi ljudi niti ne znamo koliko traju; Biblija se zato proučava i tumači, ne shvaća se doslovno.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la mama courage » 09 stu 2010, 19:22

majko mila, nisam se ničemu ismijavala. nego mi je potpuno jasno da djecu mogu takve teme-dileme buniti, jer ono ne zna da neke stvari ne mora doslovno shvaćati niti mu se to tako objašnjava (kad mu se približava vjera). a o kreacionistima ne bih trošila riječ.
mama courage
Asimilirana
Asimilirana

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 23 gostiju.