Sada je: 03 svi 2026, 02:04.

produljenje njege ili SRV preko HZZO-a

Ako vaše dijete ima bilo kakvih problema u razvoju, svratite ovamo. Pitajte, ispričajte svoju priču, podijelite svoja iskustva. Mjesto na kojem ćete dobiti puno informacija, pomoći, savjeta i vidjeti da uopće niste sami.

Moderator/ica: nadicab

Re: produljenje njege ili SRV preko HZZO-a

PostPostao/la nadicab » 08 stu 2010, 15:01

2 mj je OK rok
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
http://www.udruga-oko.hr
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Plusic » 08 stu 2010, 15:02

hvala
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la Plava » 08 stu 2010, 17:07

Plusic je napisao/la:ja cu morati sad polako poceti prikupljati papire .... koliko ranije moram poslati (saljem prvi put)?

mjesec dana je dovoljno...tako sam je...
plavi filozof.....
vrti mi se u glavi
"Ništa nije poput razgovora s nekim tko je u istom položaju!"
Rođendani moje djece- dani anđela
Plava
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Plusic » 08 stu 2010, 17:11

onda cu morati na raniju kontrolu?
naime bili smo sad i iduca mi je za 6mjeseci....

mogu predati sve nalaze privatnika (idemo privatno da izbjegnemo guzvu na Salati - radi se o istom doktoru)?

gdje mogu naci taj popis dijagnoza za koje se odobrava?
Ne možeš upoznat ocean ako plivaš dva metra od obale, uostalom, ako zaroniš možda shvatiš da si riba.
Plusic
Sveta krava

Lokacija: Pymystan - mali covjek pri Ministarstvu obitelji za povećanje nataliteta

PostPostao/la IRENA » 08 stu 2010, 17:16

http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/07_01.pdf
PRAVILNIK
O UVJETIMA I POSTUPKU STJECANJA PRAVA NA RAD U
SKRAĆENOM RADNOM VREMENU RADI POJAČANE
BRIGE I NJEGE DJETETA
Jan 1999. i Vito 2003. i Gita 2008.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la mihaelimaja » 04 sij 2011, 15:06

pozz!
moje dijete ce 7.2.2011 napunit 8god.
na rjesenju o dopustu pise da je potrebno ponovno vjestacenje u svibnju 2011,dali pravo na dopust prestaje sa 8god ili u svibnju???
mihaelimaja
Samo sam naišla
Samo sam naišla

PostPostao/la martina mama » 17 sij 2011, 22:55

Predajem papire za produljenje prava na rad u skracenom radnom vremenu. Za nalaze nam nisu specificirali koje. Gledala sam pravilnik za stjecanje prava na rad u skrac rad vrem. Mi spadamo u ostecenje lokomotornog sustava i ostecenje sredisnjeg zivcanog sustava. Imamo nalaze fizijatra, neuropedijatra, otpusna pisma sa bolnickih lijecenja, prvo otpusno pismo na kojemu je opisano ostecenje. Trebamo li prilagati magnet? Sto je s nalazom defektologa? Jesmo li sto propustili?
Trebamo li se bojati s obzirom da marta dobro funkcionira gledajuci iz aviona? S druge strane jos se ne moze potpuno sama obuci, vez moje pomoci u skoli bi bila puno losija. Uglavnom, ne dolazi mi u obzir raditi puno radno vrijeme, a kazu da je hzzo postrozio odobrenja. Imamo jos i nakaz centra koji smo dobili na proljece u kojemu stoji da ona ima teze ostecenje zdravlja, ali da nema pravo na invalidninu. Da li da to predamo ili ne?
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 17 sij 2011, 23:35

Potrebna dokumentacija za HZZO komisiju:

1. Potvrda o zaposlenju na puno radno vrijeme za oba roditelja
2. Medicinsku dokumentaciju vezanu uz primarne bolesti djeteta
3. Zahtjev koji se piše na formular dobiven u HZZO
4. zahtjev roditelja koji traži to pravo
5. rodni list djeteta
6. kopija kartice tekućeg računa za uplaćivanje naknade
7. preporuka od pedijatra

Vjerujem da ti nalazi koji su potrebni ne bi baš trebali biti od početka liječenja.
Ako ti svaki specijalist napiše preporuku da majci treba odobriti SRV, HZZO će ti i odobriti, ali vjerojatno samo na godinu dana
Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid. - Albert Einstein
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 17 sij 2011, 23:47

