Sada je: 29 tra 2026, 18:47.

PARTY HRANA

Moderatori/ce: Hope77, mrava

PARTY HRANA

PostPostao/la Solea » 03 pro 2008, 19:16

pohane palacinke (solea)

ispeces palacinke, filujes ih i motas kao sarmice (ali duze) i paniras (jaja, prezle) pa peces u fritezi ili u tavi. filovati mozes dio njih svjezim sirom, samo ga malo posolis i dodas malo vrhnja da bude kremastije (ja takve najvise volim), dio mljevenim mesom (bolonjez umakom). jako fino!a mozes smisliti i nesto stoto, sto mislis da bi ti odgovaralo (suho meso na sitno + gauda....)
uz njih svakako servirati tartar umak.
Solea
Sveta krava

Re: ZAKUSKE

PostPostao/la Solea » 03 pro 2008, 19:18

salata od rize (solea)

malu konzervu crvenog graha
glavicu c. luka sitno sjeckanoger
svjeze paprike, sitno s. crvena i zuta
kukuruz iz konzerve
kuhana riza
sve izmijesati, posoliti, popapriti, zaciniti uljem i octom, jos bolje acetom.

salata od tjestenine

skuhas npr. masnice od tjestenine, ohladis ih pa dodas
na rezancice narezane listove zelene salate
na krugove crveni luk
na prutice svjezu paprku
na kolutice rotkvicu (ako nadjes)
zacinis i prelijes omiljenim dresingom (ili samo malo tekuceg jogurta)
pospes sitno sjeckanim zac. travama po zelji....mozda ste dobili pogresan broj, al ste dobili onog koga ste trazili....

¤
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 03 pro 2008, 19:25

Japanske rolnice (spring roll) (Olivera)
Rice Paper (pirincan papir) se potopi oko 20-ak sekundi u toplu vodu da malo omekne i onda se filuje sa punjenjem koje je prethodno pripremljeno.
U principu se sve za punjenje se secka na julienne.
Treba se izvezbati da se cvrsto uvijaju da bi se onda uspesno sekle rolne na manje, lepse za posluzenje.

Vegetarijanska verzija je: alpha bean sprout, sargarepe, krastavac, tofu (moze neki interesatnan zacinjen na primer)) i korijander ( cilantro) obavezno. Moze i racici (shrimp).

Mozete da ih punite sa cim god, vermiceli, tofu, sprouts i korijander su po meni neizostavni sastojci, ostatak su finese.

Sosovi su jako bitni (u sta se umacu rolnice pre nego sto ih stavite usta), e sad to zavisno sta ima na vasem trzistu, mogu biti ljuti, slatki, od sljiva, od kikirikija
Mogu se prziti i u dubokom ulju, onda se zavijaju vise kao sarmice, ali ja vise volim ovu svezu varijantu.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 03 pro 2008, 19:26

Zapecene origano palacinke (Olivera)

Napraviti masu kao za obicne palacinke, ja obicno stavljam jaja, mleko vodu, kiselu vodu, secer, so, brasno.kad pravim ove ne stavljam secera.
Naravno stavim suvog origana, koliko pa otprilike zavisi od kolicine mase, dve kasicice kafene zacina.
Fil za punjenje to opet mozete da eksperimentisete, ja stavim rikotu, obican mladi sir, pavlake par jaja, naseckanu sunku, crvenu papriku radi dekoracije.Sa tim punim palacinke, ako je masa tecnije uvijam ih ko sarme a ako je cvrsca samo ih rolam.
Redjam u pouljenu vatrostalnu posudu, zalijem sa jajima i pavlakom, zapecem u rerni dok ne porumeni.
Lepo se sece na kocke, fine su i tople i hladne.

