Sada je: 09 kol 2026, 01:55.

ZUBI, ORTODONT

Od kolijevke pa do groba....khm...khm...je školsko doba.

Moderator/ica: medo14

Re: ZUBI, ORTODONT

PostPostao/la antonia » 14 pro 2010, 21:48

ja imam preko 30 i imam aparatic i ne mislim da je kasno.
liste cekanja su takve kakve jesu. mi smo se raspitali u puno ordinacija, a najkraca lista cekanja je bila kod zubovica (u gajevoj ulici), oko godinu i pol.
aparatic stvarno nije big deal, ni za odrzavanje ni za nosenje.
antonia
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Dobri andjeo » 15 pro 2010, 08:26

ma kaj bi bilo kasno, sad ce ga sigurno i nositi. pa uzmite pokretni aparatic koji se nosi samo nocu i po doma. mislim da ti on ne bu ni cekao vise s obzirom da je spreman za aparat, ima sve zube.
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la VIPmama » 15 pro 2010, 09:49

ako su malo iskrivljeni, a zdravi, pa što onda? Još

nije stvar u estetici, već u zagrizu i krivljenju čeljusti i dr. problemima do kojih to može dovesti.

Aparatić se može staviti i s 35. Zubi su pomični cijeli život, dakle nikad nije kasno
Vrag nosi Pradu
VIPmama
mirisni cvjetić, jutarnja rosa

PostPostao/la Mala Bornica » 15 pro 2010, 09:52

i meni se cini da za neke (estetske) korekcije ne treba ici sa stavljanjem aparatica sve dok dijete samo ne izrazi zelju. mozda ni nece :dunno . moja kcer ima 9 godina, dvojke joj rastu skroz zarotirane i njoj to vec sada jako smeta. pa smo u akciji i pohodimo ortodonte dok ne dobijemo misljenje koje ce nas zadovoljiti. jer u nasem slucaju cekati da izrastu svi zubi nije najbolje rjesenje (nama, jer njoj sada jako smetaju ti zubici). imamo 3 nacina rjesavanja (od 3 ortodonta), i danas cemo donijeti konacnu odluku...
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Bubidea » 15 pro 2010, 09:55

sto dijete zna sto hoce :lol
da mojega pitas, on nikada ne bi htio, njemu je tak svejedno, glavno da ga se ne muci s tim glupim aparaticem

za ostalo potpisujem vipicu, zagriz, celjust i ostalo.
:lebdi
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Mala Bornica » 15 pro 2010, 11:41

sto dijete zna sto hoce
da mojega pitas, on nikada ne bi htio, njemu je tak svejedno, glavno da ga se ne muci s tim glupim aparaticem

tvoje dijete mozda ne zna i svejedno mu je, ali vjeruj mi da ih ima koji znaju i kojima nije svejedno.
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la Trini » 15 pro 2010, 12:04

A sto da ti kazem - mi smo odustali. Da ponovim, radilo se o retiniranom (neizraslom) zubu. Ostali zubi ravni i pravilni. Moj sin je trebao nositi aparat godinu - dvije ... ipak smo odustali. Nosio je gumice tjedan dana, da bi mu se kutnjaci razmaknuli kako bi se mogao montirati apartic, on u tih tjedan dana nije mogao nista jesti :ne I onda mi je puknuo fil, otisli smo ortodontu i skinuli gumice.

Slazem se ako je neki vec problem tipa pucanje zubi, totalni nered i sl. I meni se cini da danas svako trece dijete ima indicirano da treba nositi aparatic. OK je ako to djeca podnose. Osobno sam svjedocila kod ortodonta situaciji kad su ocu decka koji je pet punih godina nosio aparat objasnjavali da je steta da ga skine (halo, pet godina, pa ako se u tom vremenu nisu ispravili nece nikada :dunno ) a mali ja tako tuzno slusao ... on je naime htio aparatic svakako skinuti, ali otac nije dao. A klinac petnaestogodisnjak ....

