Sada je: 22 svi 2026, 05:33.

Downici IV

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: Downici IV

PostPostao/la bosancero » 02 stu 2010, 20:55

IRENA je napisao/la:aina - i moja će cura uskoro 3. - nema DS ali i dalje ima pelenu - osnovni razlog : kao i tvoj - moja prezaposlenost da se toga prihvatim kako spada , ima i njene tvrdoglavosti - moja ode kakati s pelenom u kupaonicu - i ne da da joj za to vrijeme ulazimo unutra... i onda dođe smrdljiva k nama i makar svi urlamo "smrdiiiiš" ona teko onda ne da presvući se već nam ponosno smrdi i dalje... :dunno
Jan je izašao iz pelena s nekih - 5,5g - mislim...
A ovo kad opisuješ kako aina sada razumije "Stoji tu i cekaj me" - ja ti mislim da te ona i prije razumjela - al te sad odlučila i poslušati... :)

Ja kao laik dosao sam do zakljucka kako pampersice koliko koriste toliko i stete.
Nama kao roditeljima koriste jer je sve komfornije. Ne moraju se pelene prati nakon svakog pisanja dijete je duze u jednoj peleni.
Za dijete. dijete nema osjecaj neugode nakon obavljene nuzde jer pampersica upije mokracu i ona ne nagriza kozu. No s druge strane dogadja se upravo ovo. teskoca pri odvikavanju od pelene sto je normalno jer je pelena djetetu nseto sto mu ne smeta nego mu koristi. Samim time dogadja se kod dosta djece da ne nose pelenu dok ne moraju obaviti nuzdu. Kad dojde vrijeme nuzdi ono umjesto kahlice trazi pelenu. Jer na kahlici sjedi pa ju rub zulja pa se mora naprezati da izbaci sadrzaj van dok u pampersicu to obavi vrlo lako mozemo reci u trku. Zato odvikavanje od pampersica ide puno sporije i teze nego od platnenih pelena. Jer kad djete ima platnenu pelenu i kad obavi nuzdu ona ga grize i stvara osjecaj nelagode te kad dojde na kahlicu ono osjeca olaksanje i lakse prihvati kahlicu umjesto pelene. iz gore napisanog proizlazi da bi djecu trebalo prvo priviknuti na platnenu pelenu te bi onda prelazak na kahlicu bio puno brzi. Strucnjaci ispravite me ako sam u krivu.
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 02 stu 2010, 21:05

Ovako na brzaka mogu samo ( u slučaju moje djece i iz moje majčinske perspektive) potvrditi da nema pampasa i da sam morala platnene ispirati,prati,iskuhavati,vješati i peglati da bi to MENE zasigurno potaklo da ih brže istreniram na tutu. Kad zbrojim i pomnožim - troje klinaca po 2 god pelena jest šest godina pranja pelena. No to bi mi ZAISTA bio dobar motiv. :D
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 02 stu 2010, 22:08

Ovo je debata koja se na drugom pdf-u "Platnene pelene" zestoko raspravlja :)

Moja osobna iskustva: doma koristim platnene "all-in-one" pelene i u vrticu obadvoje imaju pampersice. tako da mijesamo. nemam ovoga sto Irena prisjeca od nase bake :)

da sam morala platnene ispirati,prati,iskuhavati,vješati i peglati

ja te pelene stavim u masinu na predpranje i na 90c i onda u susilicu (koja je opcenito spas!). tako da nemam nista pretjerano truda oko njih. da sam kao svoja baka morala mijesati pelene u loncu na pecnici onda bi bila druga prica :rolf

no, nas problem na kraju je uistinu bila moja lijenost/prezauzetosti/podcjenjivanje :)
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 02 stu 2010, 22:23

aina je napisao/la:Ovo je debata koja se na drugom pdf-u "Platnene pelene" zestoko raspravlja :)

Moja osobna iskustva: doma koristim platnene "all-in-one" pelene i u vrticu obadvoje imaju pampersice. tako da mijesamo. nemam ovoga sto Irena prisjeca od nase bake :)

da sam morala platnene ispirati,prati,iskuhavati,vješati i peglati

ja te pelene stavim u masinu na predpranje i na 90c i onda u susilicu (koja je opcenito spas!). tako da nemam nista pretjerano truda oko njih. da sam kao svoja baka morala mijesati pelene u loncu na pecnici onda bi bila druga prica :rolf

no, nas problem na kraju je uistinu bila moja lijenost/prezauzetosti/podcjenjivanje :)

