Sada je: 22 srp 2026, 11:10.

Odvikavanje od dojenja

Pratite generaciju svojih mališana, družite se, razmjenjujte iskustva, mišljenja i dijelite sve ono lijepo i manje lijepo što donosi život s djecom!

Moderatori/ce: latica, snowwhite

Odvikavanje od dojenja

PostPostao/la MaminMacak » 26 stu 2010, 09:41

Molim vas prijedloge i iskustva vezano na odvikavanje od dojenja.

Moramo se odvici od cice do Nove Godine, em zbog mojih zdravstvenih razloga, em zbog sluzbenih putovanja, em zbog toga sto cijelu noc cica, a ja sam kronicno neispavana... A i dosta mu je valjda.
Imat ce tada 17 mjeseci i jos malo. Sada se nocu budi za dojenje izmedju 3 puta i 10 puta. Samo je jednom u zivotu odspavao u komadu 6h.
Ja radim cijelo vrijeme preko praznika, a MM je tjedan dana na godisnjem, dakle on bi bio najbolji kandidat da ga nocu nosa kad bude najkriticnije.
E sad mogu ga i ja malo nosati, posebno za vikend kad pocnemo, ali ne cijelu noc. Ali mozda je bolje da mene niti ne vidi ili bi mu to bio preveliki sok?
I da, da li da mozda tjedan dana prije tog dana D pocnem mu postepeno braniti cicu preko dana? Ima li to uopce smisla jer cu se izgnjaviti, a navecer mu opet dati ili da sve presjecem odjednom?

Kao sto vidite puna sam pitanja i dilema oko toga, a moramo sloziti neki plan jer se bojim da cu inace popustiti.

Bocicu naravno uopce ne zeli, niti mlijeko u bilo kakvom obliku (to od mene, kod tete cuvalice ga pije iz case, ali to mu ne mogu dati po noci, a i nebi mu davala mlijeko nocu zbog zubica). Tako da je dodatni problem kako da mu nakon prestanka dojenja uvalim pola litre mlijeka ili jogurta (koji ne voli) dnevno. Voli samo slatke jogurte tipa Dukatino i Monte :shock , ali to ne dolazi u obzir u toj kolicini.

Imam ja i svoje iskustvo s kceri i nije niti tada bilo lako, ali smo bili na moru pa sam ju ja mogla nosati cijelu noc i nije mi trebala nicija pomoc (mada pomogao je muz, ali to nije bilo nuzno jer ni ja nisam radila). Sada se on svakako mora ukljuciti jer ja necu moci raditi ako cijelu noc lumpamo.

Mozda je jos vazno spomenuti da T ne spava u kinderbetu nego sa mnom u krevetu.

Ajde pls prijedloge na sunce, :vi
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

Re: Odvikavanje od dojenja

PostPostao/la Krumpirić » 26 stu 2010, 09:51

pratim.
S M je išlo naglo i glatko.
Sada još nisam spremna da ju skinem, psihički, ali tijelo mi govori da više ne mogu (moje tijelo). Uopće ne spavam, stalno to pravdam njenim krizama (bolesna, zubići, jaslice...).
Posljedično jedem jako jako puno, posebno slatkog, za aktivnost nikakvu nemam nimalo snage. Multivitamini ne pomažu.
sl.putovanja sam preživila bez odvikavanja (vratili se odmah na staro) i normalno je spavala tati-što me isto :shock
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la IvaV » 26 stu 2010, 09:54

Uf, velika je avantura pred vama.
Imate krasan staz i znam kad ti kazes da je potrebno prestati, da zaista i je.
Osobnog iskustva nemam prevec (moji su kratko sisali), ali sto znam je da ce ti sigurno trebati tm-eva pomoc, kao sto i sama znas.
Za preko dana je lakse, odvratis mu paznju na nesto drugo, zaigras ga i tako ga zeznes.
Za po noci ne znam, mislim da je najbolje da se maknes i iz sobe i iz kreveta jer ako te nanjusi, nece odustajati.
Tu onda uskace tm sa nosanjem i tjesenjem.