Mladji sin ima isto nepravilni zagriz, sto se mene tice sigurno necu forsirati da nosi aparat, osim ako njega ne smeta sto mu je celjust takva kakva je. I da, i ja se pitam zasto bi ljudi trebali imati savrsene osmjehe, ponekad je simpaticno imati pokoju manu :D
Trini
sv. Monika

PostPostao/la ivana7997 » 15 pro 2010, 12:14

nije stvar u mani i estetici - i ja sam mislila da jest, a onda sam zapanjeno slusala kad mi je ortodontica objasnjavala da nacin na koji grizes utjece i na kraljeznicu, drzanje... itd.
ivana7997
Abundija

PostPostao/la viki » 15 pro 2010, 13:48

antonia je napisao/la:ja imam preko 30 i imam aparatic i ne mislim da je kasno.
aparatic stvarno nije big deal, ni za odrzavanje ni za nosenje.

X :mrgreen
viki
Asimilirana
Asimilirana

PostPostao/la Bubidea » 15 pro 2010, 14:02

trini, na sve se oni naviknu

kad je moj dobio taj svoj aparatic, nije mogao gutati slinu, nije normalno pricao, o jelu da ne pricam

naviknuo se kroz tjedan dana, malo po malo
sada vec i grize nesto, sto u pocetku nikako nije radio
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la Trini » 15 pro 2010, 16:23

Ma ok, velim - mi smo bili specifican slucaj sa starijim (vecina starijih stomatologa ne bi mu niti preporucila aparatic nego ga odmah poslali na operaciju).
Trini
sv. Monika

PostPostao/la Dobri andjeo » 15 pro 2010, 20:09

tvoje dijete mozda ne zna i svejedno mu je, ali vjeruj mi da ih ima koji znaju i kojima nije svejedno.
x i mi znamo sto zelimo. rekla bih da spol igra ulogu u motivaciji :)
"Ja sam Alfa i Omega,Prvi i Posljednji,Početak i Svršetak!"
Dobri andjeo
zlatna ribica

PostPostao/la kokomamac » 27 pro 2010, 16:44

kad sam ono davno tu pisala... uglavnom dosao je i taj dan, dosao je i nas red :lol

18.01. tetka zubarka instalira fiksnu zubnu bravariju u usta moje starije kceri. svi mlijecni zubi otpali, trajni u pikaso rasporedu. danas potvrdilo, doznaku, trebamo jos neku sliku cijele glave i sljedecih sto godina nosat ce aparatic (prvo fiksni, a onda retenciju dok zavrsi rast).

tako nam bog pomogao :yess
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la palunkica » 27 pro 2010, 17:01

Ne znam da li je netko već napisao, sve mi se pomiješalo, ali kakva je procedura za djecu?

Samoinicijativno idemo ortodontu ili nas uputi djetetov zubar ili kako??

Moj ima 8 godina i samo donje jedinice i dvojke, sad mu rastu gornje jedinice, ja imam osjećaj da ima mjesta ali..... u obitelji imamo puno slučajeva nedostatka jednog zuba, gornje dvojke. Moja nećakinja je nosila aparatić kao mala da joj se održi razmak između zubiju i sad ima implantat.
zvrkic 12/02
palunkica
od opernballa do heavy metala

PostPostao/la kokomamac » 27 pro 2010, 17:09

uputnicu za ortodonta trazis i dobis od zubara (djetetovog, izabranog). dob od 7-8 godina i je vrijeme za prvi posjet ortodontu, narocito ak ti se "nekaj cini". on te onda salje, ak treba, napravit i ortopan. mojoj mladjoj (2002.) vec sad dvojke idu na hero, a jedinice nisu ravne (iako imaju mjesta). kad cemo instalirat aparatic starijoj, ide i mladja na pregled. taman ako bu trebalouvatit termin negdje za 3-4 godine :lol , kad popadaju mlijecni zubeki... :kima
svoja najdraža laprdaljka
kokomamac
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PostPostao/la Mala Bornica » 28 pro 2010, 09:37