I moj je problem bio moja lijenost /prezauzetost ne i podcjenjivanje. A znam da se na platnenima žestoko raspravlja - no meni su te rasprave ( silom prilika s njih troje) van obzora ( mog uskog) . Tako da se ne opterećujem. A i ovako imam SDD punu vešericu ( od 10 kg) pa potom sušilicu pa potom raspodijeli po ormarima pa mi je i ovo sa modernim platnenim pelenama ( ne ovima iz moje grandma perspektive :) previše...
Ukratko - lijena sam.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 03 stu 2010, 10:24

A najbolja mi je konstantacija MMa: Sad kad je jedno na kraju s pelenama idealno vrijeme da napravimo opet :bab

:loce
on bi ih pravio ali ne bi pelene mijenjao, klasika. :rolf
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 03 stu 2010, 10:46

Kad nama Gitica izadje iz pelena bit će taman vrijeme da će trebat meni i MM-u. :shock
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 03 stu 2010, 13:10

Irena, to me sada podsjeca na neki dogadjaj iz mog zivota od prije mjesec dana. Totalno off topic.

Odnijela sam dvije vrece robice sto su moji prerasli u crveni kriz. Upravo se tamo nasla neka gospodja koja ima 9ero (!!!!)
:mali :mali :mali :mali :mala :mala :mala :mala :mala
djece (sve ih doma tam negdje na brdu porodila sama, svi zivi i zdravi, naravno) i pricamo nesto o nasoj djeci kada ona mene pita "pa dobro trebat ce jos ova robica tebi!" a ja onako naivna uopce ne skuzeci stvar odgovorim "ne, ne, prerasli su njih dvoje sve to". Kada ona sama sebi pod bradom mrmlja "... ali samo dvoje??" :rolf
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bosancero » 03 stu 2010, 17:14

IRENA je napisao/la:Kad nama Gitica izadje iz pelena bit će taman vrijeme da će trebat meni i MM-u. :shock

:D :D :D :D Ova je stvarkno dobra.
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 03 stu 2010, 18:01

bosancero je napisao/la:
IRENA je napisao/la:Kad nama Gitica izadje iz pelena bit će taman vrijeme da će trebat meni i MM-u. :shock

:D :D :D :D Ova je stvarkno dobra.

:lol mislim, stvarno, samo dvoje, ccccc
Irena, hi-hi
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 04 stu 2010, 17:40

irena 1506 - imaš pp

Neki dan Jan ponavlja Pid - ja došla na svoje :tema ljudsko tijelo-organski sustavi :mrgreen
i treba pridružiti organe u odgovarajući organski sustav - i dobro mu ide i onda pridruži IZMETNI OTVOR u sustav za DISANJE !!!??!! A veli Vito - kaj dišeš kroz guzicu??? I onda je krenuo smijeh - čak se i Gita kikotala. Kod nas selo veselo - samo ja sve više sijedim i gastritis radi.A MM komentira : viš viš mogo bi ga Vitek podučavati - on to čini zornije od tebe.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 05 stu 2010, 11:07

:mrgreen
super je Vito... :mrgreen

mi bili malo bubani - neka anginica... pa smo se svercali kod bake... danas sam ga morala dati u vrtic (baka ima neke pretrage) pa je bio sav tuzan... ali si je nosio Knjigu o dzungli pa ce "citati"...

vec je postao pravi profic na wii-u - omiljene igrice su mu "macevi" (lupas protivnika :roll ) i alevoni (cit. avioni) - gdje moras furati avion i skupljati neke check points... super za finu motoriku - sada fura alevone kroz tunele bolje od mene... doduse brat ga jos uvijek izmlati na "macevima" pa je ljut :angry i vice mu: a daaaaj Bojna nemoj mene!!!

voli postaviti pitanje i traziti te da potvrdno odgovoris - npr.: "mama, ja bih sokaa od mlkvice i nalance... ajde leci honda doblo..."

ii tak...

sav si je vrazji... :D
Srecica Borna 5.3.2004.
BAOKULJG Dominik 6.9.2005.
Ljetnica Marta 18.6.2012.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la bosancero » 05 stu 2010, 14:50