Moje je iskustvo ( i s Janom i s mojim PU HZZOa) da su im kriteriji ( za SRV) više medicinski ( ili bolje rečeno medicinarski) ... i time više gledaju medicinsku od ove "nemedicinske" dokumentacije( defektolog, logoped, radni terapeut,,,) ... nisam primjetila kod PU Varaždin da su nešto "postrožili" mada je moguće u ovoj recesiji...
S druge strane - Jan je u trenutku vještačenja HZZO a a za potrebe ostvarivanja MMovog SRV imao najsvježiju " nemedicinarsku" dokumentaciju u kojoj se ističe koliko je bitan rad roditelja s djetetom ( koje je iz aviona gledano čist OK)- i ja nisam prilagala nikakva mišljenja CZSS jer HZZO donosi svoja - a tu se ( to je i meni nekako logično) rukovode sa potrebom roditeljskog VREMENA koje je nužno da roditelj bude s djetetom da ga uspješno vodi kroz dalje habilitacije.
I gledaju kako je nadl.liječnik napisao Uputnicu LPu HZZOa i kako je nadl.liječnik ( pedijatar, obiteljski) napisao popratno pismo.
Još jednom naglašavam da je tako u PU VARAŽDIN - kako je u drugim PU - FAKAT NE ZNAM.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 17 sij 2011, 23:49

A sto je preporuka pedijatra? Vise nije onaj zdravstveni karton. To nam nisu trazili ni na centru zadnji put.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la enđi » 17 sij 2011, 23:52

martina mama je napisao/la:A sto je preporuka pedijatra? Vise nije onaj zdravstveni karton. To nam nisu trazili ni na centru zadnji put.

Ja sam nedavno predavala papire na hzzo i rekli su mi da mi nije potrebna preporuka od pedijatra,tako da to ja nisam ni priložila.
enđi
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2011, 00:16

friško iskustvo:
1. potvrda pedijatra - papirić, kao onaj za bolovanje na kojem su upisane šifre dijagnoza
2. zahtjev HZZO-a, ne treba, možeš sama napisat zahtjev za medicinsko vještačenje
3. medicinska dokumentacija - samo od zadnjeg vještačenja nadalje, ostalo imaju u spisu
4. mi smo predavali za hzzo defektolog, psiholog, psihijatar, fizijatar, neuropedijatar - znači vezano uz njene dijagnoze, s time da je kod nas najbitnija ova "nemedicinska" dokumentacija
5. jako je bitno da na svakom nalazu piše ovo što je irena rekla: "najsvježiju " nemedicinarsku" dokumentaciju u kojoj se ističe koliko je bitan rad roditelja s djetetom". meni na svakom, uključujuć neuropedijatra piše to, piše da dijete napreduje većim dijelom zbog rada s roditeljima i da se preporuča produženje SVR za majku i ostala prava iz socijalne skrbi za dijete.

p.s.
mislim da bi vam bilo dobro imati nalaz defektologa i psihologa
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la IRENA » 18 sij 2011, 00:24

Još uvijek je važeći Pravilnik HZZOja o SRV - gdje jasno piše da kod ostvarivanja prava na SRV ( što je unatrag kolko 1.5 god ?? u domeni HZOOja) nadležni primarac ( obiteljski liječnik )- tzv. izabrani liječnika RODITELJA djeteta ( koji traži SRv - u ime tog roditelja) piše uputnicu nadl. LP ( liječničkom povjerenstvu HZZOja - PO MJESTU sjedišta nadl. liječnika RODITELJA KOJI traži SRV...) I tome prilaže ( uz ostalu medicinsku i "nemedicinsku" dokumentaciju) i mišljenje NADL.LIJEČNIKA DJETETA ( to ponekad jest pedijatar DJETETA, A ponekad i isti taj doktor ako je on /ona izabrani HZZO liječnik i djeteta i roditelja..
Kod mene se HZZO PU Varaždin toga čvrsto drže...
I stvarno - u svim nalazima( bilo medicinarskim bilo "nemedicinarskim" ) istaknuti tu vrijednost rada ( i vremena potrebnog za taj trud i rad ) roditelja ( nije muljanje već je tome stvarno tako) u habilitaciji naše djece.
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la martina mama » 18 sij 2011, 09:53

