Sada je: 30 srp 2026, 00:59.

iznadprosječno darovita djeca

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: iznadprosječno darovita djeca

PostPostao/la palunkica » 26 stu 2010, 14:31

Ma cure, sve OK, mislim da sam jako dobor naučila kako naše škole funkcioniraju :roll

Ali, ako svi kažemo da se ne može ništa napraviti, to će upravo tako i završiti. Zato mislim da ipak roditelji trebaju stvarati pritisak na školu. MIslim da je u višim razredima lakše jer djeca sazriju, najgore je prva dva razreda.

I kao što je Nadica rekla, srednja škola je već bolja, a faks :1
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la † Volvo » 26 stu 2010, 15:07

Hm...
Između pozivanja na papir i traženja idividualiziranog programa (a papir, jelte, imamo :p ) i pokušaja pronalaženja učiteljice koja će uspjeti prepoznati i iz djeteta izvući jake strane opredijelila sam se za ovo drugo. Išla sam na intuiciju (ono malo što mi je od nje ostalo). Jest da smo tek prvaši pa nemam dosta utakmica u nogama, ali za sada je :zivili .
U općem kresanju sredstava, malo mi je ono prvo izgledalo utopistički (pro forma me ne zanima, a i ne bih ga u neku "pokusni kunić" kategoriju).

Dugoročno: Nadica mi je uzor ;) .
Mislim: postići to da se dijete opredijeli za ono što voli i usput bude zadovoljan sobom (i svojim uspjesima, ali i da se može nositi sa slabostima).
† Volvo
na solarni pogon

PostPostao/la Tinica » 26 stu 2010, 15:18

kad to na kraju izgleda kao kod Tinice (neka ne zamjeri Tinica što je spominjem izvan njezinog topica o projektima), ali njezina priča je super i svjež je primjer ovdje.

njezina učiteljica je dobila naputak i mišljenje psihologa u vezi djeteta.
napravila je individualizirani program. super. za pohvalu. vauuuu.

a kako je to završilo?
prebacila lotpicu i uvaljala taj posao mami.

čiča miča gotova je priča.
Bome tak to nekak i izgleda... :rolf :rolf :rolf
Fran je išao na radionice kod TS i na upisu u školu dala sam njezino mišljenje u kojem je pisalo da Franu treba ajmo reći "stroga" učiteljica koja će znati sa njim, koja će postići da Fran ima strahopoštovanje i autoritet prema njoj. Pedagogica i psihologica su to ozbiljno shvatile i Fran zaista ima jako jako strogu učiteljicu, zahtjevnu, drila ih maksimalno, ali njemu to sve ide u korist. Trenutno ide na dodatnu iz matematike, prirode i hrvatskog bez obzira što prije dva mjeseca Fran nije znao ne čitati nego spojiti B A K A... to nam je bilo SF, ali evo sve sa vježbama polako dolazi na svoje...
Što se tiće ovih projekata, učiteljica mi je dala godišnji plan i program a njega izdvojila kao darovitog učenika i prvi put kad je prezentirao i izlagao svoj rad na satu su bile prisutna i pedagogica i ravnateljica da vide kako to uopče funkcionira "u zbilji".. jer jedno je na papiru a drugo praksa...
Tako da Fran svaki mjesec ima po jedan projekt, doma izaberemo slikice, ja na poslu isprintam , on izreže, zalijepi na hamer, napiše što je šta, svašta nešto naučimo o zadanoj tematici i :5
Nema tu puno mudrovanja, no priznajem da mi se ovaj projekt činio jednim od najtežih za razliku od ovog u 12. mjesecu gdje će biti na svom teritoriju i zna o toj temi puno više od mene a tema je "Božić u Laponiji"... :srca
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la Imge » 26 stu 2010, 15:39

Tinice, super da si se tu prebacila :srca , da ne offtopičarim na tvojem topicu.

Vezano za vaš individualizirani program ja bih imala toliko pitanja psihologinji, ravnateljici i učiteljici da bi me u top strpale :lol .
Ali, prvo bih pričekala da mi one same pojasne program koji mi je uručen.
ne bih to ja prihvatila samo tako. nenenenene.

ali, to sam ja...
dosadna, cjepidlaka :roll

nego, nisam nikad pitala - da li si ti taj program odnijela TS?
(ja bih recimo od tud krenula :dunno )

i sorry, ako su pitanja preintimna, ako čačkam :oops: , ali ja već danima pokušavam složiti sliku u glavi kako to izgleda kad ti učiteljica uruči indiv. program i zamišljam što bih na tvojem mjestu napravila :kiss . )
Kako raditi manje, a zaraditi više? Kako?!
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Duga » 26 stu 2010, 15:44

nego, nisam nikad pitala - da li si ti taj program odnijela TS?