Mozda da prije pocnes sa odvikavanjem od dnevnog sisanja, da mu sok ne bude toliki.

Sad ce cure sa boljim savjetima, ja cu ti jos samo pozeljeti srecu :hug
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la newmom » 26 stu 2010, 09:56

joj, tvoja me situacija podsjeća na moju sa curkom, isto je spavala sa mnom u krevetu, noću se budila 2-3 puta
i nije odspavala noć u komadu dok nismo prestali s dojenjem (prestali smo s 15,5 mjeseci)
kod mene se dogodilo to da sam zbog umora počela gubiti mlijeko...inače svaki dan putujem na posao, i to dosta, pribroji
neprospavane noći, gubitak na težini tada iako sam se dobro hranila, i mlijeka je počelo nestajati...
malena bi vukla, a mene bi to boooljelo, katastrofa
tako da smo dosta naglo morali prestati zbog nedostatka mlijeka, iako sam joj probala davati cicu jednom dnevno,
ali nije išlo, ona je htjela i po noći i po danu više puta cicati,a mlijeka nigdje
nažalost nemam neke dobre savjete, osim da sam jendog dana morala odlučiti, to je to, moramo prestati
malenoj sam po noći(jer se i dalje jedno vrijeme budila) davala vodu na bočicu
ali to je bilo ljeto, kolovoz...i da, ona je imala dudu za utjehu...dosta se brzo privikla na nedojenje, više je meni trebalo
što se tiče unosa mlijeka, davali smo joj barem bočicu adaptiranog na dan, i to još dosta dugo(dobro poslije smo prešli
na čašu) jer nisam htjela uvesti kravlje...ad. mlijeko je konzumirala i kroz kašice(na žlicu), a jela je i jogurt i sir
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la kerry » 26 stu 2010, 10:53

mislim da je najbolje da se maknes i iz sobe i iz kreveta jer ako te nanjusi, nece odustajati.
Tu onda uskace tm sa nosanjem i tjesenjem.

ovako je kod nas uspjelo-ja sam otišla na tjedan dana u drugu sobu, a muž je preuzeo noći i nije bilo tako strašnoprvih par noći ga je nosio kod svakog buđenja, ali nismo davali nikakvu zamjenu, mlijeko, čaj, vodu-niš samo nosanje za utjehu, -za par noći se počeo buditi možda jednom ( za vrijeme dojenja to je bilo i po 10 puta) , malo ga je muž ponunao bez dizanja (isto je spavao s nama) i uskoro niti to nije bilo potrebno i počeo je spavati cijelu noć... ( istina, ja sam se još morala buditi po noći i izdajati, jer bi se napravilo jako puno mlijeka)

...još nisam spremna da ju skinem, psihički, ali tijelo mi govori da više ne mogu (moje tijelo). Uopće ne spavam...

ovaj dio mogu potpisati-zato smo i prestali i danas mi je žao zbog toga, stalno mislim da smo ipak mogli još neko vrijeme.... :(

ja sam "pukla" od iscrpljenosti i odlučila maknuti dojenje sve odjednom i po danu i po noći, ali kak je bilo dosta mlijeka još sam mu znala povremeno dati po danu da mi to "izvuče" jer me bilo strah upale i na kraju smo po danu dojili još 4 mjeseca -kad sam vidla da to dnevno više ne utječe na noći davala sam mu normlano kad je tražio ( nekad je to bilo 2-3 puta na dan, a nekad jednom u 3 dana), sve dok nije u potpunosti nestalo mlijeka....
sve u svemu-noćno prekinuli sa 16 mjeseci, a dnevno je ostalo još do 20 mjeseci....