DomiMama je napisao/la::mrgreen
super je Vito... :mrgreen

mi bili malo bubani - neka anginica... pa smo se svercali kod bake... danas sam ga morala dati u vrtic (baka ima neke pretrage) pa je bio sav tuzan... ali si je nosio Knjigu o dzungli pa ce "citati"...

vec je postao pravi profic na wii-u - omiljene igrice su mu "macevi" (lupas protivnika :roll ) i alevoni (cit. avioni) - gdje moras furati avion i skupljati neke check points... super za finu motoriku - sada fura alevone kroz tunele bolje od mene... doduse brat ga jos uvijek izmlati na "macevima" pa je ljut :angry i vice mu: a daaaaj Bojna nemoj mene!!!

voli postaviti pitanje i traziti te da potvrdno odgovoris - npr.: "mama, ja bih sokaa od mlkvice i nalance... ajde leci honda doblo..."

ii tak...

sav si je vrazji... :D

Moj je Filip opsjednut kecerima i na PS2 igra samo wwe
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la bosancero » 06 stu 2010, 07:29

Sinoc smo bili na Gibonijevom koncertu. I moj veliki decko se popeo na pozornicu i dobio autogram. slika
bosancero
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la flipper » 06 stu 2010, 07:36

prekrasno :srca
flipper
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la aina » 06 stu 2010, 09:19

:klanja
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Dinkic » 06 stu 2010, 22:39

Imenjaku moga sina, svaka ti cast, samo tako.
F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la pepita » 08 stu 2010, 23:25

If someone tells you they have 'found the cure' 'cause' for Autism make sure you see their Nobel Prize before you buy whatever they are selling.
pepita
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 09 stu 2010, 09:57

divno! :srca

Dodo danas ide na svoj prvi vrticki izlet :mrgreen
idu u "maskimir" gledati "sjona" i mede i vuka... :mah
Srecica Borna 5.3.2004.
"Važno je znati da neki procesi ne mogu biti uspješni ako se ne potrudimo oko njih. Ne možemo biti tolerantni na daljinu. Ne možemo biti humani, ako nismo s ljudima koji trebaju našu humanost." Beppa Joseph
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la IRENA » 09 stu 2010, 11:32

Ovaj je članak vrlo ohrabrujući i poticajan ... ali (podsjetila me Dinkic) ukazuje i na to da naši klinci u ranijoj dobi od ostale populacije mogu imati razne probleme lokomotornog sustava - tako je i sportašica iz članka imala zamjenu kuka već u 25oj... Vezano uz njihovu hiperfleksibilnost zglobova, manju mišićnu snagu ... kod nekih i povećana tjel.težina..Treba u svakoj dobi i na to paziti ...
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dinkic » 11 stu 2010, 16:03

F 15.12.2000.
"Kada Bog ima za tebe plan onda su svi tvoji planovi samo zrnca pijeska na obali morskoj."
Dinkic
kraljevna bez zrna graska

PostPostao/la IRENA » 11 stu 2010, 21:22

DomiMama je napisao/la:

divno! :srca

Dodo danas ide na svoj prvi vrticki izlet :mrgreen
idu u "maskimir" gledati "sjona" i mede i vuka... :mah

I onda - kakvi su mu dojmovi ?
Moji su išli i sa vrtićem i sa bakom i sa tetom čuvalicom i sa nama roditeljima - i najviše su ih se (uvijek) dojmili oni starinski kavezi u kojima je "mjesto za čovjeka" sa TVom i sl civilizacijskim tekovinama .
Zadnji puta kad su bili najviše ih je impresionirala vlastita sestra koja je "mazila zmiju" a njih dvojica se nisu usudili. A Gita je komentirala: to maja (mala) zmija , maja maja , nema jube (zube) ... E kako im je sister porasla u očima.... Jan joj je pun strahopoštovanja reko "Bravo sister!"
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la DomiMama » 11 stu 2010, 22:58