Tinice, odnesi sad njoj te projekte da ih radi :lol

sori, draga :zivili , nisam mogla odoljeti kad sam već naletila :mrgreen :kiss
Duga
podobna za kumu

PostPostao/la Tinica » 26 stu 2010, 16:01

Vezano za vaš individualizirani program ja bih imala toliko pitanja psihologinji, ravnateljici i učiteljici da bi me u top strpale
:lol
Ma ja nisam takav tip :lol ja sam skužila da je ona dobila naputak da on može možda nešto više prikazati i pokazati (a opet s druge strane si nekak mislim da je još netko od djece iz razrda išao na te radionice vjerojatno bi i on dobio "certifikat" bistrić :lol e sad, izdvojila ga je, dala mu je priliku (a to cijenim najviše) ja sam tu samo da "skužim" kaj bi u principu trebalo napraviti...malac uživa u tome, njemu ništa nije problem napraviti a ni meni iskreno također... ja sam ti onak dosta "inertna" po tom pitanju :lol dok god mu ne škodi nek radi ;)
A iz ovih projekta on može samo profitirati jer nadopunjuje svoje znanje, uči se samostalnošću i super mi je kako on to samouvjereno prezentira... ma pravi mali čovjek :ljubav
A što se tiće TS kod nje imam termin zakazan u 12. mjesecu tak da je ona upoznata sa njegovim planom...(poslala sam joj na mail) i nazvala me, blagoslovila ga je i ja sam mirna...
Ja se trudim da budem dobra mama ali psiholog zbilja nisam i ne želim biti ... :faca
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 26 stu 2010, 16:02

Tinica, ovako prezentirano, za naše uvjete zbilja zvuči SF :klanja Koja je škola u pitanju?
Volvo, :kiss
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Imge » 27 stu 2010, 02:36

zaboravih pripomenuti novu info - moj maleni više ne ide u vrtićku igraonicu nego sad kao školarac pohađa radionice za darovitu djecu osnovnoškolskog uzrasta, jednom tjedno u trajanju od dva školska sata, u grupama do najviše 8-ero djece.

program mi se čini zgodan, svašta zgodnog uče, u planu imaju posjetiti Tehnički muzej, Zvjezdarnicu... neki dan su ih posjetili studenti s PMF- i s klincima radili nekakve pokuse... ma, ima tu još puno toga, da sad ne prepisujem cijeli plan i program rada za ovu godinu.

uglavnom, djetetu je u tih sat i pol zanimljivo, vidim da voli ići na radionice, izložen je ciljanim aktivnostima i kvalitetnim poticajima koje mu ja sama ne bih mogla u takvoj mjeri pružiti niti osmisliti i, sve u svemu - radije da se s djetetom radi ovako nego ofrlje, nikako ili ne znam kako u školi :dunno .
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Imge » 27 stu 2010, 02:38

Tinice, hvala na povratoj info o TS.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la adea » 27 stu 2010, 11:57

Imge, a gdje ima ta radionica/igraonica za osnovnoskolce?

Koji su kriteriji upisa? Koliko kosta?
adea
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Imge » 27 stu 2010, 12:53

adea, radionica (od 1. do 4. razreda) je zatvorenog tipa, dolazi se na preporuku naše vrtićke psihologinje koja je inicirala otvaranje za djecu koja su prerasla vrtićki program pa su prešla u posebno oformljene 2 starije grupe (jedna je za uzrast 1. i 2. razred, druga 3.-4. razred).
što se tiče kriterija upisa - mi nismo nikakvo posebno testiranje radili jer psihologinja prati dijete još od vrtića i ona nam je sve ovo preporučila :dunno .

grupe su male i koliko znam popunjene su :dunno (inače, prema normativu za radionice za darovitu djecu mislim da grupa smije imati najviše 8 klinaca), ali mogu ti se raspitati kako funkcionira priča kad se tamo želi upisati netko sa strane, tko nije išao u naš vrtić.
podatke ti pošaljem na pp da ne reklamiram ovdje direktno na topicu.

cijena je 250,00 kun/mjesečno - radionice su 1x tjedno (subotom) od 9.00 do 10.30.
(evo, upravo mi se maleni vratio od tamo i kaže da su radili hrpu pokusa (nešto vatra-voda-zrak...), imaju nekakvu zadaću, i tako...)

meni je najvažnije da je djetetu super osmišljeno vrijeme, da je tamo veselo, on voli ići, druži se, nešto nauči. ma, super.