Kod odvikavanja mislim da je bitna ta odluka, jer ak se nećkaš onda i popustiš i opet sve ispočetka, a vidim da večina donese tu konačnu odluku kad stavrno više ne mogu....
Sretno!!
kerry
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Krumpirić » 26 stu 2010, 11:00

Ja bi rado da se mogu riješiti noći-a bez da izgubim dan.
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la lastavica » 26 stu 2010, 13:00

molim lijepo da se to odvikavanje ne produži na zimovanje inače ću tražiti sobu što dalje od vas :mrgreen

nemam iskustva ;) ali mislim da bi se svakako trebala prebaciti u drugu sobu. I samo večernje uspavljivanje ostaviti MMu. Dojenje prije spavanja obavi negdje drugdje.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la IvaV » 26 stu 2010, 13:33

A mozda ga namjeno produzi na zimovanje, pa da i ti mozes nosati :p
Ljubica-Zubica '07.
Sinko Janko '09.
IvaV
Sveta krava

PostPostao/la lastavica » 26 stu 2010, 14:42

:baba
kod nas je noćni tip MM pa ću ju na njega preusmjeriti :mrgreen
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la Stefanova_mama » 26 stu 2010, 21:16

A sto ne biste probali postepeno? Dakle zaigrati, setati duze napolju, smisliti zanimljivu aktivnost i preskociti najmanje omiljen podoj, pa nakon nekog vremena sledeci... tako ce biti manji shok i za dete i za grudi.

Jos nesto jako vazno, izbegavati polozaje i situacije u kojima ste obicno dojili (ne vredi za nocne).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la Arkana10 » 26 stu 2010, 21:25

ja cu ti samo snage poslati :hug
etiketic 09
Arkana10
Sveta krava

PostPostao/la Diami » 26 stu 2010, 23:58

Ček da ti se Silki javi, ona je ukinula mislim prvo samo noćne, a tek kasnije i dnevne. Ima na pdf-u dojenje baš tema o odvikavanju i bilo je par cura koje su prvo ukinule noćno, pa onda dnevno nastavile (npr. još samo jutarnje i večernje).

Ugl. se svodi na nosanje - možeš ga i ti nosati donekle, ako će odluka da prestajete po noći odn. općenito biti dovoljno čvrsta da ne popustiš.
Diami
ne stignem sanjati

PostPostao/la MaminMacak » 27 stu 2010, 22:44

Ma ja moram prestati sa svime (dnevnim i nocnim) jer mi opada kosa, a nejde nikakva terapija za to ako dojim musko dijete, jer kao neki hormoni iz sampona mogu utjecati na njegov spolni razvoj... Mislim nije bas da mogu, ali nebi riskirala.

I ja sam prije "mastala" o tome kako cu prestati dojiti nocu, a i dalje cu ga dojiti danju, ali sada to otpada.
A da, kod nas i preko dana doji po 10-15 puta, ma svako malo trazi. Kad radim onda ne stignem toliko naravno.

A sto ne biste probali postepeno? Dakle zaigrati, setati duze napolju, smisliti zanimljivu aktivnost i preskociti najmanje omiljen podoj, pa nakon nekog vremena sledeci... tako ce biti manji shok i za dete i za grudi.

I ovo mi isto zvuci kao SF. Ja radim, dodjem doma u 17h, spremim nam nesto na veceru ili u boljoj varijanti samo podgrijem, onda se malo poigramo, okupamo i on ide spavati oko 20h. On cijelo to vrijeme stoji u niskom startu i napada :). Tako da tu nema puno vremena za setnje, a i nema manje omiljenih obroka :lol

Samo vi pisite, citam vas i smisljam taktiku :D
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 27 stu 2010, 22:47

Lastavice, ma sad si me sjetila da je skijanje u biti najbolje vrijeme za odvikavanje jer smo oboje na godisnjem :lol
Samo steta sto nismo skupa u apartmanu da nam mozete uskociti kad budemo na rubu izdrzljivosti :D
No budemo ga zamotali u deku :mah i ho-ho prebacili kod vas :mrgreen
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la justdoit » 28 stu 2010, 23:57

Mm :mase

ja sam te samo došla pozdraviti i :hug
imam isto takvu cicoljubku, ali ne radim, pa dojim cijele dane :lol
i SF mi je zamisliti prestanak. ali čitala sam po forumu o tome i sve cure koje su to prošle kažu da samo treba čvrsto odlučiti i ne popuštati. i najvažnije, da je puno lakše nego što su očekivale.