Cure, hvala vam. Cekala sam da nam defektologica dodje s porodiljnog. Danas ce mi napisati. Imam preporuku neuropedijatra, fizijatra u kojima jasno pise da je potreban daljnji rad kod kuce u smislu ostvarivanja daljnjeg napretka. Kod marte je upravo to da bi jako stagnirala bez rada kod kuce. Nije muljanje, nego nasusna potreba da joj se pomogne. Nalaz psihologa mi nije nov, ali u njemu lijepo pise sve sto marti treba. Jedino cega je mene strah je da ona zaista odlicno finkcionira pa nadlezni neipuceno mogu misliti da nam je to palo s neba. Pedica ce mi isto napisati preporuku, a prilozit cemo i ostale nalaze pa neka oni sami procijene je li palo s neba ili je to marta odradila.
Druga je stvar sto ovi u firmi bi jedva docekali da ostanem bez zastite da me se mogu rijesiti. No, to je vec neka druga tema.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 18 sij 2011, 12:57

jošjedna stvar je na tvojoj strani - HZZO komisija gleda dokumentaciju, ne i dijete
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 18 sij 2011, 13:25

:dada
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Fantasy » 18 sij 2011, 14:16

Vidim da ste vi tu cure većinomna SRV, zanima me da li se i uz SRV ima pravo na uvećani dječji doplatak i punu invalidninu?
Fantasy
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la nadicab » 18 sij 2011, 14:21

DD i invalidnina imaju veze samo uz sttaus djeteta i da li boravi duže od 4 sata dnevno u nekoj ustanovi
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 18 sij 2011, 15:08

Ajde onda da i ja priupitam, isčitavala sam sve propise, ali mi i dalje nije jasno...
Dobila sam produženje na 5 mjeseci. Uz riješenje, dobila sam doma i kartončić na kojem mi piše što sve trebam skupiti za dječji doplatak. Ali se nigdje ne navodi da moram priložiti išta vezano uz status djeteta, ili boravak u nekoj ustanovi, samo papirologija vezana uz dohodak.
O čemu onda to ovisi, o visini naših primanja?
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 18 sij 2011, 15:27

uvećani DD ne ovisi o duljini u ustanovi ni o dohotku. Samo invalidnina ovisi o duljini boravka u ustanovi
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 18 sij 2011, 16:23

Ajd, nešto mi je jasnije. Hvala ;)
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2011, 16:30

prvo odgovaram materi:
moraš im priložiti nešto o statusu djeteta, a to je nalaz i mišljenje centra za soc. skrb i ja sam im morala hitno poslati rješenje hzzo-a o srv.

onda ireni:
vidiš u zagrebu ništa od toga. za Uputnicu od pedijatra ili nadležnog dr. sad čujem prvi put, od tebe. prije je pedijatar ispisivao onaj formular na 4 stranice s dijagnozama i njegovim mišljenjem o djetetu. kupovao se u nn. to su u međuvremenu ukinuli. u hzzo-u su mi rekli da trebaju od pedijatra/nadležnog dr. samo taj papir sa službenim dijagnozama :dunno
tako da izgleda svako ima svoja pravila i svak treba zvat svoj nadležni hzzo. :roll
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la martina mama » 18 sij 2011, 16:48

Nama isto nisu rekli za ovu preporuku pedijatra. Rekli su da nalazi ne moraju biti super friski i da im nemedicinka dokumentacija ne treba. Buduci da mame i bebe znaju bolje od njih samih, mi cemo se voditi prema ovdje dobivenim preporukama starih i iskusnih kuka.
Kreso mi sinoc tumaci da nam defektolog ne treba. Otvorim ha forum i pokazem mu sta pisete. Veli kreso: tko to pise? Pokazem mu da pisu stare frajle. Nakon toga kaze: onda treba!
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 18 sij 2011, 16:58

Alexandra, sad tek ništa ne kužim :conf

Piše mi ovako:
Pozivamo vas da dostavite:
1)rodni list za dijete
2)potvrdu o ukupno isplaćenoj neto plaći
3)potvrdu HZZOa o isplaćenoj naknadi za porodni dopust u 2009 god
(ni ovo ne kužim, 2009 nisam bila na porodiljnom)
4)potvrdu Ministarstva financija-Porezne uprave o visini dohotka

Malo sam skratila;) To je od HZMO-odsjek doplatka na djecu. Ne navode apsolutno ništa vezano uz status djeteta, samo za naše dohotke. Kaj je sad pak to?