mojoj curi fale donje petice, nece joj nikad izrasti....
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la kimama1 » 28 pro 2010, 12:18

borna, šta ste odlučili??
mi danas vadili jedan mliječni...da joj se napravi mjesto za trajni.
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Mala Bornica » 28 pro 2010, 13:10

znaci, u puli su nam rekli da bi trebalo skratiti onu kozicu iznad jedinica i vaditi mljecne trojke kako bi se dvojke mozda u toku rasta jos ispravile i jedinice priblizile.
u porecu su nam rekli da je to zastarjela metoda, jer da se ta kozica do 12. godine ne bi smjela dirati jer se time ometa rast i razvoj, i da se trojke jos precvrsto drze da bi se vadile, jer to i opet dira trajne trojke. i da dolazimo svakih 3-4 mjeseca na kontrolu pa kad trojke padnu mozemo krenuti sa mobilnim aparaticem.

izabrali smo slusati ovog zadnjeg, legovica, on slovi za strucnjaka u ortodonciji.

a opet, ona prva metoda mi se jos uvijek cini jako logicna, jos kad vidim te zarotirane dvojkice....

edit: kimama, kako je dijete podijelo vadjenje?
Mala Bornica
Sunčeko

PostPostao/la kimama1 » 28 pro 2010, 13:29

super, super. namazala joj je prvo desni onom kremicom da ne boli ubod igle, pa joj dala špuntu i izvadila ga brzo i glatko. ništa ne boli,evo je u sobi smišlja koreografiju na maraju keri :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la corazon » 28 pro 2010, 15:05

i mi smo kod legovića
dobili upute da vadimo donje trojke (mliječne) i to smo obavili
nama je rekao da će kod nje ipak biti bolje vaditi 4 trajna zuba nego aparatić staviti
navodno kad je tako mala česljust, nakon skidanja aparatića mogu se zubi opet zbrkati i vratiti na staro
baš se idemo naručiti za pregled
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la kimama1 » 28 pro 2010, 15:36

to su i meni rekli :lol ja povadila zube, rupa se nije popunila NIKAD, a u međuvremenu su mi i zubi proplivali od paradontoze u tu stranu
moja isto ima malu čeljust i velike zube. nosit će aparatić pa makar joj se poslije pobrkali, onda će ga stavit opet. i opet u pedesetoj ako bude htjela. :lol
BAKA - NALIJA
kimama1
obična palunkica

PostPostao/la Ciara » 25 sij 2011, 22:23

evo i nas
danas nam je zubarka rekla da će nas poslati ortodontu jer joj je donja čeljust uvučena pa je treba malo pogurati prema naprijed
kaže da je lista čekanja kod našeg ortodonta 4-5 godina a sad ima 9 godina

ona jako voli lijepe, ravne , bijele zube i naravno da će nositi aparatić da ne bude " ko one ružne tete koje ne peru zube pa moraju pod nož" :lol

jel ja moram ortondtu kojem nas pošalje ili mogu kod nekog tko ima manju listu čekanja ?
ili je lista ista za sve?
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 26 sij 2011, 00:01

mozes ortodontu di hoces
lista cekanja nije svagdje ista, ali mislim da se nigdje ne ceka ispod dvije godine
osim ako ne nadjes vezu