tako da samo hrabro! držim vam fige
:kiss
Lara 13.8.2009.
slika
justdoit
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Krumpirić » 29 stu 2010, 08:13

ne vidim nikako opciju da postepeno skineš dijete s noćnog cicanja, ajd s dnevnog... :dunno
Krumpirić
Cobra 11

PostPostao/la Bellatrix » 29 stu 2010, 08:38

Joooj bolna mi je ova tema.
Mamin Mačak, ima slićnu situaciju kao ti.
Kosa mi otpada, umorna sam, dijete je sa nama i nacicava se svako malo. Nekada po noći i 5 puta :loce

U drugoj sobi mi je starije dijete.
Pokušali smo već svašta ali ljudi moji ona se u stanju derati tako glasno , vrlo iritantno i jako dugo. Jednom, uz sva moguće nosanja, dude, vode i slićne rekvizite nije htijela puna tri sata zaspati :xshock

Naravno , popustila sam do daljnjega ali sam i dalje očajna.
Preko dana ne doji jer mene nema cijeli dan pa ne znam ni kad bi. Rijetko kad se zalomi koji podoj prek vikenda ali to je fakat rijetko.
"Boji se manje, nadaj se više, jedi manje, žvači više, tuži se manje, diši više, govori manje, reci više, voli više, i sve će dobre stvari biti tvoje." slika
stara Švedska poslovica
Bellatrix
Crveni lav s krilima

PostPostao/la sanela » 29 stu 2010, 11:13

joj prava avantura,
ja nisam imala problema sa odvikavanjem.ostala sam trudna :lol i mlijako je promjenilo okus i njoj je postalo bljak.po noći je prihvatila dudu i tak da i to moramo riješti. kad sam prestali sa cicianjem imala je 14 mj.
čula sam da jednostavno treba uzeti 3 noći za to, 1. noć katastrofa;2.noć je nešto bolj;3.noć je ok.ja planiram iza nove g počet sa odvikavanjem od cicie i starije od dude :yess
sanela
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la mama njonji » 29 stu 2010, 13:15

pratim
(za sada nam ne ide nikako :mrgreen )
M 2005
D 2009
B 2015
mama njonji
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la maryca » 29 stu 2010, 14:18

mama njonji je napisao/la:pratim
(za sada nam ne ide nikako :mrgreen )

x
potpis.

isto sam iscrpljena, nenaspavana i noc nam je kaos.

zadnjih par noci se budi svakih sat, sat i pol i postajem nervozna cim je cujem. :/

nekako se nadam, mamin macak, ako ti uspijes, i ja cu! :mrgreen

i sve sto smisljas i planiras podijeli sa nama ocajnicima :mrgreen i kada bude u tijeku i vec gotovo..

ja ti nisam nikakav nit savjet, nit kakvu utjehu dala, pa sorry, al drzim vam fige :mah
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la mare10 » 29 stu 2010, 15:57

MaminMačak najprije :kisichagic

Moja je bila taman iste dobi kao i tvoj ''mačak'', i nikakvo postupno smanjivanje, bježanje u drugu sobu nije pomoglo. Jednog dana sam se sjetila kako sam se ja zavaravala kada sam pokušavala prestati pušiti, da mogu samo ujutro zapaliti uz kavu, pogađate dok nisam skroz izbacila nije uspijelo.

Mišicu sam samo s time zbunjivala, sad može, pa nemože i noramlno da je onda bila ljuta, razdražljiva i uplašena jer vidi da nešto nije u redu. Tako da samo moraš sebi reći, to je to odlučila sam: '' Nema više''! Uz to naravno dijete maziti i ljubiti jaaaaaaaako puuuuuuuuno.

Tako kada me sada pitaju kako si ti prestala dojiti, ja odgovaram:''Jednostavno, nisam joj dala ciku''. Kada na kraju pogledaš sve metode sve se svodi na to. Budi dosljedna i nemoj pokleknuti.