eh, da. meni i cijena odgovara. recimo, kod TS inače nikad nismo išli - meni je to preskupo :oops: (ili sam možda nešto krivo pokopčala, no, u svakom slučaju, za ovu našu priču ne čini mi se pretjerana cijena 250,00 kn za 8 školskih sati mjesečno :dunno ).
i najvažnije - blizu nam je.
kvart o kojem pričam - kvatrić, pa malo ubrdo.
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Tinica » 27 stu 2010, 13:01

meni je najvažnije da je djetetu super osmišljeno vrijeme, da je tamo veselo, on voli ići, druži se, nešto nauči. ma, super.
:up
To bi svima trebala biti zvijezda vodilja, da je dijete sretno i zadovoljno a ne da osjeća da on negdje mora ići, mora nešto napraviti... :kiss
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la nadicab » 27 stu 2010, 15:19

Imge, moja kćer je prošli tjedan držala pokuse darovitim školarcima - možda i tvom Roku?

edit: maknuta slika
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la seven » 27 stu 2010, 16:59

trebam pomoć.

do sada sam se u praksi snalazila sa iznadprosječnom djecom, ali sad u konkretno slučaju baš i ne.

radi se o izuzetno, elokventnom, bistrom, načitanom učeniku koji povezuje i nadgrađuje zanje ,a istovremeno je jako spor , po 10 minuta odluta , pa se vrati, želi me monopolizirati, a vjerujte mi ni 5 učitelja istovremeno mu ne bi moglo parirati.

papire o darovitosti nema, ali ga ja osjećam da je poseban i da ga na neki način treba otključati, nije socijaliziran, vršnjaci ga odbacuju ..........

rospija zbornička domaća

maria71 s rodinog foruma
seven
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la thalia » 27 stu 2010, 17:40

seven je napisao/la:trebam pomoć.

do sada sam se u praksi snalazila sa iznadprosječnom djecom, ali sad u konkretno slučaju baš i ne.

radi se o izuzetno, elokventnom, bistrom, načitanom učeniku koji povezuje i nadgrađuje zanje ,a istovremeno je jako spor , po 10 minuta odluta , pa se vrati, želi me monopolizirati, a vjerujte mi ni 5 učitelja istovremeno mu ne bi moglo parirati.

papire o darovitosti nema, ali ga ja osjećam da je poseban i da ga na neki način treba otključati, nije socijaliziran, vršnjaci ga odbacuju ..........

mare, to ti je ta double exceptionality.

što bi htjela?
moraš krenuti sa psihologom u svojoj školi i pitati jel ima kakav program prvenstveno socijalizacije, a ako ti mogu nešto konkretno pomoći, pitaj.
ovako ne znam što bih ti rekla.
Doorbells and sleigh bells and schnitzel with noodles
thalia
Von Trapp

PostPostao/la Imge » 27 stu 2010, 17:51

nadice, kad me nije šlag strefil :loce
ovo je jedan od primjera kako čovjek nikad ne zna što potpisuje. naime, kako sam dala odobrenje da se fotke s pokusa mogu javno koristiti (misleći benigno da će to biti na panou vrtića, radionice ili PMF-a, nisam bormeć mislila da to može završiti na forumu MIB-a) i sad ti nemrem niš :lol niti ti mogu reći da slike makneš.

uglavnom, je to je moj miš (a u sredini je još jedno poznato lice, mlada dama je kćer moje kume ;) , znaš je). jedino kaj se miško ne zove Roko, ali to nije ni bitno.

inače, ovaj se projekt sa studentima održao u našem starom vrtiću, a radionica o kojoj pričam je na drugoj lokaciji.
maleni kaže da im je bilo super, a najviše mu se svidjelo što su bili obučeni kao mali kemičari u prave male bijele kute.

i, da, svijet je stvarno mali :buket
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la seven » 27 stu 2010, 17:55

čekaju se papiri.... kao o adhd-u i ev darovitosti, ide u zg na opservacije , ostalo nemam pravo uvida

dok ja dočekam papire, proći će 7 razred ,a on je tip djeteta koje lako odustaje.

zna puno, interdisciplinaran je , no brzo odustaje, želi razgovarati samo o onome što ga zanima, djeca ga ne prihvaćaju, pokušavam ih odučiti od toga da ne prevrću očima na njegova pitanja

a s njim imam dogovor koliko minuta po satu je on u centru pažnje jer ima toliko energije da bi zaokupio 5 odraslih ljudi

ali , po meni to nije dovoljno, jer se ne razvija ....

rospija zbornička domaća

maria71 s rodinog foruma
seven
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la Imge » 27 stu 2010, 18:20

eh, zaboravih pitati.
nadice, kaj veli tvoja kćer?
kak joj je bilo s malim glavicama? i jel joj to prvi put da je išla u ovakvu radionicu?
(već su im i prije dolazili studenti s PMF-a, ili su djeca išla tamo pa im ovo nije prvi susret)
Imge
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la korny » 27 stu 2010, 18:52

