Sada je: 17 tra 2026, 19:20.

Promjena djetetovog liječnika - manjak pedijatara

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: pedijatrica nas tjera (nedostatak ŠK liječnika)

PostPostao/la Bubidea » 11 stu 2010, 21:02

nisam zaboravila, isla sam danas pogledati ima li sto izvjesenog na vratima
nema nista jos
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la korny » 12 stu 2010, 12:29

Postovane moderatorice,

molim da se, ako je ikako moguće, ostavi naslov topica Nedostatak liječnika školske medicine (koji sam pod tim nazivom ja otvorila), jer mi je vrlo neugodno da stoji Pedijatrica nas tjera (a nas pedijatrica nije tjerala, nego smo formalno morali prijeći, a da nismo brzo našli novu liječnicu, ne vjerujem da bi nas "tjerala").

Vidi se da sam ja otvorila temu, a taj naslov nikako ne odgovara onome o čemu sam ja govorila i na što sam htjela svrnuti pozornost - na problem, ne na osobu pedijatrice.

S poštovanjem i uz nadu da ćete uvažiti moju molbu :mah
P.S. Pokušala sam ovu poruku poslati vam na pp ali već dva dana poruka stoji u sandučiću Odlazno, ne i Poslano.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 12 stu 2010, 12:32

Tvoja tema je spojena s mojom, a moj naslov je bio Pedijatrica nas tjera s rokom odmah :roll istina, tvoja je puno starija :dunno

A to je ono što se dešava, odjednom nas tjeraju, a pravog rješenja nema jer je opća praksa prebukirana, školske nema ili se ne bavi onime što bi trebalo itd itd.

Neka moderatorice odluče
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la korny » 12 stu 2010, 12:36

Da, skužila sam da su "splitane". :mah
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la korny » 12 stu 2010, 12:42

Također, kod nas nema tog "tjeranja" nego sestra cijelu tu godinu upozorava roditelje da se trebaju raspitati za novog liječnika.
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la IINA » 12 stu 2010, 12:44

A koja je razlika? U figuri kojom se izraziš.
Djeca imaju pravo biti kod ped do 12. godina.
Sve ranije jest tjeranje :dunno
------------------------------
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

Re: Promjena djetetovog liječnika - nedostatak ŠK liječnika

PostPostao/la korny » 12 stu 2010, 14:11

Da, ali ne tjera te jer te ne želi ili ima nešto protiv tebe, nego jer je prebukiranost ili birokracija ili bilo što drugo prisiljava na to. Znači problem nije u osobi, nego u loše organiziranom zdravstvenom sustavu za djecu. Sve jako lijepo izgleda na papiru, ali praksa je u komi. Evo u ZD pedijatri više ne primaju novorođenčad jer su prebukirani. Očito ne "tjeraju" stariju djecu. Iskreno, da sad imam novorođenče, čulo bi me se nadaleko da mi ga nitko ne želi primiti :pee
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Promjena djetetovog liječnika - nedostatak ŠK liječnika

PostPostao/la korny » 12 stu 2010, 14:13

Puno hvala! :mah
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

Re: Promjena djetetovog liječnika - manjak pedijatara

PostPostao/la Dobri andjeo » 13 stu 2010, 08:47

ne znam ja sam se osjecala isto otjerano :( tim vise sto sam cula da drugi ne tjeraju. kako je to moguce ? meni je kao receno da nemoze primati novorodjencad ako ne odemo, da su im smanjili broj djece itd. a kako drugima onda nisu. kao da s 8 djeca nisu vise djeca :ne
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la Berta » 13 stu 2010, 21:20