4-5- godina mi izgleda jako dugo, ja bih dalje trazila
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la TmamaKiN2 » 26 sij 2011, 10:10

ali mislim da se nigdje ne ceka ispod dvije godine

:roll ne kuzim, na sta se to ceka dvije godine? mi smo bili u prosincu kod ortodonta u perkovcevoj i narucila je K na ortopan i uzimanje otiska u veljaci. pa valjda ce to bit odmah gotovo? nece dvije godine cekat na aparat? :dunno
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
skolarac-maratonac N 07/2003
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la Ciara » 26 sij 2011, 10:15

očito neće dvije nego 4 ako sam ja dobro skužila našu zubarku
Ciara
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Bubidea » 26 sij 2011, 11:36

tamy, ja se uvijek sjetim UZV glave kojeg smo radili na rebru. privatno. i platili ga 100kn (prije 12 god, doduse). a preko uputnice bismo cekali mjesecima. nije stvar da ga oni nisu imali vremena napraviti i prije, ako ides preko uputnice, stvar je u tome da HZZO pokriva odredjen broj UZV dnevno, sve preko toga moze doktorica platiti iz svog dzepa, ako ti ga hoce raditi.

pretpostavljam da je tako i s aparaticem, samo sto je nosenje tog aparatica dugotrajna terapija, pa jedan pacijent, kada udje u sustav, zazima mjesto godinama.
recimo, moj ce taj aparatice nositi od 11. pa negdje do punoljetnosti, kak se meni cini.
Bubidea
Bogom mi je dano

PostPostao/la TmamaKiN2 » 26 sij 2011, 15:18

stvar je u tome da HZZO pokriva odredjen broj UZV dnevno, sve preko toga moze doktorica platiti iz svog dzepa, ako ti ga hoce raditi

ma da, jasno mi je to (ko pasulj ;) ), pa to sam upravo danas negdje tu na mib-u objasnila, upravo ovo sto si ti napisala samo se kod nas radilo o aparaticu. pa di sam to napisala ako ne ovdje? :conf
ali ja sam pitala na sta se ceka, na aparatic? :shock jooooj, joooj, gdje zivimo :ne sta, uzme ti otisak pa cekas 2 godine?? brrrrrr
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la corazon » 26 sij 2011, 15:24

kimama1 je napisao/la:to su i meni rekli :lol ja povadila zube, rupa se nije popunila NIKAD, a u međuvremenu su mi i zubi proplivali od paradontoze u tu stranu
moja isto ima malu čeljust i velike zube. nosit će aparatić pa makar joj se poslije pobrkali, onda će ga stavit opet. i opet u pedesetoj ako bude htjela. :lol

ma daj me nemoj kima!!!
ja stvarno više ne znam šta da mislim :dunno
u srijedu idemo na pregled
corazon
ledena kraljica

PostPostao/la TmamaKiN2 » 26 sij 2011, 16:26

bubi - evo pronasla sam, jutros sam pisala na nasim maratoncima

a za bliz zubara, svaka cast. iako, i mi smo krenuli prosle godine privatno kod zubara/ortodonta koji radi preko HZZO-a, nismo cekali na pregled, sve pet. i aparatic smo mogli dobiti na uputnicu. ALI, kad mi je krenula objasnjavat kako se na uputnicu mora cekat, jer ona napravi ne znam koliko pregleda i ordinira xy aparatica, a HZZO ima kvotu mjesecnu i mos' ga privatno je naravno odmah gotovo (uz placanje). tako da sam odustala od te kombinacije, mislim, ako bude bilo potrebno uvijek se mozemo vratit. pokusali smo sad s perkovcevom, za sad smo zadovoljni, pu pu pu
BUDILICE I MARATONCI
skolarka K 10/2001
TmamaKiN2
puna razumijevanja

PostPostao/la sunce » 26 sij 2011, 22:46

TmamaKiN2, necete cekati nista na aparatic, tj. nakon otiska, ide se
za par dana na "kontrolu" uzetog otiska i nakon toga za par
dana se dobiva aparatic.

i ja sam davno pisala tu da smo mi isli u perkovcevu, od prvog posjeta do aparatica
nije proslo cca 2 mj., tako da ja te price o visegodisnjem cekanju ne razumijem :dunno
MATIJA 99
VIKTOR 04
sunce
Stalno sam tu
Stalno sam tu

PrethodnaSljedeća

Natrag na Školarci (i studenti)

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.