Kus-Kus salata (zovu je i tabulah salata)

Odmerim 200gr kus-kusa(vrsta istocnjacke paste izgleda kao sitne mrvice) stavim u posudu i u to iscedim 3 limuna, koscice odstranim
Dok kus-kus upija limun, ja seckam krastavac na sitne kockice, paradaiz na sitne kockice, promer seckanja je oko 5x5 milimetra.
Zatim operem persun i iseckam persun na sitno, ne preterano krupnije nego kad seckate za supu.Persuna dosta ja ovde uzmem jednu celu vezu ali ovde mislim da su veze velike.
Sve to dodati u posudu sa kus-kus-om, zatim promesati sa viljuskom, videcete da se kus-kus natopio od limuna i postao mekan i povecao zapreminu.Dodati soli, bibera, par kasika maslinovog ulja.
Na slici salata je posuda sa narandzastom stiplajkom za sluzenje, da vidite kako to treba da izgleda, znaci kad sve pomesate treba nekako da ima najvise persuna, da on dominira.
Salata je osvezavajuca, cak je i deca vole.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Solea » 03 pro 2008, 19:34

Punjeni francuski hleb (olivera)

Fil:jedan i po(375gr) margarina izmutiti mikserom,pa u to dodati sredinu od 2 francuska hleba,casu senfa i ponovo dobro
izmutiti.
Dodati 2 konzerve tunjevine (koja je prethodno ocedjena od ulja) i sve zajedno izmiksirati. U ovo dodati 4-5 iseckane barene sargarepe, 4-5 iseckanih krastavcica i iseckanog persuna,pa izmesati malo varjacom i posoliti po ukusu,pa puniti hleb.
Francuski hleb je najbolje seci na 3 dela,jer se tako najlakse izvadi sva sredina.
Puniti hlebove,zaviti u foliju,pa u mokru krpu i drzati u frizideru do upotrebe.
Najbolje je hleb spremiti ranije, da bi se dobro omeksala korica i onda seci kao rolat.

Kavurma od sampinjona

400 grama sampinjona, 2 glavice crnog luka, 5 cesnja belog luka, proprziti, dodati so, biber,vegetu, 3 rendane sargarepe, 3 obarena krompira, solju kuvanog pirinca.
Sve izmesati, sipati u djuvecar, pa zapeci. Seci na kocke i posuti persunom.

Pasteta sa susamom

1/2 kg barenog krompira u 1/2(125gr) margarina dobro izmutiti mikserom,pa dodati 3 konzerve tunjevine(koje su prethodno iscedjene od ulja) i 200 grama pecenog susama i ponovo sve dobro izmiksirati. Posoliti po ukusu.
Solea
Sveta krava

PostPostao/la Potica » 04 pro 2008, 21:51

zlatne kuglice od sira
250 g sira edamera
1 jaje
30 g ostrog brasna
papar
1 zlicica Vegete
ulje za przenje
Za paniranje:
1 jaje
50 g brasna
50 g kusnih mrvica

1. Sir naribajte na krupniji ribez (kao za jabuke). Jaje izmijesajte s Vegetom i paprom i dodajte naribanom siru. Pospite brasnom i sve dobro izmijesajte.
2. Od dobivene mase oblikujte kuglice (oko 16 komada).
3. Nakon toga kuglice uvaljajte u brasno, jaje pa mrvice i stavite prziti u puno zagrijanog ulja.

Ja sam dodala Dimsi i Tilzit i fantasticne su mi radila sam i bez Dimsija ali s njim su mi finije, super su tople s hladnim umakom od vrhnja i majoneze. ;)

Pazite na temperaturu ulja za przenje (ne smije biti ni hladno, ali ni pregrijano). U hladnom ulju kuglice ze se deformirati ili sir prebrzo otopiti, a u pregrijanom ze se preprziti. Vazno je da ne przite vise od 4 do 5 kuglica odjednom.

Dobar tek :mah
Potica
No. 1 baka

PostPostao/la olja » 02 lip 2009, 16:02

Lazna pita od tikvica by oljina mama :)

Oko 700-800g tikvica oprati, naribati, posoliti i ostaviti 10-ak minuta da puste sok.
Umutiti 5 jaja, dodati tikvice, 250g naribanog tvrdog sira (trapist, ementaler), 5 zlica griza, 1 zlicu brasna, prasak za pecivo, 1 zlicu krusnih mrvica i malo narezane sunke/slanine.
U pleh staviti 125g margarina/maslaca da se ugrije i u vruce uliti tijesto (ne deblje od 5 cm).
Peci na srednjoj temperaturi dok ne porumeni.
olja
Od sad me zovite Šime!!!!