J je 3. razred i cim je krenuo u prvi receno nam je da cemo ga morati preseliti. Doduse, nasa pedijatrica daje mogucnost da platis nesto pa da ostane (to valjda zato jer im ne plate onu glavarinu sto je eli davno napisala, sad mi je jasnije, tad me samo naljutilo :lol) pa smo jednu godinu platili. Moja doktorica je na drugom kraju grada i trazila sam bezuspjesno i za sebe novu pa nisam imala kuda s njim. Te godine je bio bolestan jednom, a u drugom razredu nije isao doktorici ni jednom pa smo se prosvercali. Ovo proljece sam isla s malom u lab i dok sam cekala odlucila pokucati na vrata ordinacije pred kojom nije bila guzva da pitam jel se mogu prebaciti. Sestra je rekla da ne primaju nove, al nek vidim s doktoricom. Ispalo je da je doktorica pred koju godinu radila na zamjeni mojoj i mislim da me samo zato uzela, i mene i sina.
Ove jeseni je kcer krenula u skolu i odmah sam zatrazila da je prebacim na sto mi je sestra pedijatrice rekla da su vrlo zahvalni jer da ne smiju primati nove bebe dok se ne rijese skolaraca. A nekako mislim da je bitnije da je beba kod pedijatra nego moji skolarci :dunno
samo znam da je to perspektiva nekog tko je uspio naci doktora, do tad sam skoro 2 godine obijala vrata i nitko (navodno) nije primao nove pacijente. Nije mi to bas jasno. A slicnu sam pricu imala i sa zubarom :loce
Berta
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la IRENA » 14 stu 2010, 16:30

Manjak pedijatrijskih timova je već 10ak ? godina poznata stvar koju niti jedna reforma nije pokušala riješiti - ili je samo načelno kao pokušavala.
Situacija za 2010. (prema podacima sa HZZO stranica) jest da je u RH ugovoreno 257 a trebalo bi (prema potrebama iskazanima u tzv.mreži ZZ) biti 324. S time da taj manjak nije jednako raspoređen u svim regijama – najveći manjak je u istočnim dijelovima zemlje. U gradovima je taj manjak nešto manji…
Kad se pogleda koliko djece u skrbi ima svaki pojedini tim to je svugdje znatno iznad standarda ( gotovo redovito iznad 1500 djece) . Kako je neki dan na radiu objašnjavala dr. Španović (Hrvatsko društvo za socijalnu pedijatriju) do sada su pedijatrima iz HZZO a priznavali tako velik broj ( i plaćali) s time da se plaćalo za raspon 1000 + 50% (ZNAČI ZA 1500) a da sada HZZO reže na maksimalno 1000 + 25% (1250) .i DA OD 1.1.2011. ide oštro takvo rezanje ( trebalo je već i tijekom 2010. Al su pedijatri uspjeli postiči neki poček na tu odluku HZZOa. A navodno se tražilo još i da standard padne na 850 – radi osiguranja što bolje ZZ klinaca no onda će manjak ped. timova biti još i veći…
Pedijatar koji je do sada imao npr. 1600 djece (umirao od posla) bar je dobio plaćeno za tu brojku – ako sada nastavi upisivati novorođenčad ( a stav pedijatara je da toj grupi treba i u ovoj situaciji dati prednost u upisu u ped.ordinacije) a ne otpušta stariju djecu dovodi se u situaciju da rinta svih 1600 a plate mu za 1250.
Loše je to što je HZZO prebacio odgovornost ( a time i kanalizirao ljutnju osiguranika – odnosno njihovih mama i tata) na same pedijatre. Pa ispada da sami pedijatri to čine po nekom svom ključu ( ovog izbacujem a ovog ne) a da istovremeno sami osiguranici ( tj mame i tate istih) ne znaju što se zapravo zbiva i koje je regule uveo njihov osiguravatelj ( tj HZZO) .. Pa ispada da je neki pedijatar jako dobar jer ne izbacuje ( a možda i ne mora ak je u okviru gabarita) a drugi zločest jer izbacuje .. Ili su nejasni kriteriji po kojima se „izbacuje“…
Po meni je osiguravajuća kuća ( tj HZZO) TREBAO odraditi tu priču … npr. Obavijest osiguraniku da njegov/njen pedijatar ima previše preko standarda i da treba odabrati drugu opciju( obiteljskog liječnika) i da su mu na raspolaganju ti i ti obiteljski liječnici koji mogu ( po standardu) upisivati nove pacijente.
I još mislim da bi mi kao osiguranici trebali malo više stiskati HZZO .
A što se tiče djelatnosti šk.medicine – oni su već nekoliko godina u sustavu HZJZ ( zavod za javno zdravstvo) i rade samo i isključivo preventivu – tako da oni ne mogu biti izabrani liječnici primarne ZZ
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 15 stu 2010, 12:14

thanks IRENA...