:sve
''Za odgojiti dijete, treba cijelo selo.''
mare10
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 30 stu 2010, 09:21

nadam se da cemo i mi tako nekako mare :)
samo me strah kako cu to s mm izvesti jer ipak je navikao na mene pa da ne misli bas da ga je mama napustila ?!
ne znam je li bolje da se skroz maknem od njih ili da tu i tamo dolazim, moglo bi ga i to zbuniti, zar ne?

ne vidim nikako opciju da postepeno skineš dijete s noćnog cicanja, ajd s dnevnog...

S ovim se skroz slazem kad malo bolje razmislim :lol
Prvo sam mislila napisati da postoji opcija za ovo, da ja zamjenim noc za dan, a onda sam skuzila da preko dana moram raditi,
da bi na kraju shvatila da bi u biti cijela obitelj morala zamjeniti dan za noc jer nema sanse da oni spavaju dok se on dere,
ipak nam stan nije tako velik :)

Samo se vi raspisite, malo savjeta, malo podrske i odmah mi je lakse.

nekako se nadam, mamin macak, ako ti uspijes, i ja cu!

maryca, samo da ne bude kao sa spavanjem u svom krevetu, izgnjavili smo i sebe i njega i na kraju je moj zakljucak da ja kinderbete svojoj djeci uopce nisam ni trebala kupovati :ne.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la newmom » 30 stu 2010, 10:03

mare10 je napisao/la:Mišicu sam samo s time zbunjivala, sad može, pa nemože i noramlno da je onda bila ljuta, razdražljiva i uplašena jer vidi da nešto nije u redu. Tako da samo moraš sebi reći, to je to odlučila sam: '' Nema više''! Uz to naravno dijete maziti i ljubiti jaaaaaaaako puuuuuuuuno.

potpis

ja sam sebi bila zamislila da ćemo zadržati podoj pred spavanje i jedan nakon buđenja, dok ona sama ne izbaci dojenje :roll
(mislila sam da će toliko mlijeka biti, ili nadoći)
moš misliti...ona je "sve ili ništa" tip :D tj. ako već cica, htjela je imati cicu na raspolaganju kad god hoće
i svojim nedavanjem cike kad ona hoće(negfo samo kad ja hoću) sam je totalno zbunila i razljutila
sve dok jednog dana nisam rekla, gotovo, nema više...ali kako kaže mare, uz puno maženja i ljubavi
newmom
od Cullenove loze

PostPostao/la lastavica » 30 stu 2010, 10:39

newmom je napisao/la:ja sam sebi bila zamislila da ćemo zadržati podoj pred spavanje i jedan nakon buđenja, dok ona sama ne izbaci dojenje :roll

može to i tako no treba to dočekati. Moja je nakon 2,5 godine počela polako izbacivati noćna dojenja tj. počela je spavati cijelu noć. Tako da su nam nakon nekog vremena ostala samo dnevna i polako smo izbacili i njih.
lastavica
Lastatrans

PostPostao/la maryca » 01 pro 2010, 23:29

kinderbete svojoj djeci uopce nisam ni trebala kupovati

:lol
ne mogu vjerovati, ja to stalno govorim, uzalud bacen novac, jedna od stvari koje uopce ne treba kupovati kad se beba treba da rodi :/
barem u nasem slucaju!

evo ja ne znam sto da radim s njim, nit mi treba, nit se nadam da ce netko spavati u njemu!

kaze mi MM neku noc, spavaj ti, mozes stati, da ga barem malo iskoristimo :D
...tuga gleda unatrag . . . briga oko sebe . . . a samo vjera gleda gore . . .
maryca
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la SunčicaVŽ » 02 pro 2010, 10:56