ispricao je da je bio u zojoskom, da se vozijo u atobusu, veeelikom i da je vidio mede, da nije bilo sjona, i da su bili u mraku i da se bojao (uz ovakvu facu :/ ) i teta ga je onda nosila...
uglavnom mi je to teta i potvrdila :) - bojao se one neke "tropske" nastambe, a ostalo je sve pratio k'o veliki... :mrgreen
ovaj tjedan citaju o zivotinjama, danas su ih crtali pa je nacrtao dva "cica glise" i proglasio ih medvjedima :mrgreen

u zadnje vrijeme dosta ispituje ( neki dan me bas iznenadio - jeo je kod mojih, moja mama pita da li cu i ja - dodo kaze: ajde, mama i ti jedi, ja velim da sam vec papala, nasto ce on: a sto si jela?) a i ponekad cujemo nase recenice iz njegovih usta, kao npr: mama, odgovoli mi! jel me slusash!!! :angry
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 20 stu 2010, 10:19

Dobiili smo dopis iz Obiteljskog centra nase zupanije da ce poceti s provedbom programa ukljucenje defektologa u predskolskim grupama u kojima je i dijete s PP, pa onda neke preporuke ce dati tetama i roditeljima pa ce na kraju napraviti radionicu za svu djecu - ona sa PP i ona bez - da se uce o toleranciji. Lijepo da cemo dobiti defektologa, nadam se da ce biti strucnija osoba od ovih ostali kojih smo do sada sreli. A sto se tice tolerancije- Ainina grupa nju jako voli - i u to sam se bas uvjerila ovih dana jer sam dijete dovela po prvi put ujutro u vrtic nakon 3 tjedna stanke zbog viroze i kada su ju vidjela druga djeca iz skupine potrcali su prema njoj i vikali Aina dosla! Aina dosla! I skupno su ju zagrlili. A ona je blistala :srca Preslatka djecica :)
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 22 stu 2010, 12:50

aina je napisao/la: druga djeca iz skupine potrcali su prema njoj i vikali Aina dosla! Aina dosla! I skupno su ju zagrlili. A ona je blistala :srca Preslatka djecica :)

:kiss :srca
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 22 stu 2010, 23:07

Dragi Downici, citam vas redovito i veselim se vasim malim i velikim pomacima. Ovaj dio pdf-a mi je otkrio sasvim novi svijet. Po gradu sada berem slatka lica vase djecice.
Irena, nasmijala si me do suza. Prvo ovo s pelenama, a onda vitova baza na janovo pridruzivanje. I te tvoje sijede bile bi jos gusce da nemas ovaj sjajni smisao za humor.
Pozdrav svima i citam vas i dalje!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la gabica-žabica » 24 stu 2010, 16:26

:mah Pusa svim Downicima od Gabice koja ima dvije godine i njene mame.Živimo u malom gradiću pa bih se zbog nje i preselila u Zagreb jer mislim da mala sredina za dijete s PP ne pruža puno ni sada a pogotovo kada poraste.Molila bih roditelje i starijih i mlađih Downica da mi pomognu savjetom što da radim? :mah
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la DomiMama » 24 stu 2010, 16:30

gabica-žabica je napisao/la::mah Pusa svim Downicima od Gabice koja ima dvije godine i njene mame.Živimo u malom gradiću pa bih se zbog nje i preselila u Zagreb jer mislim da mala sredina za dijete s PP ne pruža puno ni sada a pogotovo kada poraste.Molila bih roditelje i starijih i mlađih Downica da mi pomognu savjetom što da radim? :mah

hej haj...

koji je to mali grad u pitanju?
nije nuzno da je mali grad losiji... obicno je neke stvari lakse "isfurati" u malom gradu (tipa redovno skolovanje i redovan vrtic) nego u velikom...
veliki grad vjerojatno nudi bolju rehabilitaciju, ali i to se moze provesti a da se ne selite...

pisi nam malo vise o Gabici :mrgreen
Srecica Borna 5.3.2004.
DomiMama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la aina » 25 stu 2010, 11:12

Pusa svim Downicima od Gabice koja ima dvije godine i njene mame.Živimo u malom gradiću pa bih se zbog nje i preselila u Zagreb jer mislim da mala sredina za dijete s PP ne pruža puno ni sada a pogotovo kada poraste.Molila bih roditelje i starijih i mlađih Downica da mi pomognu savjetom što da radim?