i sada bih ja trebala zvati HZZO da mi kaze tko od obiteljskih lijecnika ima jos "slobodnih mjesta" da predam Bornin karton koji je kod mene doma?
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 15 stu 2010, 12:16

U stvari ne, trebala bi dijete prijaviti kod doktora kod kojeg si i ti.
A taj dotični bi ga morao primiti.
Odluka da postanete roditelj, značajna je! Morate prihvatiti da će Vam srce zauvijek živjeti izvan tijela!
IINA
Sveta krava

PostPostao/la DomiMama » 15 stu 2010, 12:20

IINA je napisao/la:U stvari ne, trebala bi dijete prijaviti kod doktora kod kojeg si i ti.
A taj dotični bi ga morao primiti.

doticna mi je rekla no way :angry
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IINA » 15 stu 2010, 12:23

Svašta. :roll
Nisam sigurna, treba provjeriti, al mislim da ga mora uzet.
Moj isto ne prima već par godina nove pacijente, ali primio je
i MM-a i sad nedavno curu. :dunno
I rekao, gužva je al moram ih primiti. :dunno
Eh, sad piše li to negdje???
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Kris2 » 15 stu 2010, 12:30

IINA ne mora ih, tj čak ih ne smije primiti ako ima ljudi preko dozvoljenog broja. A ja ću definitivno zvati HZZO da mi kažu podatke jer nemam namjeru hodičastiti kod svih doktora u kvartu.
Kris2
Danadadila

PostPostao/la Potica » 15 stu 2010, 13:22

Kris ja sam zvala HZZO i nisu mi mogli reći koji doktori u Novom Zagrebu primaju pacijente. :dunno
Oni navodno nemaju taj podatak, rekli su mi da prošećem pa ću vidjeti na vratima koji prima a koji ne. :angry
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la IINA » 15 stu 2010, 13:26

Hm, onda ja valjda imam sreće.
MIslim znam da mi je dok zbilja više nego OK,
al isto znam da ne prima nikog već godinama.
Ajd neka je nas uzeo. :drink
IINA
Sveta krava

PostPostao/la IRENA » 15 stu 2010, 15:18

Potica je napisao/la:Kris ja sam zvala HZZO i nisu mi mogli reći koji doktori u Novom Zagrebu primaju pacijente. :dunno
Oni navodno nemaju taj podatak, rekli su mi da prošećem pa ću vidjeti na vratima koji prima a koji ne. :angry

Ak su ti tak rekli onda nek si pogledaju na svoj vlastiti sajt gdje je popis u EXCELu o ugovorenim timovima PZZ za cijelu RH - samo kaj se njima ne da kopati po vlastitim podacima ( a sa svim liječnicima imaju ugovor)
U principu oni liječnici obiteljske med. koji nemaju broj veći od standardnog trebaju primati nove pacijente.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 15 stu 2010, 15:43

Irena, gdje se može naći taj popis? Tražila sam ali nisam našla.

Tina je danas primila pedijatrica, ona nije rekla niti riječ, ali je sestra rekla MMu da moramo otići (kao da to već ne znamo), i da će ga oni liječiti sad do kraja a onda moramo uzeti karton.

Stvarno sam se bojala da ga neće ni primiti :dunno
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la IINA » 15 stu 2010, 15:48

Pa mora ga primiti, njen je pacijent još uvijek :dunno
Sve ovo se kuha odavno.
Naša ped je kad se moja R. rodila, dakle pred više od 9 godina imala
na vratima nacrtan cinični strip, u kojem pas govori: "čak i ja imam
svojeg doktora", već onda se sve vrtilo oko UKIDANJA pedijatara :ne
IINA
Sveta krava

PostPostao/la DomiMama » 15 stu 2010, 15:55

palunkica je napisao/la:Irena, gdje se može naći taj popis? Tražila sam ali nisam našla.