PostPostao/la rusulica » 07 pro 2009, 11:38

punjena jaja
slika
Jaja skuhat utvrdo i presjeć po pola. Izvadit žumanjak i pomiješati ga sa malo majoneze , soli, papra, senfa. To je osnovna verzija a po želji se može kombinirati još kiseli krastavac, tuna, slani inćun, vrhnje... smiksati i time puniti jaja. Ukrasiti listom peršina :mrgreen:
L 2007
M 2012
I 2014
rusulica
Mediteranski efekat

Re: PARTY HRANA

PostPostao/la Lena » 07 sij 2011, 11:31

slane pogače by podocnjaci forever

slika
Tijesto:
¼ kockice svježe germe
5 žlica mlake vode
1 mala žličica šećera
malo soli
180 g brašna
1 jaje
3 žlice otopljenog maslaca
Germu pomiješati sa solju, šećerom i vodom i ostaviti da se diže na toplom 15-ak min.
U brašno dodati jaje, maslac i germu, zamijesiti tijesto i ostaviti dizati još oko pola sata.
Nakon toga opet premijesiti (a i ne morate) i razvaljati u tepsiju srednje veličine.

1. Kolač od paprike, luka i puretine (moj najdraži)

Tijesto po gornjem receptu.
Nadjev:
-po jedna crvena, žuta i zelena paprika
-veća glavica luka
-oko 400 g puretine
-malo ulja
Sve sastojke narezati na tanke tračice i prodinstati 10 - 15 min. na ulju. Posoliti i popapriti te raspodijeliti po tijestu.

Preljev:
- 2 jaja
- 2 dl kajmaka (može i više)
- 1 dl vrhnja za kuhanje
- sok jednog limuna
- 100 g naribanog tvrdog sira (po želji)
- sol, papar, malo crvene paprike
Sve sastojke izmiješati i preliti preko nadjeva.
Peći oko pola sata na 200°.

2. Kolač s tikvicama, rajčicom i mozzarellom

-400 g mozzarelle (može i manje)
-3-4 rajčice
-jedan crveni luk
-1-2 češnjaka
-jedna manja tikvica
-malo matovilca
-1 dl kajmaka
-malo vrhnja za kuhanje
-sol, papar

Narezati mozzarellu, rajčice, luk i tikvice na kockice, češnjak usitiniti, matovilac raspodijeliti na male listiće.
Umiješati kajmak i vrhnje, posoliti i popapriti,
Sve raspodijetliti po tijestu.
Peći na 180° oko 45 min.

Ovdje nije potreban poseban preljev jer se mozzarella istopi i sve poveže – logično je.
Prilično je karakterističan okus ovog kolača, mnogima se ne sviđa, ali imam dvoje prijatelja vegetarijanaca, pa je za njih dušu dalo.
Ali znam ja tu ubaciit i malo puretine iz onog prvog recepta, onak, za svoju dušu, i odmah je priča posve drugačija.

3. Kolač s različitim vrstama sira.

200 g Emmentalera
100 g Gorgonzole
200 g Greyerzera (e, ovo piše u receptu, ali ja to nisam našla nigdje u trgovinima, pa sam fino stavila malo Varaždinca, a malo Edamca)
svežanj mladog luka
100 g sjeckanih oraha
4 jaja
3 dl kajmaka
2 dl vrhnja za kuhanje
sol, papar

Sve sireve naribati, a luk nasjeckati na kolutiće.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka, bjelanjke posebno izmiksati.
Žumanjke izmiksati s kajmakom i vrhnjem, umiješati sireve, luk i orahe.
Pažljivo primiješati tsnijeg od bjelanjaka.
Posoliti i popapriti.
Izliti na tijesto i peći na 200° oko 35 min.
"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Re: PARTY HRANA

PostPostao/la Lena » 06 tra 2011, 14:33

"The big wheel keeps on turning On a simple line day by day The earth spins on its axis One man struggle while another relaxes"
Lena
Asimilirana
Asimilirana

Natrag na Slani

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.