Hi! Dobrodosli na forum! Ja sam mama curice od 3 godine i zivimo u malom gradu. Upravo o ovoj temi smo ja i suprug vec puno razmisljali i ovako bi napravili popis za i protiv malog grada kada je dijete s DSom u pitanju:

Za:
Imamo puno obitelji u malom gradu koji su nam stalno na ruku za pomoc i koji vode dijete svuda okolo tako da je od prvog dana super socijalizirana.
Manji je grad pa svi poznaju nas pa su i od prvog dana prihvatila nju ali najvise zato sto smo se mi od prvog trena postavili kao da nista nije s njom neobicno (u selo do nas ima jednog djecaka kojeg roditelji ne pustaju iz kuce... sve ovisi o tvom stavu)
Kada je doslo vrijeme upisa u jaslice u prvom trenu nisu bas bili sigurni kako ce s njom dok nismo mi dosli i malo porazgovarali. To je islo lakse s obzirom da tete i ravnateljica poznaju supruga i njegovu obitelji vec 20 godina. Da smo totalni neznanci kao u velikom gradu to bi bilo teze. Upala je redovito i dalje islo sve bez problema.
Vec smo pocele neke razgovore s uciteljima u redovnoj skoli iako smo daleko od toga dana, ali biti ce im teze nesto nama uskratiti s obzirom da smo prijateljski :)

Protiv:
Ne idemo redovito na logopedske vjezbe. Ne zato sto nema u blizini, nego zato sto je bilo po mojoj ocijeni nekvalitetno pa besmisleno na to trositi novac. Probali smo na par razna mjesta i sada na koncu idemo svaka 10 dana u Zagreb na logopediju i senzoriku. Na to potrosimo malo bogatstvo. Trudim se tu popraviti stvar tako sto imam sve moguce knjige narucene iz vana po kojima ja radim s njom. Imamo neke naznake za upasti kod jedne logopedice koja nije losa ovdje blize mozda od 2. mjeseca ali to je sve rekla kazala.
Jednoga dana zelim da ima svoje prijatelje (i decka :cool ) koji isto imaju DS, da je povezana s svojom zajednicom.... To moze samo u Zagrebu... Kada malo odraste dogovoriti cemo neka redovita druzenja mi s foruma.... :cool u Kanadi tinejdzeri i mladi s DSom imaju svoju udrugu i izdaju svoj casopis koji samo pisu, slazu fotografije i uredjuju. Casopis je mrak, zove se 21. To bi voljela jednoga dana organizirati i ovdje.

Na kraju bi rekla da mozda :conf veliki grad moze biti i malo okrutan za djecu jer nisu toliko povezana s svojom okolinom i drugom djecom - betonska djungla. Ovdje su djeca stalno vani po ulici i sumi i stalno su skupa i svi se medusobno poznavaju i ako su roditelji brizni teze nekako dode do okrutnog zadirkivanja.... ali mozda je to samo moja percepcija.
Ono sto mogu reci da sam sigurno dozivila: S Ainom sam svuda putovala, po velikim gradovima pa Kanadi, po cijeloj Hrvatskoj, Slavonija, Zagreb, cijelo more, Budimpesta, Bec, i nigdje nitko nju dvaputa nju nije pogledao OSIM u Sarajevu. U Sarajevu su ljudi okretali glave za njom. To mi govori da je njihova socijalna inkluzija jos uvijek jadna, jer ocito jako rijetko vidjaju djecu s DSom vani po gradu. To me bas iznenadilo. Htjela sam stati tamo na njihov Trg omladine ili kako se vec zove i prkositi im cijeli dan.

Napisi nam malo o tvojoj curici!! U kojoj si regiji? Mi smo u Slavoniji. Pozdrav! :mah
aina
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la gabica-žabica » 25 stu 2010, 15:35

Pokušavam odgovoriti i napisala sam se pošteno ali mi blokira i neće da pošalje.Možda presporo pišem?
gabica-žabica
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la IRENA » 25 stu 2010, 16:41

gabica-žabica je napisao/la:Pokušavam odgovoriti i napisala sam se pošteno ali mi blokira i neće da pošalje.Možda presporo pišem?

Zna se desiti - ja ak napišem nešto jako dugačko ( a to je gotovo uvijek) prvo copy paste u Word pa ak mi neće poslati bar ne izgubim napisano već opet copy paste iz Worda u ponovljeni replay.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.