Koja razlika između Zg i Zd po ovom pitanju... U našoj školi rad s darovitom djecom znači eventualno uključivanje u dodatnu nastavu (i to iz predmeta koji se nude, pa tko voli nek izvoli). Koje radionice, koji projekti... :ajme Djetetu koje brže svladava gradivo, pa mu je dosadno, naša učiteljica daje posebno pripremljene dodatne zadatke na redovitoj nastavi. I to je to.
Ove sam jeseni povela M-a u Tehnički muzej u Zg na predavanje o Tesli i u Planetarij. Dan danas priča o tome s fascinacijom. A nije da se ne bi tako nešto moglo organizirati u Zd. Grad smo silnih muzeja, a dječji obilasci se svedu na "razgledavanje" (za koje je M jednom napisao da mu je najgora aktivnost :lol ).
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 27 stu 2010, 22:28

Monika je oduševljena s tim radionicama, bila je i kao brucošica, a sada su krenuli puno ozbiljnije u sve to. Sve im je to volonterski, nakon faksa i svih kolokvija, ali svi iz te studentske udruge uživaju.
Ona osobno obožava prenijeti znanje i zato se prijavila kao demos iz 2 predmeta, te drži instrukcije svim poznatima ...
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Tinica » 29 stu 2010, 09:27

Ajme pa ne mogu vjerovati :kiss
Svijet je zaista jedno malo globalno selo... :faca
slika
slika
Tinica
Sveta krava

PostPostao/la korny » 05 pro 2010, 20:12

Ipak sam saznala da u Zd u sklopu Odjela za izobrazbu učitelja djeluje radionica za male matematičare. Za klince je besplatna, M je krenuo u subotu, lijepili su paralelopipede ;) Vode je profesorice iz matematičkog društva i sa sveučilišta. Eto, ipak se kreće... :)
korny
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la nadicab » 07 pro 2010, 16:32

:yess (super mi je ovaj smajlić)
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IdaH » 10 pro 2010, 12:43

Nadice, i H. se vratila s te igraonice u bijelim kutama puna odličnih dojmova :yess . I morale smo tu večer svašta dodatno iščeprkati po enciklopedijama jer je imala još bezbroj dodatnih pitanja. Zato, velika hvala tvojoj kćeri!!! :kiss Ali gdje se mogu vidjeti fotke, nisam to skužila :conf ...
IdaH
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 10 pro 2010, 13:03

daj mi svoj mail, pa ću ti poslati.
Nego, mislim da i ovaj ponedjeljak imaju i opet radionicu s njima :dada
A kako je slijedeća 2011. godina proglašena međunarodnom godinom vode, imat će niz radionica na tu temu
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la nadicab » 12 pro 2010, 14:57

prošli tjedan su imali radionice na temu Moje tijelo.
Došli su im biolozi i pokazivali su im neke vanjske osobine njihovog tijela:mjerili su s klincima temp., visinu, pisali su boju očiju i kose, uzimali su otiske prstiju i uzeli su im bris grla, ispod pazuha i s nogu, pa se to sada množi u labosu tjedan dana da se razne gljive uzgoje. Rezultate gljiva dobivaju sutra :yess
I ja sam oduševljena s tim projektom koji je sad 2. godina provođenja.
Studentice samo traže nekog sponzora za materijale i opremu, ali i to je teško dobiti :ne.
Stoga ako znate nekoga tko bi pomogao ovom hvale vrijednom projektu - javite se :darovi
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IdaH » 13 pro 2010, 11:31

Šećem, šećem po uredu ko profesor Baltazar i mislim, mislim, mislim... :hahaha javim ako se sjetim kojeg potencijalnog sponzora jer su programi stvarno super. (no kad vidim što se događa u poduzećima koja bi mogla dati neku pinku :ajme)

Bilo kako bilo - jedva čekamo rezultate uzoraka koji su uzeti prošli ponedjeljak (a pala je i želja koju je mama odmah predala Djedu Mrazu dok je bila na službenom putu - doktorski pribor, evo ga tu: http://www.eveiletjeux.com/Produit-1296 ... onique.htm) ... :mah . Već vidim da ću biti na sistematskom pregledu za vrijeme zimskih praznika :mrgreen

I da kažem i ovako javno - na onim slikama frca oduševljenje djece projektima, koncentriranost na pokuse, osjećaj važnosti, etc. Čovjek kad ih gleda ne može ne pomisliti da će među njima sigurno biti budući ruđerovci, vrhunski liječnici, kemičari etc. Samo da ih ovaj redovni školski program ne ubije u pojam... Valjda će kasnije biti bolje ko što je rekla Nadica...
IdaH
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 13 pro 2010, 13:29

Baš mi je drago da se klincima sviđa.
Ovaj projekt je višedimenzionalan: em se prenosi znanje manjoj djeci, em se starija "djeca" osjećaju važno i korisno, em je to za darovite klince kojima se uglavnom guraju samo neke komplicirane kompjuterske igrice, em ... ma sigurno ima još puno toga.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

Prethodna

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 26 gostiju.