Da ja podijelim s vama svoje iskustvo...brojimo staž od 22 mjeseca cicanja...i ne želim ni pokušavati odvikavanje još jer imam tešku ovisnicu o cicama :hahaha
Od rođenja je manje više sve šljakalo...čitaj, visila je na cici cijeli dan, ali je noću lijepo spavala uz 2 noćna podoja koji su trajali po 10 minuta i sve bi bilo super da negdje oko 7 mj. starosti nije počela s buđenjem svakih 15 min jer je htjela imati cicu non stop...i nisam ju mogla nikako drugačije uspavati i napravila sam rez..počela sam joj nuditi vodu i otad je noću mogla dobiti samo vodu..isprva se bunila...pa je prihvatila i pila puuuuno vode...tek ujutro bi joj dala da si pocica i tada bi nastavila spavati...
Tek unatrag tjedan dana spava...ali konačno spava cijelu noć do cca pola 5 kad dobi svoju cicu...popapa jednu...pa viče " i drugu i drugu! :hahaha
A danju...nemoćna sam kad sjednem...iste sekunde mi je u krilu...skida me i prikopča se... :mrgreen
Uopće ne želim razmišljati o tome kak bude izgledalo kad konačno odlučim da je dosta.. :ajme
A 01.03.2000. - Filozof
B 17.10.2003. - Mudirca
L 28.01.2009. - Princeza
SunčicaVŽ
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Stefanova_mama » 02 pro 2010, 11:12

SunčicaVŽ je napisao/la:Uopće ne želim razmišljati o tome kak bude izgledalo kad konačno odlučim da je dosta.. :ajme

Mi smo imali dvaput srecu da su vec onda kad sam mislila da nikad nece prestati sami postepeno (kako su vise jeli krutu hranu) izbacivali jedan po jedan podoj (i nocne) i prestali obojica kad im je bilo dosta (2 god i 4 meseca i 2 godine i 7 meseci). Naravno da sam pred kraj i ja malo podgurkivala u smeru prestajanja (izbegavala omiljena mesta i poze za cicanje, puno bili napolju, napolju su redje trazili, smisljala "diverzije" i zabave, ali ako hocu biti iskrena oni su odradili taj posao postepenog odbijanja).
S. 17.01.2004.
M. 29.08.2007.

Quae volumus, credimus libenter!
Stefanova_mama
Roza Luksemburg

PostPostao/la SunčicaVŽ » 02 pro 2010, 11:15

Je...tome se i ja nadam.
Moj drugi klinac se sam odviknuo od cice i s 10 mj me odbacio... :( meso je bilo finije :mrgreen bila sam jadna i nudila mu još puno puta i mjesecima se nisam mogla riješiti mlijeka i bolnih grudi...
Sad budem čekala...pa se možda do treće godine sama odvikne :roll
A 01.03.2000. - Filozof
B 17.10.2003. - Mudirca
L 28.01.2009. - Princeza
SunčicaVŽ
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la MaminMacak » 27 pro 2010, 14:11

Poceli smo jucer ujutro i dan je prosao OK.
Zaljepila sam gazu na cicu i svaki put kad je trazio mu pokazala i rekla da me buba.
Dao joj je i pusu da ju manje buba i bio je skroz razuman, cak i kod uspavljivanja.
Mada se malo vise vrtio i navecer je cak bauljao po sobi nakon 3 slikovnice (inace smo jednu citamo).

Po noci smo jednom bili 1,5h budni, kasljao je i nikako se namjestiti.
Trazio je cicu u snu, no kad se razbudio malo vise i vidio, sve OK, nervozan, ali razuman.
Jedino se jutros nije skidao s mene i bas je bio nervozan, kao pusac koji se upravo ostavio cigarete.

Pisem dalje kako ce biti ...
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la MaminMacak » 28 pro 2010, 09:52

Nocas smo tulumarili od 3h do jutra :shock
Sad se jos dobro i osjecam, ali sto ce biti popodne ...

I uopce nije nasilan, spomene cicu i konstatiramo da cicu buba i gotovo.
Ali ne moze se namjestiti i zaspati, iako se preko dana kod cuvalice vec odavno uspavljuje sam.

Jucer sam izdojila 1 dcl, prekjucer 2 dcl, izdajam se samo navecer da se smanjuje produkcija.

Trazili ste izvjestaj pa ja pisem iako me nitko ne cita :lol
Kasnije cu zaboraviti.
pupoljcica 2002

etiketic 2009
MaminMacak
Asimilirana
Asimilirana

Sljedeća

Natrag na Od prvih koraka do prvog razreda

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.