I da, ispričavam se kaj gnjavim, ali mm na prekovremenim, baka servis van servisa, i grizla bih tamo da me vraćaju po papir za koji mi nisu naveli da ga trebam.
Kroz šumu formulara bez male pomoći jako slabo prolazim :D :D
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la nadicab » 18 sij 2011, 17:12

gle, ti čitaš ono što treba za običan DD - sve to ti za uvećani ne treba. MOžeš s njihovih stranica skinuti formular ili kupiti u NN, pa ćeš vidjeti da na jednom mjestu imaš za zaokružiti - dijete s težim smetnjama u razvoju. I šlus. Uz to priložiš dokument kojim to potvrđuješ (tipa nalaz i mišljenje) i to je to.
Denis, 16.05.2000.
nadicab
Prepečena plavuša

PostPostao/la IRENA » 18 sij 2011, 18:59

alexandra je napisao/la:onda ireni:
vidiš u zagrebu ništa od toga. za Uputnicu od pedijatra ili nadležnog dr. sad čujem prvi put, od tebe. prije je pedijatar ispisivao onaj formular na 4 stranice s dijagnozama i njegovim mišljenjem o djetetu. kupovao se u nn. to su u međuvremenu ukinuli. u hzzo-u su mi rekli da trebaju od pedijatra/nadležnog dr. samo taj papir sa službenim dijagnozama :dunno
tako da izgleda svako ima svoja pravila i svak treba zvat svoj nadležni hzzo. :roll

Jest - taj obrazac 15( tzv) iz nn se ispunjavao od nadležnog liječnika djeteta prije -e sad već stvarno ne znam kolko godina... to je bilo kad je SRV bilo u nadležnosti CZSS- kad je prešlo u HZZO nastala je cijela zbrka ( kao i obično kad je HZZO u pitanju) .. moji u PU Vžd se drže ( nastoje držati) svih uredbi, naredbi,pravilnika, odluka i izmjena i dopuna istih .. koje HZZOva mašinerija štanca ko Saruman orke .. tako da fakat postoji ta magična Uputnica ovlaštenom liječniku/LPu - ak koga zanima ovak izgleda http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/04_07_tiskanica.pdf...
No - činjenica jest da nam PU-i HZZOa ( u svemu) funkcioniraju stihijski i svako ima slobodu hipertrofirane izmjena izmjena od izmjena .. provoditi na način kako im se svidi... čini.. hoće...mora...
I zaista je preporuka da svako treba zvati svoj PU HZZOjevski... mada nije ziher da će dobiti prave info...
IRENA
Ovisna sam
Ovisna sam

PostPostao/la Matera_po_defaultu » 18 sij 2011, 19:00

Sve našla i sve polovila!
Hvala ti! ;)
Matera_po_defaultu
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la Daisy » 18 sij 2011, 19:48

IRENA je napisao/la:.. koje HZZOva mašinerija štanca ko Saruman orke ..
:hahaha Ovo mi je bilo super...

Ja imam malo pitanje, dijete mi ima rješenje na 6 sati boravka u ustanovi i dobiva samo pola invalidnine...s obzirom da se s vremenom ukazala potreba da ostaje 8 sati, zanima me jel to utječe na moj SRV? (mislim da se radi o boravku djeteta više od 8 sati dnevno). Jel bi onda bilo problem rješenje na 8 sati ili ipak mora biti manje??? :da?
Sve dok dišem, nadam se!
Daisy
Povremeno i pišem
Povremeno i pišem

PostPostao/la alexandra » 18 sij 2011, 20:43

sad sve ovo čitam - materu, nadicu, sebe, irenu, martinu mamu i sve si mislim kako nam divno kompliciraju život :ajme :lol u biti nigdje osim ovdje ne mogu naći kompletnu informaciju.
kad sam zvala hzzo, ja sam na kraju njima diktirala šta im sve trebam donijet, jer je pravnik pola toga zaboravio pa sam ja ispitivala. :roll
ako treba, pišam crveno
alexandra
idealni svjedok

PostPostao/la martina mama » 18 sij 2011, 23:10

Moje dosadasnje iskustvo mi kaze da pali ono sto doznam ovdje. Od komisija, vrtica, skole, individualnog pristupa, asistenta, sve sto mi je trebalo sam doznala ovdje. Reklo bi se da je ovo neka vrsta skole jedrenja kroz mrezu zivota s djetetom s pp u hrvatskoj.
martina mama
Ovisna sam
Ovisna sam

PrethodnaSljedeća

Natrag na Djeca s teškoćama u razvoju

Na mreži

Trenutno korisnika/ca: / i 33 gostiju.