Tina je danas primila pedijatrica, ona nije rekla niti riječ, ali je sestra rekla MMu da moramo otići (kao da to već ne znamo), i da će ga oni liječiti sad do kraja a onda moramo uzeti karton.

Stvarno sam se bojala da ga neće ni primiti :dunno

nasla:
http://www.hzzo-net.hr/03_01_11.php
pa dolje je excel pod nazivom: popis ugovorenih timova opce/obiteljske medicine u RH...
malo sam pregledala... ispada da moja dokica fakat ima prevec... ima prek 2.300 pacijenata... :(
i kaj sad... ima tu i lijecnika koji imaju samo 400-500 pacijenata... to su valjda novi doktori ili kaj? :/

zna li itko ista o doktorici Colic u Bastijanovoj?

joj joj...

edit: super - a pedijatrica ima 1.491 i otjerala nas... :angry
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 15 stu 2010, 16:04

uh.. super... sad sam skuzila da je pedijatrica druga u ZG po broju djece koju ima... :roll

samoupucala bum se...
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 15 stu 2010, 16:08

Naša ima 1376. Ali bojim se da se ipak nećemo moći zadržati kod nje :alc
zvrkic 12/02
palunkica

PostPostao/la Potica » 15 stu 2010, 16:09

Hvala Irena, stvarno mi je lani, kad sam tražila novog doktora jer je moj zatvorio ordinaciju, i zvala u HZZO u Remetincu tražeći podatak žena rekla da oni to nemaju. :roll
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la IINA » 15 stu 2010, 16:15

Odlična informacija :5
IINA
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 15 stu 2010, 16:20

A koji je limit za doktore opće ili obiteljske medicine?
Vidjela sam sad na popisu da doktorica kod koje sam prijavljena ima 1585 pacijenata, a na vratima joj piše da prima pacijete, znači li to da je njima veći limit?
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la nadicab » 15 stu 2010, 16:41

s državnom upravom se komunicira samo na jedan način - PISMENO!
Inače te otkantaju samo tako preko tlf-a
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 15 stu 2010, 17:30

Iz akata HZZOa koji su osnova ugovaranja PZZ:
"Doktori medicine i doktori stomatologije/dentalne medicine u zdravstvenim
ustanovama, odnosno doktori medicine i doktori stomatologije/dentalne
medicine privatne prakse ugovoreni u djelatnostima iz stavka 1. ovog članak
moraju imati za sebe opredijeljen minimalni propisani broj osiguranih osoba,
odnosno ne mogu sklopiti ugovor za više opredijeljenih osiguranih osoba od
maksimalno propisanog broja osiguranih osoba po timu za djelatnosti kako
slijedi:( prvi broj je minimum , srednji-standard ilitiga optimum,zadnji - maksimum) :
OPĆA/obiteljska
medicina 1.275 1.700 2.125
2. Zdravstvena zaštita
predškolske djece 750 1.000 1.250
3. Zdravstvena zaštita
žena 4.500 6.000 7.500
4. Stomatološka
zdravstvena zaštita
(polivalentna)
1.650 2.200 2.750
Standard u djelatnosti zdravstvene zaštite predškolske djece smanjivat će se za
50 osiguranih osoba godišnje tijekom naredne tri godine počevši od 2011.
godine
. - znači kaj se pedijatrije tiče ide se iza 1/1/2011 i na dalje smanjivanje standarda pa pretpostavljam da oni pedijatri koji imaju iznad sadašnjeg standarda (1250) već su u totalnoj frci jer će se taj broj smanjivati dalje.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la palunkica » 15 stu 2010, 17:53

Dakle, da li bi pedijatri mogli sami naplaćivati glavarinu pa imati višak pacijenata?

Meni se ovo sve čini bolesno, a i naša pedijatrica je jednom rekla da bi ona htjela i znala liječiti djecu do 18 godina ali joj nedaju :dunno

MIslim, a što rade s tim smanjivanjem broja djece kad tak i onak nemamo kuda s njim.

Ja svoga niti u ludilu ne bi dala svojoj doktorici (koja btw ima točno minimalan broj pacijenata) jer ni ja nisam zadovoljna
zvrkic 12/02
palunkica

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.