Drage moje,
prvo ni sama ne znam koji bih tačno naslov stavila, pa molim administratorice ukoliko znaju neki bolji naslov, da ovaj promjene
moj dječačić (2 godine i 8 mjeseci) je jako, jako, jako, i sto puta jako težak na hrani.
Dojio je 22 mjeseca, obroke sam mu uvodila po tabeli sa ovog sajta, čokoladu je prvi puta probao malo prije druge godine, ne pije čajeve i sokiće (sokić i ako ponekada popije to je domaći koji mu napravim od svježeg voća). Kravlje mlijeko ne pije, još uvijek je na adaptiranom. Ne dajemo mu čokolino, medolino, keksolino i ostalu takvu hranu. Ne jede smoki (probao ga jeste, na jednom rođendanu, nedavno, ali nije ni neki ljubitelj, niti forsiramo takvu hranu.............itd itd.
Hvala Bogu, zdrav je dječak, lijepo napreduje, nije neuhranjen, sa te strane je sve super hB.
Od dodatnih vitamina jedino što dobija su d3 kapi, Omega-medex, i matična mliječ medex.
Međutim, veliki je problem sa njegovim hranjenjem. Koje traje po 40 ak minuta.
Doručak i pojede nekako, To je obično razno voće uz to popije jogurt i pojede kiflicu. Naravno pokušala sam mu dati nekada jaje, ali jednostavno ne ide. Zakampufliram ga u banani recimo. Palentu sa jogurtom npr. ne jede, pljuje, ali je pojede sa sa nekim voćem...
Ručak je već posebna pjesma. Pretvorila sam se u pravog eksperta za izmišljanje recepata planiram i kuharicu čak napraviti mogućih i nemogućih kombinacija.
Meso (riba, piletina, teletina, junetina) nema šanse. Naravno, nekada mu uspijem gurnuti to meso...ali to je toliko minijaturno...
Jednostavno ne želi, osim faširane šnicle, ali uzima toliko male zalogaje da je to nevjerovatno. Na kraju ne pojede cijelu, koja je veličine njegove šačice.
Inače, kada jede slana jela to su toliko mali zalogaji, otprilike 1/3 čajne kašičice
Ono što voli (sve oblike i vrsta kruha, kifli), jogurt bi jeo dan noć, i to uzima normalne zalogaje.
---
To tako traje već godinu dana.
Nije mi mrsko hraniti ga 40-ak minuta, ali mi je grozno kada se trudim oko ručka ili bilo kojeg obroka, a on ga ne želi jesti. Pustim ja njega da ogladni,ali ni tada ne žli jesti što mu se daje. Tjestenina u raznim sosovima prolazi (npr bolonjez --uspijem mu gurnuti koju mrvicu mesa). Naravno ni taj bolonjez nije pravi boloenjez, jer stavim tonu raznog povrća unutra, samo da mu je što zdravije. I naravno kifla i jogurt. To bi jeo, ponavljam, cijeli dan.
Nedavno smo bili kod prijatelja i bosanski običaj "okretalo" se janje. JEO JE

sva sretna dotrčim da vidim šta jede. A on tako slasno jede kožicu i ono masno masno janjeće meso . Super, ajde , nije to nezdravo sada, pa mora i to jesti. Ali ljudi moji ne mogu mu to davati svaki dan.
Sada sam u dvojbi. Ne znam da li da probam i sa čokolinom i medolinom i tim stavrima..., jer u zadnje vrijeme i doručak bojkotuje...ali to opet nije slano...nije povrće....
možda nekima ne zvuči grozno, jer dijete je,što je najbitnije zdravo, napreduje... ali kada to traaaaaaje i traaaaje, i kada ste uvijek u strahu ako odete bilo gdje na ručak ili na izlet, jer on neće jesti, a i ako jede to hranjenje traje sat vremena i svi vas gledaju kao budalu.
A onda vidite bratovo djete, koje bi i opanak pojelo
Prije neki dan je kod muževog brata probao kozje mlijeko, ono na slamkicu Vindija ili čije već i malo popio... smijem li mu usvesti kozje mlijeko? ili i za njega vrijedi kao i za kravlje?